The Inn of the Sixth Happiness (1958)

49 stemmen | gemiddelde 3,11
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama158 minuten
geregisseerd door
Mark Robsonmet
Ingrid Bergman,
Curd Jürgens en
Robert DonatEen Engels dienstmeisje, in wie niemand enige fiducie heeft, schopt het tot missionaris tijdens de Tweede Wereldoorlog en moet na een bombardement een groep wezen door vijandelijk territorium leiden naar een veiligere plaats.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 15 november 2002, 1:32 uurWie van Klassiekers en Ingrid Bergman houdt:
Kijken of opnemen.
2,0
[permalink] geplaatst op 16 november 2002, 20:03 uurOver-religieus gezeur naar mijn mening. Bergman acteert erg sterk, maar de rest van de cast laat nogal te wensen over. De mooie natuurbeelden (opgenomen in Wales) zijn eigenlijk nog de voornaamste reden dat ik bleef kijken.
chica
[permalink] geplaatst op 3 februari 2003, 10:02 uurIk hou echt van deze film. te gek
cr_ix
[permalink] geplaatst op 31 juli 2004, 19:13 uuridd... echt een mooie film en een klassieker... ben benieuwd waarneer ze hem weer uitzenden.
3,0
[permalink] geplaatst op 10 augustus 2008, 23:34 uurNiet echt een klassieker in mijn ogen, wel een bezienswaardige biografische film over een toch wel erg idealistische Engelse vrouw. Vind ik wel ietwat gedateerd als ik dat vergelijk met sommige Fox Studio Classics die een stuk ouder zijn.
3,5
[permalink] geplaatst op 30 november 2008, 11:38 uurBest wel mooie film en op het eind nog redelijk spannend.
Goed acteererk van Ingrid Bergman.
3,0
[permalink] geplaatst op 21 april 2009, 15:22 uurIk hou helemaal niet zo van Ingrid Bergman films, maar deze mag er toch zeker wezen. Veel te weing stemmen weer op zo'n film als deze.
5,0
[permalink] geplaatst op 5 november 2009, 8:59 uurDe herberg van het zesde geluk.
Echt de allermooiste film die ik ooit gezien heb. Regelmatig komt deze uit de kast en kijk ik hem weer.
Nadat ik het boek gelezen heb, vind ik de film nog mooier. Het waargebeurde verhaal is gelukkig ingekort, anders duurde de film wellicht 10 uur, maar toch is de lijn goed vastgehouden.
De combinatie van het doorzettingsvermogen en de wil om iets voor een ander te betekenen maakt dat je veel respect hebt voor de hoofdpersoon. Ze draagt haar geloof uit, maar laat vooral ook de handen wapperen en wordt meegenomen in de maalstroom van de enerverende tijd.
Bergman speelt de hoofdrol sterk!
Ook mooi dat de chinezen aanvankelijk ook gewoon chinees (tenminste ik denk dat het chinees is) spreken.
En wanneer dan Jen-Ai ook chinees spreekt, kan alles weer over op het engels; want dan kan het zonder tolk. Leuk bedacht.
De invloed van de engelsen, de gewoontes bv van het voetenafbinden, de inval van de nietsontziende jappanners, de mandarijn als lokale besturder, allemaal verschillende zaken die het een boeiend geheel maken.
5 sterren voor deze film want meer kan niet.
[permalink] geplaatst op 5 november 2009, 10:44 uurgerritdina schreef:
Dat zijn inderdaad bijzondere gegevens uit de film waarom het aardig is de film in ieder geval een keer gezien te hebben. De Chinese kindertjes zijn ook grappig om te zien.
Curd Jurgens is in het Engels trouwens Curt Jurgens (

zie poster)
2,0
[permalink] geplaatst op 10 oktober 2011, 21:01 uurEen film die wat mij betreft de tand des tijds niet heeft doorstaan. Te slecht geacteerd, te traag, te veel Christelijk geloof, te veel slechte decors. Zelfs Ingrid Bergman vond ik niet geheel overtuigen.
3,0
[permalink] geplaatst op 10 oktober 2011, 21:15 uur(plotbeschrijving) Een Engels dienstmeisje, in wie niemand enige fiducie heeft, schopt het tot missionaris
K.A.N. de Laar schreef:
te veel Christelijk geloof
fiducie = vertrouwen op een goede afloop of uitslag
2,0
[permalink] geplaatst op 12 oktober 2011, 22:18 uurhoeveel edits waren dit nou Dick2008?
3,0
[permalink] geplaatst op 12 oktober 2011, 23:04 uurIk refereer naar het bericht van gerritdina die o.a. schrijft "ze draagt haar geloof uit" dat lijkt me wel iets voor een missionaris.
Overigens dat fiducie slaat verder niet op je bericht. Maar op het plot en de betekenis heb ik erachter gezet.
2,5
[permalink] geplaatst op 18 februari 2012, 14:40 uurDe dame waar het allemaal omdraait, Gladys Aylward was niet blij met deze verfilming. Vooral vanwege het centraal zetten van haar relatie met kolonel Linnan, daarbij zijn er nog wat fouten gemaakt ook. Door juist de romantiek centraal te zetten sloeg Hollywood de plank mis. Haar 'virtuositeit' haalde ze vooral uit haar geloof.