Genre: Drama / Komedie
België
Geregisseerd door: Felix van Groeningen
Met onder meer: Wine Dierickx, Jeroen Perceval en Pieter Genard
Gesproken taal: Nederlands
Bekijk via myLum (Lumière)
Plot Dagen zonder Lief
'Dagen zonder Lief' vertelt het verhaal van vijf vrienden van vroeger. Zwarte Kelly (Wine Dierickx) keert terug van een lang verblijf in het buitenland. Ze moet haar moeder iets vragen. Frederic (Jeroen Perceval) verhuist binnenkort met zijn rijk lief naar Brussel. Hij gaat er werken bij zijn schoonvader. Kurt (Pieter Genard), de beste maat van Frederic, is samen met Blonde Kelly (An Miller). Ze hebben een tuin, een hond en een kindje. Kurt zit met iets in zijn hoofd. Niek heeft nog altijd zijn café en nestelt zich in de jonge meisjes. Frederic, Kurt, Niek, Zwarte Kelly en Blonde Kelly terug bijeen: plooien en buigen, trekken en duwen, praten en zwijgen. Vroeger een veelvoud aan vriendschap, maar nu, bijna onzichtbaar, vrienden van vroeger. Want nieuwe verf pakt niet op oude verf.
Black Kelly
Patrick
Lowie
Dokter
visvogel
Merkwaardig als ik de kritiek lees, ik heb al vele films gezien. Deze is gewoonweg subliem! Ik "heb" hem helemaal, maar dat zal wel aan mijn leeftijd liggen! (37) Het verhaal zit volgens mij net perfect in elkaar! Jonge mensen zullen zich er niet in herkennen... Het gaat over toekomstdromen, een onbezonnen jeugd, een gekke tijd zonder problemen, verantwoordelijkheden... Iets wat je niet beseft op dat moment... Tot je vele jaren later door een stom toeval (hier zwarte kelly die alles terug wakker schud en oude vrienden terug doet samenkomen) je een ander leven leidt (of lijdt...). Het is iets vervlogen, een vage schim, ver weg! Gewoonweg subliem verfilmd!!! De eindscene snappen blijkbaar de meesten ook niet: roekeloos rijden enkele jonge scooter-rijders bijna tegen hen aan, ze rijden van links naar rechts over de weg: de hoofdrolspelers keren terug naar huis, ze hebben zich neergelegd bij het leven dat ze nu leiden (met alle verantwoordelijkheden en mogelijk minder leuke dingen). De jongeren op de scooters staan symbool voor de nieuwe generatie! Zonder problemen, roekeloos rond rijdend, vol met dromen... Ook zij zullen ooit zo worden, hoewel ze er zich nog niet van bewust zijn.... Gewoonweg prachtig deze film! En recht in mijn top 10!
visvogel
1 * omdat belgen 10 punten geeft voor nederland op songfestival
Film is bagger...
weer dik ander half uur verkloo.....
2 uur reklame kijken is meer interresant.
zonder ondertiteling voor een nederlander al helemaal niet te volgen.
gewoon super slecht, acteurs, muziek (zwak aftreksel van "felix)"....etc. etc. etc.
voor mijn voorlopig geen belgen meer op tv hier....
oja...was voor mijn nummer 18000 en nog wat "stinissen"
lolll
jonge jonge, zelfs zonder handleiding door u niet te volgen!!!!
morreke
mooi zo
De film begint goed met een weergave die me bekend voorkomt. De leeftijd dat je 30 wordt en alle jeugdvrienden hun eigen weg gevonden blijken te hebben. De ene al wat sneller dan de andere. Goei uitgangspunt, waar helaas verder niks mee gedaan wordt. Er is geen verhaallijn, veel acteurs acteren heel slecht en het heeft meer blijk van een reportage van man bijt hond. Maar dat duurt hoogstens 5 minuten en geen 100. De soundtrack valt nog mee, maar een goede DJ is nog geen muzikant. Absoluut geen aanrader en gewoon m'n tijd nutteloos gebruikt. Triestig. 1* omdat het onderwerp nog meeviel en de sfeer voor enkele minuten herkenbaar was.
kanjertje
Toffe film waarbij bij mij een hoop jeugdsentiment bovenkwam.
Er werd trouwens uitstekend geacteerd: ik zag heel naturelle en herkenbare personages.
Deze movie laat je meer dan ooit beseffen dat je wilde, ongedwongen jaren nooit meer terugkomen en dat je er tijdens je jeugd ten volle moet van genieten.
3,5
han de barman
ja ja ja, het is een beetje rommelig, langdradig in het begin, maar dan toch weer niet storend.
Ik heb moeten lachen om die herkenbare humor en feestdrang in herinnering die voorbij kwam.
leuke film...
wel ff fijn als je vlaams goed bijgeschaafd is van te voren
Teddy Daniels
Bovenal een oprechte film!
moest deze film gebruiken voor mijn toelatingsexamen, en ik wou er eerst niet naar kijken, maar verdomme, hij heeft mij geraakt.
kanjertje
Inderdaad, ik kan me als vlaming voorstellen dat een nederlander zonder ondertiteling niet ieder woord kan begrijpen.
Dus beter werken met ondertiteling ??
Rafke Pafke
Mooie film, die wellicht nog wel wat beter had gekund wat betreft het scenario.
Ik ben wel gecharmeerd van de Belgische taal, klinkt zo lief en schattig
. Als ik de kans kreeg, trouwde ik er met eentje.
!
Dagen zonder Lief is een ontzettend sterke film, en er zitten echt van die heerlijke grappen in, die je als Nederlander waarschijnlijk met het schaamrood op je kaken laten zitten. Nederlanders hebben ook andere humor uiteraard.
Menni, die ik, (en hoop dat dit me wordt vergeven..) voor dat de film begon, ontmoette, vond één scene in het bijzonder memorabel genoeg om deze op te nemen in het lijstje voor 2008.
Wine zette voor mij de leukste rol neer. Vanaf seconde 1 tot aan de aftiteling bleef ik geboeid kijken, alleen het eindshot vond ik een beetje raar..
lucdecoster
Ik ben wel gecharmeerd van de Belgische taal, klinkt zo lief en schattig
. Als ik de kans kreeg, trouwde ik er met eentje.
!
Was het een dialect of was het algemeen beschaafd Nederlands ?
soom
Belgisch is een taal, geen dialect, zou ik zeggen.. Algemeen Beschaafd Belgisch, dus.
Dagen zonder Lief is trouwens mijn allereerste Belgische film, enkele geziene rollen in Nederlandse films daargelaten.
Cortex
Vlaams is ook geen taal! In Vlaanderen spreekt men gewoon verscheidene varianten van de Nederlandse taal.
soom
Oké, volgens mij wel, maar goed. Wat ik in elk geval bedoelde, was dat ik één van de verschillende varianten van de Nederlandse taal erg schattig en lief vond klinken hier..
Rafke Pafke
Dat eindshot moet je volgens mij als volgt interpreteren :
De film gaat over het verloren gaan van de jeugd. De bende jongeren op hun brommertjes stellen de huidige generatie jongeren voor. Binnen X-aantal jaren zullen ook zij in hetzelfde schuitje zitten als de hoofdpersonages uit de film en met gemengde gevoelens op hun jeugd terugkijken, die dan al zover weg lijkt.
Isabella
Fantastische film. Vind alle hoofdpersonen interessant, heb me bescheurd om de platte humor en de muziek is fantastisch. Gelijk een vraag daarover: ik hoorde Lasgo met Something, zowel de echte versie als die van componist Jef Neve. Tijdens de zwembadscene hoor je ook een dancehit die door Neve bewerkt is voor de piano.. Maar welk nummer is dat??
JJ_D
Heb de film nog niet gezien, maar je bedoelt wellicht 'Something' van Milc Inc - of hebben zij het weer van een ander?
Matchostomos
Het nummer heet inderdaad 'Something', maar voor zover mijn kennis reikt, is dat nummer nog steeds van Lasgo en niet van Milk Inc. Of Lasgo op zijn beurt het nummer van elders heeft, kan ik helaas niet zeggen.
Isabella
Nee, dat nummer is het dus niet, dat hoor je in de kroeg zingen door de Kelly's en helemaal op het eind. Dit nummer is een danceklassieker uit de 90's..
soom
Ik weet niet of je hier wat aan hebt, maar kan hier tussen staan wat je bedoelt..? http://www.jefneve.be/moremusic.html
Wellicht bedoel je dit:
Jef Neve - Don't You Want Me
Dit is een bewerking van: Felix - Don't You Want Me:
WhoKnowZ
Als je op zoek naar nog een andere Vlaamse variant van de Nederlandse taal, kijk dan even naar "Aanrijding in Moscou". Is nu in België net uitgekomen in de cinema. Je zal helemaal weg zijn van het charmante Gentse dialect.
soom
Kijk dan even naar "Aanrijding in Moscou". Is nu in België net uitgekomen in de cinema. Je zal helemaal weg zijn van het charmante Gentse dialect.
. Maar ik ga niet helemaal naar België afreizen om een film te zien, is me iets te kostbaar..
(Willie)
Iemand horen praten in het West-Vlaams is voor niemand leuk hoor. Bijna nog erger dan plat Amsterdams, maar dit ter zijde.
De film zelf vond ik eigenlijk te oppervlakkig. Te veel zaken worden in het midden gelaten. Normaal hou ik er wel van als er niet te veel uitgelegd wordt, maar deze film had het nodig om het naar een hoger niveau te tillen. 1 van de mooiste momenten: "Ik zit in de fashionwereld" zei mevrouw in haar slobberoutfit. Daarnaast had de film ook wel wat minder platte grappen en stupide gedrag mogen bevatten (die met de grot was dan wel weer briljant). Frederic was bij vlagen irritant en ongeloofwaardig.
Dessalniettemin heb ik er eigenlijk wel van genoten. 3*
petey
- 1901 berichten
in welke stad staat het appartement van Frederic? Wij domme Ollanders kwamen er niet uit.
soom
Op http://www.dagenzonderlief.be/ staat dat hij naar Brussel wil verhuizen, of bedoel je dat niet?
WhoKnowZ
Het volledige verhaal is gefilmd in Sint-Niklaas, als het dat is wat je wil weten..

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Loft
Thriller / Mystery, 2008