• 9.381.586 stemmen

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Thomas Jane, Marcia Gay Harden en William Sadler

Releasedatum: 7 februari 2008

Plot The Mist

"Belief divides them, mystery surrounds them, but fear changes everything."

Nadat het kleine plaatsje Bridgton getroffen wordt door een hevige storm, verschijnt een mysterieuze mist. David Drayton (Thomas Jane) en diens zoontje worden, net zoals vele andere dorpelingen verrast door de mist terwijl ze inkopen doen. Al snel blijkt de mist een dekmantel, waarin de meest vreemde en gevaarlijke wezens zich verstopt hebben. Drayton vreest voor zijn leven en voor dat van zijn kind en probeert met alle macht te overleven...

Rizz

Echt een geniaal einde, jammer dat dat door sommigen niet wordt gewaardeerd.

Verder een erg vermakelijk filmpje, uiteraard is het boek beter dan de film, zoals bijna alle verfilmingen van Stephen King, maar ze hebben er toch een lekkere film van gemaakt. Ook de situatie onderling in het warenhuis is redelijk naar voren gebracht. Wat een heerlijke gekken heb je toch rondlopen in deze wereld. Alweer een tijdje terug heb ik deze gezien, misschien binnenkort maar weer eens tevoorschijn toveren.

avatar van benjelle

benjelle

Het einde is, zoals eerder gezegd, sterk. Acteerwerk is in orde en de spanning is ook goed aanwezig en het idee erachter is natuurlijk een toppertje. Toch stelt de inhoud niets voor en de spanning wordt overal snel verminderd door low-leveled beestjes en dat is echt jammer, je verwacht van dit genre namelijk veel meer.

Voor mij geen tweede keer, deze.

avatar van Thom1994

Thom1994

Voor mij is, en blijft deze film een zeer sterke film in zijn genre.

Het is een hele klus om een goede horrorfilm te maken.

Mijn complimenten voor Darabont, zeker een van de beste regisseurs ooit.

avatar van BillyMac

BillyMac

Thom1994, dat is het zeker.

Vond dit ook een geslaagde film ondanks de religieus-gestoorde vrouw.
Bij de trailer geraakte ik direct verkocht bij de scène dat hij zijn buurman met een touw de mist liet intrekken.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

BillyMac schreef:
Thom1994, dat is het zeker.

Vond dit ook een geslaagde film ondanks de religieus-gestoorde vrouw.

Eerste vraag is of je in deze film echt een tegenligger nodig hebt. Bij het vergelijkbare Dawn of the Dead was er geen echte tegenligger. Ik geef de voorkeur aan geen tegenligger zodat alle concentratie naar de hoofdsituatie kan gaan.

In deze film zegt m'n gevoel dat er wel eentje nodig is en eerlijk gezegd vind ik de religieus-gestoorde vrouw dan wel te verkiezen boven de klassieke bad-guy.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

+ Darabont blijft met de keuze voor een gestoord wijf volledig trouw aan het boek.

Heb het boek trouwens net uit en moet zeggen dat ik de film zelfs beter vond. Bepaalde keuzes van hoofdpersonages werden in het boek niet zo goed gemotiveerd als in de film.

En dan dat einde. Da's in het boek helemaal anders maar zeker niet slechter. Het boek laat meer speling tot nadenken, speculeren,... open einde dus, terwijl het einde in film - wat overigens geweldig is - gesloten is. Vond beide eindes eigenlijk wel goed, al is het einde van de film toch wel spectaculairder.

avatar van Elineloves

Elineloves

Dat ben ik met je eens. Inmiddels het boek ook gelezen, maar de film blijft beter. Met name de uitdieping van de personages.

Al moet ik wel zeggen dat mijn volgorde film - boek - film was, dus misschien ben ik daarom zo enthousiast over de film en minder over het boek.

avatar van Lennert

Lennert

Een van de beste horrorfilms van de afgelopen jaren die zowel de gore- als de suspense liefhebbers een fijne tijd zal geven. Darabont slaagt er perfect in een wanhopige atmosfeer te creeeren waarin wij als kijker net zoveel in het duister tasten over de situatie als de hoofdpersonen zelf. In een bepaald opzicht deed de film me dan ook erg veel denken aan de Silent Hill spellen, voornamelijk door de aanwezigheid van de mist, maar ook door enkele monsters als de Pterosaurus achtige wezens die de grote insecten pakken.

Het acteerwerk was in bijna alle gevallen erg sterk, al moet ik toegeven dat ik Thomas Jane in het begin in de supermarkt soms erg ongeloofwaardig over vind komen in het brengen van de zinnen. Op het moment dat hij de superheld rol op zich neemt komt hier gelukkig verandering in, hoewel zijn sterkste moment toch echt zit in de dramatische eindscene.

Marcia Gay Harden vertolkt een personage wat je maar wat graag wil haten, soms zelf zo erg dat ik mezelf er meerdere malen in de film op betrapte dat ik haar toch graag iets eerder had zien sneuvelen. Als men haar personage (iets waar Ollie al mee dreigde) al eerder de mond had gesnoerd met tape en haar vervolgens ergens achter in de winkel gevangen had gehouden tot men gered werd, dan zou de hele situatie waarschijnlijk veel minder snel geescaleerd zijn.

De monsters zelf waren doeltreffend eng, al waren er weinig ontwerpen die echt origineel waren. Het gigantische wezen dat men tegenkwam toen ze in de auto zaten zorgde wel voor een prachtig angstaanjagend en mooi moment tegelijk, al had dit ook een hoop met de weergaloze soundtrack te maken die slechts op de cruciale momenten werd ingezet.

The Mist heeft een paar schoonheidsfoutjes, maar dit alles neemt niets weg van de kijkervaring. King en Darabont mogen wat mij betreft vaker samen werken.

avatar van 606

@Lennert

Zeer mooi gesproken.

avatar van CaptainTwisted

CaptainTwisted

Tja, het volgende over de film:

+ De psychologie in de film, is echt waanzinnig goed gedaan.

+ De rol van de geloofswaanzinnige vrouw was legendarisch.

+ De special effects waren ook erg goed.

- De film werd uiteindelijk een beetje langdradig.

- Het einde blijft echt een van de meest slechte eindes die ooit bedacht is.

- Sommige monsters waren nogal richting de animatie kant, dat erg opviel.

Al met al 4*

CaptainTwisted schreef:

Tja, het volgende over de film:

+ De psychologie in de film, is echt waanzinnig goed gedaan.

+ De rol van de geloofswaanzinnige vrouw was legendarisch.

+ De special effects waren ook erg goed.

- De film werd uiteindelijk een beetje langdradig.

- Het einde blijft echt een van de meest slechte eindes die ooit bedacht is.

- Sommige monsters waren nogal richting de animatie kant, dat erg opviel.

Al met al 4*

Het ligt er maar net aan wat je geniaal vindt. Ik vind het einde écht geniaal. Heerlijk vreselijk gewoon.

Daarnaast ben ik het helemaal met je eens.

Tonypulp

Toch wel leuk dat de meeste mensen het einde zo slecht vinden, terwijl dat juist écht meesterlijk uitgevoerd is. Zo lekker non-hollywood, meteen het hoogtepunt. Sfeerloos en tergend traag werkje die het geniale uitgangspunt verkracht tot op het bot.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Tonypulp schreef:

Sfeerloos

Sfeer is juist wat deze film zo onvergetelijk maakt, maar dat heb ik wel bij meerdere King-verfilmingen. Altijd heerlijk, dat small town america-sfeertje.

Tonypulp

Ik herinner me het toch echt als een erg visueel vlak en oninteressant werkje waardoor er weinig sfeer aan af te zien viel. Verder ook weinig suspense te voelen door de vele momenten die opbouw tot enige spanning volledig de kop in drukken, daaronder vallen o.a de cgi en het acteerwerk, maar ook de personages en de sympathie die totaal niet aanwezig is, zonder inlevingsvermogen vallen alle intenties al in het water..

Maar ik moest het toch eens herzien, al denk ik dat het niet véél beter zal worden. Gezien dat tergende godsdienstige geneuzel ook

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Geneuzel wat nergens als moralistisch ofzo wordt gepresenteerd. Dat wijf moet je het bloed onder de nagels vandaan halen en dat krijgt ze zo goed voor elkaar dat ik het een van de beste rollen van de laatste jaren vind.

Verder heeft visuele lelijkheid niet veel met de sfeer te maken, die vooral uit de setting gehaald wordt. Denk dat die herziening misschien wel wonderen kan verrichten .

Tonypulp

Ik schaar dat er ook onder, maar er word vrij weinig uitgehaalt, dat is mijn voornaamelijkste probleem met The Mist, het is zo'n tof verhaal met de mogelijkheid om spanning tot een ultiem hoogtepunt te brengen, wanneer dat zo saai/inspiratieloos word neergezet verliest het mijn aandacht en let ik op andere aspecten die misschien niet helemaal 'juist' zijn om het op af te kraken, maargoed de film duwt mij in die richting.

Moet trouwens even kwijt dat het weinig met de actrice te maken heeft, dat m'n bloed begint te koken, het is het idee an sich dat me al ontzettend tegenzit, een ieder had het zo kut kunnen maken tijdens m'n kijkbeurt .

avatar van El ralpho

El ralpho

Herbeken. Had de film nog nooit beoordeeld dus meteen een goede aanleiding om de film een cijfer te geven en de film is redelijk te noemen waardoor hij een 3 waard is. Vermakkelijk is de film wel te noemen, maar er kon meer uitgehaald worden.
De dood van die christelijke bitch vond ik ook een beetje snel en gemakkelijk Over het uiteindelijke einde verschillen de meningen maar ik vind hem heerlijk on amerikaans en grof. Een pluspunt. Maar ik schrok van de CGI! Toen ik de film een paar jaar terug zag was me niet bijgebleven dat dit matig te noemen was. Maar dat was het helaas wel. Met name de tentakel scene Mensen die een horrorfilm verwachten gaan deze film tegen vinden vallen. de kracht van de film zit hem ook niet in de horror. Die zit in de onderlinge conflicten die steeds hoger oplopen binnen de supermarkt en waar mensen toe in staat kunnen zijn als ze hun leven niet meer zeker zijn. En dit is origineel; de nadruk ligt op het gevaar binnen en niet op de monsters buiten. De personages zijn geen bordkartonnen karakters, en er wordt voor de verandering eens ingegaan op hun gevoelens en gedachtengangen. Dit ziet men niet vaak bij dit soort Amerikaanse producties. De wezens buiten in de mist droegen mij geen schrik aan, en kwamen tevens niet beangstigend over. Puur naar dit punt gekeken verdient de film 2 sterren. Als ik ga kijken naar de diepgang van de personages en hoe dit uitgewerkt wordt, moet ik echter zeggen klasse en hier verdient de film dan ook een ster extra mee. Verwacht een redelijk leuk filmpje, maar niet op het gebied van horror. dit beslaat natuurlijk ook een groot gedeelte van de film maar dat is echter niet waar de kracht van de film zit.

avatar van DwarreI

DwarreI

CaptainTwisted schreef:

- De psychologie in de film, is echt erg makkelijk op z'n Hollywoods gedaan.

- De rol van de geloofswaanzinnige vrouw was ongeloofwaardig.

- De special effects waren ook al belabberd.

+ Er zat redelijk wat vaart in de film, gemiddeld gaat er iedere vijf minuten wel iemand de mist in.

+ Het einde blijft echt een van de meest geniale eindes die ooit bedacht is.

+ Sommige monsters waren nogal richting de animatie kant, hiermee spreek ik mezelf tegen aangaande de special effects.

Al met al 1,5*

Helemaal mee eens

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Lekker manipulatief

avatar van Halleuh

Halleuh

Dit vond ik nou echt een leuke horror film. Het verhaal is niet schokkend goed, maar naar mijn mening goed genoeg voor een horror film. Vooral de gedachte dat je opgesloten zit, en je geen idee hebt wat er aan de hand is. En je niet weet of je veilig bent. Spreekt mij erg aan. Vooral als je de film voor de eerste keer kijkt zit je soms op het puntje van je stoel.

Toch moet ik zeggen dat het verhaal soms wat over de top is. De scene waarin 2 van de 3 militairen zichzelf opgehangen hebben. Vind ik een beetje overdreven, ze zijn toch getraind tegen zulke situaties?

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Nee, ze waren bang dat de mensen in de supermarkt van het hele plan dat in duigen was gevallen te weten zouden komen.

avatar van 606

dutchtuga schreef:

precies

avatar van jorriroosen

jorriroosen

De hele film is een schande voor het boek. alles gaat veel te snel en jij krijgt niet mee hoe en waarom mensen veranderen in nood. Hier gaat dat gewoon veeeeeel te snel. Slecht gedaan gewoon en als ik dan lees dat iemand vind dat de film meer diepgang geeft aan de personen dan zou ik het boek nog maar eens gaan lezen. Of je kunt niet lezen of je hebt een hele slechte versie

Sommige boeken zijn niet voor het doek en al helemaal niet voor Frank Darabont. Hij moet het maar bij realisme.

avatar van makkekvm

makkekvm

Leuke horrorfilm die eigenlijk nooit verveeld. Ik heb het boek nooit gelezen, maar de film keek aardig weg.

avatar van El ralpho

El ralpho

jorriroosen schreef:

Denk dat je op mijn reactie doelt..Boekverfilmingen leggen het praktisch altijd af tegen de gekafte versies. Het boek heb ik niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen. Heeft niks met niet kunnen lezen of slechte versies te maken Puur gebaseerd op wat ik gezien heb vond ik de diepgang die de karakters met zich meebrachten sterk. zeker ten opzichte van andere horror.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Stephen King mag hier en daar dan wel geprezen worden vanwege het spannende verhaal & dito setting, hij op zijn beurt heeft wel heel goed het oeuvre van H.P. Lovecraft doorgebladerd voordat hij met deze bonte stoet aan 'afschuwwekkende wezens van de andere zijde' kwam aanjodelen.

yorgos.dalman schreef:

Achja, dat King een meester is staat vast, maar leentjebuur vind ik prima, Lovecraft vast en zeker ook. Als King nou een gemiddeld schrijvertje was had ik het wat anders gevonden, maar hij heeft zijn enorme klasse bewezen in andere verhalen. Nah, opzich heeft hij die clown ook wel van het circus gejat.

Als normaal is het boek beter dan de film, hoewel ik deze film erg vermakelijk vond.

avatar van Curry

Curry

deze week weer gekeken nadat er van de bioscoop blijkbaar niet veel was blijven hangen

Een zeer vermakelijke film die ondanks de lengte in een snel tempo boeiend wegkijkt.
Het lijkt mij dat de film uit allerlei genres een graantje mee wil pikken -een horror anno nu vind ik het niet. Bovendien lijken de meeste thrillers/actiefilms tegenwoordig wat meer te eisen van het publiek qua bloederigheid/shock effecten dan pakweg 10 jaar geleden

Alles is hierboven al een beetje gezegd dus alleen dan maar wat over het naar mijn mening wel mooie eind

dat er wordt gekozen voor zelfmoord is wel drastisch en zoals iemand hierboven zei-het was iets pakkender geweest als er werd gezegd-17 uur later-
aan de andere kant heb ik wel begrip ervoor want als je zelf in zo'n situatie zit weet je ook niet hoe je zou reageren. De hele auto actie ademde een mega hopeloosheid uit want het kwam op mij over dat dus alles in de mist zat (Amerika) en toen de scene met dat gigantische wezen kwam (vond dat wel prachtige special effects) denk ik dat zij zoiets hadden van-hier valt niet tegen op te komen en er is geen manier om hieruit te ontsnappen en er loopt van alles rond in deze mist.

wat ik weer minder vond was dat toen dat militairtje naar buiten werd gegooid er meteen "iets"kwam om hem op te vreten en toen onze helden gingen het wel even duurde voordat er iets kwam.
ook was het vreemd dat de mist niet door de vernielde ramen naar binnen kwam tijdens de aanval van de gevleugelde wezens maar goed

avatar van Chefchenko

Chefchenko

rox91 schreef:

Ik vond het erg matig. Had er echt meer van verwacht. Vooral die wezens uit de mist.. zo nep!

Yupp helemaal gelijk, snap niet wat mensen hieraan goed of spannend vinden. Er zij zo veel horrorfilms maar dit is bepaald geen goede.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Ik vond dit een onverwacht goede film. Door de wat tegenvallende kritieken had ik mijn verwachtingen wat bijgesteld maar ik heb me hier toch prima mee vermaakt. Het is dan ook niet per se het horroraspect wat me aanspreekt, want ik hou helemaal niet zo van horror, maar wel het sociale aspect. De verhoudingen binnen de groep mensen in de winkel en hoe deze verandert in de loop van het verhaal. Zeer interessant ook het gegeven dat religie een misbruikt kan maken van mensen in tijden dat zij het meest wanhopig zijn. Ook het einde was gruwelijk. Echt een mokerslag na zo'n verhaal. De animaties waren echter behoorlijk gedateerd op momenten. Ook was het acteerwerk (met een voor mij volledig onbekende cast) niet altijd super. Hoewel ik voor Ollie in de loop van het verhaal wel veel respect kreeg. Een echte antiheld die opstaat waar de zogenaamde stoere jongens dat nalaten.