• 9.377.664 stemmen

Met onder meer: Michael Douglas, Robert Duvall en Barbara Hershey

Gesproken taal: Engels, Spaans en Koreaans

Releasedatum: 27 mei 1993

Plot Falling Down

"A Tale Of Urban Reality."

12 juni 1991, Los Angeles, de warmste dag van het jaar. Een ontslagen medewerker van het Ministerie van Defensie staat door wegwerkzaamheden al de hele ochtend in de file. Hij besluit uit de auto te stappen en naar het huis van zijn ex-vrouw te wandelen, waar zijn dochtertje haar verjaardag viert. Maar de man heeft een nogal agressief karakter en wordt tijdens zijn wandeling opgehitst door alles wat in zijn ogen onrechtvaardig is in deze maatschappij.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Lola3 schreef:

Buiten het reeds vernoemde patriotisme...

avatar van euroburger

euroburger

zeer onderhoudendefilm die de vloer aanveegt met de amerikaanse trots, normen en waarden. Deze weliswaar doorgeschoten, maar toch trouwe US citizen kan het geestelijk niet meer bolwerken, iets dat niet door hemzelf komt, maar nu eens juist door de omgeving. Alhoewel hij natuurlijk verantwoordelijk blijft, maakt dat toch dat de kijker sympathie krijgt voor Dfense in zijn tot de tanden bewapende slachtofferrol. Onze en de De US maatschappij in het bijzonder zijn dus aanstichter van de grove gebeurtenissen die op papier iedereen zouden kunnen overkomen. Dat is wat de film sterk maakt met daarbij opgeteld een sterk spelende Douglas.

avatar van Poison

Poison

Ik vond de acteerprestatie van Michael Douglas wel knap gedaan.

De film zelf was wel mooi, maar er zat niet echt een verhaallijn in (?)

En het einde was zó voorspelbaar...

avatar van Lola3

Lola3

verwijst naar het stukje van het sterke vaderlandsgevoel.

avatar van Giovanni1311

Giovanni1311

Eenvoudige film met zwakke verhaallijn en soms erg clichématige opzetjes. Het maakt dat ik me regelmatig afvraag of het niet tóch per ongeluk als komedie bedoeld is.

De kwalificatie "drama/thriller"` vind ik dan ook zeker niet kloppen.

Het méér dan geweldige acteerwerk van Douglas maakt daarentegen vrijwel altijd alles goed en maakt dat je deze film eigenlijk niet mag missen. 3*

avatar van lowhusky

lowhusky

Prachtig! Vanavond eens herkeken en nog steeds erg goed. Michael Douglas is geweldig in deze film. Erg dramatisch verhaal en een paar hele goede scenes. 4 sterren blijven staan

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Lola3 schreef:

verwijst naar het stukje van het sterke vaderlandsgevoel.

Als je zou gaat kijken zit er in elke Hollywood film wel wat vaderlandsliefde; ik vind dit absoluut geen patriottische film. Het is toch logisch dat hij die neo nazi de les leest, volgens mij zijn dat soort denkbeelden hier in Nederland ook niet echt geaccepteerd. Of ben jij het soms wel met zo'n nazi eens? Dat zou natuurlijk kunnen... Deze film beeldt juist schitterend uit hoe iemand compleet kan doordraaien en daardoor in een negatieve geweldsspiraal tercht komt. Het zou iedereen kunnen overkomen in bepaalde omstandigheden. Geweldig hoe Michael Douglas hierin acteert. Daarom 4*

avatar van seanpuffy

seanpuffy

toffe film over een man die helemaal zot wordt echt prachtig gespeeld door michael douglas

avatar van *kelly*

*kelly*

Echt wel een mooie film,die prachtig geacteerd wordt door Michael Douglas.Mooi verhaal,niet te veel actie en een redelijk mooi einde.

Deze film benadrukt hoe het kan gebeuren dat iemand doordraait en welke gevolgen dat met zich mee kan brengen.

---------------------->4*

avatar van film88888

film88888

een heel goede triller, met een sterke douglas. wel veel geweld in de film vind ik. maar dat mag wel , niet zo een origineel einde, een 4 voor deze leuke film.

avatar van peter74

peter74

film88888 schreef:

Ik vond het einde juist wel origineel, dat van dat waterpistool in plaats van een gewoon pistool was toch wel onverwacht

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Zeer goeie maatschappijkritische film met uitstekende rollen van Douglas en Duvall. Soms misschien wel wat overdreven, maar er zitten zeker en vast sterke argumenten in i.v.m. de doorsnee problemen in de maatschappij (bv. in de fastfoodzaak).

Het einde vond ik knap gedaan, had ik zeker niet zien aankomen.

4 sterren.

avatar van Joe-K

Joe-K

Onwijs sterke film! Met prachtige scenes en een heel mooi plot. Krijgt van mij een 4*

avatar van Mescaline

Mescaline

Leuke film, geen moment saai goed geacteerd goed verhaal en kijkt lekker weg!. een wel verdiende: 4,5 sterren voor deze topper.

avatar van nwt

-> dus geef je 'm 5 sterren

avatar van tuureluur

tuureluur

Lola3 schreef:
Sorry jongens, maar deze film kon me enkel en alleen maar de laatste 10 minuten boeien. Sommige flarden (zelfs geen volledige scènes) zoals inderdaad die bazookafragment konden mijn aandacht dan wel weer eventjes tot zich toe trekken, maar voor de rest enkel maar bullshit over 'my rights' etc. en de duidelijke ondergrondendse nationalisme dat, zoals in zoveel amerikaanse film sterk benadrukt wordt neem als voorbeeld de scène waarin hij die neo-nazi eventjes de les begint te spelen over gelijke regels, die hem ondertussen bovendien bedreigt!!! Het acteerwerk van Duvall en Douglas waren goed maar bijvoorbeeld de figuur van die man die duvall op het laatste slaat, irriteerde mij enorm, niet enkel zijn personage maar ook zijn acteerwerk.Buiten het reeds vernoemde patriotisme, was het wel origineel, ook al heeft dit begrip voor mij in het algemeen een positieve uitstraling, wat hier nu niet het geval is.

1,5 ( voor de laatste 10 min., waar het wel briljant was van dat waterpistool, zag volgens mij niemand aankomen...)

Ik denk dat jij de film niet echt hebt begrepen (boodschap heet dat) de film laat een personage zien die veel onrecht word aangedaan en brengt dit op een komische over, natuurlijk is het heel erg jaren '90 maar dit is zeker de beste film van Michael Douglas als hoofdrol speler want ik krijg veel simpatie voor de manier waarop het verhaal verloopt. Misschien dat jij maar beter bij Death wish of Out for yustice achtige film's moet beginnen minder verhaal meer actie. 4,5!

avatar van Lola3

Lola3

tuureluur schreef:

Als je de moeite had genomen eens mijn top10 te bekijken, zul je zien dat je je vergist.

avatar van mikey

mikey

Lord Flashheart schreef:

Deze film beeldt juist schitterend uit hoe iemand compleet kan doordraaien en daardoor in een negatieve geweldsspiraal tercht komt*

Volgens mij komt hij niet in 'terecht' maar zoekt hij het nogal berekend en doelbewust op.

avatar van N811

N811

leuk om weg te kijken

avatar van Don_Mat

Don_Mat

Steengoeie film, en echt die vent heeft ergens constant gelijk!! dat zal ook het verhaal erachter zijn waarschijnlijk. Behalve een paar keer zit overal een rechtvaardige gedachte achter..... 4,5 sterren.

avatar van DonEnzone

DonEnzone

goede film. alleen omdat ik het eide een beetje voorspelbaar vond; een 8 in plaats van een 9

4sterren

avatar van Crimson35

Crimson35

Goede film, einde is wel matig. Schitterend acteerwerk. Het ergste is nog dat eigenlijk álle actie's van hem goed te praten zijn, hij heeft gewoon gelijk!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Het aardige is dat bijna iedere scène briljant is. Of op zijn minst supergrappig. Die met Douglas dan, de Duvall-scènes dienen meer als opbouw voor het einde.

Deze film kan ik echt ieder halfjaar kijken. Super.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

This baby has got a temper...

In tegenstelling tot Onderhond, kan Joel Schumacher me zelden tot eigenlijk nooit bekoren. Al moet ik daarbij wel opmerken dat prenten als 'Tigerland' en 'Phone Booth' de revue nog niet gepasseerd zijn.

'Falling Down' is in elk geval een stap in de goede richting, maar nog steeds kan de man me niet ten volle overtuigen. Visueel presteert hij niet altijd naar behoren, maar bovenal beschikt hij over een weinig herkenbare stijl.

'Falling Down' is een aardig relaas over een man die zijn frustraties de vrije loop laat gaan, en drukkende 'maatschappelijke' hitte was daarbij de spreekwordelijke druppel.

Echt overtuigend is die kritiek overigens niet, daarvoor is 'Falling Down' te fragmentarisch en heeft de climax te weinig impact.

De climax wordt voorafgegaan door een contrast tussen twee mannen die elk op geheel eigen wijze hun toekomst trachten te verzekeren, met als resultaat een soort finale catharsis.

Het verhaal van Duvall voelt echter té veel aan als weinig ad rem en loutere opvulling, vandaar de beperkte impact die op het einde wordt bereikt.

Om de verhaaltechnische tekortkomingen van deze prent te compenseren, kan Schumacher in de eerste plaats buigen over een energieke en intense prestatie van Douglas. Zijn memorabele prestatie als Gordon Gekko in 'Wall Street' blijft echter ongenaakbaar.

Tenslotte maakt Schumacher de schrijnende hitte bij momenten visueel goed voelbaar, al moet wederom gezegd dat het visuele niet altijd pertinent aanwezig is, vooral in de binnenscenes.

Kleine 3*.

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Mooie film, vooral het begin, want het einde kon me niet zo bekoren. De film zelf is een prachtige mix van kritiek op de maatschappij, het alledaagse leven en het doordraaien van mensen door de maatschappij. Na het einde voelde ik me een beetje leeg, al was het wel een mooi gebaar.

3,5 sterren.

avatar van dijkieR

dijkieR

zo worden ze niet meer gemaakt

een simpel verhaal maar uitstekend uitgewerkt

onvergetelijke momenten

en t is zeker geloofwaardig dat er mensen zoas hij rondlopen

een goed beeld van t leven in een metropool as LA

met die nazi hahaha

you just like me,we just the same

michael douglas op zun best

volgende week op veronica

dit is een must see

avatar van DragQueen

DragQueen

Klasse film, met een superieur verhaal, wat eigenlijk vrij eenvoudig en ( nou ja ) alledaags is. meesterlijke rol van douglas, met de nodige overtuiging gebracht. hij is in deze film vrijwel overal op het verkeerde moment en de verkeerde plaats. de situaties zijn enorm goed uitgewerkt. 5 sterren.

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Meesterwerk die een verdiend plaatsje in mijn Top 10 krijgt.

Het eenvoudige maar geniale verhaal is meesterlijk uitgewerkt, en Douglas speelt zijn rol zeer overuigend, zodat je als kijker gewoon zijn frustratie in de verschillende situaties kan begrijpen.

In één woord GEWELDIG!

5*****