• 9.374.845 stemmen

Geregisseerd door: Gregory Hoblit

Met onder meer: Anthony Hopkins, Ryan Gosling en David Strathairn

Releasedatum: 17 mei 2007

Plot Fracture

"I shot my wife... prove it."

Op het moment dat Ted Crawford ontdekt dat zijn jonge vrouw vreemdgaat, plant hij de perfecte moord. Ted schiet haar koelbloedig neer, bekent openlijk wat hij heeft gedaan en na zijn arrestatie krijgt hotshot Willy Beachum de schijnbaar eenvoudige taak de veroordeling te regelen. Maar niets is zo simpel als het lijkt voor deze jonge officier van justitie: Crawford trekt zijn bekentenis in en dan blijkt pas dat er ondanks alles helemaal geen hard bewijs tegen hem is. Om geen gezichtsverlies te lijden en zijn overstap naar een prestigieus advocatenkantoor veilig te stellen, zal Willy dat bewijs toch op tafel moeten krijgen. In iedere, ogenschijnlijk vlekkeloze façade kan een barstje worden gevonden.

Theodore Crawford

Judge Gardner

Norman Foster

avatar van Matchostomos

Matchostomos

De kunst om een film op kalme en onderhoudende wijze te vertellen, is Hoblit duidelijk niet meegegeven.

'Fracture' getuigt van weinig subtiliteit en is niet meer dan een geheel ongeloofwaardig en bombastisch (vanwege een ongezien en zwaar geladen soundtrack, die pretendeert enige spanning op te bouwen...) schaakspel geworden, waarbij het acteertalent van Hopkins dezer dagen terecht in vraag mag gesteld worden.

Jongeheer Gosling lijkt de film bij aanvang nog enigszins te kunnen redden, maar na verloop van tijd gaat hij, evenzeer als de rest van de cast, ten onder aan het oeverloos bombasme die 'Fracture' rijk is.

1* ...voor een sporadisch mooi shot hier en daar.

avatar van otherfool

otherfool

Het middelmatige 'Fracture' wordt mijns inziens behoorlijk gered door de enigmatische Gosling, die als een nieuwe Edward Norton elke scene pakt en volledig geloofwaardig overkomt. Toch maar snel eens 'Half Nelson' opsnorren.

Helaas is de rest van de cast minder op dreef; Hopkins zal zelf ongetwijfeld veel plezier aan zijn rol hebben beleefd, maar als kijker begin je je te storen aan z'n maniertjes en het eeuwig wijzigende accent wat hij zichzelf heeft aangeleerd (moest dat Schots voorstellen?). Burke en Pike voegen ook al weinig toe, al heeft de laatste de pech dat haar rol wel erg slecht geschreven is.

Het verhaal is in principe wel redelijk interessant (hoewel de trailer veel te veel weggaf, een euvel waar ook de vooraf getoonde trailer van Premonition aan lijdt), maar de finale is dan toch wel teleurstellend. Verder duurt de film veel te lang, dit alles had ook wel in een Law & Order aflevering gekund. Ook de gezochte spanningsboog van Gosling's carriere is te flauw voor woorden; alsof deze zaak die eventueel buiten zijn schuld om wordt verloren meteen maar zorgt dat een talent als hij nergens meer aan de bak kan...

Een paar aardige grappen (007) en een uitstekende Gosling zorgen voor een niet compleet weggegooide Hemelvaartsmiddag, maar een aanrader is 'Fracture' zeker niet te noemen...

2*.

Erg aardige thriller, die vooral het eerste uur vrij sterk is met een uitstekende Hopkins zoals alleen hij dat kan. Daarna wordt het verhaal zoals zo vaak toch wat minder en het einde stelt ronduit teleur. Ik bedoel net alsof zo'n hoogintelligent figuur als Hopkins die alles tot in de puntjes plant zoiets simpels als double jeopardy niet doorheeft en bovendien zomaar alles gaat toegeven, ook al denkt hij dat het niets uitmaakt

avatar van Hannibal

Hannibal

Goede thriller met alweer een uitstekende rol van Anthony Hopkins. De nieuwsgierigheid overheerst in deze film, je zou de film bijna vooruit willen spoelen om te weten te komen hoe het nou zit.

Het einde vind ik dan ook zeer teleurstellend, en ben het helemaal eens met de woorden van kos een paar berichten hierboven.
Ted Crawford had hier natuurlijk gewoon ongeschonden uit moeten komen en Willy had de schuld moeten krijgen van de dood van Ted's vrouw. Dat had ik een veel bevredigender einde gevonden. Het knullige foutje waar Ted even niet aan gedacht had, vond ik zeer ongeloofwaardig, na zijn goed uitgedachte en uitgevoerde plan om onder de moord van ziijn vrouw uit te komen.

Ik geef 3.5, maar met een ander einde was het denk ik wel een punt hoger geworden.

avatar van Anatolia

Anatolia

Nogal een lange zit: al dat drama, al die nietszeggende romantiek voor een onbenullig, juridisch getint plot twistje op het eind. Het "Hopkins-redt-de-film"-cliché gaat ook niet op, aangezien hij nogal weinig aan bod kwam in vergelijking tot Gosling die met zijn gezucht en gekreun en 'veelzeggende' blikken me op de zenuwen begon te werken.

Mislukte rechtbankdrama, 0,5*.

avatar van Demoniac

Demoniac

De film ziet er erg mooi uit. Het is niet echt een spannende film, maar omdat je weet dat Hopkins zijn vrouw heeft neergeschoten (dat zie je gebeuren) wil je ook graag weten wat hij met het wapen gedaan heeft. verder is het wel interessant om te zien hoe hij alles heeft voorbereid. Wel een leuk plot verder. Ik zag het niet aankomen, maar was ook niet erg verrast ofzo. Al met al een degelijke film waarin goed geacteerd wordt door de hoofdpersonen.

Goed verhaal en goed geacteerd. Geen enkele thriller ontkomt aan genre-cliché's, maar deze film houdt de schade wat dat betreft beperkt.

Ik vond het een aangename kijkervaring.

Hopkins herhaalt een beetje zijn psychopatenrol, maar geeft er toch een iets andere draai aan.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Aardige rechtbankthriller waarvan ik vooral het uitgangspunt wel kan waarderen. Als kijker weet je namelijk al meteen wie de dader is en dus verzand de film gelukkig niet in een cliché whodunnit-filmpje. Neemt niet weg dat ook Fracture zich wel schuldig maakt aan het ten tonele brengen van de nodige filmclichés maar echt storend is het nergens.
Ook de setting tussen de Amerikaanse upperclass is leuk gekozen en weet regelmatig leuke plaatjes in trendy hoog contrast op te leveren. Acteerwerk is best degelijk maar nergens echt bijzonder, Hopkins trekt gewoon zijn Hannibal Lector personage uit de kast. Eigenlijk is dat met de hele film zo, leuk maar nergens echt bijzonder.

Het einde vind ik wel zeer matig compleet met dat flauwe hollywoodmoraaltje erin (had het toch echt leuker gevonden als Crawford echt zo slim was geweest en weg zou komen met de moord. Maar ja... Dat kost natuurlijk weer kijkertjes in de bios).

avatar van The Oceanic Six

Hopkins speelde weer uitstekend.

Verder boeide de film me niet zo. Het was een rechtbank thriller die best origineel was, zeker het 1e uur, maar het is niet mijn soort film. Te traag, te vaag.

Al bij al wel een voldoende overigens voor de film hoor, want ik weet zeker dat een hoop mensen deze wel erg goed vinden.

avatar van Legan

Legan

Een aardige thriller waarbij je 'voor de verandering' al weet wie de dader is. Het acteren is ook redelijk goed maar toch blijft de film maar middelmatig. Natuurlijk met de nodige clichés en voorspelbaarheid. Het einde was wel een domper en kost de film 1/2 punt.

6,5 uit 10 (3,0*)

avatar van Zinema

Originele thriller met een wederom sublieme Hopkins die het voornamelijk van het sterke verhaal moet hebben. Goed.

avatar van Jeewee

Jeewee

wat een flutfilm zeg!
ik had vrij veel verwacht van deze film toen ik de trailer zag; 'zelfs na de twist komt er nog een twist' ofzo zeiden ze in de trailer. en anthony hopkins speelt erin.
ze doen ook de hele film door alsof het een geniale plotwending is, en ik kreeg het idee dat de scriptschrijver zichzelf briljant vond.
maar (dat hij simpelweg een pistool had verwisseld) vond ik wel heel erg flauw!

verder kon de film me maar niet boeien en ik vind er weinig goed aan.
oke, 1* omdat Anthony Hopkins erin speelt.

avatar van Spetie

Aardige thriller, met een Hopkins in vorm en die ook zichtbaar lijkt te genieten van dit soort rollen. Het zet in ieder geval weer een aardige personage neer, die slim en uitgekookt is en vol cynische humor zit. Tegenspeler Ryan Gosling doet zijn best, maar staat toch een beetje in de shaduw van Hopkins. Het verhaal is verder interessant, aardig uitgewerkt en bij vlagen best spannend. Jammer is dan dat het einde heel onbevredigend is en vooral heel matig. Hopkins speelt zo'n slimme man, die alles tot in de puntjes had voorbereid en die dan op zo'n domme manier gepakt wordt. Mooier was wat mij betreft geweest, dat hij er mee weg gekomen was, of in ieder geval een wat beter uitgewerkt einde. Jammer, want het verpest toch een stukje van de film en geeft een aardige film toch weer iets heel standaards mee. Aardige film dus, maar jammer van het einde.

kleine 3,0*

avatar van Theunissen

Zeer mooi gespeeld door Anthony Hopkins. Ik dacht van te voren dat deze misschien wel eens kon tegen vallen maar hij viel juist erg mee.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Mooie complotfilm!

Goed om Anthony Hopkins weer eens te zien, de rol stond hem goed vond ik.

Ik heb constant geboeid aan mijn scherm gezeten en ik wist eigenlijk tot de laatste twist niet wat er nu zou gaan gebeuren en wie er zou winnen. In het begin gun je het ook beide kanten niet om te winnen. Vervolgens krijg je sympathie voor Crawford omdat hij zo'n mooi plan in elkaar heeft gezet. Later begin je ook Willy te mogen. Althans, dit was mijn ervaring. Voor mij hield het de film ook boeiend, omdat je als ware als neutrale partij toekijkt.

4 verdiende sterren.

avatar van polopolo150

polopolo150

Een geweldige thriller die wat anders is dan een gewone 'thriller' of een aflevering van een TV serie.

In deze film is het al bekend wie de moord heeft gepleegd, zelfs de moordenaar heeft bekend dat hij de moord heeft gepleegd. Maar door de wetgeving van de VS wordt het zeer moeilijk om hem in de gevangenis te krijgen.

Geweldig acteerwerk van Anthony Hopkins en Ryan Gosling, een top-notch camerawerk. Ik bleef door deze punten helemaal bij door deze film, en het vermaakte me echt perfect.

Een 4,0.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Fracture begint goed en erg interessant door de kalme, maar mysterieuze en intelligente Hopkins. Tot de 1e rechtzaak blijft de film ook dat niveau vasthouden, maar daarna zakt het langzaamaan af. Hopkins verandert in een ietwat slordige psychopaat en Gosling lijkt wel de wereld te redden (uit het niets!), waarbij Hopkins zich ook nog eens heel makkelijk te pakken laat nemen. Over de romance tussendoor zal ik het maar niet hebben.. Toch zeker wel vermaakt, alleen een beetje jammer van de 2e helft.

avatar van 606

Hele sterkte Thriller, met een spannend en goed in elkaar gezet verhaallijn.

Hopkins is gewoon geschikt voor een rol als badgauy.

Ook zijn mede speler is goed in zijn rol.

avatar van roosdols

roosdols

Dit gaat over Fracture,eergisteren voor de 2,5e keer gezien, want ik vierl er halverwege in, blijft een goede film door het meesterlijke spel van beide hoofdacteurs, de psychologische oorlogsvoering van Hopkins en de lekkere arrogantie van Gosling (die mij overigens erg deed denken aan Reeves in the Devil's advocate, maar dat terzijde.)

Ik heb een vraag aan geleerde filmkenners: wat bedoelt Hopkins nou precies als hij zegt (ik citeer het niet letterlijk, excuses) "Even when the clock is broke, it gives the right time twice a day....."'Wat bedoelt hij nou? Ik kon er niet opkomen.

Een leuk concept, maar slecht uitgewerkt.

Het acteerwerk in Fracture is uitstekend. Van Hopkins weten we dat hij een dergelijke rol als geen ander kan spelen, maar Ryan Gosling deed zeker niet voor hem onder. Verder wordt het verhaal dat er is erg goed verteld. Dat brengt me echter bij het grootste probleem van deze film: het verhaal wordt weliswaar goed verteld, maar het plot rammelt aan alle kanten. De meest in het oog springende 'plotholes' zijn wat mij betreft de volgende:

- Hoe wist Crawford dat uitgerekend Nunally naar zijn huis zou komen? Ga me niet vertellen dat ze maar één onderhandelaar bij dat politiekorps hebben.

- Wat maakt het uit dat die kogel alsnog werd gevonden? Het bewijst wellicht dat de moord met het wapen van Nunally is gepleegd, maar dat bewijst niet dat Crawford de dader is.

- Het hele 'Double Jeopardy' verhaal ('ne bis in idem' in Nederland) slaat nergens op. Het beginsel houdt in dat je iemand niet twee keer voor dezelfde misdaad kunt vervolgen, ook niet als er na een eerdere vervolging nieuw bewijs wordt gevonden. In Fracture wordt Crawford in eerste instantie voor poging tot moord vervolgd, maar uiteindelijk niet veroordeeld. Nadat zijn vrouw is overleden, en er nieuw bewijs naar voren komt, wordt hij een tweede keer vervolgd. Nu voor moord. De regel zou niet gelden, omdat het een nieuwe aanklacht is. Dit slaat echter nergens op. Er was namelijk sprake van een vergelijkbare aanklacht/misdaad ten aanzien van hetzelfde feitencomplex (poging tot moord vs. moord). Ook dan geldt de 'Double Jeopardy' regel gewoon en hij kon dus geen tweede keer vervolgd worden.

Het eerste punt zorgt ervoor dat deel één van de film wankelt. Het derde punt haalt het laatste half uur van de film volledig onderuit.

Kortom: goed acteerwerk, goed verteld, erg slecht verhaal.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een goede Mysterie film...

Echt spannend verhaal...

Bekende acteur Anthony Hopkins speelt zeer goed...

Hij speelt gewoon door, ondanks zijn leeftijd 74 jaar...

Uitstekend acteerwerk...

Prima mooi muziek achtergrond...

(Jammer geen HD gezien)...

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Een mooie verpakking maakt nog geen goeie film.

Dat komt hier door het langdradig uitgewerkt verhaal. Hoewel dat erg veelbelovend begint, zakt het op de helft in en komt het nooit meer echt goed. De plotontwikkeling op het einde was niet slecht, maar ook niet geniaal.

Anthony Hopkins acteert wederom geweldig. Dit soort rollen zijn hem op het lijf geschreven.

Ryan Gosling weet zich nog degelijk staande te houden, maar tegenover de karakterkop van Hopkins kan hij toch niet op.

Zoals gezegd, mooi verpakt. De film zag er modern en strak uit. De sfeerbeelden waren in orde, evenals de huizen, de bureaus etc..

De muziek viel zo nu en dan wat tegen.

In't vervolg wat meer inhoud, graag. Voorts goed.

avatar van Awake78

Awake78

Zandadder schreef:

Jammer dat types zoals jij alleen maar 0,5 en 5,0 geven.

Zwaar vervelende user dit inderdaad, met z'n 0,5* voor Heat. Nou ja, niet al teveel tijd en aandacht aan besteden.

Fracture. Tja. In 2 x gezien, de eerste keer viel ik in slaap. Als boek was dit waarschijnlijk een slopend spannende thriller geweest, als film toch iets te weinig inhoud. Vond Gosling niet uitermate goed gecast. Als acteur deed hij z'n best, maar de rol was toch niets voor hem zo leek het. De blonde dame daarentegen was zeer prettig om naar te kijken en acteerde ook niet onaardig.

Paar lastig te volgen plotjes ook in het verhaal, ik snapte bijvoorbeeld niet helemaal waarom Nunally op het eind nou zelfmoord pleegde, na de uitspraak van de rechter. Het eind dus dat Gosling uiteindelijk toch iets had gevonden om Hopkins te pakken, was ook net iets te voorspelbaar en gemakkelijk. Na zo'n best pittige film hadden ze dat ook in de trant van de film moeten houden vond ik.

Ach ja, verder best aardig om een keer gezien te hebben hoor. Maar als iemand me hier volgend jaar naar vraagt zeg ik waarschijnlijk dat ik de film nooit gezien heb.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Best een goede film, maar als ik erop terug kijk toch vrij nietszeggend, zonder een echte eigen identiteit - waarmee Fracture zich had kunnen onderscheiden.

Anthony Hopkins speelt een soort Hannibal Lector light, maar toch wel weer erg verdienstelijk. Gosling is goed, maar zijn personage is tot voor vlak voor 't eind niet erg snugger, wat bijwijlen storend is.

Door de - reeds genoemde - plotholes niet heel sterk en niet echt serieus te nemen, maar, dat vergetende, plezierig om naar te kijken.

avatar van K. V.

K. V.

Naar deze keek 'k wel een beetje uit, want met namen als Anthony Hopkins en Ryan Gosling moet het toch een goeie film zijn. Ja, maar 'k had er toch veel meer van verwacht. 'k vond dat de film toch iets miste, 'k had het gevoel dat de film te veel naar een climax aan het werken was en dat die eigenlijk wel wat tegenviel. Het einde was dan ook nog zo vlug, vlug. Wat er dan nog verder met het leven van de advocaat zal gebeuren, hebben we het raden naar.

Tja, 'k vond hem goed om eens mee te pikken via tv, maar zeker ook niet meer dan dat.

avatar van booyo

booyo

Zeer behoorlijke thriller met Hopkins uiteraard in een geniale rol. Gek dat je (ik althans) in een film als deze sympathie krijgt voor de moordenaar, en bijna hoopt dat hij zich er uit weet te manoeuvreren. Vond het einde (misschien daarom) wel teleurstellend, iets te makkelijk uitgewerkt.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een goede thriller dankzij uitstekend acteerwerk van Gosling en vooral Hopkins. Gedurende de film zag ik steeds de Hopkins voor me uit 'Silence of the Lambs', een koele, zeer intelligente moordenaar. Het bewijs dat hij z'n vrouw heeft vermoord is nergens te vinden en het is geweldig om te zien hoe Gosling probeert Hopkins koste wat kost te pakken te krijgen. Hoe het uiteindelijk afloopt maakt me niet veel uit, het voorafgaande was stukken interessanter.

Want ook deze film kan niet onder clichés uit en het einde is daarom ook wat teleurstellend misschien, maar de film heeft z'n punten vooral in het eerste anderhalf uur verdiend. Deze film kan zeker tot één van de betere rechtbankthrillers gerekend worden, en dan vooral dankzij Gosling en Hopkins.

Aanrader!

avatar van Montorsi

Montorsi

Tegenvaller.

Voornamelijk gekeken vanwege Hopkins en Gosling, eerstgenoemde heeft een leuke rol, laatsgenoemde viel tegen. Beetje een hyperactief ventje, zijn talent is ontegenzeggelijk, maar de rol past toch net niet helemaal goed. Al moet gezegd worden dat hij soms wel erg leuke momenten heeft, met wat grappig geplaatste opmerkingen. Wel een stuk volwassener geworden in die paar jaar, zowel qua uiterlijk als acteerprestaties.

Het verhaal is wat me het meeste tegenviel. Draait eigenlijk maar om één bewijsstuk, en hoewel de bewijslast blijkt te vallen of staan met het juiste wapen, is het wel een erg beperkte manier om een film mee te vullen. Zeker als blijkt dat op het einde toch het wapen gevonden is, maar ze eigenlijk verder amper relevant bewijs lijken te hebben. Ze hebben nog steeds geen geldige bekentenis, nog steeds geen vingerafdrukken, nog steeds geen echte getuigen etc. Maar toch wordt er een beetje erg gesuggereerd dat Gosling wint/ Sowieso hou ik niet zo van films die cirkeltjes rond maken, Gosling pakt Hopkins op zijn eigen vlak, allemaal een beetje erg flauw en bedacht.

Verder ziet de film er wat ouderwets uit vond ik. Leek soms wel op iets uit de jaren 90. Ook de muziek was nogal onherkenbaar. De onvermijdelijke hollywoodromance wordt ook weer erg simplistisch en beperkt uitgewerkt. Het is duidelijk dat er met twee mannen in de hoofdrol ergens nog een vrouw iets relevants te doen moest hebben, maar eigenlijk is de rol weinig meer dan vulling.

Al met al best uit te kijken en ook niet echt vervelend, maar vond het een vrij matig uitgewerkt en standaard thriller met een aardig duel, meer ook niet.

avatar van remorz

remorz

Nietszeggend.

Na Primal Fear, Fallen en Hart's War begint Hoblit voor mij een beetje de man van de middle-of-the-road thrillertjes te worden. Heeft met Edward Norton, Colin Farrell en hier Ryan Gosling wel vaak een jonge acteerbelofte in handen, maar weet nooit echt zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken.

Net als in die andere films, ook hier weer één premisse, die vervolgens vrij plichtmatig en weinig creatief wordt uitgewerkt. Hier zien we Hopkins zijn vrouw neerschieten en krijgt de jonge, veelbelovende aanklager het maar niet bewezen. Uiteindelijk blijkt de hele zaak te leunen op de vondst van welgeteld één bewijsstuk, hetgeen aan het eind nog eens, met een soort mini-plottwist, haarfijn uit de doeken gedaan wordt.

Gosling zet aanvankelijk een goed arrogante yup neer, maar vliegt toch wel een paar keer uit de bocht. Met name wanneer de frustratie in rechtbankdrama's de overhand neemt, lijken acteurs zich snel te verliezen in exhibitionisme. Hopkins draait stationair, maar ook daar geen verrassingen.

Verder wordt het geheel nogal droog gebracht met een middelmatige soundtrack en weinig visuele flair. Erg...middle of the road weer.
Uiteindelijk geen vervelende zit maar vernieuwing hoef je hier niet te verwachten. 2,5*

avatar van flaphead

flaphead

het was fijn dat de moord, waarvan we weten dat ie gaat gebeuren, niet voorafgegaaan werd door een lang intro; er kon meteen gestart worden met het echte verhaal. en zo vraag je je dus al snel af, 'ok, wat heeft hij bedacht?', waardoor je direct goed in de film zit. de hele tijd blijft er een soort onderhuidse spanning voelbaar, mede door het psychologische spelletje dat Hopkins blijkt te spelen. het bevat een paar aardige twistjes waardoor de aandacht niet verslapt. het einde is sterk.
het spel van Hopkins deed toch met vlagen aan zijn karakter Hannibal denken. Gosling had ik nog niet eerder gezien, maar denk dat hij het karakter erg goed neergezet heeft. camera- en montagewerk was niet overdreven merkbaar, dus opzich in orde.

ik kijk veel films, maar het was alweer een tijdje terug dat ik een thriller bekeek die me van begin tot einde boeide, zonder veel momenten van verzuchting (ik had het alleen bij de jammerlijke romance met mevrouw de baas). uitstekende thriller!