• 9.379.468 stemmen

Genre: Animatie / Sciencefiction

Alternatieve titel: Wall-E

Geregisseerd door: Andrew Stanton

Met onder meer: Ben Burtt, Elissa Knight en Jeff Garlin

IMDb beoordeling: 8,4 (1.306.067)

Releasedatum: 31 juli 2008

Plot WALL·E

"After 700 years of doing what he was built for, he'll discover what he was meant for."

Het is het jaar 2815. Terwijl de mensheid de planeet Aarde vanwege oververvuiling heeft moeten verlaten, is het kleine robotje WALL-E in zijn eentje nog steeds bezig met het schoonmaken van de verlaten planeet. Elke dag weer maakt hij van de grote bergen afval kleine pakketjes en neemt de unieke spullen die hij tegenkomt in het vuilnis mee naar huis. Op een dag wordt de robot EVE naar de planeet Aarde gestuurd om te onderzoeken of het leven op de planeet weer mogelijk is.

WALL·E / M-O (stemrol)

EVE (stemrol)

Captain (stemrol)

Shelby Forthright, BnL CEO

John (stemrol)

Mary (stemrol)

Ship's Computer (stemrol)

ArcovandenBroek

Schitterende film van Pixar, ze flikken het iedere keer weer. De animaties, de muziek, de humor, het hele verhaal, en natuurlijk het voorfilmpje, subliem en alles tot in de puntjes prachtig afgewerkt.

Ik ben een grote fan van Pixar, deze komt zeker in het rijtje. 4,5* dik en dik verdiend.

avatar van rico_defender

rico_defender

Ik ben zelf niet altijd van de animatie films geweest maar de Pixar films die blijven altijd leuk om naar te kijken.

Ik vond Wall E echt aandoenelijk

Ik had in de bioscoop 2 films achter elkaar genomen eerst the mummy 3 die film viel zwaar tegen ik hoopte niet hetzelde bij Wall E maar die maakte me dag toen weer helemaal goed.

Echt heel aandoenelijk. Het is een Robot maar je krijgt het gevoel dat hij toch echt emoties heeft

Ik las hier trouwens dat een aantal mensen Wall-E op R2-D2 vinden lijken?

Nou heb ik een aantal dagen geleden het boek "The art of Wall-E" ontvangen. In dit boek staat de hele visuele ontwikkeling van de film van het eerste idee tot de uiteindelijke film en las ik het volgende:

"Everybody in this building was influenced by Star Wars. That was Andrew's inspiration. He said, 'I want to do 'R2-D2: The Movie." Because he loved R2-D2 so much, he wanted to do a movie with a character like that who doesn't speak."

Jim Reardon, head of story/writer

Dat was dus goed opgevallen Vond het wel leuk om dat hier even te melden!

avatar van joelieherp

joelieherp

yeah man! disney is weer back in action!! geweldige film.. niet als al die andere [2008]'ers

zoals die idiote black knight.. stomme en nutteloze actiefilm

avatar van serpico

serpico

Hoe zou Pixar mij ooit kunnen teleurstellen? Ik denk niet dat ze daartoe in staat zijn, gezien de mate van creativiteit die de film voor mij al meteen maakt en die ze gewoon in iedere film stoppen. En ja hoor, ook bij Wall-E was het weer raak.

Ook Wall-E is overdonderend en geniaal, en allicht de sfeervolste Pixar tot nu toe. Daar zat nu ook meteen het knelpunt, althans; voor mij. De sfeer die aan het begin wordt opgeroepen is enerzijds die van een apocalyptische Aarde die dus compleet in puin ligt en overwoekerd is geraakt door gebrek aan mens, wat mij niet direct aansprak, en anderzijds die van een Aards jaren 70 vrolijk dansfestijn in de vorm van Wall-E en zijn Hello Dolly film. Ook die laatste werkte niet meteen voor mij, en daardoor had ik wat moeite om in de film te komen. Maar!
Daartegenover stond dat de animaties verbluffend mooi waren. Oogverblindend zelfs; alles werd perfect in beeld gebracht en was zo soepel en mateloos gedetailleerd geanimeerd dat de live-action stukjes ertussendoor niet storend 'anders' waren. En dat maakte de sfeer al een stuk acceptabeler. Het gevoel van rust en verlatenheid was érg gaaf en Wall-E zelf is een prachtig personage. Naief, charmant en hilarisch in één. Uiteraard is zijn bestaanswijze op Aarde geniaal uitgewerkt, van zijn nieuwsgierigheid tot zijn dagelijkse baantje.

Maar het wordt pas echt vet als EVE erbij komt. Haar agressieve karakter is prachtig, haar hyvertechno-voorkomen schitterend en het is al helemaal ontroerend om Wall-E's gestuntel te zien wanneer hij als een blok voor haar valt. Hilariteit alom, en de kritiek dat Wall-E niet erg grappig zou zijn kan ik (net zoals bij Ratatouille overigens) niet begrijpen. Alleen jammer was de scène waarin Wall-E zijn huis aan EVE toont en zij nogal cliché voor de nodige oproer zorgt. Maar ach.

Het camerawerk op Aarde is overigens al geniaal, vooral het idee dat het ook echt met een camera is opgenomen is heerlijk. Inclusief hand-held gedoe en zoomingen. Maar de film wordt pas echt lekker als we de ruimte ingeschoten worden. De plot hier is simpel, gelukkig, maar prachtig. Dat hele dikke-mensen idee vond ik bijvoorbeeld briljant En dan vooral die 2 die hun tv'tjes uitzetten en naar buiten kijken. De dansscène moet ook genoemd worden: wauw. Het continue gebliep en gemurmel komt eindelijk tot zijn recht als deze 2 personages door te ruimte laveren en ze werden toen door mij volledig geaccepteerd. Hemels. Pixar mag vaker zoiets doen van mij. Het hele avontuur hier (inclusief mega- Wall-E's, een woedende schoonmaak-bot en ontsnapte robots) is feilloos in beeld gebracht, met veel humor gebracht en doordrenkt van Pixar's klassieke sfeer. Heerlijk. De verwijzingen naar 2001: A Space Odyssey deden het 'm voor mij. Vooral wanneer de kapitein gaat lopen en Auto tackelt, onder die muziek - BRILJANT! De hele zaal lag dubbel overigens.

Maar wat dan nog moet komen is het einde, hétgene waarnaar je mijns inziens altijd mag uitkijken bij een Pixar. Altijd happy en nooit vals sentimenteel. Ook nu weer. Zonder Wall-E en EVE uit het oog te verliezen, natuurlijk, en ook hun verhaal kent een heerlijk einde. Geweldig. Fantastisch. Op dat moment voelt het weer alsof je Toy Story voor de eerste keer zag.

Al met al een prachtig geanimeerd en meeslepend werkje, met vooral 2 schitterende hoofdkarakters en een heerlijke luchtigheid die vaak ver te zoeken is in SF-films. Een speciale vermelding nog voor voorfilmpje Presto dat mij vrolijk deed terugdenken aan The Prestige. Vooral dat laatste stuk (als de goochelaar uit de lucht in de hoed valt) is prachtig. Pixar bewijst weer eens hoe goed ze iets simpels kunnen uitbuiten. Maar kom er maar eens op.

4* - met mogelijke verhoging na herziening. Behoort tot Pixar's mooiste werk. Zoals altijd eigenlijk

ArcovandenBroek

Prachtig geschreven! Ben het helemaal met je eens (behalve je aantal sterren ) , Pixar heeft weer een meesterwerk afgeleverd. Als Wall-E bijna de bios verlaat, ga ik um voor de tweede keer zien, vaak is ie dan nog leuker ook!

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

WALL-E is een zeer geslaagde familiefilm. Visueel is het wat mij betreft van topkwaliteit en de hoofdkarakters zijn zeer schattig. Wat betreft het verhaal is het begin en uitgangspunt vrij origineel, het verloop is dan toch wat voorspelbaar. De verwijzingen naar andere films zijn talrijk, maar met name die naar 2001 vond ik niet zo geslaagd. Gelukkig zal de doelgroep van de film die paar minpunten niet zo snel opvallen, en wat dat betreft is de film dus 100% geslaagd.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Het eerste half uur is subliem, daarna zakt het niveau iets weg, maar het blijft een prachtig uitgewerkt verhaal. Maakte op m'n zoontje in ieder geval diepe indruk.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Resh schreef:

Maar natuurlijk eigenlijk als je zo bekijkt elke film die je in de bios ziet komt er veel beter uit te zien. Zelfs de ''slechte'' films komen dan nog boeiend over.

Er zijn films, die moet je gewoon in de bios zien. Dit is er dus één van.

Ik heb overigens juist de omgekeerde ervaring. Dat een film in de bios een drama is en op tv/dvd dan nog wel wat lijkt. In de bios heb je toch een hele andere kijkervaring.

avatar van Thijsss05

Thijsss05

Super film. Ik heb er van genoten en zal ongetwijfeld in mijn collectie worden opgenomen op het moment hij in de schappen ligt.

Zeker een aanrader

avatar van Shinobi

Shinobi

Gisteren in de bios gezien en ik moet zeggen dat dit een erg vermakelijke film is.

De animatie is meesterlijk in elkaar gezet, waardoor dit visueel echt een meesterwerkje is.

Verder is het verhaal op zich wel aardig en de humor is zeker geslaagd. En met zo een robotje als Wall-E kun je alleen maar meeleven , wat levendig ventje is het toch. Echt knap van Pixar hoe ze een robot emoties hebben kunnen geven.

Ik geef 'm 3, 5 sterren.

avatar van thomas82

thomas82

Geweldig leuke film!

Wist absoluut niet wat ik er van moest verwachten

heel verrassend. heb vaak in een scheur gelegen.

heeft me goed vermaakt deze film.

een aanrader

avatar van jeseke

jeseke

zeer goeie en mooie film

een van de betere animatie van voorbije jaren

de stille scenes in de film zijn gewoon perfect echt zeker een aanrader

avatar van RobertjeZ

RobertjeZ

Ik vind het een geweldige film.

Egt een van de beter films dit jaar.

Ze hebben er voor kunnen zorgen dat je echt met Wall E gaat mee leven .

Mijn Jongste broertje heeft de film al 5 keer gezien en nog steeds niet uitgekeken dus een GEWELDIGE film.

avatar van maus9

maus9

Weer een geweldige animatie film. De beelden zijn geweldig. En de manier waarop de wereld is vorm gegeven en de manier waarop je echt meeleeft met een stuk metaal is subliem. De nieuwsgierigheid en humor van deze robot maken de film echt tot een topper. * 5

avatar van The Oceanic Six

Wat een geweldig goede film! Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht als Pixar de maker is. Elke keer weer weet deze briljante firma me te verrassen met geweldige animatiefilms. En elke keer is het weer wat origineels dat leuk is.

Nu hebben we dus Wall-E, het symphatieke, klungelige vuilnisrobotje op een verlaten planeet. En opnieuw wist de film me te raken. De film is niet a la Finding Nemo een film vol met grappen, het is meer a la Ratatouille een film die wilt ontroeren, die symphatiek wilt zijn en je wilt vermaken. En dat lukt prima.

Grafisch is de film prachtig, zoveel details, zoveel leuke dingetjes. Zeker in het ruimteschip zie je zoveel mooie dingen, erg knap gemaakt. Of het de mooiste film is op grafisch gebied, dat weet ik niet want ik vind ze allemaal erg mooi van Pixar. Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille etc...allemaal zo mooi gemaakt.

Ook het geluid en de muziek zijn grote klasse. Steeds weer blijf je de oude muziek die Wall-E bezit terughoren en ook de robotkreten vond ik erg leuk. De film heeft weinig tekst, maar dat is niet erg omdat de tekst niet echt nodig was.

Wall-E is supersymphatiek en soms gewoon grappig door zijn onschuld. Wel miste ik een grappige sidekick in de film. Zijn krekel maatje was best oke, maar niet grappig. Zo was hij ook niet bedoeld hoor. Latter in het ruimteschip wordt het iets luchtiger, al merkte ik ook een boodschap op. Je ziet goed dat de makers de consumptiemaatschappij wat op de hak nemen.

Alles bij elkaar een erg goede film. 1 van de beste animatiefilms die is gemaakt. Niet de leukste, omdat ik toch graag iets meer humor erin had willen zien. Maar wel een meesterwerkje die je gewoon moet zien.

ArcovandenBroek

Vanavond herzien in Pathé Spuimarkt, vond um nog beter nu! Meer op de details en omgevingen gelet en het viel me nu nog meer op hoe gedetailleerd Wall-E is. Absoluut de beste animatiefilm ooit gemaakt!

avatar van patjenmgn

patjenmgn

Gisteravond naar de bios geweest, waar ik de beste animatiefilm ooit mocht aanschouwen. Ik heb bijna twee uur lang (+ Presto) genoten van deze nieuwe Pixar-topper! Superlatieven schieten tekort om alles te beschrijven, ik sluit mij dan ook voor 100% aan bij het oordeel van serpico hierboven. Ik heb veel gelachen en zelfs gehuild, Wall-E heeft mijn hart in ieder geval gestolen. En ik ga op mijn blote knietjes bidden dat er ooit nog een vervolg komt, of het liefst nog een eigen animatie-serie voor Wall-E, of iets in die richting! De 5* zijn dan ook dubbel en dwars verdient!

avatar van fabbyke

fabbyke

Ben met heel hoge verwachtingen gaan kijken en kwam een beetje met een leeg gevoel buiten de cinema. Het was zeker geen slechte pixar film maar voor mij is het allemaal een beetje overroepen en gewoon een van de zoveel animatiefilms. 3*

avatar van JJ_D

JJ_D

Wee o wee als de critici zich met lovende woorden uitlaten over een nieuwe bioscoop-release. Want welke lezer maant zich immuun voor uitspraken in de trant van “de beste science-fiction-film van de 21e eeuw”, of “Pixar overtreft zichzelf eens te meer op visueel, verhaaltechnisch en kritisch niveau”? Enkelen onder u, teerbeminde medegebruikers, laat dat misschien koud; mij helaas niet. Vanmiddag moest ik het stellen met een zitje in de plaatselijke bioscoop voor “de Vlaamse versie”, en het doet de film uiteraard geen goed. Maar de algemene indruk van ‘Wall-E’ blijft best fijn, zij het niet zo extreem als de critici hadden aangegeven.

Vele animatiefilms lijden tegenwoordig aan ideeënschaarste, maar dat kan absoluut niet gezegd worden van ‘Wall-E’. Het concept is origineel, en ergens zelfs gedurfd: de hoofdkarakters zijn vooral ingetogen personages, geen uitbundige figuren die de kijker aan het lachen moeten houden. De inleving laten ze bij Pixar aan de kijker over, maar vele harten zullen moeiteloos smelten bij de aanblik van Wall-E’s triestige aangezicht. Het smachtende "E-V-A" (in de Engelse variant blijkbaar Eve?) behoort tot die schare onvergetelijke filmquotes, maar wat betreft het verhaal zie ik weinig revolutie. Liefde is een typisch thema, en de nieuwe setting maakt het visueel interessanter, doch niet wat betreft het verhaal. Maar hoeft dat?

Voorstanders zullen opwerpen dat een film zelden tegelijk grappig, ontroerend, mooi en maatschappij-kritisch kan zijn, en daarin hebben ze misschien wel gelijk. Maar het feit dat Andrew Stanton daarmee weg komt getuigt louter van een bepaalde vaardigheid, niet van grote cinema. De humor was immers mild, de ontroering van een gemiddeld register, de esthetiek niet verbluffend en de maatschappij-kritiek niet nieuw.

“De beste science-fiction-film van de 21e eeuw” – hoe komt men daar dan bij? Misschien door die knipoog naar Kubrick via het pompeuze ‘Also sprach Zarathustra’; verder heb ik er het raden naar. Ja, ik heb genoten van het sympathieke stel Wall-E – Eva, maar geef mij toch maar die luide Pixar, ‘Finding Nemo’. En zo ben ik alweer slachtoffer van mijn hunker naar bombast?

avatar van jellecomicgek72

jellecomicgek72

joelieherp schreef:

zoals die idiote black knight.. stomme en nutteloze actiefilm

euuu.... inderdaad disney is weer back met een leuke disneyfilm ja.

Maar dat wat je zegt over batman the dark knight klopt niet want volgens mij heb je de film niet eens gezien en de actie is zeker niet stomzinning of nutteloos! Maar nu over de film ik geef hem toch 5 sterren omdat het gewoon een superfilm is!

avatar van kimmie131195

kimmie131195

Ik ga vandaag naar de bioscoop !!!

avatar van synesthesia

synesthesia

Wat een aandoenlijke film was dit.

Ik had totaal geen intentie om hem te gaan zien; Ik heb een veel te sterke reactie op titels, en deze sprak me niet aan. Daarnaast zijn animatiefilms niet zo mijn ding. Maar ach, als iemand anders hem graag wil zien zeg ik niet snel nee tegen een avondje bioscoop.

En ik ben zeker niet teleurgesteld geworden. Als je met weinig tot geen woorden nog een redelijk verhaal weet neer te zetten, dan vind ik dat toch goed gedaan. Allicht is het geen fantastisch verhaal, maar dat hoeft ook helemaal niet. De gebeurtenissen en alledaagse acties van een robotje over een volledig getransformeerde aarde zijn op zich al interessant en aandoenlijk.

Natuurlijk zijn er clichés, maar er is ook originaliteit. Zonder clichés zou een film te vervreemdend zijn voor iets dat meer dan 100 man dient te bereiken.

Ik zou durven zeggen dat dit in de toekomst een klassieker word in zijn genre. Ik heb er in ieder geval zeker van genoten, en zou hem graag nog eens weerzien.

avatar van rocky I.S

rocky I.S

sewes komt deze film nog in top 250?

avatar van Resh

Resh

Nog lang niet denk ik, moet minimaal 2 jaar uit de bioscoop zijn

avatar van rocky I.S

rocky I.S

ja ma hoe de score er nu voor staat....wel raar voor zo een film vind ik.

avatar van Beitel

Beitel

Het meest interessante aan Wall-E is dat het een film is die met de kijker mee zal groeien. Als jongetje van zeven jaar is het vooral een leuke film, dat aanslaat omdat de personages zo universeel spreken als maar zijn kan. Maar met de jaren zal de maatschappij-kritiek wel wat duidelijk worden en wanneer ons fictieve jongetje ooit 2001: A Space Odyssey onder ogen ziet is de ervaring compleet.

Wall-E verwijst duidelijk naar deze klassieker en het is daarom wel interessant om dat uit te diepen qua thema's. Daarnaast vond ik ook wel een parallel of twee met One Flew Over The Cuckoo's Nest. Kijk deze twee klassiekers, analyseer ze een beetje en kijk dan naar Wall-E. Voor iedereen die echt wilt weten waar ik het over heb zal ik er dieper op ingaan:

2001: A Space Odyssey
--------------------

Ja, de muziek herkennen we wel. Mij draait het meer om de grote computer van het schip: AUTO. Want, dat heb je vast al gemerkt, die lijkt wel een beetje op HAL. Gewoon een leuke verwijzing, of zit er meer achter?

In 2001 draaft HAL een beetje door. Waar wij mensen door intuïtie goede beslissingen maken mist hij dat en voert hij orders uit zoals de makers dat ongetwijfeld niet bedoeld hebben. Gelukkig wist de astronaut, via wat vernuft en nog veel meer durf, hem te slim af te zijn. Het geeft aan dat zelfs de meest geavanceerde computer z'n grenzen kent en dat wij mensen op een gegeven moment ook die techniek niet meer nodig hebben.

In Wall-E leidt AUTO het geheel en ook die interpreteert een boodschap véél te letterlijk, het voelt niet aan wat het beste is voor mensen. Ook hier (en dat verraste me positief moet ik zeggen) laat onze soort zien hoe vernuftig ze wel niet zijn. Wel makkelijk verleid door een leven waar in al hun directe behoeften wordt voorzien, maar we zijn te nieuwsgierig om dat voor eeuwig te accepteren.

Hier moet ik wel opmerken dat het geen rekening houdt met de individuen die sowieso zo'n levensstijl niet zouden accepteren, al is het maar in hun puberteit. Er zijn altijd mensen die de autoriteit en gebruikelijke gewoonten aan de kaak stellen. Maar goed, daar zijn vrijwel alle sci-fi films schuldig aan en maakt deze toekomstbeelden ook mogelijk.

One Flew Over The Cuckoo's Nest
--------------------

Ik kwam er ook pas recent achter, maar het boek is deels geschreven als metafoor op de maatschappij. Iedereen vertoont gedrag dat niet "wenselijk" gevonden wordt en wordt op allerlei manier in toom gehouden door de regering, of in dit geval de leiding van het psychiatrisch centrum.

Hetzelfde is ook aan de hand met de robots die niet doen wat ze horen te doen. Alle robots rijden op vooropgezette lijnen (voor dat kleine schoonmaakrobotje is het ook een hele stap om daarvan af te gaan) en die defecte robots worden ook meteen opgesloten. Maar de unieke manier waarop ze werken is juist heel belangrijk voor Wall-E en EVE. De robots zijn misschien wat anders dan de rest, maar kennen toch hun eigen, unieke kwaliteiten.

De film waarschuwt dus duidelijk voor de "makkelijke" manier van leven waar we op af gaan. Het is misschien verleidelijk, maar zo maken we nooit gebruik van ieders unieke potentieel. Nu wordt wel aangegeven dat dat waarschijnlijk toch wel goed komt, hoe groot de omweg wel niet is. Wij mensen zijn namelijk helemaal niet zo slecht, zoals te zien is aan de cultuur die wij achterlaten. Een cultuur dat zelfs een robot wist te inspireren om boven zichzelf uit te stijgen..

Waarschijnlijk niets nieuws voor de meesten, maar het kan denk ik geen kwaad dit eventjes op virtueel papier te zetten.

avatar van serpico

serpico

Zoals jij het zegt is het wel de meest optimistische Pixar-boodschap ooit, Beitel, en ik ben het er volkomen mee eens! Je weet ook mooi te omschrijven waar techniek faalt en menselijke inmenging nodig is. De One Flew Over The Cuckoo's Nest-vergelijking was me zelf overigens niet op die manier opgevallen, maar er zit zeker wel wat in. De mens bedoelt het altijd goed ...

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Superanimatie film! M'n zoon en ik zijn vanmorgen naar de bios gegaan om deze film te kijken. En we zijn niet teleurgesteld de bios weer uitgewandeld. Wat een leuke film is dit, het had nog wel even mogen voortduren, het einde kwam eigenlijk te vroeg voor deze film. Het happy eind is niet geheel aan je fantasie overgelaten en is gedeeltelijk verwerkt in de aftiteling. Deze film ga ik zeker ook nog aanschaffen op DVD zodra die uitkomt.

avatar van Qabian

Qabian

Helemaal leuk! Echt een heerlijke animatiefilm Wall-E is echt zo schattig neergezet, net als Eve En onwijs leuke humor weer

Hoop dat er ooit een vervolg op komt!