• 9.371.727 stemmen

Geregisseerd door: Jan de Bont

Met onder meer: Keanu Reeves, Dennis Hopper en Sandra Bullock

Releasedatum: 11 augustus 1994

Plot Speed

"Get ready for rush hour."

De agenten Jack Traven en Harry Temple redden een groep mensen uit een gesaboteerde lift, zodat het brein achter de sabotage, Howard Payne, zijn losgeld wel kan vergeten. Payne besluit een nieuwe uitdaging voor Traven op te zetten: hij plaatst een bom op een stadsbus. Als de bus beneden de 50 mijl per uur zal gaan rijden, zal de bom exploderen. Aan Traven om samen met de passagier Annie Porter de andere passagiers in veiligheid te brengen.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Geweldige film, er zaten goeie scenes in.

Sandra en Keanu acteerde geweldig, ze zouden vaker samen in een film moeten spelen!!

de vonken vlogen ervanaf!! (vond ik)

avatar van otherfool

otherfool

Sterke actiefilm die letterlijk geen gas terug neemt. Energiek in beeld gebracht, zeer geslaagd ondanks meisje Bullock. Jammer van deel 2...

3,5*.

avatar van italian

italian

vandaag eindelijk te pakken gekregen en gezien:
hele goed actiefilm, om bovengemiddeld maar niet te zeggen wat dat zou wel overdreven zijn, met een origineel verhaal en mooie muziek.
Hopper kan als geen ander een geschift bad-guy neerzetten !! Sandra is niet meteen mijn favorite actrice en dat is dan ook misschein de enige film waar ze te pruimen is. het acteerwerk van Reeves voegt echt niets toe aan de film en zijn stem irriteert constant!
als je het acteerwerk terzijde houdt dan zou ik de film wel een 4,5 gegeven hebben om de fantastische actie!
het leuke aan de film is dat het ook dat het niet stopt bij de ontploffing van de bus mar nog verder gaat in de metro. je denkt dat gedaan is maar het wordt steeds toffer ongeloofwaardig wordt het bijna nooit, behalve die ene scene dan met 'het gat'
af en toe wat leuke plotwendingen en mooi camerawerk (ik denk niet dat het van Jan is maar hij zal vast wel tips gegeven hebben)

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Voor die tijd een heel spraakmakende film. Daarom ook mijn hoge stem. Nu is het nog steeds een goeie actiefilm om naar te kijken. Geen moment verveeld.

avatar van thunderball

thunderball

Vannacht sinds jaren weer eens bekeken:

blijkt een erg goede originele film, die nog steeds als een achtbaan voorbij dendert!

Reeves en Bullock zijn een leuk filmstel en Hopper (hoewel enig sinds op de automatische piloot, hij kan veeeel beter!) is een lekkere smiechtige psychopaat!

Kreeg veel navolgers, incl het zwakke Speed2, maar dit is nog steeds de beste in zijn soort en De Bont heeft nog steeds geen film geregisseerd die hier bij in de buurt kwam.

vier sterren!

avatar van Quentin

Quentin

Herziening viel flink tegen, het ziet er allemaal prima uit maar het script is een gatenkaas en de cast is maar matig. Ik verlaag met een heel punt van 3,5* naar 2,5*

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

zeker een van de beste films die ik ken

keanu reeves speelt zo goed , net als bullock

als je hem voor de eerste keer ziet is zo mooi dat je niet weet wat er met die bus gaat gebeuren

jan de bont heeft goed werk verricht

maar wel erg jammer van de slechte naam die hij gekregen heeft wegens de flop : speed 2

4.5***

avatar van Shinobi

Shinobi

Lekkere actie film om te zien, de vaart zit er goed in met die bus en de actie is ook zeer geslaagd met als toppunt dat de bus een sprong maakt van een brug die nog niet af is, heerlijk gewoon.

Ik geef 'm 4, 0 sterren.

avatar van Demoniac

Demoniac

Ook al een aantal keren gezien, maar nog steeds is het een heerlijke, snelle actiefilm met genoeg spanning en een heel redelijk verhaal. Dennis Hopper steelt wat mij betreft de show, Reeves en Bullock zijn beide ook wel te pruimen.

avatar van Knisper

Knisper

Vroeger mijn favoriete film, toen ik nog klein Knispertje was, maar tijden veranderen. Op zich is de actie nog wel in orde, maar is de film toch een maatje kleiner dan bijv. een Die Hard. Vooral de stompzinnigheden in het verhaal, doen de film de das om (bijv. dat de schurk op het moment supreme naar de wc is . Uiteindelijk toch wel vermakelijk. 3*

avatar van The Oceanic Six

Leuke film hoor, met Keanu Reaves en Sandra Bullock, voor wie ik trouwens soms best wel een zwak heb. Leuk vrouwtje!

De film is natuurlijk een rollercoaster van actie en spektakel en dat is ook wel weer eens leuk. Maar de film wordt zovaak uitgezonden op tv dat ie onderhand zijn glans aan het verliezen is...en dat terwijl ie best spannend en stoer is.

Ik geef hem toch nog 3,5*

Nostalgie he.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Heel vermakelijk en de effecten waren niet slecht. Een leuk verhaal, maar het ging mij meer om de leuke actiescenes. Ik heb deel 2 niet gezien, maar gezien de reacties daarop, maar goed ook misschien.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Op en top vermaak met deze actiefilm! Een bus mag niet harder dan 50 mph, anders ontploft er een bom. Je moet zoiets simpels maar verzinnen! Het concept werkt, want de hele tijd zit je op het puntje van je stoel en vraag je je af welke truuk er uit gehaald wordt om de film toch nog tot een goed einde te brengen.

De snelwegjumpscene kun je wel het hoogtepunt van de film noemen .

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik heb volgens mij de afgelopen jaren al 3 keer op deze film gestemd, maar ze lijken telkens te verdwijnen... Vreemd.

Speed was, voornamelijk vroeger, een erg vermakelijk actiefilmpje waar ik vooral graag naar keek vanwege Bullock en Reeves.

Bij herziening vond ik het flinterdunne verhaallijntje soms een beetje irritant en bepaalde scenes vond ik ook erg onrealistisch. Dit met een korreltje zout genomen, bleef het wel amusant. Het acteren is prima en er zit de nodige spanning in.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zeer goede actie film.

Lekkere actie met drie goede acteurs en een aardig verhaal. Het camerawerk ziet er natuurlijk heel Bont uit net als de special effects. Goede film met een Nederlands tintje dus een 4,0. Dat vervolg had er natuurlijk beter niet moeten komen.

avatar van dave

dave

Vlotte, pretentieloze actiefilm die aan een razend tempo voorbijvliegt.

Wat hou ik er toch van als zo'n simpel verhaal zo ontzettend leuk en boeiend blijkt te zijn. Bad-guy zint op wraak en sleurt verschillende onschuldigen mee in zijn snode plan. À la Die Hard, zeg maar.

De acteerprestaties zijn niet bepaald denderend, maar ze komen er makkelijk mee weg. Reeves speelt erg pittig en roetsjt uitstekend mee in die wervelende spiraal van oerdegelijke actie. Bullock probeert dit ook, maar slaagt daar niet volledig in. Hopper speelt op een overtuigende manier een ietwat gestoorde gepensioneerde. Enfin, ik zou geen betere cast kunnen bedenken.

Verder een aardige regie, opzwepende muziek en al wat nodig is om twee uur hersenloos vermaak voor te schotelen.

Zeer goed.

4,00

avatar van Gorilla

Gorilla

Niet heel speciaal, maar toch wel een leuke film als time-killer. Leuk trucje(raar woord he?) wat vele al er voor en erna gedaan hebben en ook zullen doen. Leuk om met vrienden te kijken. Een 3

avatar van schram101

schram101

Geniale film. Niet te moeilijk, gewoon kijken en genieten.

Dit zijn de actiefilms waarvoor het genre bedoeld is.

Er is verder weinig te melden dus laat ik het houden bij de beoordeling

avatar van Film Pegasus

Speed is een blockbuster die alles in huis heeft om er een echte kaskraker van te maken. Een klassieker trouwens dat dankzij de constant rijdende bus de nodige tempo in de film legt en automatisch de bijhorende spanning. Het duo Bullock en Reaves werkt wel. Een echt topper zal het nooit worden, maar in zijn genre is dit zeker geen slechte film.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

In Februari 2003 voor het eerst gezien kan ik mij nog herinneren en daarvoor ook nog een stukje op tv toen ik een kind van een jaar of 7 was. Het was me toch toen al een zeer vermakelijke actiefilm. En toch blijft dit genant: Had als kind van 9 de poster van Speed in mijn slaapkamer hangen terwijl ik de film daarvoor maar een stukje op tv gezien heb. In 2003 toen weer herzien en toen ik dvd's begon te verzamelen (wat ik dus nog steeds doe) kocht ik hem pas (toen ik in 2004 met verzamelen begon) eind 2009 en had het kopen van de film daarvoor steeds uitgesteld. En dan pas van de weer na 7,5 jaar weer bekeken. En dat terwijl ik al die tijd Speed als enigste filmposter thuis heb liggen. En dat ik nu pas een stem mag plaatsen omdat ik me nog weinig van de film kon herinneren. Hoe genant.

Maar het blijft toch wel een zeer goede typische jaren 90 blockbuster. Keanu Reeves bakt er weer iets moois van als de stoere Jack Traven die samen met Bullock een bus met explosieven aan de praat moeten zien te houden omdat ie anders ontploft. En dat hebben we allemaal te danken aan de Psychopaat Payne (die ook schitterend is neergezet door Hopper) die totaal niet om ontschuldige mensenlevens geeft. Ook Bullock weet weer een coole rol neer te zetten. Ook de passagiers waren een voor een goed. Verder is het gewoon de hele film door regelmatig nagelbijten en vooral het hoofdonderwerp "de bus" is en blijft een achtbaanrit.

Het einde was typisch, maar wel een mooie happy end.

Blijft gewoon een leuke actiefilm.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Heerlijk filmpje.

Top-introductie dat al meteen een lekker voorproefje geeft van wat we kunnen verwachten. Vervolgens een een goede achtbaanrit vol actie en spanning met ook een fijne afwerking. Ook prima acteerwerk met als grote uitschieters Keanu Reeves en Sandra Bullock.

avatar van Theunissen

Prima actie/thriller die van de eerste tot de laatste minuut wist te boeien en zelf ook geregeld spannend was. De cast was prima gecast en deed het gewoon goed. Met name Sandra Bullock (haar debuut als hoofdrol in een film meen ik) en Dennis Hopper. Film kijkt zich ook lekker weg.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een drama..

Ongelooflijk dat er zoveel mensen zo positief zijn over deze enorm ongeloofwaardige en tenenkrommende film..
Allereerst het acteerwerk van Keanu Reeves is echt om te janken. Op het moment dat hij meer dan 5 woorden moet uitspreken lijkt het al nergens meer op.
Emoties zijn niet af te lezen van z'n gezicht, z'n stem is als een drol en na bijna 2 uur vliegen, rennen, draven, stunten, bungelen enz enz ziet z'n gezicht er heerlijk gaaf uit.

Dennis Hopper als schurk was ook lachen. De slechtste schurk die ik in heel m'n leven heb gezien.
Beetje bommetjes plaatsen en de actie volgen via de TV, ijzersterk uitgedacht..
En moet hij een keer opletten is hij net aan het pissen, haha.. Je gelooft het toch zelf niet..

Het verhaal kent ook een aantal ongeloofwaardigheden waar Klaas Vaak of Hans Christian Andersen nog een voorbeeld aan konden nemen..
Ik noemde zo even al het pis-incident, maar wat dacht je van de 15 meter jump van de zeer lichte bus.. Klopte precies!
En dan nog de metroscene waar de hele trein uit mekaar mietert, behalve net het stukje waar ons romantische paartje vastgeketend op het onheil zit te wachten.
Vergeefs helaas.

Hoe langer ik aan het schrijven ben, des te meer besef ik wat een waar gedrocht deze film is en meer dan 1 ster kan ik echt niet geven..
Wat een ongelooflijke flutfilm en dan druk ik het nog zacht uit.

1 ster voor de moeite dan..

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Sommige film kunnen als je ze later terugkijkt teleurstellen, wellicht mede gezien het tijdsbeeld.

Andere films hoe gedateerd ze ook zijn en blijven klassiekers, daar hoort deze zeker niet bij, maar desalniettemin een film die beslist de moeite waard is.

avatar van scorsese

Geweldige actiefilm over een bus die boven de 50 mijl per uur moet blijven rijden, anders ontploft er een bom. Een simpel maar bijzonder effectief plot. De film heeft een enorme vaart en is voorzien van veel actie en humor. Spectaculair en uitstekend stunt- en camerawerk. Een spanningsverhogende score van Mark Mancini (die later veel gekopieerd zou worden). Dennis Hopper is perfect gecast als de maniakale bad-guy, Keanu Reeves is overtuigend en Sandra Bullock is leuk en aandoenlijk in een rol die haar doorbraak betekende. Dit regiedebuut van cameraman Jan de Bont is met gemak één van de beste actiefilms van de jaren '90.

avatar van K. V.

K. V.

'k blijft het een zeer goeie film vinden, die spannend blijft. Dennis Hopper is ook zalig al de bad-guy

Alleen wat jammer dat de dvd bitter weinig extra's heeft: enkel een trailer een making-off ging misschien nog leuk geweest zijn.

avatar van Spetie

Speed is en blijft een leuke film, hoewel ik moet zeggen dat ik hem jaren geleden nog veel beter vond.

Het concept is erg sterk. Een rijdende bus, waarin een bom zit, die ontploft, als de bus onder een bepaalde snelheid komt. Op die manier creëer je automatisch al een bepaalde spanning. En die spanning weet regisseur goed te benutten hier. Het camerawerk is goed en draagt er toe bij dat de actiescènes er bijna allemaal behoorlijk goed uitzien.

Het acteerwerk is in orde. Reeves en Bullock zijn geen wereldacteurs, maar hier hebben ze wel een sterke chemie met elkaar, waardoor ze samen een leuk koppel vormen. Dennis Hopper is daarnaast een vermakelijke psychopaat. Speed is een erg vermakelijk filmpje en tot op heden nog altijd de Bont zijn beste werk.

avatar van Insignificance

Insignificance

​Blik- en andere schade. Dan is de Bont op z'n best. De manier waarop een auto in het begin het beeld komt binnenvliegen is leuk, het sprongetje verderop gaat daarentegen helemaal mis. Op zich niet zo erg als de film z'n adrenaline weet vast te houden, maar zo strak zit het niet in elkaar. Als het eventjes tot rust komt, is het zelfs armoe troef. Grootste spelbreker is wanneer het luchtig voor de dag wil komen.

Verschrikkelijk. De cast helpt daar ook niet bepaald mee. Reeves bakt er weer weinig van, Bullock is een ramp en zelfs Hopper staat te klungelen als mad bomber. Hij zakt definitief door het ijs als hij de video loop ontdekt. Hilarisch slecht eigenlijk. Ook een typetje als de toerist is niet te harden. Zolang het kan teren op de snelheid van de bus en de actie, gaat het allemaal nog wel. De rest is nauwelijks te doen. ​

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

TomPSV schreef:

Tja, als je bij dit soort films over het verhaal gaat klagen dan snap je er ook vrij weinig van wat mij betreft. Het gaat duidelijk om die actie en die is gewoon goed.

Inderdaad.

Deze film is gewoon een lekker wegkijkend filmpje, tempo ligt hoog, spannend.

Zitten soms wat domme dingen in zoals de sprong over de brug en de tape die Hopper ontmaskerd. Maar het is zeker niet slecht hoor. Goeie actie film. Want hoeveel goeie actiefilms zijn er nou.?

avatar van TMP

TMP

Een fijne actiefilm. Goede actiescènes, een hoog tempo en een goede chemie tussen hoofdrolspelers Keanu Reeves en Sandra Bullock. Zeer vermakelijk.