Genre: Avontuur / Fantasy
Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans
Releasedatum: 6 december 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Golden Compass
"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."
Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.
- IMDb (6,1 / 202922)
- Trailer (YouTube)
- Northern Lights (BoekMeter)
- The Golden Compass (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
John Faa
Farder Coram
Ragnar Sturlusson (stemrol)
Yuppie_Scum
ik ben uit eindelijk op 2* uitekomen omdat ik mijn ergenissen over de film maar niet kwijt raak!
Zie eerder commentaar...
Stingblow2
Heb deze gisteren in de bios gezien.. naja half dan. Ik ben op de helft de zaal uitgelopen. Flauwe film, en te kinderachtig.
otherfool
Mijn bioscoopjaar begon met het armetierige Eragon, het sullige pratende draken sprookje waar ik maar snel de 0,5* opplakte in de hoop de film te vergeten, maar nu word ik toch weer aan die vreselijke januari middag herinnerd door het al niet veel betere Golden Compass.
In de rommelige premisse krijgen we een onduidelijk verhaaltje voorgeschoteld over Stof, daemonen, een kompas en paralelle werelden, maar het lijkt een excuus om willekeurige afzonderlijke scenes, ergens op een straathoek gevonden, aan mekaar te knopen tot 1 film. Er viel al met al weinig chocola van te maken, buiten 'de goeden moeten winnen van de slechten', maar de rol en doel van het Magisterium en Kidman zijn duister en de hints naar het Christendom waren weliswaar aanwezig, maar slechts vaag. De weinig indrukwekkende 'aanwijzingen' van het kompas waren vooral lelijk gemaakt en wat James Blond nu precies te doen had zal hemzelf ook een raadsel zijn geweest...
De cast (buiten het meisje dat het aardig deed) lijkt derhalve compleet verloren in dit warboeltje, en als gepantserde superijsberen (ik lag bijna te rollen van het lachen, dat dan weer wel) het scherm overnemen weet je al ongeveer hoe laat het is... Plezierloze film en dan ook nog eens aankomen met zo'n open eind (dat van de vervolgen wist ik vantevoren niet), schaamteloos.
1,5*.
baborak
Wij naar de bios, want dit was een TOPfilm, althans dat zei mijn wederhelft, een soort Lord of the Rings. Ik vol verwachting kijken, maar al snel begon ik me te vervelen. Warrig verhaal, geen actie, met veel moeite uitgekeken. Wel mooie beelden alleen die redden de film niet. De Ijsbeer Byrnison (in de gevechtscene) vond ik wel iets hebben, maar dat is het enige wat me liet kijken. Verder waardeloze film, zonde van al het geld en werk.
Helaas 1*
JohnWilliams
Yes, ik ga eindelijk naar deze film, waarschijnlijk volgende week.
Horror-Tijger
Die film is zooo mooi gemaakt.
Logisch: Het is gemaakt door de makers van Lord Of The Rings
martinovitch
het is echt een prachtige film! jammer dat deze zo veel lage stemmen krijgt
Leno
Deze film heeft genoeg aspiraties, maar kan deze nauwelijks waarmaken. Het onduidelijke verhaal zorgt er niet voor dat je mee gaat leven met de gebeurtenissen en karakters in de film, terwijl het daar in zo'n film juist om draait.
Verder springt het verhaal van de hak op de tak en is de logica vaak ver te zoeken. dat kompas zou onmogelijk te gebruiken zijn omdat het zo ingewikkeld is, terwijl de symbooltjes juist voor zich spreken. Dat vader/ moeder verhaal is ook onlogisch en de reden waarom dat meisje naar Coulter gaat is ook onlogisch.
Gelukkig is de film wel redelijk amusant. Dat mens/ dier idee is op zich wel orgineel, maar blijft vaag. Toch zorgt het voor enkele leuke scenes. Het verhaaltje rondom die ijsbeer wordt afgerafeld, maar levert eveneens wel leuke scenes op.
Ten slotte nog het einde.. als een film een dergelijk ongegeneerd open einde heeft verdient ie het om zo te floppen! Ik denk niet dat er een vervolg komt, en dat zou misschien een signaal zijn naar de filmmaker die van te voren al zo onbeschaamd om een vervolg rekenen!
Rippie
Ze zouden moeten stoppen met het uitmelken van dit soort concepten. Na een geweldige trilogie van de Lord of de Rings, kregen we vervolgens vele 'look a likes' die op het succes van LOTHR probeerde mee te liften. Bij Narnia hielden we het nog net vol tot het einde van de film. Bij de Golden Compass deden we dat helaas ook, maar met gekromde tenen.
Vervang de leeuw uit narnia voor een beer en we hebben weer een film.
Kortom wij vonden het een erg matige film.
serpico
Misschien is het gewoon een vloek voor mij, die niet zal ophouden. Want iedere fantasy-film die ik kijk, ga ik automatisch vergelijken met de superieure Lord of the Rings-trilogie. En het zou me niks verbazen als daardoor iedere andere fantasy-film gaat tegenvallen.
Desondanks heb ik het gevoel dat het bij deze film niet alleen daaraan lag. De film kan meer dan genoeg aan zichzelf wijten, want de film mist gewoon inhoud. Tijd om te laten zien hoe mooi hij is. Als ze af en toe eens wat rustiger aan hadden gedaan had ik als kijker ook nog kunnen genieten van wat de karakters doormaakten, het fantasiegehalte en het prachtige uiterlijk van de film. Maar het hele verhaal wordt er in sneltreinvaart doorheen geramd, het langste shot in de film duurt waarschijnlijk 5 seconden. Geen enkel karakter krijgt voldoende aandacht om écht overtuigend of meeslepend te zijn, en hoewel vele plottwists elkaar in moordend tempo opvolgen, is er niet één echt overrompelend. Het is allemaal prima kijkbaar, soms een beetje over the top (de stem van die ijsbeer werd bijvoorbeeld vaak iets té theatraal ingesproken door Ian McKellen) maar verder prima. Stom van de makers dat ze zo weinig aandacht besteed hebben aan emotionele betrokkenheid. Daardoor wordt het nogal een standaard filmpje dat soms een beetje absurd overkomt door het veel te hoge tempo. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan hoe Lyra die ijsbeer kon overhalen met haar mee te gaan. Eerst zit hij weet-ik-hoelang op dezelfde plek te niksen, dan duikt zij op, en 5 minuten later is hij bereid voor haar te sterven. Sure...
Maar achteraf vraag ik me af hoeveel verschil het zou hebben gemaakt als de makers hier daadwerkelijk meer aandacht aan hadden besteed, als dingen als de muziek en de wereld waarin het verhaal zich afspeelt ook al niet echt boeiend zijn. Het zag er allemaal goed uit, dat geef ik toe, maar spannend of ontzettend interessant werd het niet. Jammer. Morgen maar weer eens LOTR kijken, want deze beklijft werkelijk geen moment.
nacht
toch nog wel redelijk vermakelijk naar mijn mening
gribbel
was toevallig net door boek 2 heen.
boeken zijn aardig, zij het wat kinderachtig...
de film is erg slecht vergeleken met de boeken.
er zit geen logische structuur in en omdat ik het boek had gelezen weet ik dat er veel meer inzit.
dit is uitmelken mensen, maak eens een goede film
cthulhu
dit was niet al te best, toch 3 sterren, omdat ie me toch vermaakt heeft.
Wat tegenviel was dat de gebeurtenissen en snel opeenvolgend karakter hadden, als iemand die een van de hak op de tak verhaal aan het vertellen is. En toen gebeurde er dit, en toen dat, en toen zus en toen zo...bla bla bla. Maar het is wel een mooie film ( het ziet er mooi uit ) maar ik hoop dat de volgende beter wordt anders ga ik niet.
Met lord of the rings kan je film niet vergeleken, de enige overeenkomst is dat het fantasy is.
getyourchucks
Ben uit de bioscoop gelopen omdat ik het zo een ontzettende verspilling van tijd vond, ongelovelijk saai en het boek is er ZO SLECHT in overgebracht.
damn...
joostie
Hoe kun je zo een verhaal laten regisseren door de regisseur van American Pie......dat kan toch niet goed zijn.
The Last
Hoe kun jij dat weten?
joostie
Hoe kun jij dat weten?
En ik denk dat dit niet het genre van de regisseur is.
aMUSEd
- Als verfilming van het boek: erg goed, viel me niets tegen, de film bleef dicht bij het oorspronkelijke verhaal, ik vond de acteurs erg goed gecast.
- De film op zich: het gaat veel te snel. Als ik het boek niet zou kennen, dan zou ik het lastig gevonden hebben om het verhaal te volgen, wat essentieel is. Jammer dus. Dat de kerk niet letterlijk genoemd wordt vond ik ook erg jammer, het maakt het alleen maar verwarrender. "Onze voorouders hebben een fout gemaakt, waardoor het kwaad in de wereld kwam"(ofzo) Noem het beestje bij de naam en vertel het Adam en Eva verhaal en de zondeval. Dan zou het een stuk duidelijker zijn, ik zou ook niet weten hoe ze het gaan doen bij de volgende delen, als die nog uitkomen.
Als boekverfilming vond ik hem erg goed, maar toch ben ik teleurgesteld in de film op zich. Twee uur is erg kort om zoveel te vertellen. Het verhaal gaat erg van de hak op de tak en de personages blijven daardoor erg vlak. Ik denk dat ze hier beter een korte serie van hadden kunnen maken om het verhaal echt eer aan te doen.
The Last
En ik denk dat dit niet het genre van de regisseur is.
Pfff..vind jij.
Het tweede deel is al gefilmd en de voorbereidingen voor de derde zijn ook al in volle gang. Dus ze kunnen niet meer terug, maar de sfeer bij New Line zal op dit moment niet goed zijn.
Even mezelf verbeteren. Dit klopt niet. Het tweede en derde deel zijn alleen nog "in voorbereiding". Er is wel een film van een ander boek van dezelfde schrijver zo goed als klaar.
Hoewel The Golden Compass in Groot-Brittanie wat succesvoller is ben ik benieuwd of na de slechte box-office in de VS de vervolgen nog gemaakt gaan worden.
Natas04
Indrukwekkende trailer maar weet t niet, lees niet veel goeds hier.
Ga t binnenkort maar s zelf beoordelen in de bios.
Deze film is gemaakt door de makers van The Lord Of The Rings
Hoe kom je daar bij?
En ga je elke film een 5 of een 0.5 geven?
Het is de misleidende reclame die voor deze film in Nederland gemaakt wordt. Deels dezelfde executive producers en dezelfde studio vinden ze blijkbaar genoeg reden.
antho0ny
De sneltreinvaart was een beetje jammer, er gebeurt té veel in té korte tijd. De Deamons zijn zeer cool gemaakt, en origineel!
Ook was het jammer dat (het is al eerder gezegd) bijvoorbeeld Iorek keer op keer uit het niets verschijnt.
3.5
thunderball
Ik lees hier telkens dat veel mensen de film te snel vinden gaan, zodat de gebeurtenissen elkaar in een te rap tempo opvolgen!!!
Huh....???
Ik vond juist dat de film, zeker en vooral het eerste gedeelte, ongeloofelijk langzaam en saai was.
Ik heb het boek ook nooit gelezen, maar het was nu niet bepaald moeilijk te volgen, eerder behoorlijk simplistisch en te veel uitleggerig zonder dat er echt wat gebeurd.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
nou ik ben benieuwd! Ik ga vandaag naar de voorstelling van half vijf. Ik hoop dat hij goed is, ik heb de trailer gezien en de samenvatting gelezen en daaruit kan ik afleiden dat het me wel iets lijkt. Maar... hier staat ie nu gemiddeld 2,97... en dat is weer minder. Dus ik ga met gemengde gevoelens naar de bios. Maar ik hoop dat het mijn € 8,50 waard is...
straks plaats ik mijn mening.
3din
Special effects waren echt goed, begon bijna te geloven dat die beer echt bestond
Leuke, mooie film

Hallam Foe
Drama / Romantiek, 2007

Man Cheng Jin Dai Huang Jin Jia
Drama / Actie, 2006
engelandgebaseerd op boekcompass experimentlordship oompolar bearsteampunkairshipweesdieralternative universe gebaseerd op een jongvolwassen roman