• 9.375.010 stemmen

Geregisseerd door: Jan de Bont

Met onder meer: Keanu Reeves, Dennis Hopper en Sandra Bullock

Releasedatum: 11 augustus 1994

Plot Speed

"Get ready for rush hour."

De agenten Jack Traven en Harry Temple redden een groep mensen uit een gesaboteerde lift, zodat het brein achter de sabotage, Howard Payne, zijn losgeld wel kan vergeten. Payne besluit een nieuwe uitdaging voor Traven op te zetten: hij plaatst een bom op een stadsbus. Als de bus beneden de 50 mijl per uur zal gaan rijden, zal de bom exploderen. Aan Traven om samen met de passagier Annie Porter de andere passagiers in veiligheid te brengen.

avatar van Thomas83

Thomas83

Heb hem sinds jaren weer eens in zijn geheel gekeken, en het blijft een erg lekker actiefilmpje. Al was hij in mijn herinnering toch echt wat beter.
De muziek is prachtig en heel passend, lekker opzwepend en adrenalineverhoogend. De geluidseffecten klinken ook wel lekker en de tijd vliegt echt voorbij in de film, die in hoog tempo verloopt.
De actie-scènes zijn soms erg sterk, spannend en spectaculair, zoals de gedeeltes dat men naast of onder de bus probeert te rijden. En de scène waarin de bus over een gat in de snelweg van een meter of 15 vliegt is echt fantastisch en de top in het genre, net als die ontsporende trein op het einde.
Maar het plot is niet al te sterk (dan heb ik het nog niet eens over de ongeloofwaardigheid, daar moet je gewoon niet teveel bij stilstaan en gewoon je in mee laten voeren), met een simpel verhaaltje dat niet eens zo goed is uitgewerkt. Iets te geforceerd veel plotwendingen als je het mij vraagt.
Van wat ik me herinnerde was Dennis Hopper een fantastische bad guy, maar eigenlijk vind ik hem maar vrij matig met zijn overacteren.
Keanu Reeves hoeft niet eens te overacteren om matig te presteren en Sandra Bullock is af en toe erg irritant. Jammer ook dat het op het einde op een romance moet uitlopen tussen die twee. Al hoort dat ook wel weer een beetje bij dit soort films.
De bijpersonages acteerden soms wel heel erg slecht. De paniek werd storend slecht gespeeld. De Bont heeft zijn acteurs niet genoeg gestuurd, ze niet weten af te remmen. Dat dat bij de bus niet moest wil nog niet zeggen dat dat ook voor zijn acteurs geldt.
De dialogen zijn op momenten wat debiel. Ook dat is wat teleurstellend.
De film bevat wel af en toe wat grapjes om de boel luchtig te houden, maar niet irritant veel, zoals je in veel actiefilms ziet.
Al met al dus een film met de nodige nadelen en zeker een stuk minder dan ik had verwacht, maar de minpunten wegen niet op tegen de pluspunten. Je zit toch 116 minuten op het puntje van je stoel. Al met al vind ik mijn 3.5* die ik de film eerder heb gegeven nog net gerechtvaardigd.

avatar van Fikret8

Fikret8

The Last schreef:

Dan heb ik het ook over pure actiefilms he. Zoals: Face/Off, Con Air, Steven Seagal-films.. enz.

The Fugitive is geen PURE actiefilm. Alhoewel ik dat wel een beter antwoord vind dan The Incredibles.

Face/Off is beter, je geeft zelf al het antwoord op je vraag.

avatar van cales77

cales77

goh ze zenden hem weer eens uit....

avatar van sangha

sangha

Ik heb alleen het laatste uur van deze film gezien, dus ik ga geen stem geven. Maar als ik de film naar het laatste uur beoordeel snap ik echt niet wat iedereen zo goed aan deze film vind. Ik zie nog eerder Harry Potter op zijn bezemsteel voor mijn huis vliegen dan dat ik dit zie gebeuren. Hoe kan een bus nou over zo'n gat in de weg vliegen, met de snelheid waarmee de bus reed? Ik kan nog wel een aantal van zo'n voorbeelden aanhalen die ik in dat uur heb gezien. Bovendien vond ik bij de meeste acteurs het acteerwerk van een heel triest niveau.

Kortom: voor geloofwaardigheid zit je bij deze film helemaal verkeerd.

avatar van Spetie

sangha schreef:

Kortom: voor geloofwaardigheid zit je bij deze film helemaal verkeerd.

en bij Harry Potter ook!

avatar van sangha

sangha

Nee, dat vind ik niet. Het is niet realistisch, maar ik vind het wel geloofwaardig. Maar goed, dat is off-topic

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Voor een actiefilm van bijna 15 jaar oud nog zeer geslaagd! De film is spannend, en dat is op zichzelf al een hele prestatie met een rijdende bus in de hoofdrol. Het aardige van de film is dat er steeds nieuwe uitdagingen komen: hard blijven rijden, een weg die nog niet af is, passagiers van de bus helpen, bom proberen onschadelijk te maken, lekke banden en een lekkende motor... Dit wordt goed gedaan in de film.

Verder spelen de hoofdrolspelers zeer acceptabel (niet steengoed, maar a la) - vooral Bullock zet een leuke rol neer - en zitten er aardige conversaties en zelfs oneliners in. De aardigste quote is echter voor Dennis Hopper: arme mensen zijn gek, ik (rijk) excentriek. Briljant

Het gegeven bommenlegger komt terug uit de dood om wraak te nemen en geld op te strijken is dan misschien niet heel origineel, maar het levert een spannende actiefilm ook. Ook het einde, in de ontsporende trein en met de onthoofding van de schurk, is zeer actierijk en spannend, een mooie afsluiting van de film.

Al met al een vermakelijke 'zit'

avatar van Spetie

sangha schreef:

dat is het inderdaad . Was ook meer als grap op je opmerking bedoeld.

avatar van Knisper

Knisper

Vroeger mijn favoriete film, toen ik nog klein Knispertje was, maar tijden veranderen. Op zich is de actie nog wel in orde, maar is de film toch een maatje kleiner dan bijv. een Die Hard. Vooral de stompzinnigheden in het verhaal, doen de film de das om (bijv. dat de schurk op het moment supreme naar de wc is . Uiteindelijk toch wel vermakelijk. 3*

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Aardig Filmpje om te zien maar niet als je het mij vraagt een deelnemer aan de Top 250 ondanks dat moet ik wel zeggen dat de Poster er overtuigend uitziet en dat er niks is aan te merken aan de acteerprestaties van Keanu Reeves, Dennis Hopper, Jeff Daniëls, Sandra Bullock e.a dus toch nog een Leuke en Goede Film over het algemeen, Actiefans die hem nog niet gezien hebben moeten hem misschien eens huren ofzo want het is best de moeite waard.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

goeie film, veel actie,humor fantastische film:D

avatar van The Oceanic Six

Leuke film hoor, met Keanu Reaves en Sandra Bullock, voor wie ik trouwens soms best wel een zwak heb. Leuk vrouwtje!

De film is natuurlijk een rollercoaster van actie en spektakel en dat is ook wel weer eens leuk. Maar de film wordt zovaak uitgezonden op tv dat ie onderhand zijn glans aan het verliezen is...en dat terwijl ie best spannend en stoer is.

Ik geef hem toch nog 3,5*

Nostalgie he.

avatar van missl

missl

sandra bullock is hilarisch in deze film, verder is natuurlijk het einde heel voorspelbaar. ziet er allemaal wel cool uit.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Blijft nog steeds 1 van mijn favoriete films allertijden ( En dan heb ik `t over snelle actiefilms ala "The Fugitive"etc......)

Bijna perfecte actiefilm.

Snel, een topper van een soundtrack, flitsende cameramoves, een goeie cast...alleen Bullock is soms een bèètje overdreven.

Wat wil je nog meer dan een ritje in de " rollercoaster " van De Bont.

Nog steeds een dikke 5.

Een topfilm!!!!!!!!!!

avatar van Lkw

Lkw

O wat heb ik een hekel aan het 'naar binnen geslagen acteerspel' van Keanu Reeves. Niet alleen in deze film overigens. Hij doet me altijd denken aan een ventje op mijn lagere school dat zichzelf ook heel wat vond en ook immer rondliep alsof hij Mr. Cool himself was. Zeer ergerlijk en robotesk was hij, net als mr. Reeves.

Los daarvan is dit natuurlijk een prima film voor als je eens een avondje simpel doch onderhoudend vermaakt wilt worden.

3,5 ster.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

De sount track blijfft maar in mijn hoofd zitten.

avatar van noa1

noa1

mooi, mooi, mooi! moet ik nog meer zeggen? een super film!

avatar van dumble

dumble

lekker handig, 15 personen uit een bus redden om vervolgens een vliegtuig met 100 mensen te laten ontploffen

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Aan de jonge koppies van oa Reeves en Bullock zie je dat dit al weer een wat oudere film is. Desondanks blijft Speed behoorlijk eigentijds aandoen.

Het camerawerk is top en de actie is lekker vet, het verhaal dat in dit soort films natuurlijk bijzaak is, is dan ook bijzaak.

Wat me vroeger niet opviel is dat Bullock met haar vervelende stemgeluid een behoorlijk storende factor vormt.

Reeves en vooral Hopper zijn goed op dreef.

Jammer dat De Bont na Speed en Twister er niet meer in geslaagd is een dergelijk niveau te halen.

avatar van mierenmark

mierenmark

Goeie film.

Ik wist niet eens.

Dat ie uit 1994 kwam.

Het zach der uit alsof het uit 2001 kwam.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Inderdaad zo vaak uitgezonden dat de glans er wel af is. Toentertijd was het echt explosieve onzin van jewelste. Voor de twintigers is dit wat 300 is voor de tieners. Heel simpel gezegd .

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Vrije goede film, maar ondertussen wel een beetje afgezaagd. Voor de goede cast kijk ik er om de paar jaar nog eens naar.

avatar van max196

max196

Een hele goede film. Van begin tot einde heel goed. Vroeger was het mijn favoriete film. Daarna heb ik hem jaren niet meer gezien en laatst keek ik hem weer. Hij blijft spannend. Hij is inderdaad beter dan Speed 2. Ook is het verhaal van de film heel mooi uitgewerkt. Als er iets spannends afgelopen is, duurt het niet lang of er begint weer iets waarvan je denkt: "Dit is eng, huuu". Net zoals met dat gat of het onschadelijk maken van de bom. Nog een keer: geweldige film

avatar van Berniertje

Berniertje

Goeie actiefilm die mij goed kon vermaken. Ook voor die tijd (1994) waren de special effects super, het acteerwerk zeker fijn en het camerawerk gewoon dik in orde. Voor mij een goed klassiekertje die elke actiefan moet gezien hebben!

avatar van Tim Slangen

Tim Slangen

met hierboven ben ik het helemaal eens, een geweldige actiefilm met spanning en supper effects! inderdaad een top film, hij word niet saai de spanning zit er constant in! Hij is veel beter dan speed 2.

sommige films zijn saai nadat je ze 3x hebt gezien, dat is bij deze totaal niet het geval!

een super geweldige topfilm! 4,5 sterren!! ( 9 / 10 )!!!!!!!!!!!!!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Keanu Reeves niet op zijn best. Hij acteert tegenwoordig al wat minder slecht gelukkig, maar het blijft een suffe drol.

De Theme doet me een beetje denken aan de game Metal Gear Solid 1 op de PS1.

Ik realiseer me nu wel dat ik deze film maar 1 of 2x heb gezien en dat is veelste weinig voor een film als dit.

avatar van The Last

The Last

JacoBaco schreef:

Vind dit wel één van de weinige films waarin hij te pruimen is.

avatar van WalterB

WalterB

Super film, meer kan ik niet zeggen!

avatar van niethie

niethie

Bij nader inzien toch maar een halfje aftrek.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Heel vermakelijk en de effecten waren niet slecht. Een leuk verhaal, maar het ging mij meer om de leuke actiescenes. Ik heb deel 2 niet gezien, maar gezien de reacties daarop, maar goed ook misschien.