This Is England (2006)
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Shane Meadows
Met onder meer: Thomas Turgoose, Stephen Graham en Jo Hartley
Plot This Is England
"Run with the crowd, stand alone, you decide."
Shaun is een 11-jarige jongen uit Noord-Engeland die opgroeit zonder vader. Tijdens de zomer van 1983 verandert er iets in de vaak zo trieste Shaun. Hij scheert zijn hoofd, zet zich tegen alles en iedereen af, en sluit zich aan bij een groep skinheads en later zelfs bij het National Front. Met alleen een labiele moeder die hem probeert op het rechte pad te houden, lijkt Shaun af te stevenen op de zekere ondergang.
Shaun
Gadget
Pukey Nicholls
Smell
leidsehoodie
De film is inderdaad opgedragen aan de moeder van Thomas Turgoose, de jongen die Shaun speelt. Zijn moeder is overleden vlak voordat This Is England uitkwam.
Ludovic
And most importantly she lied to your dad.
This Is England.
Wat een buitengewoon knappe film blijft dit. Alles staat als een huis. Het komt heel realistisch over en er zijn geen momenten te bespeuren van overacting. Af en toe zelfs erg komisch. Vooral het eerste half uur is vrij luchtig. Shaun voegt zich bij een vriendengroep en krijgt te maken met de geneugten des levens. Echter, wanneer Combo terugkomt uit de gevangenis valt de groep uiteen. Zijn chauvinistische idealen beinvloeden Shaun en Combo duld geen tegenspraak, ondanks dat hij erg snel wisselt van emotie. Uiteindelijk is het dan ook schrijnend om te zien wanneer hij Milky, die tevergeefs investeert in de omgang, volledig bont en blauw slaat.
Voor de liefhebber is de mini-serie, het vervolg op de film, een absolute aanrader. Zelfde personages, zelfde kwaliteit, alleen langer. Heerlijke soundtrack overigens, voornamelijk dit van Ludovico Einaudi had een toegevoegde waarde, akelig vermakelijke kippenvel muziek.
Zeer sterk. Dikke 8!
Uzza_Sparta
vandaag herzien omdat die Falklands oorlog intussen 30 jaar geleden is, en ook de oorzaak dat Shaun in het begin van deze film geen vader meer heeft (iets dat niet helemaal duidelijk is in de MM beschrijving)
Bij het lezen van de korte inhoud had ik een nogal stereotiep beeld van skinheads voor ogen en groot was dan ook mijn verbazing dat er blijkbaar skinheads bestaan die niet enkel vreemdelingen aanvallen

Altijd goed om van vooroordelen afgeholpen te worden door een film.....
Film speelt af in de zomer van 1983, en er was toen bij skinheads geen issue met vreemdelingen, of kleur.
....This is England heeft me voor de rest niet echt kunnen bekoren. In het begin is er de wel erg rare ontmoeting tussen Shaun en een bende jonge volwassenen die door het grote leeftijdsverschil nogal onnatuurlijk overkomt. Zelf zijn het immers jonge twintigers (die zich wel als kinderen bezighouden met oorlogje spelen in verlaten panden). Ze ontfermen zich echter over een jochie van 11 dat ondanks getroffen te zijn door pesterijen en het verlies van zijn vader toch nog steeds een klein kind is. De liefdesrelatie met de veel oudere Smell die er nadien komt bij kijken maakt het er zeker niet minder raar op.
Kortom: ik begrijp niet goed hoe er een "click" kan zijn tussen Shaun en de rest van de bende en dit wrong bij mij toch de hele film.......
er is eigenlijk geen grote leeftijdsverschil - sterker nog, in het echt is Rosamond Hanson (Smell) maar 2 of 3 jaar ouder dan Turgoose (Shaun)

Ik vermoed dat dit dus gaat over een groep tieners, en dat die Shaun dan 12 of 13 jaar oud moet zijn in deze film?
......De muziek is fantastisch en draagt zeker zijn steentje bij. Vooral het einde waarin eindelijk Gavin Clark zijn opwachting doet met zijn band Clayhill.......
muziek is goed en van die tijd, met wat ska, en een beetje new wave, maar ik vond die cover door Clayhill een vreemd keuze? was niet eens een originele liedje, want die was van The Smiths in de midden jaren 80
En over de invloed van deze film? Heel Simpel. Voordat Meadows deze film heeft gemaakt heeft hij eigenlijk drie films gekeken - Kes, Quadrophenia, en American History X
En trouwens, de poster van deze film is een rip-off van de Quadrophenia poster

Quadrophenia (1979)
jandirk
Mooie film, zitten wel een paar onrealistische momenten in relatie met Smell, snel opgenomen worden in het groepje
Een totaal andere rol van Stephen Graham als in Snatch, maar hij speelt hier fenomenaal!
Goede film van Meadows, waar ik best geboeid naar heb zitten kijken. Knappe rol ook van Thomas Turgoose, die de 12-jarige Shaun speelt, die zich aansluit bij een groep skinheads. Mooie rol, heel puur en heel echt. Hetzelfde geldt voor het groepje, mooie figuren zo allemaal bij elkaar en niet echt stereotiep. De groep wordt ook op een mooie manier gevolgd, en krijgen we een kijkje in het hoe en waarom van hun daden. Verder wordt ook goed weergegeven hoe machteloos een moeder kan zijn, als je kind zich aansluit bij een groep als deze.
De sfeer is ook best goed. Soms hangt de dreiging echt in de lucht, zeker op het moment dat Combo zijn optreden maakt. Sterke rol is dat trouwens ook van Stephen Graham. Hij oogt aan de ene kant vriendelijk en sympathiek, maar is uiterst gevaarlijk. Ik had ook constant het idee dat hij Milky iets zou gaan aandoen, en uiteindelijk gebeurde dat ook. Wel jammer trouwens. Ik vond dat een iets te makkelijke en voor de hand liggende keuze. Ook de relatie van Shaun met zijn oudere vriendin, was wel bijzonder en niet helemaal geloofwaardig.
Uiteindelijk is het wel een fijn filmpje. Behoorlijk subtiel voor een onderwerp als deze en met een sterke opvallende soundtrack.
aSMoDeuS
Tijd voor wat meer onderzoek, UzZa_Sparta. We hebben het hier niet over de tijden van de eerste incarnatie van de Skinhead-scène.
orbit
- 12092 berichten
Inderdaad, in het diepst van de ecnomische recessie van de 80s, geen issues met kleur? Dacht het wel..
Uzza_Sparta
nee hoor. ik gaf een verklaring op een opmerking van Sportingerke
misschien dan toch beter om mijn opmerking in context te houden?
maar speciaal voor jou, of in het algemeen:
Film speelt af in de zomer van 1983, en er was toen bij skinheads (voor meer dan 90% van de tijd) geen issue met vreemdelingen, of kleur.
Uzza_Sparta
niet bij de skinhead scene van de begin jaren 80. Dat kwam pas veel later toen die hele skinhead, ska, 2 tone, trojan skins, Oi! scene werd geinfiltreerd door de "far right" of wat ze toen noemde de National Front.
zie mijn andere opmerking
Brix
- 19683 berichten
Ja,dat ben ik met u eens maar dat vond ik zo raar op het eind als de aftiteling begint ik snap het nog steeds niet.
thomas Turgoose is geboren volgens in 1992 hij was amper 13 jaar oud toen hij die rol sleelde van shaun.
De film is opgedragen aan zijn moeder Sharon Turgoose, die in 2005 overleden is
De film is opgedragen aan zijn moeder Sharon Turgoose, die in 2005 overleden is
missl
realistische film die iedereen in de gang uitlicht waardoor je iedereen (al is het maar een beetje) kent. Een klein ventje wat zich aansluit bij een groep stoere mannen. Mooie rol van het ventje, film begon heel sterk maar zwakt dan toch af. Het eind is helemaal jammer.
Rafke Pafke
Zeer sterke film dit. Een inkijk in de skinhead cultuur van de vroege jaren '80 zonder al te stereotiep te worden.
De kleine Turgoose zet een sterke rol neer maar het was voor mij vooral Stephen Graham die hier de sterren van de hemel speelt. Ik vond zijn personage op bepaalde ogenblikken echt beangstigend goed neergezet. Ook in Boardwalk Empire vond ik deze man al schitterend spelen!
Ik lees hier dat er blijkbaar ook nog een miniserie gemaakt is met dezelfde cast. Dringend op zoeken!
LimeLou
- 2048 berichten
Fantastisch geacteerd en erg rauw geschoten. Verhaal en setting is niet erg vernieuwend maar de hardheid van de film en de acteerprestaties, samen met de mooie shots maakt This Is England een geweldige film.
John Lee Hooker
Hard portret waarin een realistische situatie wordt geschetst. Vaderlandsliefde speelt een grote rol en wanneer je gepest wordt grijp je sneller naar de uitstekende hand. Deze Shaun dus ook en na wat ontmoetingen raakt hij onbedoeld over de schreef. Bij Woody en z'n vrienden ging het vooral om het plezier maar Combo ging net iets verder en had een duidelijk streven waarbij Pakistani's absoluut niet welkom zijn. Dit is het derde drama van regisseur Meadows die ik zie en wederom blijkt hij in staat om verborgen levenswijzes bloot te leggen zonder teveel aan te dringen. Casting is bijzonder goed en de settings van Engeland zijn weer lekker somber.
popcorn en cola
Realitisch drama hoe het met kansloze jongeren kan vergaan. Helaas toch iets te simpel neergezet (wegens gebrek aan financiele middelen?), de film had meer potentie. Wel een dikke 3-ster.
MauriceMankes
een echte Engelse working class film (benaming bij gebrek aan een betere). Diep ontroerend met wrange humor. Echt een pareltje
NYSe
This Is England is een drama. En dit wordt helaas niet heel subtiel in het gezicht van de kijker gedrukt.
We leren Shaun al meteen kennen als iemand met een moeilijke jeugd: vader is dood, suggereert het eerste shot na de credits onmiddellijk, en hij wordt gepest op school. Gelukkig zijn daar enkele sympathieke jongens en meisjes die allemaal het beste met hem voor hebben en die hem wel heel erg snel omarmen als één van hen. Het zijn skinheads van de oude stempel, met een liefde voor ska en een onbezorgd leven.
Met de af en toe fantastische cinematografie van Danny Cohen spreken de beelden vaak al boekdelen, maar helaas moeten de personages al hun hebben en houwen tot in detail articuleren, met als hoogtepunt de bijeenkomst bij Combo, waarin Combo in een hele monoloog duidelijk maakt wat we allang wisten: dat hij radicaal verschilt van Woody en diens groep. Het zorgt voor een ietwat gemakzuchtige sprong in het verhaal, waarin Combo Shaun zonder moeite weet te overtuigen van zijn gelijk en hem meesleurt in zijn racistische wereldje waar natuurlijk alleen maar ellende uit kan voortvloeien.
De sprong is behalve gemakzuchtig ook een beetje ongeloofwaardig, of had in ieder geval een stuk sterker gekund. Regisseur Shane Meadows laat ons één dag uit de ellendige jeugd van Shaun zien voordat het broerfiguur Woody verschijnt, weergegeven in misschien een kwartiertje: Shaun rouwt om zijn vader, hij wordt een winkel uit geschopt, gepest en krijgt ten slotte ruzie en vervolgens een pak slaag van de directeur. Einde schooldag. Redelijk specifieke zaken, waarvan we maar moeten aannemen dat het op regelmatige schaal voorkomt.
Na de introductie van Woody lijkt alles plotseling rozengeur en zonneschijn. En dan verschijnt Combo ter tonele. De indruk die This Is England wekt is niet eens zozeer dat Shaun een getroebleerde jeugd heeft: eerder lijkt het zo dat hij gewoon een rotdag had. De personages kunnen wel blijven uitleggen dat het anders in elkaar zit, maar dat doet niks af aan de indruk die ontstaan is. En of een rotdag het nu geloofwaardig maakt dat iemand een wildvreemde en imposante skinhead vrijwel onmiddellijk als vaderfiguur omarmt?
Combo wordt daarentegen wel eng goed neergezet door Stephen Graham. De spanning en het ongemak die ontstaat als hij zich in de ruimte bevindt is zelfs voor de kijker voelbaar en is één van de weinig metafysische enigma’s in de verder nogal vlakke film.
Tekenend voor dat empirische versus metafysische is ook het einde, waarin de St. Georgevlag symbolisch in de golven verdwijnt, waarop Shaun in de ogen van de kijker staart. Het voelt voornamelijk cliché, terwijl de scène ervoor, op Shaun’s kamer met hem en zijn moeder, een stuk veelzeggender en gevoeliger was.
This Is England had meesterlijk kunnen zijn. Helaas weerhouden de uitleggerige dialogen en monologen en het overbodige einde het hiervan, waarmee er een ietwat simplistisch, mooi geschoten dramafilm overblijft.
knusse stoel
Dit is het beeld wat je hebt van de achterbuurten in London of andere grote Britse steden.
Ellendig om op te groeien in een éénouder gezin zonder geld om handen.
En zoals een ieder weet, vrijwel voor alles heb je dat nodig. Niets is eigenlijk tegenwoordig nog gratis voor een ieder.
En Shaun is nu echt een type met wie nu alles vanaf het begin fout start.
En na een valse start in deze samenleving is het moeilijk om alles weer op rolletjes te krijgen.
Goede film ondanks de uitleggerige toon die soms in de film aanwezig is.
Misschien is dat voor sommigen ook wel nodig om de film te begrijpen.
Montorsi
Opvallend hoog gemiddelde voor een toch wel matige film.
Aan het jongetje ligt het niet, die zet een prima rol neer. Al zie je dat wel meer bij rollen die dicht bij de werkelijkheid liggen. Kwam in ieder geval erg naturel over, en bovendien was het bij vlagen best ontroerend. Ook de muziekkeuze was wel oke, en de intro beloofde wel een en ander, maar met name scripttechnisch is dit een behoorlijk zwakke film.
Eigenlijk bevindt de hele film zich nog in de opbouwende fase, met een uiteindelijk wel erg beperkt plotje. Was allemaal niet zo imponerend als je het over de gehele film bekijkt. Vond alles ook vrij slecht geschreven, alleen al het feit dat het jochie op een gegeven moment in de film totaal buiten het zichtsveld van zijn moeder lijkt te vallen. Waar is zij al die tijd nadat ze Shaun achterliet bij het groepje vlak voordat die kale bajesklant zich bij het groepje voegt en alles aan het rollen brengt. Bovendien ging het helemaal nergens over hoe er op het einde nog krampachtig wat uitdieping van het personage Combo werd toegevoegd met een ogenschijnlijke moeilijke jeugd en frustatie over een meisje, kwam allemaal erg slecht over. Dan hadden ze dat jongetje veel beter uitgewerkt.
Visueel oogde het soms ook wat gebrekkig, dan blijft staan dat het eerste stuk van de film nog wel de moeite waard en de muziekkeuze prima was, en het jongetje een goeie rol neerzet. Verder dan 2.5* kom ik niet.
John Lee Hooker
Visueel oogde het soms ook wat gebrekkig.
Hoe bedoel je 'gebrekkig'? Armzalige buurten dat zeker, maar filmisch toch zeker in orde...
Montorsi
Shaun werd op school gepest en deze leeftijdsgenoten kwamen best sympathiek op haar over dus waarom zou ze haar zoon daar opeens weghalen?.
Leeftijdsgenoten? Dat is dan een erg ruim genomen begrip in deze als je het mij vraagt, grootste gedeelte was een jaar of 20 en dat ventje 12/13. Daar zou ik in ieder geval mijn kind niet 's avonds laat/'s nachts mee laten optrekken, maar nog buiten dat was ze een groot deel van de film totaal uit beeld. Leek wel of de makers eerst hebben verantwoord dat zijn moeder er wel oke mee was dat hij met deze jongeren optrok, om dat 'probleem' verder totaal uit de weg te gaan.
In het begin zat er zo'n scene in dat ze die ouwe verlaten huizen sloopten. Vond ik visueel niet erg best. En zo had ik dat wel vaker.
nightbreed
Vandaag begint de serie naar aanleiding van deze film op Film1.
nightbreed
Volgens mij is er 1. Misschien ben je in de war omdat er 2 seizoenen zijn (er is een dere op komst). In ieder geval was dit het eerste seizoen, genaamd 'This Is England '86'.
Lv92
Ik vind deze film dankzij het volgen van de personages in de 2 series, met terugwerkende kracht, een vrij unieke kijkervaring. Wellicht is dit wat vanzelfsprekend naarmate je meer speelduur en ruimte hebt voor diepgang, maar volgens mij is dit vooral dankzij de chemie van de acteurs onderling. Het is haast een overstijging van het fictieve. Echter, dat is natuurlijk slechts mijn subjectieve kijk.
N811
Goede film, wel diep trieste gasten. Behalve die Jamaicaan dan. Vind hem de meest sympathieke.
BBarbie
Je hebt skinheads én je hebt skinheads… Je hebt skinheads, die af en toe stoom afblazen door wat onzinnige vernielingen, waar verder niemand erg veel last van heeft. En je hebt skinheads, die gedreven door opgeklopte vooroordelen het extreemrechtse milieu opzoeken om hun haat tegen allochtonen en alles wat volgens hen niet “normaal” is te botvieren. Regisseur Meadows put uit eigen ervaringen wanneer hij in deze film de twee groepen met de nodige nuances tegenover elkaar plaatst.
Het is best een goede en realistisch ogende film geworden, maar mijn probleem is dat ik gruw van het extremisme dat in de film ten toon gespreid wordt. Weliswaar heeft de slotscène met de St. George vlag een enigszins zalvende werking, maar dat poetst alles wat daaraan vooraf gaat niet helemaal weg.
De debuterende Thomas Turgoose zet een ijzersterke rol neer, terwijl ook de rest van de mij grotendeels onbekende cast prima werk aflevert.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'