• 9.379.368 stemmen

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Thomas Jane, Marcia Gay Harden en William Sadler

Releasedatum: 7 februari 2008

Plot The Mist

"Belief divides them, mystery surrounds them, but fear changes everything."

Nadat het kleine plaatsje Bridgton getroffen wordt door een hevige storm, verschijnt een mysterieuze mist. David Drayton (Thomas Jane) en diens zoontje worden, net zoals vele andere dorpelingen verrast door de mist terwijl ze inkopen doen. Al snel blijkt de mist een dekmantel, waarin de meest vreemde en gevaarlijke wezens zich verstopt hebben. Drayton vreest voor zijn leven en voor dat van zijn kind en probeert met alle macht te overleven...

avatar van AC1

AC1

Dus je verlangt toch iets. Het mag niet dom en saai zijn, wat dat ook mogen betekenen.

avatar van jipt

jipt

Vooraf ben ik zonder enig verlangen de film ingestapt, van de vorige kijkbeurt wist ik toch bijna niks meer. Maar halverwege kwam ik er achter waarom ik het de eerste keer ook niks vond, de personages gedragen zich als een stel randebielen.

Dom en saai betekent dat de interactie tussen de personages raar en onlogisch is, waardoor het mij als kijker totaal niet kan interesseren wat het clubje malloten in de supermarkt uitspookt.

Ik kan nu achteraf zeggen dat ik er gewoon geen hol aan vond, heeft er niks mee te maken dat ik vooraf iets van een film zou moeten 'verlangen', wat dat ook mogen beteken. Of kan ik niet gewoon een film blanco ingaan?

avatar van davidz352

davidz352

mar007 schreef:
juist het einde van de film is enorm sterk,begrijp niet dat je daarvoor een ster
minder geeft of had je liever een happy end gezien

Het einde zou perfect zijn geweest als na de zelfmoord er een eindshot kwam met de hele wereld in de mist, geen redding dus. Niet dit halfgare 'oh wat zielig' einde.

mar007

oke op die manier, ja dat had ook bij deze film prima gekund
toch zou dat minder effect op mij hebben gehad.

maar goed er zijn tal van alternatieve einde's te bedenken maar persoonlijk
vind ik het helemaal goed zoals het is.

avatar van Davidus

Davidus

Dat is het juist wat het einde zo demonisch naargeestig maakt hij heeft volledig onnodig 4 man vermoord en zijn zoontje en hij kan geen zelfmoord plegen hij blijft leven met die wetenschap. Het meest gruwelijke wat iemand kan overkomen. Er was redding, maar hij heeft dat gemist...

avatar van Whunter

Whunter

Mooie film, en hij voelt zich echt kloten in die auto. Sukkel kun je hem noemen

Wat een trauma beleeft die gast helloo

avatar van TomPSV

TomPSV

De film is wat mij betreft op te delen in drie stukken. Een mysterieus en prima begin, een erg matig en clichématig middenstuk en een indrukwekkend einde.

Helaas duurt het middenstuk erg lang, want al na een minuut of vijftien zitten ze vast in die supermarkt. Wat me vooral stoorde was het gedrag van die mensen daar. Het is zo ontzettend ongeloofwaardig dat ik af en toe bijna in de lach schoot. Natuurlijk reageer je in zo'n situatie heel anders dan dat je normaal zou doen, maar dat er toch nog steeds mensen naar buiten gaan begrijp ik totaal niet. Er zijn er al meerdere dood gegaan en toch blijf je het proberen. Onbegrijpelijk. Ook was het vrij lachwekkend dat opeens het meerendeel van die mensen dat vrouwtje gingen volgen Die vrouw met dat gezeik over het geloof was misschien nog wel de grootste ergernis. Af en toe maakt me dan nog niet uit, maar ze was echt te veel in beeld. Bijzonder irritant.

Het acteerwerk vond ik ook niet zo geweldig, al deed hoofdrolspeler Thomas Jane het wel aardig. Die wezens zagen er wel grappig uit, maar ze waren wat mij betreft totaal niet eng. De laatste 20 minuten redden de film nog enigszins. Dat komt vooral omdat ik zo'n einde niet had verwacht en het daarom nog best wel indruk maakteIk dacht dat het wel weer een happy-end zou worden, maar gelukkig was daar ditmaal geen sprake van. Als ik de film een cijfer moet geven op basis van de eerste 100 minuten dan zit ik op 2 of 2,5 ster, maar door het sterke einde maak ik daar een krappe voldoende van. 3*

avatar van Weirdo_W

Weirdo_W

The Mist

Laat ik eerst even vertellen waar de film over gaat. Thomas Jane en zijn zoontje doen boodschappen in een supermarkt in het kleine plaatsje Bridgeton, wanneer er een mysterieuze mist in het dorp ontstaat. In deze mist houden zich vreemde, maar vooral gevaarlijke wezens schuil. De supermarkt lijkt in eerste instantie de veiligste plek om je voorlopig schuil te houden.

Je zit al vrij snel in het verhaal want de film kent geen lange aanloop of introducties van de personages. Wat me al vrij snel opvalt en stoort is het feit dat we weer eens met de meest oppervlakkige en stereotype figuren te maken krijgen, zoals wel vaker in horrorfilms. Als ik horrorfilms erg serieus zou nemen, was ik ervan overtuigd dat er alleen maar domme, simpele mensen in Amerikaanse dorpjes wonen. Daarnaast deden de monsters al vrij snel hun intrede en helaas zagen die er niet echt mooi – iets te ‘computerachtig’ – uit. Op sommige momenten, zoals de scene waarbij een oude vrouw een monster in de hens zet met een vlammenwerper, had de film wel een leuk ‘B-film-gehalte’. Helaas waren deze momenten spaarzaam.

Halverwege de film kreeg de film een ander karakter wanneer er spanningen ontstaan tussen kampen in de supermarkt. Een hysterische vrouw die het woord van God op een nogal dubieuze manier verkondigde kreeg nogal veel volgelingen. Dit hele groepsproces kwam op mij nogal onnatuurlijk over en het bracht de nodige dwaze en niet logische acties met zich mee. Overigens stond de film bol van de dwaze en niet logische acties. Dat voortdurende christenfundamentalistische geleuter droeg wat mij betreft ook niet bij aan de film en werkte vooral averechts. Na meer dan anderhalf uur vreemd gedrag, dito reddingspogingen, de nodige kills en geruzie heen en weer komen we dan bij het eind van de film. Die mag met recht gewaagd genoemd worden, maar ook weer vrij knullig.

Uiteindelijk had ik geen idee wat ik met film aan moet. Er zat werkelijk geen interessant personage in de hele film, vreemde acties en gedragingen gingen maar door, waardoor van meeleven nauwelijks sprake was. Lelijke special effects maakten het er niet leuker op. De film jakkerde maar wat stuurloos door. Het was al met al niet grappig genoeg, niet dramatisch genoeg, niet spannend genoeg. Kortom, ‘The Mist’ was het gewoon net niet.

Weirdo_W schreef:

The MistLaat ik eerst even vertellen waar de film over gaat.

Als mensen willen weten waar het over gaat, zullen ze als eerste de plotomschrijving bovenaan de pagina lezen.

JacoBaco

De film 5 jaar geleden gezien en had toen al wat moeite met het e.e.a. Op een gegeven moment hebben ze antibiotica nodig en ze gaan met een mannetje of 5 plus een bejaarde vrouw naar de apotheek. Daar aangekomen blijkt het natuurlijk weer vol gekke beesten te zitten en er vallen doden. Hoe ironisch wil je het hebben. Medicijnen halen om iemands leven te redden wat vervolgens alleen maar mensenlevens kost! En verder denk ik ook niet dat mensen dood zullen gaan aan een griepje mocht er iemand ziek worden daar.

En dan..., het einde. Hoe hebben ze het zo kunnen verkloten joh. Een perfect uitgangspunt zo naar de filistijnen helpen. Ze zitten totaal met z'n vijven in een auto waarvan de brandstof opgaat en werkelijk waar 1,5 minuut later is iedereen dood!! Op David na. Die zichzelf wel voor zijn kop kan schieten voor wat hij gedaan heeft. Ten eerste er waren geen monsters in de buurt en ten tweede wacht gewoon totdat het ECHT hopeloos is. Uitdrogingsverschijnselen e.d. Er waren geen monsters in de buurt, dus stel zo'n dom besluit zo lang mogelijk uit! Het had beter geweest wanneer ze waren ingesloten door die beesten. David knalt iedereen af en net wanneer ze de auto willen openbreken om hem te pakken, arriveert het leger en word hij nog net gered.
Dat had echt al een stuk minder erg geweest.

Deze film had minstens 3,5 ster kunnen krijgen, maar de hebben het e.e.a. goed verkloot.

avatar van Weirdo_W

Weirdo_W

JacoBaco schreef:

Ik vond het ook voor mezelf wel even lekker om het zo in te leiden

JacoBaco

Groot gelijk. Ik doe het zelf ook weleens

@ jacobaco

volgens mij hadden ze medicijnen nodig omdat er iemand zwaar
gewond was, had niets met een griepje te maken
als ik me het goed herinner.
op het einde loopt dat monster voorbij de auto en ziet hun niet in de auto zitten
zou jij in dat geval uitstappen? je zag wat er was gebeurd bij de parkeerplaats.
na alles wat ze hebben meegemaakt was de situatie hopeloos.

jij had liever een ander eind gezien en geeft daar een duidelijk voorbeeld van(had ook leuk
geweest)maar het is zoals het is, dus jacobaco laat het los
die stephen king ook met zijn verhalen....haha.

Weirdo_W schreef:

Ik vond het ook voor mezelf wel even lekker om het zo in te leiden

is helemaal niets mis mee, een goede recensie hoort te beginnen met iets

te vertellen over de film.

dat er vervolgens mensen zijn die het niet eens zijn met jouw mening en beoordeling

dat is natuurlijk een ander verhaal...

JacoBaco

Er was inderdaad iemand zwaar gewond, maar moeten er dan 3 mensen dood om één iemand te redden? Beetje overdreven hoor. En mocht er uiteindelijk iemand een griepje krijgen, dan ga je daar niet dood aan. Dat was slechts even een situatieschets om aan te geven dat medicijnen halen om wat voor reden dan ook geen goed idee is. Waar het omgaat is dat ze een enorm risico nemen om antibiotica te halen om slechts één mensenleven te redden. Het kost uiteindelijk 2 a 3 mensenlevens. Niet zo handig..

En dan dat gigantische beest wat voorbij loopt. Ik zou niet uitstappen en ook gewoon blijven zitten. Ze rijden daarna verder en daarna is de brandstof leeg. 1,5 minuut later heeft hij ze al doodgeschoten. De situatie is pas echt hopeloos wanneer er monsters in de buurt waren en ze al begonnen uit te drogen. Maar geen van beide was het geval, dus was er nog hoop en 2% hoop is al voldoende om niet op te geven

Ja, ik laat het nu los, maar ik heb de film weer even gekeken en ik wilde even mijn second opinion met jullie delen.

mar007 schreef:

dat is natuurlijk een ander verhaal...

Wie dan?

@jacobaco

bedoelde jouw er niet mee maar mezelf...

persoonlijk vind ik dit een uitstekende film.

ik haakte in op het feit dat weirdo-w zijn recensie begon met iets te vertellen over de film dat

was als een compliment bedoeld,maar dat ik het verder niet eens ben met zijn mening.

duidelijk zo?

JacoBaco

Oooo zo, ik dacht dat je boos op me was omdat ik er wat van zei en jij het daarom voor hem opnam.

mar007

ik kan onmogelijk boos op je zijn,zelfs niet als we het oneens zijn wat het einde

van deze film betreft

Gelukkig!

avatar van wu-tang

wu-tang

dat gestoorde wijf in de winkel had me schoonmoeder kunnen zijn

avatar van Boneka

Boneka

Het predicaat horror kan ik het niet geven. Vond hem nergens echt eng. Maar goed de film is verder wel goed in elkaar gezet. Vooral de conversaties in de supermarkt vond ik boeiend. Ook de spanning die langzaam werd opgevoerd. Ook na het zien van de eerste sporen van de monsters bleef het onderhoudend. Toch knap dat je een 'horror' kunt maken zonder de bijbehorende muziek. Wat ik wel knap vond waren de verborgen emoties die men meestal voor zich houdt, maar bij angst kwamen ze pas echt los. De invasie insecten vond ik ook mooi in beeld gebracht. Het eind was hemels mooi (nu wel heavens music) alleen hadden die tanks van mij niet meer hoeven te komen. Jammer. Klein smetje op een verder degelijke film die het vooral moest hebben van onderlinge angst in de supermarkt. Zoontje liet bij mij een zeer goede indruk achter. Het is een film die niet gaat over het bestrijden van monsters, maar de onderlinge verhoudingen perfect in beeld bracht.

avatar van kevinstekel

kevinstekel

belachelijk hoge waardering voor deze film! die monsters zien er niet uit. De films is nergens eng, zelfs lachwekkend slecht op sommige momenten. zoals wanneer "the sherminator" wordt opgegeten. Het einde maakt wel wat goed, al vraag ik me toch af waarom de indruk gewekt wordt dat ze gered zijn, terwijl 10 minuten eerder een monster langs liep te grote van de maan.

*2 sterren.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik heb lang gewacht met deze te bekijken, waarschijnlijk omdat Carpenter's The Fog me destijds was tegengevallen en dat is toch de film die het eerst in me op komt bij het zien van deze titel. Maar dan moest ik er eindelijk aan geloven, en ik ben toch wel positief verrast.

Een opluchting dat de mist al na vijf minuten zijn hoofdrol opeist. Een mannetje of 30 zitten vast in een supermarkt en moeten zien te overleven tegen al het geen wat in de mist leeft. Deze probleemsituatie brengt ook meteen de meest irritante Gods-aanhanger uit de filmgeschiedenis voort. Een zielig vrouwtje die de hele bende loopt op te stoken door oeverloos geblaat over de hel... ik moest me inhouden om niet het dichtsbijzijnde voorwerp naar het scherm te smijten. In dat opzicht is Ollie de held van de film.

Hoewel het grootste gedeelte in de film op één plek afspeelt verveelt de film vrijwel geen moment. Vooral wanneer, ook al weer best snel, het eerste monster zich aandient. De CGI is wel even wennen, want nu, een paar jaar later, zijn we toch al weer wat beter gewend. Na een tijdje stoorde ik me er niet meer aan en was het genieten van de chaos die de monsters verspreidde. Best goede designs, evenals de - letterlijk - ingewikkelde slachtoffers. Soms best goor ook, terwijl ik had verwacht dat dit vooral een spannend, maar braaf filmpje zou zijn. Het tegendeel is waar.

Over het einde had ik al vaker gehoord dat het bijzonder was. Dat vond ik persoonlijk wel meevallen omdat ik pas geleden nog een film, waarvan ik de naam niet zal noemen wegens spoilers, heb gezien waarin iets soortgelijks gebeurt. De band tussen David en Bill (en de rest) vond ik ook niet zo overtuigend dat het veel indruk wist te maken. Bovendien is het allemaal wel erg gemakzuchtig. Fucking twee filmuren vechten voor je leven en dan wanneer je zonder benzine komt te zitten de kogel... Als dat de standaard in horrorfilms zou zijn was het genre dertig jaar geleden al doodgebloed. Voor de rest een zeer vermakelijke film die ondanks zijn speelduur heerlijk wegkijkt.

avatar van TomBroers

TomBroers

Een groep mensen komt vast te zitten in een supermarkt, nadta een vreemde mist zich in de buitenwereld verspreid...

Klinkt als een aardig spannende film, en ondanks dat de film 2 uur duurt slapt hij eigenlijk geen moment af, en blijf je de spanning goed voelen. Een opvallende keuze is om de vreemde monsters al zo snel, goed in beeld te laten komen. Ik vreesde dat dit toch wel zou afdoen aan het mysterie en de spanning van de film. Dit bleek gelukkig niet het geval, waar de film zich verder erg goed op richt is hoe de verschillende mensen die in de winkel gevangen zitten zich uitten, met als toppunt de gelovige juffrouw, die een aardig goede rol vertolkt. Je gaat naarmate de film vordert van mensen houden en andere weer enorm haten. Erg goed gedaan.

Het einde van de film zorgt nog voor een halve ster extra. heerlijk bruut, en voor mij toch onverwacht

Zoals gezegd, doordat je snel weet wat zich in de mist bevindt en door de lange speelduur verwachte ik een misschien wel langdradige film, echter niets is minder waar en de film overtrof toch wel mijn verwachtingen op alle fronten.

avatar van van duijn

van duijn

Saaie film. Enige vermakelijke moment vind ik wanneer die bitch haar mond eindelijk wordt gesnoerd.Verder veel bekenden gezien die ook in The Walking dead spelen. Ze misten eigenlijk alleen Andrew Lincoln. Het einde vind ik (misschien als enige) gewoon niet goed. Waarom zou je in godsnaam jezelf overhoop laten knallen als er gewoon niks aan de hand is? Even terug zie je dat die monsters je niet eens aanvallen wanneer je in de auto zit.The mist maakten mijn verwachten niet echt compleet. *1,5

avatar van IntoTheSky

IntoTheSky

Vooral het einde maakte het de moeite waard om te kijken. Begon mij toen pas in te leven in de hoofdrolspeler. Aardige film, niks mis mee. Toch mag je van stephen king iets meer verwachten. Zat te twijfelen tussen 3 en 3,5 ster.

avatar van Arietjuh

Arietjuh

The Mist mist...aan alle kanten. Cliché verhaaltje over een uit de hand gelopen experiment van het leger...blablabla. Enge beestjes verschuilen zich in de mist...hap slik weg. Bordkartonnen karakters en een gilletje van plezier wanneer geloofsfanaat Marcia Gay Harden een kogel door haar kop gejaagd krijgt.
Een verrassend eind, dat dan weer wel, maar tegelijkertijd had ik als kijker 0,0 feeling met de personages, dus was het me om het even.

avatar van RuudC

RuudC

Denk je wel even aan de spoilers?

avatar van danuz

danuz

Een grote verassing (zowel in positieve als negatieve zin)! The Mist is eigenlijk net een serie qua vertelling, met net dat beetje extra actie van een speelfilm. Het is ook één grote ode aan de old school sci-fi's, met een bewuste (?) b-film look. Van mij had het sowieso een pak mysterieuzer mogen blijven (de mist als bijna metafysische verschijnen. Ik fronste wel even flink toen ik die tentakels zag) en ik heb serieus moeite met het einde (het laatste einde dus, wanneer er ineens een Romeo and Juliet thema in wordt gegooid, zo stom!). Maar het feit dat een film zo leunt op dialogen en op groepsdynamiek vond ik erg tof.