• 9.372.253 stemmen

The Children of Huang Shi (2008)

Drama / Oorlog | 125 minuten

Met onder meer: Jonathan Rhys Meyers, Radha Mitchell en Chow Yun-fat

Gesproken taal: Japans, Mandarijn en Engels

Releasedatum: 31 juli 2008

Plot The Children of Huang Shi

"War made them orphans, one man made them legends"

De jonge Britse journalist George Hogg redt een groep weeskinderen tijdens de Japanse invasie in China in 1937. Terwijl de Japanners steeds dichterbij komen, neemt Hogg, samen met een Australische verpleegster, de kinderen mee op een meer dan 1000 kilometer lange tocht door China naar een veilige omgeving.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van kakstoel

kakstoel

ben benieuwd wat dit gaat worden

avatar van dragje

dragje

Het waargebeurde verhaal van de Britse journalist George Hogg die in een, door oorlog geteisterd, China samen met zestig weeskinderen een lange tocht ondernam op zoek naar een veilig heenkomen is één van de meest opmerkelijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

In het plaatsje Shadan gelegen in de provincie Gansu is een standbeeld geplaatst ter nagedachtenis aan Hogg en zijn Nieuw-Zeelandse vriend Rewi Alley. De laatste getuigenis van het bestaan van deze in het westen onbekende Britse journalist.

Met de film 'The Children of Huang Shi' wordt met die onbekendheid afgerekend en de droom van de Canadese regisseur gerealiseerd.

"I never had a story, and then this came along. The film is about people being taken out of their cultures - it's about a young Englishman from a middle-class background trying to break out, who came into this highly different world and found a courage that he didn't expect" aldus de Canadese regisseur Roger Spottiswoode (The 6th Day, Tommorrow Never Dies).

Om de film episch gestalte en internationale allure te geven, contracteerde Spottiswoode Jonathan Meyers (Mission Impossible III, Match Point) voor de rol van George Hogg en Radha Mitchell (Silent Hill, Finding Neverland) die de verpleegkundige Lee Pearson speelt.

Ook werd de befaamde film-ster Yung-Fat Chow (Bulletproof Monk, Crouching Tiger, Hidden Dragon) gecontracteerd voor de rol van de communistische verzetsleider Chen Hansheng.

De film opent met de jonge en ijverige George Hogg die samen met zijn collega journalisten het veilige, nog niet bezette, Shanghai verlaat en voorts vast komt te zitten in de toenmalige Chinese hoofdstad Nanking (nu: Nanjing).

Hier is Hogg getuige van gruweldaden begaan door Japanse soldaten die, na de val van de voormalige hoofdstad, systematisch honderdduizenden Chinezen executeerden.

Een controversiële gebeurtenis in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. China en Japan verschillen tot op de dag van vandaag van mening over de exact hoeveelheid gevallen slachtoffers.

Toch betreft 'The Children of Huang Shi' geen politieke film. De 'slachting' in toenmalig Nanking geldt slechts als een voetnoot. Spottiswoode is vooral geïnteresseerd in de barre tocht die Hogg ondernam. Hogg vindt, hetzij ternauwernood, dan ook snel een 'veilig' heenkomen in een opvanghuis voor weeskinderen. Hier ontmoet Hogg de verpleegkundige Lee Pearson (Radha Mitchell). Samen met Pearson en met de hulp van de aristocratische Madame Wang gespeeld door Michelle Yeoh (Memoirs of a Geisha, Fearless) weet Hogg het vervallen opvanghuis te veranderen in een bewoonbare vesting. Echter door de aanwezigheid van de constante dreiging van het Japanse leger voelt Hogg zich genoodzaakt de plek te verlaten en begint de tocht die langs de oude zijderoute loopt over bergachtig terrein in het noord-westen van China naar een tempel in de stad Shandan.

Een tocht die meer dan duizend kilometer telt en onderhevig is aan grillige weersomstandigheden en het gevaar geconfronteerd te worden met het Japanse invasieleger.

Spottiswoode slaagt erin een cinematografisch prachtige en epische film neer te zetten maar inhoudelijk gaat 'The Children of Huang Shi' gebukt onder gepolijste dialogen en prozaïsche personages.

Vooral opvallend is dat van een onmenselijk zware onderneming nauwelijks sprake lijkt te zijn wanneer de protagonisten voortdurend 'gezond' in beeld verschijnen.

Voor de, nog in leven verkerende, weeskinderen betreft 'The Children of Huang Shi' een exposé van Spottiswoode's droom; het verwezenlijken van een filmisch drama zonder, technisch, inhoudelijke verassingen.

avatar van Malick

Malick

Wat had ik ook kunnen verwachten van Roger Spottiswoode. Dat hij een diepgaand, correct stukje historie zou maken? Nee, een regisseur van middelmatige actiefilms en drama’s kon niet anders dan zichzelf overstijgen. Helaas deed hij dat niet en bleef ik achter in een moralistische oorlogsfilm waarbij de twee tortelduifjes in de hoofdrollen het schoonst eraf komen. Ik geloof best dat delen hiervan zijn gebaseerd op een waar gebeurd verhaal maar hoe het weer gebracht werd vond ik nou niet echt plezierig. Het probleem zit hem in het casten van de hoofdrollen Jonathan Rhys Meyers en Radha Mitchell. Ze waren schoner dan schoon terwijl de kinderen er ongewassen eruit zagen zoals dat hoort in een oorlogsfilm. Buiten dat, rollen ze hun tekst zo uit hun mouw zonder te beseffen wat ze zeggen. De tanden straalden naar AH tandpasta. De hoofden deden me denken uit een reclame van L’Oréal. De enige fatsoenlijke acterende was Yun-Fat Chow maar ja die betrap ik dan ook nooit op een slecht of middelmatig acteerwerk. Als je de acteurs even weg doet denken blijft voor de rest ook niet veel over, de film komt dan ook regelrecht uit de goten van Hollywood. Moed, overlevingsdrang, een held, gooi het allemaal maar in een grote soeppan en roeien maar. Jammer, dat dit waargebeurde verhaal van een tocht van meer dan 1000 kilometen met meer dan zestig kinderen niet vanuit het oogpunt van het kind werd gemaakt. Misschien dat ik me dan zou kunnen identificeren of ten minste zou meeleven.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de Britse journalist George Hogg, waar het allemaal gebaseerd op is, van de film zou vinden. Waarschijnlijk niet veel goeds alhoewel je het tegenwoordig niet voor de 100% kunt zeggen. Dus een film die kant nog wal raakte en hopelijk dan ook weinig publiek zou trekken bij de release in de bioscopen. Geen filmhuis kans bij ons!

avatar van scorpie-oentje

scorpie-oentje

In één woord: Geweldig!! Heb in geen tijden zo'n goeie film gezien, kan hier niks anders van zeggen dan klasse!

avatar van roy7477

roy7477

Ik sluit me helemaal aan bij scorpie-oentje. Wat een geweldige film!! Vol emotie, goed geacteerd, prachtige opnames. Absolute klasse!

avatar van De Blauwe Rijder

De Blauwe Rijder

Mooi gefilmd, in een prachtige ongerepte omgeving, het liefdesverhaal tussen Hogg en Lee is een beetje over the top en heeft een iets te prominente rol in het verhaal. Goed geacteerd, dat weer wel, met toch een wat onverwachte einde

avatar van lagaiske

lagaiske

Het waargebeurde verhaal van de Britse journalist George Hogg die naar China gaat om daar bewijzen te zoeken van oorlogsmisdaden.
Hij komt uiteindelijk in een huis met weeskinderen terecht.
Eens daar aangekomen helpt hij deze kinderen hun leven terug op te bouwen.
Mooie film met enkele aangrijpende momenten.
Geweldige film.

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Wat een indrukwekkende film..

Dit was er nou echt eentje geweest die de moeite was om in de bios te bekijken..

avatar van marjonNL

marjonNL

Multivitamine schreef:

Wat een indrukwekkende film..

Helemaal mee eens, prachtige film!

avatar van hardermach

hardermach

Films waar er te weinig van worden gemaakt de laatste tijd!

avatar van K.A.N. de Laar

K.A.N. de Laar

aangrijpende film. Het stukje van Verhoeven kan ik me niet in vinden.

avatar van Raffael77

Raffael77

Vrij matige verfilmd. Matig acteer prestaties. Was ook meer een B FILM. Kon mij niet boeien.

avatar van Waku

Waku

Film die warmte uitstraalt.

Een oorlogsdrama die de bezetting aantoont van Japan op China. Maar eigenlijk een tweede verhaal kent.

Het dagelijkse moeizame leven van opgroeiende chinese kinderweesjes. Prachtige soundtrack!

avatar van Rehydration

Rehydration

Ik heb deze film als sneak preview gezien vorige week en ik had hem absoluut niet willen missen. Een heel mooie film met (voor mij redelijk onbekende) goede acteurs. De film boeit van begin tot eind en is goed opgebouwd. Een absolute must see film. Zeker omdat het een waargebeurd verhaal is vind ik deze film echt de moeite waard. Aan het eind van de film had ik het moeilijk om het droog te houden

Echt een aanrader!!

*****

avatar van sage

sage

Schitterend!!!

Dat was mijn eerste reactie toen ik de biosscoop uit kwam gelopen.

Ik heb deze film net zoals andere als sneak preview gezien, en vond hem helemaal geweldig. Het verhaal boeit, de acteurs overtuigen (Yun-Fat Chow is weer meesterlijk), en vooral met het leed in de film leef je enorm mee.

De film ziet er verder prachtig uit en creeërt een bijpassende sfeer. Het verhaal wordt duidelijk vertelt en je hebt niet het gevoel dat het dermate is ingekort, zodat het niet meer loopt.

Alle lof dus voor deze film, een aanrader voor iedereen!

avatar van ralfsjam

ralfsjam

opzich een mooi geschoten film. mooie omgeving en groots opgezet. wel moet ik er meteen bij zeggen dat ik de uitvoering van met name de USA-acteurs minder vondt. het verhaal zat vol pijn en lijden, maar ik heb geen traan gezien. de emotie was dan ook in mijn ogen magertjes in beeld gebracht. en daarom nam het mij niet helemaal mee. het engelstalige acteren was een beetje soap achtig en ook het knippen van de film was wat van de hak op de tak. dat viel mij op. nu lijkt het een beetje op azijnpissen wat ik doe, maar ik vondt het een smet op de film. als je al zo'n omgeving hebt met opzich een mooi (en waar gebeurd) verhaal, dan moet je er in mijn ogen ook echt iets van maken. veel mensen zullen hier van smullen, en terecht! maar mijn kopje thee was het net niet. mijn kopje is zonder suiker, en deze had net iets te veel....

3.5 (wel een aanradertje)

avatar van maarten70c

maarten70c

Ik sluit me aan bij de positieve kritieken en snap niet helemaal waarom mensen dit geen goede film vinden. Er zat van alles in: prachtige beelden, spanning en het is een schitterend verhaal. Ik heb met veel plezier zitten kijken. Voor wat meer info over het "waargebeurde" verhaal:

Het eninge minpuntje vond ik dat alles een beetje te mooi was. Bijvoorbeeld het altijd stralende en te schone gezicht van Rahda Mitchell... Maar goed dat mag de pret niet drukken!

avatar van Goodfella

Goodfella

dragje schreef:

een cinematografisch prachtige en epische film

Misschien aardig om te weten dat de distributeur van deze film oa in de Volkskrant adverteert met een poster waar dit zinnetje op staat, inclusief verwijzing naar MovieMeter

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ik had het ook gezien ja. Vergat het steeds te posten. Dat is weer een mooi staaltje van een quote uit zijn verband. Logischerwijs kozen ze niet voor deze:

dragje schreef:

een filmisch drama zonder, technisch, inhoudelijke verassingen.

Royalties dragje!

avatar van valerio2003

valerio2003

een hele mooie film,heb er vol emotie naar zitten kijken en supergoed geacteerd.

avatar van Ricochan38

Ricochan38

IK vond de film erg tegenvallen, acteerwerk is goed maar de film wordt nooit echt boeiend, jammer dat CYF en Michelle Yeoh geen betere films voor het uitkiezen hebben.

avatar van DisPater

DisPater

Een hele mooie, aangrijpende film, wetende dat het waargebeurd is geeft altijd ook dat beetje extra (meestal).

Enige minpuntje is dat de film ietwat traag is, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

avatar van wibro

wibro

Ik sluit me volledig aan bij de mening van Verhoeven. Ook ik vond deze film een grote teleurstelling. Het was allemaal zo overgedramatiseerd, echt op zijn Amerikaans. Het hele verhaal deed me op een gegeven moment helemaal niks meer. Ik voelde me er helemaal niet meer bij betrokken. Of het allemaal waar gebeurd was of niet, op den duur kon het mij eigenlijk helemaal niets meer schelen. Ook die 'dramatische' muziek kwam mij op een gegeven moment de keel uit.

Neen, films over China kun je denk ik toch maar beter aan Chinese regisseurs overlaten, in ieder geval niet aan Hollywood regisseurs zoals Spottiswoode.

Ik was in ieder geval blij dat de film afgelopen was, want ik moest nog al eens een keer gapen . En dat is natuurlijk geen goed teken.

avatar van mejasty

mejasty

wibro schreef:

haha ik ga volledig mee met je verhaal !

avatar van tsjidde

tsjidde

Het verhaal lijkt sprekend op dat van The Inn of the Sixth Happiness uit 1958.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

wat betreft dat stukje van verhoeven,

je zou haast denken dat het hier om paul verhoeven gaat die stinkend jaloers is dat hij zelf nooit zo'n meesterwerk heeft kunnen maken.

het is zo eenvoudig om een film af te kraken maar deze film verdiend in mijn ogen niks meer dan lof. want moet het dan altijd actie en geweld zijn.

avatar van Rowiee.

Rowiee.

Je kunt de oordelen van andere lezen, maar dit is dus een typische film, waar de meningen zo anders over kunnen zijn! Je moet van dit soort films houden. Ik zag de trailer en dacht: wow, .. daar wil ik heen, en ik ben er samen met mama heen geweest, en het is de mooooiste en indrukwekkendste film die ik ook gezien heb! Ik kijk veel films, en dit is echt een mooie film, het is gebaseerd op een waargebeurt verhaal, maar het is zo'n mooie verhaal, en het is ook mooi verwerkt in de film, Als je van gevoelige films houd, vind ik dit echt een aanrader, Liefde, romantiek, en vedriet.. van allerhande gevoelens komen aan te pas.. en de film blijft naderhand ook even hangen!

avatar van Artistik

Artistik

Prachtig, heerlijke film. Want dat is het.

Wel vond ik het zelfs te kort duren, de reis had meer aandacht mogen krijgen. Natuurlijk zijn het hollywood acteurs, maar alsnog vind ik het zeer geslaagde film. De film kijkt goed weg en boeit tot het einde. De kritiek is terecht maar ik vind dit afhankelijk hoe je naar een film kijkt. Historisch correct? Nee Maar ondanks deze zaken maakt de film als geheel zich tot een ****film.

PS

Als het onderwerp interessant vind en toe bent aan minder hollywood; Hotaru no Haka (1988), Grave of the Fireflies. Als je bij deze film geen tranen krijgt...

avatar van Ralf81

Ralf81

Artistik schreef:

Wel vond ik het zelfs te kort duren, de reis had meer aandacht mogen krijgen

Mee eens, de 1000 km lange reis begint pas ongeveer op de helft van de film. Op zich heel mooie film met een goed verhaal, maar het was moeilijk om echt mee te leven met Hogg of de kinderen. Waar dit aan lag is moeilijk aan te geven. Op een bepaalde manier waren sommige gebeurtenissen vrij voorspelbaar; je zag dingen gewoon aankomen.

Desalniettemin een originele film die zeker wel het kijken waard is!

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Film heeft mij geen moment verveelt, heb er echt van genoten en de film is ook nog waar gebeurd. 3,5