Genre: Thriller / Horror
Geregisseerd door: Bryan Bertino
Met onder meer: Scott Speedman, Liv Tyler en Glenn Howerton
Releasedatum: 17 juli 2008
Plot The Strangers
"Lock the door. Pretend you're safe."
Een jong koppel brengt de nacht door in het afgelegen vakantiehuisje van de ouders van de man, na het bezoeken van een bruiloft. De nacht verandert echter in een nachtmerrie als ze worden aangevallen door drie gemaskerde vreemdelingen. Het koppel moet boven henzelf uitstijgen om de aanvallers tegenstand te bieden en te overleven.
Kristen McKay
James Hoyt
Dollface
Man in the Mask
Pin-Up Girl
Mike
Mormon Boy #1
Mormon Boy #2
Joe - Lumberjack (onvermeld)
Shawn the Bartender (onvermeld)
Halcyon
Funny Games meets Ils
Ik vond het maar een matige kopie van bovengenoemde titels in elk geval. De film had nochtans alles in zich om een echte topper te worden. Hij begint erg goed met een lome opbouw waardoor de eerste confrontatie met "the strangers" des te meer impact heeft. Ook de hoedanigheid van "the strangers" met hun angstaanjagende maskers is sterk vormgegeven. Het idee om aangevallen te worden op je eigen terrein door onbekenden die dan nog eens een masker dragen creëert een psychologische barrière die de spanning voelbaar ten goede komt.
Het loopt echter fout bij de voorspelbare uitwerking. De fysieke confrontatie wordt zo lang mogelijk uitgesteld en intussen teert men op afzonderlijke schrikmomenten die eigenlijk nooit echt overtuigen. Daar komt nog bij dat de handelingen van de personages (zelfs naar horrormaatstaven) erg onrealistisch zijn. Wel goed zijn de langgerekte shots van één van de belagers die vanuit het bos roerloos naar het vakantiehuisje staart. Zulke scènes zitten sporadisch in de film verwerkt waardoor het gevoel van alertheid immer aanwezig is.
Een echt foute keuze is wanneer "the strangers" hun maskers afnemen en zich tegenover hun slachtoffers kenbaar maken. Het publiek krijgt evenwel geen details te zien, maar de wetenschap dat de slachtoffers plots een gezicht kunnen plakken op hun belagers zorgt ervoor dat de aanvankelijk gecreëerde psychologische afstand volledig overbrugd wordt; een keuze die het idee van psychologische terreur stevig ondermijnt.
Wie de onvermijdelijke vergelijking met het betere Ils maakt zal tevens zien dat in de Franse variant veel beter omgesprongen wordt met de locaties. Zo zorgen de overgangen van de ene setting naar de andere - iets wat hier totaal ontbreekt - telkens voor nieuwe impulsen die het geheel ritmisch houden. Uiteindelijk blijft Ils ook veel langer nazinderen door het wel erg cynische einde, een slimme vondst die haaks staat op de dertien in een dozijn slotscène van The Strangers.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Weermaals mooie review Halcyon, waar ik mij overigens 100 % kan terugvinden. Alhoewel ik de hele toestanden ook erg onrealistisch vind, heeft de film bij mij een grote impact nagelaten. Vond dat de film in grote mate erg realistisch en dreigend overkomt. Ik weet ook dat de score van 5 belachelijk hoog is, maar van de andere kant vind ik de film toch een grauw sfeertje hebben (wat mij natuurlijk zeer benieuwd maakt naar Ils)
Het lijkt erop dat de film 100 % weet voort te borduren op wat we elke dag wel ergens horen of lezen. Het zinloze maatschappelijke geweld, het impulsieve van het mensdom......dat er vandaag heerst, pikt de film mooi op en verweefd het in een aanneembaar plot.
Persoonlijk stoorde mij het niet zo dat the strangers hun maskers afnamen. De kijker heeft immers niks gezien gekregen, enkel de slachtoffers. Het feit dat ze hun masker afnemen, geeft ook aan dat ze echt niet terugdeinzen en geeft voor mij juist meer extra spanning (omdat je juist kan raden hoe de film zou aflopen, indien ze zich kenbaar maken, maar toch hoopt dat het nog een andere dimensie zou aannemen).
Het valt me op dat de laatste tijd erg veel films zijn gemaakt rond stalken, dreigingen en pasgetrouwde koppeltjes die lastig gevallen worden. Een nieuwe dimensie en keuze voor films lijkt het wel. Bepaalde mensen in mijn omgeving hebben ook the strangers en vacancy en andere films in het genre gezien en ook op hun had dit thema toch een impact.
Volgens mij bloeit de horror terug open naast de vele torture films, met deze stalkfilms, een gegeven wat vaak vroeger in films werd gebruikt , dan weer een tijdje minder is geweest, maar nu relatief veel terug voorkomt in films.
Laat zulke films maar komen !!
glimmerman2000
Kan het mischien iets korter mensen!.Ik word bang van de grote hoeveelheid tekst hier!
gebruiker_56935
Goede film, maar verder geen grote indruk achter gelaten. Binnen een paar dagen ben ik deze denk ik alweer vergeten.
mayhemblik
Viel me na het lezen van de berichtjes 100% mee.
Ik vond de spannings opbouw echt heel erg goed, lekker rustig zonder poespas en zeker niet voorspelbaar, hoewel op een paar kleinigheidjes na.
Alleen irriteerde Liv mij wel een beetje met haar gefluister, beste lezers tot een volgende keer.
Ik vond dit na alle verhalen die er hier geschreven zijn nog best een aardige film. De film deed mij in eerste instantie een beetje aan Vacancy denken, waar in feite iets soortgelijks gebeurt, al is het verhaal natuurlijk wel anders. De sfeer en spanning in deze film is goed opgebouwd met enkele aardige schrikmomenten. De mannen met maskertjes zien er dreigend uit en doordat je hun gezicht uiteindelijk nooit te zien krijgt houdt de film iets mysterieus over zich. Jammer is alleen dat de hoofdpersonages soms wat domme keuzes maken en het wel enigszins onoriginele einde van deze film. In zijn geheel echter best onderhoudend.
animalkrullie
Het zal allemaal wel zo zijn, de spanning en duistere sfeer, maar wat was nu eigenlijk de drijfveer van de mysterieuze mensen.
Het verhaal (wat voor een verhaal) was niet aanwezig en de film hadden ze zo wel 6 uur lang kunnen maken.
Nee, ik vond het een grote tegenvaller.
LezLo07
Deze film is voor mij een van de gemiddelde toppers onder de thrillers van de afgelopen 3 jaar... net als bijv Signs met Mel Gibson... Die ik dan persoonlijk wel wat beter vond.
Nou ligt het verhaal in deze film heel ergens anders... maar is de manier van filmen het idee het zelfde... Opgesloten worden in je enige eigen prive plek...
Zowel de acteer prestaties van de het koppel als de masker dragende killerz is super gedaan.. Geloofwaardig overgebracht, dit ook mede dankzij het zieke spelletje dat er woord gespeeld...
Ook het geluid van deze film is in mijn ogen in 1 woord geweldig gedaan... De film heeft een goede opbouw in het begin zit je wel even te twijfelen of er nog wat gaat gebeuren... Maar door de geweldige acteer prestaties van het koppel ben je toch eerst nog aan het uitvogelen waar het naartoe gaat!
Ook dat deze film is gebazeerd op ware gebeurtenissen & dit woord weer gegeven in het begin van de film maakt hem een stukje angstaanjagender om te kijken...
Al met al een thriller die het niet voor iedereen zal doen... maar dit is wel een echte thriller daarin tegen een film die angst en paniek maakt & goed weergeeft in een zo realistisch mogelijke manier...
Ik zelf vind het daarom persoonlijk ook meer een echte thriller dan bijv een Mirrors wat nijgt naar thriller/horror
(zoals we wel heel veel hebben kunnen zien de laatste tijd)
Ik geef deze film een 4,0*
Waarom dat mag inmiddels wel duidelijk zijn!
mayhemblik
Zinloos geweld, wat is bijvoorbeeld de drijfveer van een serie moordenaar?
Die doen het voor de kick en omdat ze er opgewonden door raken, ik denk dat dit gewoon een paar tieners waren die zich dood verveelden.
Ik persoonlijk hou er wel van als niet alles word uitgelegd, zo denk je tenminste de volgende dag nog eens na over een film en hebt het erover met degene met wie je hem hebt gezien.
Vaak als aan het einde van een film alles zonodig uitgelegd moet worden is dat vaak tenenkrommend slecht.
Bijvoorbeeld dat de dader opeens aan zijn laatste slachtoffer uit gaat leggen hoe en waarom.
moviemike
begin het allemaal nogal ongeloofwaardig te vinden als mensen op de schouder worden getikt en er dan niemand achter hen blijkt te staan, als de hoofdrolspeler duidelijk met zijn geweer op de slechterik knalt en niet meer kan missen maar enkele minuten erna toch blijkt gevangen genomen te zijn, als personages zomaar in het niets blijken te verdwijnen en als één van de slachtoffers ,dat eigenlijk morsdood hoort te zijn, eindigt met een oerschreeuw om U tegen te zeggen!
Het begon na een tijdje zo'n paranormaal tintje te krijgen.
medansavamhel
De eerste helft van de film is erg goed en ontzettend spannend. De sfeer is erg duister en bizar. Maar naarmate de film naar het einde toewerkt, wordt het steeds zwakker. Ik vond het feit dat de drie gemaskerden niemand afslachtten, maar enkel de slachtoffers tot waanzin dreven erg sterk, maar het einde vind ik dan weer erg zonde. Het is ook totaal niet geloofwaardig. De eerste helft is dat natuurlijk ook niet, maar de drie gemaskerden zijn zo bizar en onmenselijk dat de sfeer er enkel beter op wordt, net zoals bij Dead End. Echter, op het moment dat ze werkelijk een gedaante krijgen en menselijker worden weergeven, krijg ik het gevoel dat de film realistischer probeert te zijn en dat werkt in dit geval niet. Ik had de film een 4,0 willen geven, maar de laatste 20 minuten brengt het cijfer omlaag.
Vascago
Matige thriller. Horror is het absoluut niet.
Vond het allemaal veel te cliche en acteren gebeurde naar mijn mening veel te veel op de automatische piloot. Ik kon me geen moment inleven bij de slachtoffers, zoals ik dat bij het soortgelijke maar veel beter Funny Games wel kon. Ik vond het ook allemaal veel te donker. Dat kan spannend zijn, maar hier vond ik het eerder irritant.
Toch nog 2 sterren omdat het niet helemaal slecht is. Dus voor de moeite. Had bijna nog een halve ster extra gegeven voor Liv Tyler, wat een lekker ding is dat toch. Maar dat heeft verder niet met de film te maken dus geef ik er geen punten voor.
scholtie
goed film, wel een beetje vaag maar wel goed.
door het einde kan er natuurlijk wel een vervolg komen en daar hoop ik dan ook op:P
maar moet wel eerlijk zeggen dat ik er ietsje meer van had verwacht.
ik had wat gehoopt op meer horror
mayhemblik
Ik vond het begin wel heel erg van Texas chainsaw, afgekeken of is het een ode?
Fryce
Het concept is leuk... De uitvoering zit alleen vol met fouten en de spanning zakt als een smeltende pudding in elkaar. Steeds hetzelfde kunstje word herhaald. Ik het concept in funny games een stuk leuker uitgevoerd.
Noodless
Degelijke film waarbij vooral de eerste helft sfeervol en spannend is.
En inderdaad Halcyon : Funny Games meets Ils
Maar deze twee films zijn veel sterker dan deze hier.
Trouwens goede bespreking van de film ( zie Halcyon )
Ik geef een 7/10
Mrs. BillyKilly
In den beginne....geloof je erin....maar niks helemaal niks komt!!! Totaal niet spannend of boeiend! Vond het een zeer slechte film, leuke hoofdrolspeeltster by the way....die haar misvormde jurkje gelukkig omruilde voor iets makkelijkers om deze brrrrrr zgn ...enge horrorgastjes te lijf te gaan. Mooiste moment: dat ondanks de moderne telefonie ala mobiel, je toch nog hoop koestert uit een zendbakske! Niet kijken, alleen als je je enorm verveelt!
MartK
Vond de film erg tegenvallen, niets vernieuwends eigenlijk. De sfeer in de film maakt het nog een beetje goed, maar nogmaals.....ik vond hem niet spannend. Acteerwerk was niets mis mee.
Veronique-Amy
Dat vond ik ook ja!
Wel veel schrikmomenten maar miste toch een goed verhaal en het einde vond ik echt slecht!! Snapte er niks van dat die al afgelopen was.
Ook het telefoongesprek dat je in het begin van de film hoort verklapt al heel veel... beetje jammer en voorspelbaar was ie wel.
Groetjes!
Hectometersnor
Ik verwachten een thriller vol met valkuilen en clichés. Wat ik uiteindelijk aantrof was gewoon een erg goede thriller die een beetje doet denken qua sfeer aan oude thriller/horror films waarbij juist de sfeer en muziek centraal staat. Ook word de focus goed gelegd op weinig dialoog, veel spanningsopbouw en vooral geen cliché einde.
De film heeft mij tot het einde kunnen boeien, ook vooral omdat de karakters goed worden neergezet op een toch wel wrede manier en daarnaast levert Lyv Tyler ook een goede prestatie door vooral realistisch over te komen, geen helden in deze film maar wel echte mensen.
Wat je vaak bij thriller/horror films ziet is een motief tot een bepaalde daad, wat vaak resultaat in een verschrikkelijk cliché en teleurstellend einde. Ook hierbij was het een verademing dat dit onderdeel eens bewust word weg gelaten.
De lage waardering van deze film kan ik dan ook niet echt begrijpen omdat ik persoonlijk geen andere horror/thriller in de afgelopen 10 jaar kan bedenken die ik ook maar een beetje geslaagd vind. Dit is weer een verademing want zoals deze worden ze helaas niet meer gemaakt.
Het blijft natuurlijk wel altijd een kwestie van smaak, en mijn smaak zegt 4 sterren.
Clement
Ik heb deze film net gezien en vond hem wel okee.
De film heeft wel een aantal goede schrik momenten.
Moet deze film zeker lekker in het donker kijken dan is hij op zijn best lekker de TV stereo hard aan dan is het lekker kijken.
Maar het was wel weer overduidelijk dat er een nummer 2 komt.
kaydegreef
Vermakelijke film. Leek soms wel wat op "Vacancy".
Voor de mensen die het nog niet weten: The Strangers 2 is reeds bevestigd en staat gepland voor een release in 2010.
Hectometersnor
Vermakelijke film. Leek soms wel wat op "Vacancy".
Waarom vind ik het nu al jammer dat er een vervolg komt....?
Hectometerpaal
Ik ben het eens met Friday 13th.
Erg mooi hoe de spanning werd opgebouwt.
Ik keek deze film omdat mijn vriendin deze heel graag wilde zien. Ik dacht vantevoren dat dit weer zo'n afgezaagde "wij zijn slechte maar knappe acteurs die worden achterna gezeten door een gek" nummer 313....
Maar ik vond dit eindelijk een film die WEL een genot was om naar te kijken.
Een aanrader voor tijdens een gure donkere nacht.
dave_movie
juist film gezien...
wat een flop zeg...geen verhaal ..geen inhoud..dom einde...
kan zo blijven doorgaan..
Gelukkig nog goed acteerwerk gezien daarvoo 1.5 toch
neen kon me niet boeien deze film..
Maybe omdat ik geen al te liefhebber ben van horror maar
dit sloeg toch nergens op
noapopje
beetje inhoudsloze film, in het begin wel ok later word ie steeds langdradiger. Op het eind hadden wij zoiets van nou jaaa wat een raar einde. Geen spannende topfilm.
BlueSword
had veel verwacht van deze film hoorde goeie dingen over maar vond hem zwaar tegenvallen! geen slechte film ofzo, was best wel spannend, maar er gebeurde gewoon te weinig.
schimmel
Ze hadden er wel wat kettingzagen en beter einde kunnen bedenken.
Ik vond hem wel heel hard, alleen niet alles van de film!
Een 4,5/5
Eigenlijk wachten ik ergens op in de film maar het kwam niet.

The Strangers: Chapter 3
2026