This Is England (2006)
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Shane Meadows
Met onder meer: Thomas Turgoose, Stephen Graham en Jo Hartley
Plot This Is England
"Run with the crowd, stand alone, you decide."
Shaun is een 11-jarige jongen uit Noord-Engeland die opgroeit zonder vader. Tijdens de zomer van 1983 verandert er iets in de vaak zo trieste Shaun. Hij scheert zijn hoofd, zet zich tegen alles en iedereen af, en sluit zich aan bij een groep skinheads en later zelfs bij het National Front. Met alleen een labiele moeder die hem probeert op het rechte pad te houden, lijkt Shaun af te stevenen op de zekere ondergang.
Shaun
Gadget
Pukey Nicholls
Smell
Aapje81
Dankjewel voor deze link. Inderdaad erg mooi heb gelijk de cd besteld.
Indrukwekkende film met een paar schokkende scenes. Erg grappig om te zien dat de kleine skinhead een meid meekrijgt wat een aantal jaren ouder is laten we het er niet over hebben wat voor een maar goed
Dat was wel een draak van een meid zeg
Baggerman
Dat zijn dingen die toch kunnen gebeuren?
Hmmm. Shaun kan ik wel begrijpen, maar die griet? Waarom zou die wat in zo'n snotjochie zien? Pedofiele neigingen?
Thom1994

Misschien wel ja.
dennis013
Dat zijn absoluut geen pedofiele neigingen. In die film wordt eigenlijk getoond dat de skinheads eigenlijk in het begin helemaal geen verkeerde figuren waren. Dat er later allerlei criminelen de boel verpest hebben is jammer en je ziet dat de groep daardoor uiteindelijk door elkaar valt..
Even terug naar die twee.
Shaun en Smell zijn beiden lid van een groep en iedereen binnen die groep is gelijk. Leeftijd maakt dan niet meer zoveel uit.
Roza.
wat een fantastische film .
ik had hem een jaar geleden al gezien maar kwam hem deze week weer toevallig tegen.
en wat een goeie acteurs zeg !
Baggerman
Okay, liefde is iets ongrijpbaars, maar deze liefde van Smell's kant is wel wat onwaarschijnlijk. Dat was mijn punt. Doet overigens niet veel af aan de film.
decicco
Heb alleen maar respect voor de kleine knul dat hij een ouder meisje kan meekrijgen, en trouwens wat maakt leeftijd uit deze knul is al veel volwassener voor zijn leeftijd dan andere kinderen van zijn leeftijdsgroep. Die spelen nog thuis met action-mans en dergelijke
yeyo
Mooi portret van een jonge skinhead dat eveneens een goed tijdsbeeld weergeeft van Engeland in de jaren '80.
Door het in-medias-res begin en het (redelijk) open einde weet de film geloofwaardig over te komen. De beelden zijn grauw en deprimerend, net als min of meer elk personage: wat een triestig zootje nozems waren het toch. Het geweld is echter binnen de perken gehouden, want dit zou anders toch teveel als verheerlijking overkomen.
Bovendien wordt er niet teveel gepoogd de onderliggende motieven van de skinheads uit te leggen en er is al helemaal geen sprake van één of andere idealistische transformatie à la American History X. In tegenstelling tot die film, komen de karakters in This is England over als echte mensen. Ze zijn niet vereenvoudigd tot simplistische typetjes in de hoop dat de kijker hun daden beter begrijpt.
Allemaal niet vanzelfsprekend voor een film met zo een thema.
wendyvortex
Met Trainspotting heeft het niet zo veel te maken (daar is de film te ingetogen voor).
Wat mij betreft wel een zeer welkom alternatief voor dat vreselijk overschatte American History X.
Nope, Skinheads zijn niet per defenitie neo-nazi's.
Hier zien we gelukkig een wat subtieler beeld, al speelt de toenemende rol van het National Front wel een rol in de film.
Mooi beeld van de jaren tachtig (in de UK althans, voor de Nederlandse variant zie Spetters).
aSMoDeuS
Alleen grove geschiedvervalsing! Ten tijde van de Falklandoorlog was het al lang niet meer zo, dat skinheads in Engeland naar ska muziek (Toots) luisterden, en was de tegenstelling tussen blank en zwart al vele malen verhard. De film geeft daarvan een verkeerd beeld, omdat het lijkt alsof de film zich eind jaren 70 afspeelt.
De muziekkeuze slaat dan ook als een tang op een varken in de film. Waarom er in goedsnaam gekozen is voor een nummer van de UK Subs, is me volledig een raadsel. Deze band heeft niks maar dan ook helemaal niks van doen, en kan niet geassocieerd worden met enige vorm van skinhead-cultuur, laat staan van rechtse skinhead-cultuur.
De makers hebben zich kennelijk niet voldoende verdiept in de achtergronden van skinheads (en Engeland) van dat moment.
Dat maakt voor mij de film ongeloofwaardig.
Desalniettemin een aardige film, maar dus té veel geromantiseerd, terwijl de film pretendeert dat juist NIET te zijn.
Veel Skinheads luisteren nog steeds naar ska.
Als ik me niet vergis heeft Meadows er nogal wat autobiografische elementen aan toegevoegd. Dunkt mij dat hij er wel enigszins verstand van heeft.
Toegegeven, er zitten fouten in, maar dat maakt het voor mij nog geen slechte film.
RockyRoad
Mooie boeiende en sterke film, dat jongste manneke Shaun is om te gieren,vooral dat lachje van hem:) Keek lekker weg deze film, t einde is vaak jammer in dit soort films, t loopt vaak slecht af voor de `badguys` Daar hadden ze meer mee kunnen doen,echter toch 3 sterrren
Na Dead Man's Shows opnieuw een uitstekende film van Meadows. De film introduceert je op een slimme manier in no time in de skinhead scène en zuigt je -net als Shaun- er steeds dieper en dieper in. Mooi.
decicco
Net deze film weer eens herbekeken en wat blijft het een ongelooflijk mooie film!
Een drama film van hoog niveau. De hoofdrolspelers leven zich werkelijk fantastisch in hun rol in. De emoties, de haat , de liefde en de humor zijn allemaal super in beeld gebracht. Het camera werk is op sommige momenten ook fantastisch en de muziek is perfect!
rokkenjager
Niet echt subtiel in mekaar gezet en ook verre van indrukwekkend. Enkele bijrolletjes zijn ook moeilijk te pruimen. Maar het kijkt allemaal wel lekker weg en verveelt geen minuut. En de soundtrack is natuurlijk fantastisch. 3,5*
Roel-
- 1978 berichten
Meeslepende film waar je in gezogen wordt. Mede dankzij de muziek en het fijne acteerwerk komt 'This Is England' op 4 dikke sterren uit.
Rosicky
Aardig drama dat me niet geheel wist te pakken. Er wordt goed geacteerd, en ook de sfeer in This is England is prima, maar voor mij miste het iets.
jacobz
Het einde viel toch wel een beetje tegen. Had van mij wel iets dramatischer gemogen. Verder zie ik toch ook wel veel vergelijkingen met American History X, wat voor mij toch wel de rascistenfilm is. Daar kan deze film bij lange na niet aan tippen.
gauke
"Een schrijnend relaas over identiteit, groepsgedrag en andere sociale mechanismen, over volwassenwording, verlangen naar liefde, genegenheid en erkenning", las ik in een recensie. Mooie jaren 80 film.
yeyo
Spijtig, want in deze film komen er zoveel meer thema's aan bod dan in American History X. In die film is racisme het enige onderwerp en wordt het bovendien nog eens zeer oppervlakkig voorgesteld ook.
Justinw
Nope, Skinheads zijn niet per defenitie neo-nazi's.
Met je eens, American History X is aardig maar overschat. Ga daarom deze binnenkort maar eens halen.
TimoGoedhart
Waarom moet deze kleine film nu gelijk met AHX vergeleken worden. Deze film is heel persoonlijk. Hij geeft je precies wat je verwacht. En heel goed! De kleine Shaun is perfect voor de rol en ook Combo zet een mooie rol neer.
De eerste film waar ik overigens aan dacht toen ik net aan het kijken was, was A Clockwork Orange. In een mindere mate krankzinnig, maar ook gewoon jongeren zonder zonnig uitzicht.
Al met al vind ik het een hele goede film. Klein, gebudgetteerd en heel erg ''in your face''. Veel beter als een overdreven film zoals Pariah, die in dit genre ook vrij ver gaat.
Nee deze film, This Is England 4.0
Thom1994
Was het einde nog niet dramatisch genoeg? En het is volgens mij gebasseerd op ware gebeurtenissen.
Jawaddedadde
Lang niet slecht.
Mooi begin, de echte footage zorgt ervoor dat de overstap van het heden naar de jaren 80 snel verloopt.
Toffe bende ook die skinheads (de eerste bende onder leiding van Woody welteverstaan). Hoofdpersonage Shaun wordt ook snel opgenomen in de groep en toont wat een beetje warmte en geborgenheid kan betekenen voor een getergd mens.
Het joch mist een vaderfiguur en ziet in de olijke Woody de perfecte vervanger. Tot de wat heftigere Combo ten tonele verschijnt. Vooral z'n tirade over de Falklandoorlog trekt de aandacht van Shaun die in Combo schijnbaar een nieuwe vader ziet. Eentje die het ook nog niet eens zo slecht met hem lijkt voor te hebben, al houdt die er wel een erg populistisch gedachtengoed op na.
Allemaal erg geloofwaardig tot Combo plotseling Milky in elkaar slaat... Je kan dit simpel afdoen door te verwijzen naar de term racisme, maar da's te eenvoudig. Ook z'n blanke vrienden delen immers in de klappen.
Jammer dus dat Combo onderbelicht blijft. Ik had graag wat meer uitdieping gekregen. Waarom moest hij de gevangenis in? Waar komt z'n haat jegens de buitenlanders (Paki's) vandaan? Het racisme is zeker één van z'n drijfveren, maar niet de enige. Zo is er ook de onbeantwoorde liefde van Lol die zwaar op z'n gemoed werkt.
Ook Shaun die aanpapt met dat meisje Smell...erg vreemd. Kwam me nogal geforceerd over. Vond ook dat dit niet echt nodig was, en als het dan toch nodig was, dan had men er beter iemand van z'n eigen leeftijd voor genomen, want nu werd het wat lachwekkend.
Maar goed, details zeker? Over het algemeen wordt een goed beeld geschetst van die periode, met deprimerende beelden en mooie muziek.
luuuuk
Het was misschien voor de film realistischer geweest als ze Shaun een paar jaar ouder hadden 'gemaakt'. Vanwege zijn leeftijd worden sommige dingen in de film namelijk al snel onrealistisch. (Daarmee wil ik niet zeggen dat Thomas Turgoose niet goed acteerde, integendeel.)
Desalniettemin een erg mooie film die hier zeker ondergewaardeerd wordt.
Twijfel tussen 4 of 4.5 sterren

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime