• 9.376.464 stemmen

The Golden Compass (2007)

Avontuur / Fantasy | 113 minuten

Met onder meer: Nicole Kidman, Daniel Craig en Dakota Blue Richards

Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans

Releasedatum: 6 december 2007

Plot The Golden Compass

"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."

Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.

Marisa Coulter

Serafina Pekkala

Farder Coram

Ragnar Sturlusson (stemrol)

• 2041 berichten

nou, uiteindelijk ben ik toch naar deze film geweest, en hij viel me zwaar mee. Ik vond hem prachtig! Ik vond bijna niets van de kritiek die hier word gegeven waar. Ik zal even een paar van jullie kritiekpunten bekijken vanuit mijn mening:

- er gebeurt teveel in een te korte tijd.

ben ik het niet mee eens, ik vond eigenlijk het tempo wel aangenaam. Het ging niet te snel, maar het begon ook niet te vervelen.

- lastig om het verhaal te volgen.

daar ben ik het slechts gedeeltelijk mee eens. Er waren een paar dingen die ik niet begreep, zoals wie nou de hoofd-villain is en in welke wereld de mensen nou precies leven. Maar de meeste dingen begreep ik wel, en ik heb het boek niet gelezen.

- de personages zijn niet genoeg uitgediept. Ik vond dat iedereen zo zijn eigen karakter had: Lord Asriel, streng en moedig. Mrs Couter, ene keer aardig andere keer b*tch. Lyra, heel zelfverzekerd.

- er zat weinig actie in.

Ben ik het totaal niet mee eens. Er zat genoeg actie in, de actie van Lord Asriel, het IJsberen gevecht en het eindgevecht.

- (dit is uit de krant) de acteerprestaties zijn niet geweldig.

Viel mij zwaar mee. Lyra had af en toe momenten waarvan ik dacht, is niet helemaal zuiver. Maar voor de rest vond ik alles goed geacteerd.

En nou voeg ik zelf nog wat toe:

Ik vond het niet het niveau halen van andere populaire fantasiereeksen zoals Harry Potter, Lord of the Rings en Pirates of the Caribbean, maar ik vond het niveau hoger dan Narnia (wat ik ook een goede film vond.) Er zat meer actie en spanning dan Narnia. Ook de Deamons zijn orgineel bedacht, en goed gemaakt met special effects. Ik heb me prima vermaakt!

4,0 sterren.

avatar van Norma

Norma

Albus Dumbledore schreef:

Ik heb me prima vermaakt!

4,0 sterren.

Dan is het goed dat je toch gegaan bent hè

martinovitch

Albus Dumbledore ik ben het weer helemaal met je eens.

Ik vind dit ook een super mooi uitgewerkte film en ik vind het ook jammer dat deze zo'n slechte kritieken krijgt.

terwijl het een goed verhaal is met veel spanning en mooie effecten.

ook de ijsbeergevechten zijn zeer magisch.

• 2041 berichten

@ Norma, ja inderdaad! Bedankt voor je hulp!

@ Martinovitch, inderdaad het ijsberen gevecht vond ik echt cool!

lordsnoopy

Ik had toch al voorspeld dat je hem leuk zo vinden

Zeker omdat je Narnia (net als ik) ook leuk vond.

Ik ben in ieder geval blij dat meer mensen de film de moeite waard vonden en dat ook bij de film melden.

Blijkbaar is het gemakkelijker om kritiek te geven als je een film tegenvalt, dan wanneer de film meevalt.

Ik vond het maar niets..

ben er net heengeweest... Vond het té kinderachtig,.. maar ook weer te ingewikkeld voor de meeste kinderen

vind het daarom beetje vaag allemaal welke doelgroep ze nu willen bereiken.

Vind de film erg veel op Chronicles of Narna lijken.. en die vond ik ook niet echt super.......

avatar van Macmanus

Macmanus

Hey een ijsbeer die praat!

Uit armoede met het bioscoop aanbod (Jebus er draait echt helemaal niks bijzonders, enige film waar ik nog wel benieuwd naar was My Blueberry Nights, draait gewoon in 1 bioscoop in Amsterdam om 21:30) deze dus maar gedaan. Je moet zo een bioscoopbon toch ooit kwijt.

Anyway ik was nogal verast door de pratende dieren die een belangrijke rol bleken te spelen. Elk mens heeft een beest bij zich dat een deel is van zichzelf. Hilarisch was vooral toen er een ijsbeer kwam die begon te praten. Ik heb het er niet zo mee, hoewel die bomen in Lord veel vervelender waren. Zie niet in waarom dit veel minder is als deel 1 van die film.

Verder kabbelde het wel aardig voort en vermaakte ik me zo nu en dan nog best wel en duurde het gelukkig geen drie uur.

Dus is pratende dieren en opzoek gaan naar de waarheid helemaal jou ding ren snel naar de bioscoop. Anders zal ik die bioscoopbon even bewaren en hopen dat er ooit iets leuks de bioscoop haalt. (zei hij lichtelijk overdreven )

2.5 sterren.

avatar van davy jones

davy jones

Ik had eigenlijk na al die kritieken niet zoveel zin om te gaan maar ik moest mee met mijn ouders en ik was verkocht echt een prachtige film

davy jones schreef:

Het is inderdaad een prachtige film.

avatar van just_amy

just_amy

Ik heb de meningen bekeken, er staat zelfs dat het voor kinderen moeilijk te begrijpen is! Misschien voor kinderen van een jaar of 5., maar niet voor kinderen boven de 10. Zelf ben ik 13 jaar en ik vind de reacties op de film belachelijk. Iedereen zegt de hele tijd dat het niet duidelijk is wat stof is, maar Lyra weet dat zelf ook nog waarom zouden wij het dan wel weten? De film is goed geacteerd ik sluit me helemaal bij Albus Dumbledore aan, iedereen heeft een eigen karakter en dat is maar goed ook, want anders vertoont iedereen hetzelfde gedrag.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

just_amy schreef:

Waar zie je dat?

De film is goed geacteerd.

Meen je dat nou echt, ik vond vooral dat meisje soms echt niet om aan te zien.

avatar van jeseke

jeseke

zeer selecht film

had het boek ter voren gelezen en is echt een mega boek kon echt niet wachten om de film te gaan bekijken maar is echt een tegenvaler gaat allemaal zo snel

ze hebben het einde vervroegd wat ik zeer stom vind

vind ook dat Dakota Blue Richards niet goe de rol van lyra speelt

avatar van film_kaza

film_kaza

Verassend veel kritiek.

Een echte biosfilm. Het begin was wel veel praten-praten en het was niet heel makkelijk om te begrijpen. Halverwege de film (wanneer je de fantasie snapte) begon het echte verhaal op gang te komen en begon de film echt goed te worden.

Dan *floep* en de film was voorbij. Net toen ik richting de 4* ging. Dus ik denk dat ik mijn uiteindelijke stem pas kan uitbrengen als ik het gehele verhaal heb bekeken.

Ian McKellen spreekte de stem in van de ijsbeer, dat mij erg verasste en hij goed deed.

En nog mijn grootse complimenten (voor de effecten &) voor Sam Elliott die de geweldige rol weet neer te zetten van de cowboy Lee Scoresby. Lachte veel om hem.

3,5 voorlopig.

avatar van film_kaza

film_kaza

Macmanus schreef:

hoewel die bomen in [i]Lord veel vervelender waren. Zie niet in waarom dit veel minder is als deel 1 van die film.

Wat bedoel je precies?

lordsnoopy

Ik denk dat hij de Enten uit Lord of the Rings bedoelt.

avatar van RodneyS

RodneyS

Mooi gemaakte film met toch best wel vermakelijk verhaal. Ik ga ook zeker de twee vervolgen kijken!

martinovitch

ja laat het vervolg maar komen!

avatar van MrMitch

MrMitch

avatar van Martijnnn

Martijnnn

MrMitch schreef:

Kijke of niet kijke?

Skippen, er is geen vergelijking toegestaan met Lotr!

lordsnoopy

Lastig te zeggen, LOTR is de beste in zijn genre (naar mijn mening), als fantasy een genre is dat niet echt je voorkeur heeft, dan zou ik deze overslaan.

Je kunt hem redelijk vergelijken met Narnia, als je die toevallig kent en goed vond, dan zul je deze film wel kunnen waarderen.

avatar van !lzat

!lzat

ik wil de 2 zien want wil weten wat er verder gaat zijn

avatar van gotti

Dan moet je nog even wachten. Een jaartje of 5 gok ik...

MrMitch schreef:

Kijke of niet kijke?

Mmm dat moet jij weten maar ik denk als je niet van fantasy houdt.

dat het niet echt iets voor u gaat zijn der zitten veel magische dingen in zoals de ijsbeergevechten enzo.

ik zou zeggen als je niet van die fantasy films houdt is het denk ik niet echt een aanrader.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Zeer leuke film die er probleemloos in ging, maar het geheel was soms iets te fragmentarisch en té compact

(waarschijnlijk doordat ze zoveel wilden laten zien in "amper" 2 uur tijd, soms leek het een samenvatting van een veel langere film. Hopelijk komt er een extended version van op DVD...)

en de invloeden/verwijzingen van/naar Harry Potter, Lord of the Rings en Star Wars lagen er soms wel erg dik op.

Af en toe had ik de indruk dat ik aan het kijken was naar een computer-animatiefilm met echte acteurs erin, maar ondanks mij opmerkingen konden die dingen nergens de pret drukken.

Ik kijk uit naar het tweede deel, dat er hopelijk komt!

avatar van Cyberjoi

Cyberjoi

Ik vond de film vrij vermakelijk.

Aan het einde wordt het wel duidelijk dat deel 2 er van gaat komen

avatar van iGeO

iGeO

Leuke film in de stijl van Narnia. Misschien wat meer op jeugdige kijkers gericht, maar zeker niet verkeerd.

De beren in dit eerste deel waren het indrukwekkenst.

Ben benieuwd naar de volgende episodes.

3,5 ***

• 2041 berichten

yes, de film krijgt eindelijk wat hij verdient, twee weken geleden kreeg de film een diepte punt van 2,95 gemiddeld en nu staat ie weer op 3,09. Ik vind het vrij onterecht van dit gemiddelde want de film was harstikke goed. Ik ben pas tevreden wanneer deze film een gemiddelde heeft van 3,50.

avatar van davy jones

davy jones

Albus Dumbledore schreef:

Ik hoop het. Deze film verdient wel wat meer dan 3.09

ja idd ti's een goede film verdiend minstens 3.5 *

avatar van Film Pegasus

Een film die vooral op jonge kijkers gericht is. En dat gelukkig weet volgens mij, want veel zaken worden nogals simpel voorgesteld en we krijgen op het einde van de film een korte samenvatting en overzicht van wat er in het 2e deel zal gebeuren...

De film is een race in een rollway en is vooral leuk als avonturenfilm. Met de personages krijg je geen binding, want die flashen gewoon voorbij. Het idee van de deamons (de zielen als dier) is wel leuk en ook de grote shots (ook al zijn ze met de pc gemaakt) ogen wel mooi. Het gevecht tussen de twee ijsberen en de eindbattle waren sterke scenes. Grote probleem van de film zijn de vele personages die amper voorgesteld wordt en de gaten en fouten in het plot alsof er over het verhaal niet nagedacht wordt. Daardoor vallen soms de gebrekkige acteerprestaties niet te hard op. En de film duurt gelukkig geen 3 uur zoals bij Lord of the Rings.

Als je er niet te veel van verwacht is het wel een aangename film, maar je moet wel weten dat die vooral voor jonge kijkers bedoeld is. Niet zo donker als LotR en pakken beter dan gedrochten als Eragon bvb.