• 9.373.695 stemmen

Geregisseerd door: Jan de Bont

Met onder meer: Keanu Reeves, Dennis Hopper en Sandra Bullock

Releasedatum: 11 augustus 1994

Plot Speed

"Get ready for rush hour."

De agenten Jack Traven en Harry Temple redden een groep mensen uit een gesaboteerde lift, zodat het brein achter de sabotage, Howard Payne, zijn losgeld wel kan vergeten. Payne besluit een nieuwe uitdaging voor Traven op te zetten: hij plaatst een bom op een stadsbus. Als de bus beneden de 50 mijl per uur zal gaan rijden, zal de bom exploderen. Aan Traven om samen met de passagier Annie Porter de andere passagiers in veiligheid te brengen.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

leuke vlotte film!

avatar van sofripa

sofripa

Super heerlijke actiefim. Goed in beeld gebracht, kun je wel aan Jan de Bont overlaten. Je verveelt je echt geen tel.

avatar van schram101

schram101

Geniale film. Niet te moeilijk, gewoon kijken en genieten.

Dit zijn de actiefilms waarvoor het genre bedoeld is.

Er is verder weinig te melden dus laat ik het houden bij de beoordeling

avatar van Tom1989

Tom1989

helemaal mee eens, schram101

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Non stop actie in deze super spannende actie thriller!

avatar van rooie dirk

rooie dirk

blijft toch altijd wel een vermakelijke film!

avatar van wingstone

wingstone

Hele gave film, de slechterik uit deze film behoort absoluut tot mijn favorietes. Ik zeg altijd maar, hoe slimmer de slechterik, hoe interessanter de film!

avatar van Rogyros

Rogyros

Rogyros schreef:
Ik vond deze film niet zo geweldig boeiend. Ook niet vreselijk slecht, maar ik zet hem af als hij op tv zou komen.
Met name het moment dat de weg ophoudt een een aantal meters later weer verder gaat en de bus met grote snelheid er overheen rijdt, vond ik tenenkrommend. De bus gaat - logisch ook - gelijk naar beneden, heeft geen schans waardoor hij een sprong kan maken - maar komt toch precies weer op de weg terecht. Zo extreem overdreven ongeloofwaardig. Waarom geen schans, of dat ie terechtkomt op de lager gelegen weg waardoor hij verder kan rijden. Dat kan natuurlijk ook niet, omdat de bus dan simpelweg total loss is, maar dat is minder overdreven dan een bus die gelijk naar beneden zakt in de lucht en toch op het gelijke hoogte gelegen wegvervolg terecht komt.
Niet mijn film.

Ik heb woord gehouden. Hij was vandaag op tv en ik heb hem afgezet!

avatar van renske0312

renske0312

haha leuk als je niets beters te doen hebt. een erg voorspelbare film met weinig verrassende dingen.

avatar van KrimpenDrummer

KrimpenDrummer

Gave film hoor. Begin echt vanaf minuut 1 met de actie, heerlijk. Ook gelukkig niet zo'n actiefilm waarvan het verhaal nooit te volgen is. Gewoon een prima film.
Wel enorm veel onrealistische dingen. die sprong met die bus was natuurlijk echt belachelijk, maar ach. Ik vind vond het niet echt storend.

Ook leuk dat het klaar lijkt te zijn, de mensen zijn gered, het plan voor het geld is gemaakt, en dan krijgt het nog een staartje.

Al met al een erg leuke film, goeie voldoende waard.

avatar van the new guy

the new guy

Toch een echte klassieker. Het was lang geleden dat ik 'm heb gezien. Bullock speelt heel leuk, Reeves valt erg tegen.

Wel gaaf dat Jan de Bont al de acteurs voor z'n wagen wist te spannen.

avatar van Gastel

Gastel

Één van de beste films uit het genre!

Non-stop actie, de nodige humor en uitstekend acteerwerk. Niets mis mee!

avatar van Valii

Valii

Echt een tegenvaller toen ik dit vanavond even keek.

avatar van Filmkonyn

Filmkonyn

Blijft een leuk filmpje. Bullock blijft een leuke, mooie vrouw, Reeves is goed als actie held en Hopper is een routinier in het vak, die kan vele rollen spelen.De actie ziet er ook prima uit en goed gebruik gemaakt van de camerapunten. Helaas kreeg het een heel zwak vervolg.

avatar van Figo

Figo

Prima formulefilm, weinig poespas, recht voor je raap actiefilm.

Geen irritante zijplotjes, het draait enkel en alleen om die bus. Op enkele zeer ongeloofwaardige en slordige momenten na, stijgt Speed zeker boven de gemiddelde action packed cinema uit.

avatar van notoirefilmhater

notoirefilmhater

Aardig filmpje, maar slecht (lees: corny) jaren 90-acteerwerk. Toch een nipte voldoende.

avatar van TrozA

TrozA

Best lekkere actiefilm, kijkt altijd lekker weg. Natuurlijk, altijd weer de standaard cliché's, die bij Hollywood horen, maar door de constante actie en spanning, en het redelijk originele verhaal irriteer ik me daar bij deze film een stuk minder aan dan wanneer de rest (actie, spanning, verhaal) ook nog eens tegenvalt/niet origineel is.

avatar van joeriL

joeriL

Ik krijg de laatste tijd heimwee naar films als deze. Van al die nieuwe zooi wordt ik zo moe; vergezochte verhalen, effecten zonder doel, 20 minuten durende bombastische climaxen, kleurloze personages . Waarom moet alles nou steeds groter en sneller. Ik heb echt genoten van deze film, een stuk meer dan van Inception zelfs.

avatar van jorrie055

jorrie055

beetje zo standaart rot film wat te voorspelbaar is.

en je moet veel fantasy gebruiken zie je de lol er in

mijn stem 3*

avatar van GuyB

GuyB

Ik zie er zo ook wel de lol in.

avatar van GuyB

GuyB

Keanu Reeves, passende cast, daarvan niet, maar gedurende de hele film zat ik te denken dat als mensen die er ook zouden in passen zoals Mel Gibson, Sylvester Stallone, ... en dit op hun palmares zouden hebben, dat een verschrikkelijke meerwaarde zou zijn voor hun.

Alles zit op technisch vlak wel goed, maar de sublieme actie zegt het allemaal. Hoewel alles in het echte leven onmogelijk zou zijn, komt alles hier perfect over en is het nergens ongeloofwaardig, enkel vermakelijk..

Je hoeft niet te denken bij deze film, alleen maar te genieten, leuk dat het een Nederlands regisseur is, ben me verder niet bekend met de man.

Speed is een film die je tien keer kan bekijken en die nooit zal vervelen, voor mij althans niet!

Spannende actie/thriller film. Een 3.5

avatar van Film Pegasus

Speed is een blockbuster die alles in huis heeft om er een echte kaskraker van te maken. Een klassieker trouwens dat dankzij de constant rijdende bus de nodige tempo in de film legt en automatisch de bijhorende spanning. Het duo Bullock en Reaves werkt wel. Een echt topper zal het nooit worden, maar in zijn genre is dit zeker geen slechte film.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

In Februari 2003 voor het eerst gezien kan ik mij nog herinneren en daarvoor ook nog een stukje op tv toen ik een kind van een jaar of 7 was. Het was me toch toen al een zeer vermakelijke actiefilm. En toch blijft dit genant: Had als kind van 9 de poster van Speed in mijn slaapkamer hangen terwijl ik de film daarvoor maar een stukje op tv gezien heb. In 2003 toen weer herzien en toen ik dvd's begon te verzamelen (wat ik dus nog steeds doe) kocht ik hem pas (toen ik in 2004 met verzamelen begon) eind 2009 en had het kopen van de film daarvoor steeds uitgesteld. En dan pas van de weer na 7,5 jaar weer bekeken. En dat terwijl ik al die tijd Speed als enigste filmposter thuis heb liggen. En dat ik nu pas een stem mag plaatsen omdat ik me nog weinig van de film kon herinneren. Hoe genant.

Maar het blijft toch wel een zeer goede typische jaren 90 blockbuster. Keanu Reeves bakt er weer iets moois van als de stoere Jack Traven die samen met Bullock een bus met explosieven aan de praat moeten zien te houden omdat ie anders ontploft. En dat hebben we allemaal te danken aan de Psychopaat Payne (die ook schitterend is neergezet door Hopper) die totaal niet om ontschuldige mensenlevens geeft. Ook Bullock weet weer een coole rol neer te zetten. Ook de passagiers waren een voor een goed. Verder is het gewoon de hele film door regelmatig nagelbijten en vooral het hoofdonderwerp "de bus" is en blijft een achtbaanrit.

Het einde was typisch, maar wel een mooie happy end.

Blijft gewoon een leuke actiefilm.

avatar van djelle

djelle

sinterklaas schreef:

Hoe genant.

Valt wel mee . Goed dat je tenminste niet zomaar stemt, veel mensen beoordelen nogal wat films die maar vaagjes in het hoofd nog zitten.

Ik heb deze trouwens onlangs herzien en is me ook positief bevallen, beter dan vroeger in elk geval. Inderdaad een fijne actiefilm. Vooral de (alweer) fantastische score van Mark Mancina vind ik een absolute voltreffer. Ik ga naar 3,5*.

avatar van Marlon Aarssée

Marlon Aarssée

Speed is de film, echt een leuke film met mooie beelden.

deze moet je gezien hebben en zo niet: KIJKEN!!!!

avatar van Rogyros

Rogyros

Marlon Aarssée schreef:

...deze moet je gezien hebben en zo niet: KIJKEN!!!!

Verwacht er dan niet teveel van...

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Heerlijk filmpje.

Top-introductie dat al meteen een lekker voorproefje geeft van wat we kunnen verwachten. Vervolgens een een goede achtbaanrit vol actie en spanning met ook een fijne afwerking. Ook prima acteerwerk met als grote uitschieters Keanu Reeves en Sandra Bullock.

avatar van Theunissen

Prima actie/thriller die van de eerste tot de laatste minuut wist te boeien en zelf ook geregeld spannend was. De cast was prima gecast en deed het gewoon goed. Met name Sandra Bullock (haar debuut als hoofdrol in een film meen ik) en Dennis Hopper. Film kijkt zich ook lekker weg.

avatar van amenmalek

amenmalek

Net weer gekeken. Wat een heerlijke besteding van de zaterdag. Goed geacteerd, heel veel vaart en actie en een paar kleine dingetjes, zoals een wat kazig einde, maar ja. Verder: goed vermaakt hoor.