• 9.376.040 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Shane Meadows

Met onder meer: Thomas Turgoose, Stephen Graham en Jo Hartley

Plot This Is England

"Run with the crowd, stand alone, you decide."

Shaun is een 11-jarige jongen uit Noord-Engeland die opgroeit zonder vader. Tijdens de zomer van 1983 verandert er iets in de vaak zo trieste Shaun. Hij scheert zijn hoofd, zet zich tegen alles en iedereen af, en sluit zich aan bij een groep skinheads en later zelfs bij het National Front. Met alleen een labiele moeder die hem probeert op het rechte pad te houden, lijkt Shaun af te stevenen op de zekere ondergang.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ah, kid you `re breaking my heart.....

Het zou verplicht gesteld moeten worden om alleen Engelsen zoiets uit te laten kramen, want het Engels klinkt weer erg geinig hier.

Sterke film, die zo mooi weergeeft hoe machteloos een goedwillende moeder aan de zijlijn staat als haar kind in de handen van een stel gefrustreerde jongeren belandt en door hen wordt meegezogen in het diepe. Sterk dat de jongeren niet ongenuanceerd geportretteerd worden en tegelijkertijd ook niet in de zogenaamde hokjes. Mooiste voorbeelden hiervan waren enerzijds de groepen jongeren die elkaar ontliepen en het meisje dat een gesprek kon houden zonder haar oren naar haar gesprekspartner te laten hangen. Anderzijds worden de gefrustreerde jongeren ontleedt en krijgen we een kijkje in hun beweegredenen, zonder gebruik te maken van trucjes ( sentimentele muziek ).

Tenslotte bevat de film een heerlijke raeggae soundtrack, die prima ingezet wordt als de personages even niet praten, maar op pad zijn en we gadeslaan wat ze aan het doen zijn. Zulke muzikale intermezzo `s, waar de personages overigens niet handelen naar de muziek die er gedraaid wordt, zorgen voor een aangenaam tempo en een goede wisselwerking tussen dialoog en registrerende beelden. Grappig en schokkend. Gauw eens de vorige film van Shane Meadows aanschouwen. 4*

avatar van Apster

Apster

Oi!

wat een geweldig taaltje inderdaad. Het begin jaren 80 sfeertje is perfect, door de kleding en uiterlijk van de jongeren en grauwige look van de film. Meadows schetst een mooi beeld van jongeren met een identiteitscrisis in achterstandswijken. Goed acteerwerk, vooral ook van Graham (sullige Tommy uit Snatch) die zich van een hele agressieve kant laat zien.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Erg leuke film tot die fanatiekeling uit de bak binnenkwam, daarna kreeg de film een serieus en drukkende sfeer.

De muziek was steengoed en ook de look van die tijd was perfect weergegeven.

avatar van Blokland

Blokland

Net als Dead man's shoes weer een prachtige, aangrijpende film van Meadows.

avatar van DaanRiver

DaanRiver

Hectometerpaal schreef:

De muziek was steengoed en ook de look van die tijd was perfect weergegeven.

Ja dat vond ik ook..

je hoopt natuurlijk op een happy verhaaltje waarin alles goed gaat (stiekum).. maarja, dat is natuurlijk weer niet de bedoeling van de film dus ja :-P

avatar van Scorpio11

Scorpio11

White Trash schreef:

Is deze film al te koop of te huur in NL dan?

Ik heb je een bericht gestuurd hoe je aan de film kan komen.

Gr. George

avatar van the new guy

the new guy

Echt heel goed, eindelijk ook een kinderacteurtje dat echte agressie kan spelen.

avatar van Matakeo

Matakeo

Pakkende film.

Geeft een mooi beeld van de eerste en tweede golf skinheads in Engeland.

Muziek gebruikt in de film was perfect.

avatar van White Trash

White Trash

Aardige film om te zien ben er niet heel erg van onder de indruk alleen. Kom ook door de zeer lovende kritieken hier. De aankleiding van de personages en de gehele omgeving waar het zich afspeelt komt goed over. Maar een echt duidelijk verhaal kan ik nou niet ontdekken in de film eigenlijk. Wel werd er goed geacteerd door dat kleine mannetje en ook door die gozer die uit de bak kwam. Ik vond dat het kleine mannetje wel heel snel werd opgenomen in de groep en voor als volwaardig lid werd aangezien. Ook de scene dat hij mer zn 'vriendinnetje' over straat loopt komt wat vreemd over aangezien ze 3 koppen groter is maargoed. Dat milky in elkaar geslagen zou gaan worden was ook al lang duidlijk snapte al niet helemaal dattie mee ging mee die gast uit de bak
maar heb me niet verveeld tijdens het kijken

avatar van StephanieBO

StephanieBO

Prima film met inhoud op tijdens lowlands te draaien. De zaal zat compleet vol!

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Aardige film. Hij begon in ieder geval lekker met wat beelden uit het verleden onder de muzikale begeleiding van Toots and the Maytals. Dan komt het 12-jarige jochie te voorschijn. Kleine jongetjes, vooral als ze gepest worden, scoren altijd heel goed bij mij. In het begin is het dan ook allemaal erg aandoenlijk totdat Shaun steeds dieper in het nationalistische gedachtengoed wegzakt. Dat vond ik trouwens, naast de muziek, het meest sterke punt van deze film. In een film als Green Street Hooligans bijvoorbeeld wordt je direct in het geweld gegooid maar hier worden de motieven om tot geweld over te gaan heel goed weergeven. Verhaal was dus goed maar ik was wel teleurgesteld in het einde, beetje een geforceerd, moraliserend happy-end na het eerder zo rauwe verloop van de film. Die vlag in het water was me echt net een stapje te ver

avatar van illMattie

illMattie

3,70 gemiddeld?? zo laag, dat verbaast me

erg mooie film. dat kleine menneke acteerde écht heel goed.

na Dead Man's Shoes ook van deze film zeer onder de indruk

avatar van otherfool

otherfool

Terwijl een vader sterft in nog maar eens een nutteloze oorlog, zoekt zijn gepeste zoon een toevlucht tot het groepje nietsnutten waar hij zowaar iets van vriendschap vindt. De mannen hebben met koeieletters 'loser' op hun voorhoofd staan maar de film maakt duidelijk waarom Shaun zich toch aangetrokken voelt tot het stel. De geweldadige slotsom zie je natuurlijk wel van mijlenver aankomen...

'This is England' heeft best een aandoenlijk verhaal, jammer dat dan niet alles lekker uitgewerkt is. De romance is wel heel klungelig, mama hangt er maar wat bij, en de emotionele scenes komen niet goed uit de verf. Verder is de muziek prachtig maar wel behorend bij een compleet andere film en na het ideale einde, met de terugkomst van de helden van de Falklands, krijgen we nog een slap extraatje (ik ben het met Statiegeld in dezen eens).

Ergens wel sympathiek, maar ook onevenwichtig. These are 2,5*.

avatar van Grunner

Grunner

Het heeft mij niet echt kunnen boeien, verder wel leuk in kaart gebracht maar er miste voor mij toch te veel...

avatar van hulkio

hulkio

Sterke en aangrijpende film van Shane Meadows die mede door het sterke acteerwerk weet te overtuigen. Daarbij een speciale vermelding voor het jonge acteurtje die een van de hoofdrollen perfect neerzet. Verder prima regie en een goede soundtrack, zowel qua nummers als qua score. De sfeer uit het begin van de jaren '80 wordt goed neergezet, vooral ook grappig om allemaal Boy George look-a-likes te zien. De uitwerking van het verhaal had hier en daar wel wat beter kunnen zijn.

avatar van lagaiske

lagaiske

Nee dit is ook niet zo direct mijn ding.

Ik kan hier eigenlijk moeilijk meer over kwijt.

Ik vind hem niet slecht maar dan ook weer verre van goed.

You love it or hate it.

I think i hate it!!!!

avatar van WhoKnowZ

WhoKnowZ

Realistisch verhaal, goede acteerprestaties (Stephen Graham!!), een schitterende soundtrack gecombineerd met prachtige camerashots maken dit werk van Meadows tot een juweeltje. Persoonlijk vond ik deze nog een stuk beter dan Dead Man's Shoes.

avatar van De Meester

De Meester

Aardige, rauwe film met inderdaad prima acteerprestatie van Shaun. Toch wordt e.e.a. niet echt goed uitgewerkt en is het einde slapjes, waardoor de film uiteindelijk weinig indruk achter laat. 3*

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Goede, harde film. Typisch engels sfeertje dat je door de tv voelt. Alles is erg sterk uitgewerkt om de sfeer van die tijd te doen overkomen. Acteren, camerawerk, verhaal, vond alles ruim voldoende. Erg sterke film.

avatar van Wassup !

Wassup !

Deze film verbaasde mij nu eens totaal, de film startte naar mijn mening niet bepaald sterk, maar de overgangen die de film maakt zijn op zijn minst gezegd indrukwekkend te noemen. De film heeft het allemaal vooral te danken aan zijn uitstekende sfeer die de film uitstraalt, de harde en agressieve sfeer die in Engeland heerst en in die opzet is deze film absoluut meer dan geslaagd te noemen, erg goed neergezet!

Het acteerwerk was ook goed, niet van topniveau, maar elk personage bracht toch de nodige prestaties neer dat het moest doen, niets meer, niets minder.

Ik vond dit werkelijk een topfilm, ik genoot van elke minuut in deze film, kijkvoer om je in vast te bijten, totdat je de credits voor je ogen ziet afrollen.

Cijfer: 4,0*!

avatar van Baldur

Baldur

Verrassend goed. Eigenlijk vind ik dit zelfs één van de betere films die ik de laatste tijd (of zelfs allertijden?) heb gezien. De sfeer van de Engelse jaren '80 komt perfect over. Aangrijpend en met overtuigend acteerwerk.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

This is England.

Geen slechte film, vooral de personages zijn goed neergezet, net als het achterbuurt sfeertje. De sfeer ansich vond ik iets minder en de tragische/komische elementen vonden niet helemaal de juiste afwisseling voor mij. Ook al wat het bij vlagen wel aandoenlijk, met name richting het eind. Goed acteerwerk (die moeder bungelt er alleen wat vreemd bij), maar geen top film, ik houd het op 3.5*

avatar van Blood Duster

Blood Duster

Leuke film, kijkt lekker weg, en zet het hele verhaal realistisch neer. Meer ook niet.....

avatar van Denveen

Denveen

Zeer intrigerende en aangrijpende film over een jongen die na het verliezen van zijn vader zoekt naar een vaderfiguur in zijn leven. Film had inderdaad op sommige momenten beter uitgewerkt kunnen worden, de romance en de rol van de moeder komen niet goed uit de verf. De acteerprestaties zijn goed, maar niet meer en niet minder.

De film intrigeert mij door de manier waarop de rauwe werkelijkheid in de achterbuurten van Engeland wordt weergegeven, hoe kansloze jongen zich eigenlijk zonder na te denken aansluiten bij idealistische opportunisten. De film wordt goed begeleid door de bij vlagen uitzonderlijk goede muziek.

Waar meer in had gezeten hou ik het voorlopig bij vier sterren.

avatar van DONNI

DONNI

Wat een super film!

Begint in een mooi plaatje (80's), alles klopt gewoon, kleding, het grauwige, de auto's...gotta love it!

Langzamer hand zet de film zich voort en zie je beetje bij beetje Shaun groeien in het groepje, wat een rol speelt die kleine trouwens!

Alles rond deze film klopte gewoon, ook het einde, even een krop in de keel :s

Anyway, ik ben meer dan overtuigd!

avatar van Zinema

Uitstekende film die ons meeneemt op het avontuur van een aantal skinheads in het GB van de jaren 80. De acteerprestaties zijn erg sterk en de film komt realistisch over. De film is doorspekt met schitterende songs, waaronder die van de onnavolgbare Toots and the Maytals. Zeer goed.

avatar van nightbreed

nightbreed

IJzersterk drama met goed en naturel acteerwerk.

Ik zeg altijd dat de Duitsers uitblinken in realistische dramafilms maar de Engelsen zijn er ook heer en meester in moet ik bekennen.

De film was voor mij een feest van herkenning, vooral de intro van de film met al die typische jaren 80 dingen, prachtig om te zien. De hele film straalt die jaren 80 sfeer uit. Ik heb de film niet kunnen betrappen op zwakheden en ik heb van de eerste tot de laatste minuut gefascineerd zitten kijken, vandaar de maximale score.

Ook de karakters waren erg boeiend, zoals die man met die dikke bril die eigenlijk in de hele film maar 1 of 2 keer heel kort iets zegt.

De relatie tussen Smell en de hoofdrolspeler was ook erg mooi om te zien, die meid was bijna 2 koppen groter.

Het enige nadeel is dat het merendeel van de Hollywoodfilms na het bekijken van dit soort films nog dommer, oppervlakkiger en cliche lijken.

avatar van maerk

maerk

This is England. Een prachtige en aangrijpende film over het leven van de jonge Shaun. De film samengevat in een zin staat ook al op de hoes. Stunning and unforgettable, a work of art. En dat is deze film ook.

Waar moet ik beginnen. Ik heb de film er net opzitten en ik ben nog steeds overdonderd door die prachtige anderhalf uur die Meadows me heeft voorgeschoteld. Eigenlijk is alles goed aan de film, er zijn een paar miniscule minpunten maar die maken nog geen krasje op de glans van deze film. Laat ik maar eens beginnen met het verhaal. Het verhaal is eigenlijk heel simpel. Het gaat over Shaun, een jongen die zijn vader heeft verloren. Hij zit hier nogal mee en hij wordt ook nog eens gepest. Het zit Shaun allemaal niet mee tot hij 'de skinheads' tegenkomt. Zij zijn wel aardig tegen hem en bezorgen hem de tijd van zijn leven. Maar zodra de gevaarlijkere Skinhead Combo na drie jaar uit de gevangenis komt, wordt Shaun meegezogen door Combo en gaat hij het slechte pad op. Klinkt misschien niet zo bijzonder, het lijkt misschien zelfs een klein beetje gejat van American History X. Maar Meadows heeft hier een heel indrukwekkende prent van gemaakt en laat wat mij betreft zelfs een zeer mooie film als AHX ver achter zich.

De film is ongelooflijk realistisch. Het acteerwerk alleen is ijzersterk en Meadows bootst het 'echte leven' in Engeland perfect na. Thomas Turgoose is de ster van de film en zet hier op meesterlijke wijze de jonge Shaun neer. Zijn doen en laten, de expressies op zijn gezicht en dat aanstekelijke lachje van hem, allemaal prachtig en overtuigend als de pest. Stephen Graham maakt eveneens een verpletterende indruk als de driftige Combo. Ik had nooit verwacht dat hij zo natuurlijk kon spelen en mij zo kon overtuigen. En zo kan ik wel uren doorgaan over de gehele cast. Iedereen doet het zo goed dat het net een documentaire lijkt. Meadows heeft alles prachtig in beeld weten te brengen met rustig camerawerk en verbluffend mooie camera standpunten. En ook met de muziek raakt hij hier precies de goede snaar. Muziek die je raakt, maar nooit te emotioneel wordt. Het was trouwens heel sterk dat Shaun er zelf achter kwam dat hij de verkeerde kant op ging en dat hij zelf niet te ver ging om er later spijt van te krijgen. Als je begrijpt wat ik bedoel (?). Daarnaast is het einde met die vlag en die close-up van zijn gezicht echt prachtig.

Heel de film straalt zo'n Engeland sfeer uit en het voelt zo goed. Je leeft mee met Shaun en begrijpt hoe zo iemand meegesleept kan worden door anderen. Een leuk detail vond ik die kerk. Church of Christ, met vlak daaronder: 'Maggy is a Twat'. En van dat Engelse taaltje kan ik nooit genoeg krijgen, heerlijk. Het enige nadeel vond ik dat het einde zo plotseling was. Maar aan de andere kant is het gewoon 'life'. Zo gebeurt het, in het leven wordt er ook niet elke keer naar een climax toegebouwd.

Zo'n mooie film heb ik in tijden niet meer gezien, dit is een film waar je de 5* met trots aan kunt uitdelen.

5* en een Top 10 positie.

avatar van FillumGek

FillumGek

American History X is voor mij echt de beste film tot nu toe in dit genre. Dat wil niet zeggen dat de rest geen aandacht verdiend. Deze film is ook een kleine topper.

Het verhaal is simpel en standaard. Jongetje wordt gepest en komt een paar skinheads tegen. En langzaam maar zeker zakt hij steeds verder weg in een wereld van geweld. De sfeer van Engeland en de achterstandwijken is - door kledij, auto's, grauwe beelden, het taaltje - erg goed.

Aangezien het verhaaltje al vaker is verteld in andere films, moet deze film zich dus onderscheiden. Dat onderscheidt zit hier vooral in het acteerwerk, dat is echt overtuigend. Turgoose - die toen veertien jaar was - speelt erg goed. Agressief, aandoenlijk, komisch of paniekerig; hij kan het allemaal. Ook Graham doet het uitstekend als de driftige Combo. Vanaf het eerste moment kon je al zien wat voor een type het was. De rest van de cast heeft ook goed gepresteerd.

Laatste halfuur van de film was wel het spannendst. Je voelde een duidelijke spanningsopbouw die uiteindelijk eindigde in een - niet geheel verrassende - ontknoping.

Overtuigende film met het jonge talent Turgoose als ster.

avatar van tomola

tomola

Ben deze film gaan kijken omdat hij hier zo'n hoge score heeft.

Geen idee waarom, hij is niet bar slecht... maar verre van goed.

niet echt aangrijpend, en een beetje een langdradig verhaal.

Je zit te wachten op het hoogte punt... helaas die komt niet.

Bijzonder slecht aftreksel van "American Hiistory X"

My 2 cents