• 9.378.629 stemmen

American Gangster (2007)

Biografie / Misdaad | 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Genre: Biografie / Misdaad

Speelduur: 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Denzel Washington en Chiwetel Ejiofor

Releasedatum: 15 november 2007

Plot American Gangster

"There are two sides to the American dream"

Drugskoning Frank Lucas (Washington) profiteert van de aanwezigheid van het Amerikaans leger in Azië tijdens de Vietnamoorlog om goedkoop drugs de VS in te smokkelen. Daarmee bouwt hij in rap tempo een groot imperium op. Echter krijgt politieagent Roberts (Crowe) lucht van zijn handige zaakje, en ook de corrupte agent Trupo heeft interesse in de zaak.

Richie Roberts

Freddie Spearman

Moses Jones

avatar van Allepinie

Allepinie

Teveel verhaal in teveel tijd. Veel te weinig diepgang. Typerend voor de slechte diepgang is het verhaal van de (ex)-vrouw van Crow dat hier en daar wordt aangehaald, maar nooit wordt uitgelegd. Ik kan er een lang verhaal van maken, maar het meeste is al gezegd door de mensen voor mij.

Een 2,5 van mij.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

De film heeft geen doel. Het volgt het leven van de drugsbaron Frank Lucas en agent Roberts. De film was wel puur vermaak en verveelde geen moment, waardoor je geboeid bleef kijken en uiteindelijk naar het (voorspelbare) einde toe ging.

Ook zeer goed acteerwerk van Crowe en Washinghton. Mooi gefilmd ook.

Het enige wat mist in de film zijn de uitvoeringen van de misdaden en geweld. Okay in zo'n film hoort niet veel actie te zitten, maar dit was wel erg weinig. Ook hoe er misdaden werden uitgevoerd was een beetje verdoezeld.

Maar al bij al een mooie film om eens een keertje te kijken. 4 sterren.

avatar van Tony Montoya

Tony Montoya

Zeer goede "gangster"-film. Goede sfeer, lekkere muziek en prima (waargebeurd) verhaal. Hoofdrolspelers hadden er duidelijk zin in. Had wel iets korter gekund, maar sois. 4*

avatar van Dutchero

Dutchero

Leuke film, maar niet bijzonder goed. Het verhaal was een beetje voorspelbaar, en niet origineel. En die 'tussenstukjes' over die rechtzaak met de vrouw van de rechercheur(Crowe) waren totaal overbodig en nog saai ook. Toch heb ik me vermaakt, het was zeker geen vervelende film. Drie sterren lijkt me netjes.

avatar van dikkie76

dikkie76

Dit zijn wel mijn soort films. Goed acteer werk, mooi (wat langzaam) opbouwend verhaal, schitterende scenes en leuk einde.

avatar van otherfool

otherfool

Langdradig, voorspelbaar en klassiekers herkauwend, American Gangster weet in haar te lange spelduur te weinig te brengen, en dat met 2 hoofdrolspelers om U tegen te zeggen.

Washington mag ik altijd graag zien, al beginnen zijn karakters wat op elkaar te lijken en is dit zeker niet zijn sterkste rol. Frank Lucas overtuigt niet als keiharde gangster, ook niet als intelligente spin in het web, ook niet als sympathieke jongen die dit leventje is binnengerold. Beter geschreven en geacteerd is de rol van Crowe, al is (en het is hier al eerder aangehaald) het hele verhaal rond zijn ex niet echt noodzakelijk. De bijrollen komen er bekaaid van af; de familie van Lucas en de groep rond Roberts zijn beide te groot en blijven te veel op de achtergrond om een actieve rol te spelen. Enige uitzonderingen zijn het liefje van Lucas en detective Trupo, een mooie rol voor Brolin.

Grootste probleem is dat American Gangster nooit echt van de grond komt. Het thema rond corrupte, de war on drugs, de eindeloze geweldsspiraal en het afvoerputje Harlem is niet nieuw maar in de dop wel interessant, en zou dus meer moeten opbrengen dan Scott er uiteindelijk van weet te maken. American Gangster is vooral erg doorsnee, en dat is met deze namen niets minder dan een teleurstelling.

2,5*.

avatar van otherfool

otherfool

ThaMovieVoter schreef:

Totaal irrelevant..

Beetje flauw en, juist ja, irrelevant om dat er nu juist uit te lichten. Overigens zaten er precies 6 mensen in de zaal dus het was ook nog een beetje een grapje...

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Tony Montoya schreef:

Welke muziek?

De soundtrack of de muziek van de Score?

avatar van rokkenjager

rokkenjager

JohnWilliams schreef:

Welke muziek?

De soundtrack of de muziek van de Score?

avatar van orange

orange

gister wezen kijken. Natuurlijk blijft hij boeien, al zitten er wel wat kanten aan.

4 jaar geleden lag deze ook al op de plank,maar dan met Bennicio del Torro i.p.v Russel crowe. Dat hadden ze beter kunnen doen. Crowe komt niet uit de verf, en begon met trekjes die we al kennen uit Beautiful mind. Washington is naarmate de film vordert ook in de 3e versnelling.

Is geen slechte film, men kan gerust gaan kijken.

Ik had voor deze karakterrollen eerder gekozen voor laurence Fishburne en Del Torro.

Maar wie ben ik.

toch 3 sterren

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Geen originele, maar wel een ronduit goede film. Meesterlijke acteerprestaties, fijne sfeer en goed geregisseerd. Weinig op aan te merken eigenlijk. 4*

avatar van decsss

decsss

Leuke film....alleen jammer dat de einde niet helemaal klopte. Lucas is namelijk in 1984 vrij gekomen en ging weer dealen, alleen op kleinere schaal. Is daarna weer opgepakt en heeft gezeten tot 1991. Had leuker geweest gezijn als ze dit ook in de film hadden verwerkt. Zodat ieder kan zien dat misdaad niet loont. En om hem op kleinere schaal te zien dealen, zou de film wat meer drama hebben gegeven.

En de rol van Crowe was totaal ongeloofwaaridg. En dat scene dat hij zijn collega de junk ging helpen zo'n menigte die roept doe de deur open, en niemand van hen die de deur kan opentrappen?

Wat ik ook niet begrijp is dat Richie Roberts na het pakken van Lucas een andere richting opging (advocaat). Je zou toch eerder denken hij heeft een "grote" gepakt. Ga dan ook voor de anderen.

Al deze dingen maken dat ik hem maar 3,5* geef.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

decsss schreef:

Je kan het vreemd vinden, maar om dit de film aan te rekenen is onzin.

avatar van decsss

decsss

boerenpummel schreef:

Je kan het vreemd vinden, maar om dit de film aan te rekenen is onzin.

Als je goed had gelezen zie je dat dat niet de enige reden is.

avatar van sylphil

sylphil

Volgens mij moet je hier je mening over een film kwijt kunnen, en is dit niet bedoeld om elkaar af te zeiken.

Ik ben misschien ook wel te oud en heb al teveel films gezien om dit een "goede" film te vinden.

Ben het helemaal eens met otherfool, van "grote" namen verwacht je ook wat,

maar zoals bijna alle recente films is dit ook weer een mislukte poging om een of ander uitgekauwd onderwerp nieuw leven in te blazen.

avatar van Zeriel

Zeriel

De film viel me behoorlijk tegen, terwijl hij hier hoog scoort. Ik vraag me af of al die mensen die 5 sterren geven überhaupt weleens ar een echt goede film gezien hebben.

Naast te lang, te oppervlakkig, vond ik Denzel en Russel beiden ongeloofwaardig. Frank's spontane executies op klaarlichte dag, midden op straat kloppen bv niet met hoe hij verder heel koel en berekenend opereert. Russel speelt of ie een beetje een sukkel is, terwijl zijn karakter juist ontzettend veel lef heeft.
Gevoelsmatig klopt er weinig van beide rollen. Ik geloof iig niet in hen.

avatar van akka

akka

Goede film had alleen op het einde nog wel iets onverwachts verwacht

4.5

Ik vond slechte film , Duurde veelste lang gewoon niet leuk meer

avatar van Oscarwinnaar

Oscarwinnaar

Een prachtige film over de carriere van Lucas.

Wie van biografische films houdt moet hier naar kijken. Toprollen van Washington, Crowe en Brolin.

Wat mij betreft een aanrader.

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

Lijkt me een zeer leuke film. Na deze reacties ga ik toch maar naar de bioscoop.

avatar van Montorsi

Montorsi

wel aardig, maar veel verder dan een krappe 3.5* kom ik niet. Een vrij standaard verhaal, allemaal al wel min of meer gezien in andere misdaad-films. Iemand met macht krijgt mooie vrouw, good cop-bad cop component, rise and fall component.

Verder toch wel aardig uitgewerkt, maar niet zo bijzonder. Film van het jaar is het al helemaal niet wat mij betreft.

avatar van suuz

suuz

2.5 ster
Ik vind russel crowe echt onwijs goed maar de film niet,
ik mis de confrontatie tussen de gangster en politie agent!!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

suuz schreef:
2.5 ster
Ik vind russel crowe echt onwijs goed maar de film niet,
ik mis de confrontatie tussen de gangster en politie agent!!

Heb je het einde niet gezien soms?

avatar van suuz

suuz

Vinokourov schreef:

Heb je het einde niet gezien soms?

Ja de confrontatie was alleen op het einde, is toch niet leuk? Ze kende elkaar niet eens!!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

suuz schreef:

In de meeste gevallen kennen een rechercheur en een gangster elkaar ook niet. Het einde vond ik juist vrij sterk anyway.

avatar van utero

utero

ik vond het een goeie film ,maar dat is mijn mening.

alleen voor de rol van russel crowe hadden ze iemand anders moeten nemen

avatar van FL88

FL88

Ik denk dat dit hem zit in hoe je het personage van Lucas benaderd. Ik zie Lucas als een man vol tegenstellingen.

Ik denk dat dat verhaal noodzakelijk is om duidelijk te maken dat het niet zo makkelijk is om te zeggen wie goed of fout is. Lucas is dan wel een drugsbaas, maar Robert bedriegt zijn vrouw en kijkt amper om naar zijn kind.

1/3 van het publiek liep trouwens weg tijdens de voorstelling...

Lag dat niet aan de lengte van de film? In mijn zaal hoorde ik wat geklaag daarover, namelijk.

avatar van Yuppie_Scum

Yuppie_Scum

Wel een aardige film, hij bleef me boeien ondanks dat het tempo niet al te hoog lag.

Ergerde me wel een beetje aan de lafhartigheid van Crowe in het begin.

Alleen wat ik HEEL irritant vond, was de WU-TANG-CLAN tattoo van die neger in Crowe's drug-squad!

Het was fucking '71....de wu-tang-clan bracht zijn eerste single uit in '92!!!!!!!!!

Beetje slordig jongens!