• 9.374.720 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 november 2007

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Tussenstand

Martin en Roos zijn gescheiden maar zijn nog steeds niet los van elkaar. Als hun 17-jarige zoon Isaac zich meer en meer terugtrekt in een stilzwijgend isolement worden de gesprekken tussen de twee steeds harder en heftiger. Hun pogingen een oplossing voor Isaac te bedenken, lopen stuk op hun frustraties uit het verleden en hun onvermogen naar elkaar te luisteren. De ontmoetingen tussen de twee vinden altijd plaats op neutraal terrein, waar ze ook hun werkgesprekken voeren, hun vrienden ontmoeten en nieuwe relaties proberen op te bouwen. Het 'volle leven' van die openbare gelegenheden vormt een fel contrast met de binnenruimtes waar Isaac ronddwaalt, en de stilte die hij prefereert. De film laat deze twee contrasterende werelden botsen. En maakt voelbaar hoe er langzamerhand iets verschuift in de relatie tussen de drie familieleden die zo nauw verbonden zijn en elkaar toch amper kunnen bereiken.

Van de vernieuwde Hollandfilm site:

A film in which the lives of two ex-lovers, now in their mid-forties, are contrasted starkly with that of their teenage son (drama, 90’, 35mm)

Key cast: Elsie de Brauw (Bluebird), Marcel Musters (Kicks), Stijn Koomen (Deep).

Van de filmfund site:

Tot het eind van november filmt regisseur Mijke de Jong Tussenstand, een generatiefilm waarbij vorm en inhoud op een onconventionele manier het leven weerspiegelt van twee ex-geliefden van midden veertig en hun zeventienjarige zoon. Het scenario is van Jolein Laarman en Mijke de Jong, de producent is Lemming film. In de cast zijn te zien Elsie de Brauw, Marcel Musters, Stijn Koomen, Jeroen Willems, Joan Nederlof en Shireen Strooker.

avatar van Wouter

Montage is af, zo hoorde ik.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Hey, nieuwe film van Mijke, is dit een telefilm? Ik kijk er iig naar uit.

avatar van neo

neo

Het is geen telefilm.

avatar van FisherKing

FisherKing

Gekozen tot Openingsfilm op het Festival van Locarno. (dat duurt van 1 tm 11 Augustus)

Ben reuze benieuwd.

Bron: NRC

avatar van starbright boy

Ik ook. Ik kijk hier zeer naar uit. Klinkt erg interessant.

avatar van FisherKing

FisherKing

En naar de rol van vooral Marcel Musters. Beetje onderkend in Nederland, maar zijn rol in Hertenkamp was fantastisch.

Marcel Musters was leuk in Hertenkamp ja.

Hij zit bij het toneelgezelschap / productiebedrijf mugmetdegoudentand.

Joan Nederlof zit daar ook bij en die speelt waarschijnlijk niet geheel toevallig ook in deze film.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

2 mensen hebben m al gezien, vertel er eens iets over?

avatar van Alastor

Alastor

Gisterenavond zag ik het interview met De Jong op Ned2 met enkele illustratieve scènes uit de film en ik was aangenaam verrast door het goede concept en de casting.

Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar de bioscooprelease.

avatar van gotti

Mijke gefeliciteerd...

avatar van Hannes791

Hannes791

te zien in slechts 8 bioscopen. Dat is natuurlijk niet goed voor de grote winnaar van de Gouden Kalveren!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Zondagmiddag 11 november 14.30u nagesprek met Mijke de Jong in t Hoogt in Utrecht. Heb het nog niet nagekeken, maar ze is vast in de premiereweek in meer theaters.

dragje

Wordt in ieder geval uitstekend in geacteerd zo op het eerste gezicht. De spanning, de diepe frustratie, boosheid en afschuw springen gewoon van deze trailer af!

Een film om in de gaten te houden. Toegevoegd aan mijn updates.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Zeker; ik zag net een fragment (van een ruzie) in Paue & Witteman en dat heeft mij wel geinteresseerd!

avatar van Quido

Quido

"(...) Tussenstand is een herkenbare en indringende film, met als grootste kracht het fenomenale spel van De Brauw en Musters. Door de stijlkeuzes op het gebied van camera en montage worden de intense emoties en het onvermogen van beiden om te communiceren voelbaar. Voor de kijker is er geen ontsnappen aan. Die mogelijkheid wordt pas geboden op het moment dat de aftiteling loopt, de deuren van de zaal open gaan en je verstild naar buiten loopt om het geheel rustig te laten bezinken."

Complete recensie

Q&A met cast en crew

dragje

Goed geschreven recensie. ik ga de film morgen in Rialto bekijken.

dragje

De film greep mij bij de keel. Ik ben er serieus nog door ontdaan.

avatar van Alastor

Alastor

Tussenstand is precies datgene waarop ik gehoopt had, namelijk het eerste en enige meesterwerk van Nederlandse bodem dat ik tot nog toe zag. Hulde aan Mijke de Jong en de acteurs voor dit intense en ontroerende relatiedrama, dat duidelijk een verleng- stuk van deze tijd en bovendien een sterke weerspiegeling van onze maatschappij is.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Weet niet zo goed wat ik over de film zal schrijven. Hij leent zich beter voor een doorwrochte recensie dan voor 'soundbytes'. Na een nachtje slapen toch een halfje hoger dan gisteravond. Met name de keuze om de cameravoering af te wisselen, de keuze om alle gesproken scenes in restaurants te laten spelen, etc.

Over deze strakke en strenge keuzes was ik gisteren nog niet helemaal uit. Terugkijkend denk ik dat dat echt de kracht van de film is. Het is een teken van durf en sorteert maximaal effect.

De film oogt en voelt als een echte teamprestatie (wat ook op de aftiteling staat) van regie, acteurs, script, camera, montage en ook het geluid. Dat heel fraai is gedaan. Na Wolfsbergen al de tweede Nederlandse topfilm van dit jaar (hoor ik iemand daar "Alles is Liefde" zeggen???)

Opvallend dat ik trouwens de enige man was in t Hoogt gisteren. Naast mijn vriendin nog 17 andere vrouwen, waarvan 15 boven 50.

dragje

Tussenstand gaat over een echtpaar dat gescheiden is en besluit om tijdens een etentje in een restaurant met elkaar bij te praten en te kijken wat ze gezamenlijk kunnen bereiken ten aanzien van hun zoon die zich steeds meer terugtrekt in zijn eigen wereld. Het drietal vormt tevens de hoofdpersonages van de gehele film.

De twee hoofdpersonages hebben, materialistisch gezien, een rijk bestaan. Een carrière die voor beide personen zo voorspoedig verloopt wordt tevens (onbewust) misbruikt om het gebrek aan communicatieve vaardigheden en introspectie te maskeren.

Communicatie en introspectie vormen dan ook de rode draad in deze film. Enerzijds tijdens het gesprek in een restaurant tussen de twee protagonisten, 'Je moet leren luisteren. Als je luistert, hoor je wat andere mensen zeggen. Weet je wat dat is? Luisteren?', anderzijds door de gelaatsuitdrukking die boekdelen spreekt.

Wanneer de camera zo dicht op de gezichten van de twee personages staat gericht is er geen ontsnappen aan. Het is namelijk niet het verbale geweld dat een beklemmend gevoel van ongemak teweegbrengt maar de mimiek, de non-verbale gelaatsuitdrukkingen vormen de ambivalentie in de scènes waar de twee met elkaar communiceren. Wat dan uitgesproken wordt staat haaks op wat beiden "voelen".

De onverwerkte frustratie en onmacht vormen een blokkade om "eerlijk" te zijn.

Regisseuse Mijke de Jong, (Allerzielen 2005, Broos - 1997) kiest

echter geen partij. Want ook al solliciteert Martin (Marcel Musters) voor de rol van bullebak door zijn agressieve, egocentrische en niet aflatende narcistische opstelling, zijn houding is het product van onverwerkte frustraties die Roos (Elsie de Brauw) eveneens zichtbaar parten spelen.

Juist door alle kanten te belichten ziet men een realistisch tafereel tussen twee mensen ontstaan die overduidelijk lijden en gefixeerd hunkeren naar geluk en liefde waardoor zij de noodzaak om in te grijpen in situaties, niet gerelateerd aan die van hun eigen beslommeringen, niet onder ogen kunnen zien.

Zelfs wanneer hun zoon Isaac (Stijn Koomen) zich distantieert van het (verbale) geweld van zijn ouders door zich op zijn kamer terug te trekken besluit vader Martin (Marcel Musters) niet met hem te praten maar er een artikel aan te wijden. Moeder Roos (Elsie de Brauw) luistert gebiologeerd tijdens een etentje met de vriend van haar ex-man over de ontwikkelingen die hij over haar ex-man weet te vertellen. Dezelfde interesse voor haar zoon lijkt niet te bestaan.

De onmacht is tekenend en het gebrek aan introspectie is een gegeven.

Mijke de Jong legt pijnlijk bloot waar het bij zoveel mensen tijdens het verwerken van een echtscheiding om te doen is; het manipuleren van de opponent om het eigen falen daarmee te kunnen maskeren.

De verontwaardiging die tijdens het bekijken van deze film ontstaat fundeert echter niet op deze conclusies maar met name op de herkenning, ook al heeft men een scheiding nimmer van dichtbij meegemaakt en daardoor slaagt Mijke de Jong erin Tussenstand als een klein meesterwerk neer te zetten.

avatar van Mug

Mug

Op donderdag 29 november beleeft Het Ketelhuis in Amsterdam de première van Tussenstand. Om dit te vieren nodigt Het Ketelhuis iedereen uit om op donderdag de 22e met zijn ex naar de film te komen. Wie kan aantonen met zijn ex te zijn, krijgt gratis toegangskaartjes. In dat geval moet de (verbroken) relatie natuurlijk wél aan de kassa van Het Ketelhuis aangetoond worden. Het overhandigen van echtscheidingsdocumenten, verscheurde foto’s, brieven waarin men elkaar voor rotte vis uitmaakt is goed voor gratis entrée.

hihihi, bron + meer info.

avatar van Quentin

Quentin

LOL

avatar van Hannibal

Hannibal

Dat kan nog gezellig worden.

Jammer, ik heb (nog) geen ex.

avatar van gotti

Ach, het kan snel gaan in een week...

avatar van Webby

Webby

oh moet even iemand gaan bellen volgens mij 'biosje pikken?'

avatar van Quentin

Quentin

gotti schreef:

Ach, het kan snel gaan in een week...

De gratis voorstelling is vanavond, dan moet je er nog even werk van gaan maken .

avatar van renske

renske

Raar, ik heb geklikt op de link van het Ketelhuis en daar staat dat exen welkom zijn op de 29ste. Dus, Hannibal, je hebt nog een paar dagen om wat met iemand te beginnen, het uit te maken, er een dramatische brief over te schrijven (c.q. iemands auto te bekrassen, kleren te verscheuren, tv uit raam te gooien, boeken te verbranden, zeldzame wijn op te drinken, etc.) en met het beteuterde resultaat ervan naar het Ketelhuis te gaan.