• 9.377.368 stemmen

Met onder meer: Michael Douglas, Robert Duvall en Barbara Hershey

Gesproken taal: Engels, Spaans en Koreaans

Releasedatum: 27 mei 1993

Plot Falling Down

"A Tale Of Urban Reality."

12 juni 1991, Los Angeles, de warmste dag van het jaar. Een ontslagen medewerker van het Ministerie van Defensie staat door wegwerkzaamheden al de hele ochtend in de file. Hij besluit uit de auto te stappen en naar het huis van zijn ex-vrouw te wandelen, waar zijn dochtertje haar verjaardag viert. Maar de man heeft een nogal agressief karakter en wordt tijdens zijn wandeling opgehitst door alles wat in zijn ogen onrechtvaardig is in deze maatschappij.

avatar van andy1980

andy1980

goeie film die toont dat de dagelijkse irritaties een mens kunnen doen doorflippen, leuke uitspraken in de film ook en een goede michael douglas.

avatar van nedved

nedved

Deze film is alleen leuk met de stukjes met D-Fense.ik kijk ook alleen via scene selection naar de stukjes van hem vooral die met Nick de nazi dumpstore eigenaar ik moet altijd schuddebuiken van het lachen om de dialogen tussen die twee.

Ook goed is het stukje met de donkere man die voor de bank staat met het bord dat hij economisch niet verantwoordt is en als hij wegrijdt op de achterbank van de politie zegt:'don't forget me' en D-fense naar hem knikt daaruit kan je opmaken dat de film gaat over het oneerlijke van de maatschappij vooral in het super kapitalistische Amerika en de film als je goed oplet daar ook over gaat,het ziekelijke ,onechte en op geld belustte

Amerika.

avatar van otherfool

otherfool

Career defining acteerwerk van Douglas, die de rol van flippend lid van onze maatschappij perfect speelt. Schumacher brengt het interessante verhaal met veel vaart en ook van Duvall is volop te genieten.

3,5*.

avatar van Rancid

Rancid

Geweldige, geweldadige, geweldig grappige (anti) amerikaanse film. Met Douglas in een absolute glansrol! (En wat een scene's! De oude nazi, de hamburgertent, de koreaanse supermarkt, de jonge gangsters op de plaatselijke heuvel, de kinderen die helpen met de bazooka, de beginscene, de eindscene, echt erg goed). 4,5*

avatar van pjutter

pjutter

Inderdaad geweldige film! heb hem pas gekocht, maar de mooiste scene vond ik in de hamburger tent,

En met die bende waar hij ruzie mee krijgt, om niks,

Geweldig

avatar van Leno

Leno

Het blijft een fantastische film. De beginscene zet meteen uitstekend de toon voor de film. Enkele scenes zijn amusant, bijvoorbeeld bij het fastfood restaurant, en de karakters hebben diepgang. Bill is fascinerend en Duvall's karakter geeft de film extra dimensie.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Inmiddels voor de derde keer gezien. Falling Down blijft toch een geweldige film, mede door het grote aandeel van de geweldig akterende Douglas natuurlijk. Erg maatschappij-kritisch verhaal vanuit het perspektief van één persoon. Hoewel de film een flinke dosis humor bevat, is hij toch erg serieus. In het begin van krijg je het idee dat Bill een doodnormale hardwerkende arbeider is op weg naar zijn werk, maar later in de film komt zijn ware en verborgen identiteit naar boven.

Ook een onvergetelijke rol van Robert Duvall. (en zijn vrouw natuurlijk!)

Best vreemde, maar erg vermakelijke film die het waard is om meerdere malen te bekijken...

Verhoogd naar 4.0 sterren...

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Ik had er veel meer van verwacht omdat het in de top 250 stond....maar hij was zeker niet slecht. Vooral hoe zo n 'nice guy' in een moordenaar verandert.

3 sterren.

avatar van The One Ring

The One Ring

Geweldige film met Michael Douglas als een van de beste anti-helden ooit. Het is ook een beetje een intense film. Op de een of andere manier voel je de druk die ervan afstraalt. Het is dan des te opvallender dat de film ook nog eens heel grappig is. De humor is git-zwart, maar geeft de film een wrang laagje. Wat mij betrefd een 10 keer betere aanklacht tegen de Amerikaanse maatschappij dan American Beauty. Alleen die scène op die golfbaan vond ik iets te overdreven. Voor de rest alleen maar hoogtepunten.

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Erg goede film over veel allerdaagse situaties, die je gek kunnen maken. William Foster (perfect neergezet door Douglas) wordt dat dus ook. Ook Robert Duvall is in topvorm als de bijna gepensioneerde agent Prendergast. Sarcastisch en intens! Een aanrader! > 4*

avatar van Gilgamesj

Gilgamesj

Hele mooie film ja. De film hield me van het begin tot einde vast. Dat kwam doordat het alle kanten op kon gaan. Je denkt, wat al genoemd, is dat Willian een doodnormale arbeider is en dat de politie agent een beetje raar is (door zijn vrouw) Uiteindelijk blijkt de hele vork anders in de steel te zitten. En dan natuurlijk de scenes die ook al genoemd zijn, die zijn ook onvergetelijk.

4 sterren.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Deze film bevat zoveel onwijs grappige dialogen en scènes.

Ik weet ze niet meer allemaal letterlijk, maar natuurlijk "what's wrong with that picture", "now you're gonna die with that stupid little hat on", "It says all that huh? Maybe you should've written in in fucking English so I could fucking understand it". En hierboven al genoemd: "I'm an American and you're a sick asshole."

Deze film is echt zooo droog. En met een boodschap.

Ga hem binnenkort zeker weer kijken!

avatar van Doom

Doom

Erg goede film die je keer op keer denk ik weer kunt gaan bekijken. Michael Douglas is in z'n rol meesterlijk bezig, erg goed personage ook. (ver gekomen in personage knock-out ?)

Het verhaal is goed, gave scenes met een ongelovelijke dosis aan humor. Heb erg genoten van deze film, terrecht in de top250 als je het mij vraagt.

avatar van D-ark

D-ark

3,5 Geweldig spel van Douglas en dat stuk met die burger is meesterlijk.

Maar het is wat te vaag vindt ik.

avatar van Dylan Blanker

Dylan Blanker

Zo'n oprechte, meeslepende en dramtische film, met fantastisch acteerwerk van Michael Douglas, wat een applaus waard is!!(In deze film kan je gewoon zien dat hij ook een topacteur kan zijn). Hij stort zich in deze film heel erg aan de maatschappij, en in veel opzichten was ik het echt met hem eens, en leefde er compleet in mee. Verder heeft de film een dramatisch einde, waarbij ik bijna in tranen uitbarste. ***** (5 sterren)!! Grandioos gewoon.

Echt de moeite waard!!

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Erg goeie en boeiende film waarvan vooral de scenes met Douglas bijblijven.

De momenten met Duvall en Hershey halen de rek er wat uit en doen ons verlangen naar hetvolgende dat D-Fens gaat meemaken, maar geven de film wel extra diepgang.

avatar van Jus-T

Jus-T

Briljante film die zó herkenbaar is.

Gedurende iedere scene van Douglas heb je zoiets van "Doe niet zo moeilijk allemaal!" 3 minuten te laat en je mag iets niet meer bestellen wat gewoon achter de verkoper ligt, een vent die niet wil wisselen, nee, EERST wat kopen, 2 bendeventjes die je weigeren om ergens te zitten door een 'fucking sign'...

Heerlijk kritisch humoristische film, heb er van genoten. De allereerste scene, daar straalt alle frustatie al vanaf, prachtig.

avatar van hyenahond

hyenahond

Geweldige film, waar Bill Foster lijkt me zo het goed kan vinden met elke persoon in de film en toch raakt de man door het dolle heen, stoort zich aan de normale situaties in de maatschappij (terecht) en wat hem de dood ook nog betekent.
Ik had me slechtere slachtoffers kunnen uitkiezen.

avatar van Guyke

Guyke

Fantastisch. Een film over hoe een modale man in deze huidige maatschappij volledig kan doordraaien. Sinister tot en met. Douglas is zeer geloofwaardig in zijn rol. Een van zijn beste prestaties. Het scenario is origineel en de dialogen vind ik geweldig. Zonder meer een film die me heeft geboeid van begin tot einde.

Ach ja, maatschappijkritiek

Fijne film, dat zeker. Moet nog maar eens wat Schumacher films kijken, hij heeft me nog nooit echt teleurgesteld. Hij weet ook dit filmpje weer net de juiste sfeer mee te geven. Ietwat duister, donker komisch ondertoontje.

Dat er verder een element van maatschappijkritiek inzit ga ik uiteraat niet ontkennen, maar volgens mij is het eerder functioneel. Douglas personage draait door, en als aanleiding worden enkele mindere kantjes van de samenleving gebruikt. Niet meer dan logisch, maar het middelpunt blijft wel Douglas' personage. Leuk vooral dat het hier een keertje gaat om een kantoortype die de hele film lang min of meer z'n rol blijft vervullen.

En zo kijkt het allemaal erg fijn weg. Leuke opzet, Douglas speelt goed en Schumacher weet het juiste sfeerte op te zetten. Paar kleine schoonheidsfoutjes, en het feit dat dit geen wild aparte film is maken het geen favoriet, maar zeker een aanrader.

avatar van Muzikant

Muzikant

Falling Down is een beklemmende en bijna grove film als het gaat om de verhoudingen tussen de mensen, maar tegelijkertijd knap subtiel in haar maatschappijkritiek. In zijn tocht komt de werkloze ex-ambtenaar D-FENS langs allerlei typisch Amerikaanse en kapitalistische verschijnselen en die worden getoond zonder enige opsmuk, maar met oog voor de individu: de kleine zelfstandige die haast te bang is om zijn eigen winkeltje te runnen, de kansloze jeugd die op straat in bendes leeft, de fast-foodcultuur waarin alles gaat om snel, gemakkelijk en goedkoop en de haast hysterische verheerlijking van vrij wapenbezit. Hoewel dit alles ook wel met de nodige subtiele, maar pikzwarte humor voorbijkomt, is het in deze film heel duidelijk dat de American Dream haar zeer donkere keerzijden heeft, wat uitstekend weergegeven is, en waardoor er een geweldige, spannende, angstige en benauwende (voor het leven dat zo lijkt te zijn) maatschappijkritische sfeer wordt uitgebeeld wat je altijd gewoon bijblijft, wanneer je deze film heb gezien.

Verder zet Michael Douglas de wanhopige en opgefokte D-FENS zeer overtuigend neer (steengoed acteerwerk ): Voelde een soort medelijden en medeleven voor deze onsympathieke en zieke geest, zoals hij zijn rol neerzet.

Kortom, voor mij is deze film gewoon een EENZAME KLASSE op het hoogste niveau!!

Zeker de toplijsten waard

Ik geef de film 5*

Absolute aanrader!!

avatar van Waku

Waku

De scene die me het meest is bijgebleven is de scene in het fast food restaurant. Werkelijk hilarisch..

avatar van henkysel

henkysel

wat een vette film zeg..die micheal douglas kan er ook wat van. 4,5 ster

avatar van kort0235

kort0235

Ik heb hem al een tijdje geleden gezien en vond het een zeer vermakelijke film.

Moet hem vanavond toch nog maar eens zien.

avatar van moviegirl

moviegirl

avatar van 606

super grof en daarom vind ik hem ook echt leuk en Michael Douglas is echt top.

avatar van robin00787

robin00787

moviegirl schreef:

Ik heb deze film gezien en heb er bijna niks van begrepen

Dat is knap, vind dit toch een film met een zeer gemakkelijk verhaal (daardoor niet minder goed ofzo).

avatar van argus

argus

moviegirl schreef:
Ik heb deze film gezien en heb er bijna niks van begrepen

Als je hier terugleest kom je dit commentaar onder meer tegen :

Zachery Glass schreef:
...Volgens mij (wie ben ik?) draait deze film over de manier waarop je met de "frustraties des levens" omgaat.

Beide hoofdpersonages zitten ongeveer in dezelfde situatie: kind kwijt (bij Duvall's personage is zijn kind zelfs dood), geen job meer (nu kun je zeggen: jamaar - Duvall gaat met pensioen, maar da's toch min of meer een gedwongen pensioen: door zijn drenzende vrouw en een niet zo aangename werksfeer)

In het begin van de film staan ze zelfs in dezelfde file - en daar zie je het verschil in ingesteldheid tussen die twee: Douglas' personage concentreert zich op de dingen die hem een ongemakkelijk gevoel schenken: iedereen "kijkt" naar hem, de file wil maar niet vooruit, de tanden van die Garfield, ...

Duvall's personage kijkt naar een grappige tekening op een poster en gniffelt.

Briljant - die tegenstelling
Dat is op zich goed weergegeven waar het omgaat.

Punt twee is de onverholen kritiek op de Amerikaanse samenleving die vanuit de verschillende scenes op je afkomt. Die vaak ook nog karakituraal geschetst is en hilarische situaties oplevert. 4½*

avatar van NavelstrenG

NavelstrenG

Haha, die scène dat die jongen hem helpt met die bazooka is echt hi-la-risch

avatar van Lola3

Lola3

Sorry jongens, maar deze film kon me enkel en alleen maar de laatste 10 minuten boeien. Sommige flarden (zelfs geen volledige scènes) zoals inderdaad die bazookafragment konden mijn aandacht dan wel weer eventjes tot zich toe trekken, maar voor de rest enkel maar bullshit over 'my rights' etc. en de duidelijke ondergrondendse nationalisme dat, zoals in zoveel amerikaanse film sterk benadrukt wordt neem als voorbeeld de scène waarin hij die neo-nazi eventjes de les begint te spelen over gelijke regels, die hem ondertussen bovendien bedreigt!!! Het acteerwerk van Duvall en Douglas waren goed maar bijvoorbeeld de figuur van die man die duvall op het laatste slaat, irriteerde mij enorm, niet enkel zijn personage maar ook zijn acteerwerk.Buiten het reeds vernoemde patriotisme, was het wel origineel, ook al heeft dit begrip voor mij in het algemeen een positieve uitstraling, wat hier nu niet het geval is.

1,5 ( voor de laatste 10 min., waar het wel briljant was van dat waterpistool, zag volgens mij niemand aankomen...)