• 9.377.805 stemmen

Geregisseerd door: Satoshi Kon

Met onder meer: Megumi Hayashibara, Toru Furuya en Tohru Emori

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Papurika

Atsuko Chiba is een psychiatrice die geavanceerde technologie hanteert om het brein van haar patiënten te doorgronden. Ze leidt een dubbelleven als Paprika, een high-tech detective die dezelfde technologie gebruikt om te achterhalen wat er in de gedachten omgaat van de mensen die ze zoekt. Wanneer de technologie echter gestolen wordt moet Paprika er snel achteraan, aangezien de hele stad in een golf van psychologische instabiliteit verkeert.

Paprika / Atsuko Chiba (stemrol)

Seijiro Inui (stemrol)

Kuga (stemrol)

Japanese Doll (stemrol)

avatar van Hartox

Hartox

Heerlijke film, vooral de animaties en de muziek dragen hier aan bij. De characters zijn misschien niet allemaal even leuk, dat ben ik met sommige eens. Juist omdat deze film zo over-the-top is vond ik hem prachtig.

avatar van The One Ring

The One Ring

Het blijft maar niet klikken tussen mij en science-fiction animes. En dat terwijl een anime mij af en toe weet te boeien en ik helemaal niks tegen science-fiction heb. Nee, het lijkt de combinatie te zijn die telkens weer teleursteld. Zo ook bij Paprika, helaas, al had het erger gekund.

De film begon dan ook heerlijk. Schitterende openingscredits waarin Paprika zich een weg baant door de stad. Zeer inventief en het straalt een groot vrijheidsgevoel uit. Zo had van mij de hele mogen (of moeten) zijn. Maar het gaat al snel hierna mis.

De film heeft dan ook veel problemen. Een totaal gebrek aan interessante personages bijvoorbeeld. Paprika's echte ik is een leeg personage zonder enige duidelijkheid, de schurk is bijzonder oninteressant en die dikzak gruwelijk irritant. Alleen die agent kwam nog enigzins uit de verf. Maar doordat enige binding met personages ontbrak verviel ook automatisch de emotionele waarde van de film.

Storender vind ik het ook nog dat Kon schijnbaar het idee heeft dat het iemand interesseert hoe die DC Mini werkt. Een hele hoop technisch gelul wordt er gegeven waar ik niks van kan maken. Ik zag al eerder in sf-animes dat men de behoefte had om dingen uit te leggen die geen uitleg nodig hebben. Een hoop oersaai gefilosofeer en onbegrijpelijk taalgebruik of zelfs wartaal is het gevolg.

In theorie klinkt het heel mooi: dromen in films. In dromen kan immers alles en zeker in animatie biedt dat talloze mogelijkheden. Helaas is het ook een nadeel. Aangezien alles kan, kan de film nooit spannend worden. Er kan immers altijd vanuit het niets zomaar een oplossing verschijnen voor een probleem; wat in deze film veelvuldig te zien is. Kon gebruikt waarschijnlijk graag grenzeloze fantasie, maar dat werkt op de een of andere manier niet. Juist door het grenzeloze krijgen alle beelden weinig context of betekenis. We kijken naar een parade waarin van alles te zien is. Leuk voor even, maar na een tijdje maakt het niet meer uit wat er verschijnt. Alles kan, dus zo verbazingwekkend is het volgende parade-element niet eens meer; hoe vergezocht ook. En de dingen die in de parade verschijnen voelen willekeurig gekozen aan. Het mist enige betekenis. Ook de climax komt totaal uit de lucht vallen. Het had dan ook gewoon op duizenden manieren kunnen eindigen; wederom omdat alles gewoon kan. Op een bepaalde manier wordt de film hier oninteressanter door. Het gaat maar door en het probeert ons zo hard te verrassen dat het niet meer lukt. Het verhaal is ook gewoon te oninteressant om de interessante beelden aan te vullen. De film mist ook een beetje sfeer.

avatar van Ghola

Ghola

Het verhaal deed me een beetje denken aan Nightmare Detective, maar animatie heeft nogal wat voordelen ten opzichte van speelfilms als het gaat om het scheppen van droomwerelden. En die worden ook benut. Weer een film die met zoveel fantasie en creativiteit gemaakt is, dat je tijdens het kijken nog wel eens wilt vergeten hoe bijzonder het allemaal is. Maar gelukkig zit de film ook vol scènes die je dan weer echt bij de lurven grijpen, en ook de fantastische soundtrack sleurt je wel mee.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik kom op een krappe 3,5* uit. Minste van Kon die ik tot nu toe zag.

Heb de positieve en negatieve punten hier allemaal al voorbij zien komen.

Fijne soundtrack, bij momenten heerlijk surrealistisch en alleraardigst geanimeerd. Characterdesign.....mwa, irritante lege karakters (op de cop na), veel technisch en saai gelul, plot doet me ook niet zo veel. Laatste gedeelte redt de film (voor mij).

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Wat me vooral kon bekoren waren de kleuren, de -nuances en -contrasten. Verder was ook dit weer een erg praterige anime die in min ogen vooral last had van een nogal onbelangrijk onderwerp (althans nogal nonsens onderwerp) dat erg serieus werd behandeld.

avatar van Antina

Antina

Een film vol creativiteit en fantasie met een fantastische soundtrack waardoor ik meegevoerd werd door de film die ik af en toe toch wat lastig te volgen vond!

avatar van Tayama

Tayama

Vanmiddag gekeken. Begonnen met making-of, vervolgd door de film zelf, en afgesloten met de film met audio-commentaar. Al was dat laatste niet bijster interessant, heb dan ook verschillende keren doorgespoeld.

Interessante film waar Satoshi Kon in ieder geval vol bruisende inspiratie bleek te zitten die hij hier kwijt wilde. Zoals hij bij zijn audio commentaar zei; 'Dit is een dingetje wat ik nu van mijn to-do lijstje kan halen', 'en ook dit kan van mijn to-do lijstje af'. Leuk om te zien hoe dergelijke mensen lijstjes hebben en die inspiratie dan uiteindelijk in films gaan stoppen.

Paprika zit vol energie, vooral vol kleur. Leuk om Kon zijn werk van een andere kant te bekijken. Vooral erg tof om te zien hoe nauw hier samengewerkt is in zijn hele team. Grootste positieve punt is dan ook het uiterlijk van de film. Erg precieze afwerking van achtergronden en personages, daar ik zelf zeer te spreken ben over de stijl van hen. Leuk om de afwisseling van omlijnde achtergronden met matte-achtige achtergronden te zien. Wederom veel detail in Kon zijn film, dit keer grotendeels versterkt door het special effects team [regendruppels, confetti, vlinders, erg tof].

Leuk verhaal, maar voor mij weinig boeiend. Leek naar mijn mening grotendeels ook een excuus om eens groots en eindeloos uit te pakken als het gaat om animatie. Beste momenten bleven voor mij de scenes waarin Paprika als personage in de ene scene naar de andere scene en van het ene personage naar het andere personage veranderd, vervolgd door het springen in schilderijen en posters.

Het imiteren van een droom naar film of animatie is een onmogelijke klus, aldus animator en Kon - maar hun poging komt vrij dichtbij, al niet altijd treffend. Nergens echt maf of weird, hoeft ook niet, want wat zij ons hier laten zien is geweldig, en ongetwijfeld zal ik meer ontdekken de tweede en derde keer.

4.0

avatar van FillumGek

FillumGek

Na ruim een half uur maar afgezet. Ik vond het zo extreem saai dat ik m'n gedachte er nauwelijks bij kon houden. Hij staat nog wel op mijn PC dus ik geef het binnenkort nog wel even een tweede kans.

Pastichio Rocker

Ik vond deze film toch ietwat minder leuk dan zijn voorgaande films. De animaties zijn weer op en top Kon, en ook de muziek was weer goed gekozen, maar op de een of andere manier wilde het verhaal me niet echt bij de strot grijpen. Het is ook vrij ingewikkeld en je moet goed opletten anders heb je kans dat je de draad kwijtraakt. Ik heb in ieder geval tijdens het kijken een paar keer moeten terugspoelen. Ook jammer dat het einde van de film verzandt in de spectaculaire droombeelden, en er op een gegeven moment helemaal geen touw meer aan vast te knopen is. Dit deed me trouwens sterk denken aan het einde van Akira, en nu ik er zo over denk heeft het verhaal ook wel wat weg van Ghost in the Shell (waarmee ik de Puppet Master vergelijk met de verdwenen partner van die onderzoeker). Wat mij betreft dus maar half geslaagd. 3,5*

Phoenix schreef:
Weirdste was nog wel dat er tijdens de terugreis met de trein opeens de volgende grote neonverlichting uit de zwarte nacht kwam: "Your Dreams Merge Here".

Zeker dat gebouw nabij Utrecht CS he? Heb me altijd afgevraagd wat daar nou precies zit.

avatar van Phoenix

Phoenix

Ja dat zal het wel zijn. Was toch een aparte ervaring, met de film in het achterhoofd.

Sensationeel.

Een waar manga/anime meesterwerk.

lesamurai schreef:

Sensationeel.

Een waar manga/anime meesterwerk.

Waarom dan maar een 3,5?

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

WAAH, mijn favo anime Ontzettend gave film gewoon xD

avatar van Clerks

Clerks

Zeer spannnede film, met een hele leuk thema. Prachtige animaties!

4,5

avatar van stephan73

stephan73

Wat was dit waanzinnig goed.

Na Tekkonkinkreet de tweede nieuwere anime die mij weet te boeien. Net als bij Tekkon wordt er hier een wereld geschapen die bezit van je neemt en je niet los laat.

Tevens is dit de tweede film van Satoshi Kon die ik zie (Tokyo Godfathers was de eerste), en ik ga zeker meer van deze man kijken. Maar (en dit moeten de animeexperts me wel kunnen vertellen) zijn er meer van dit soort animes?

Waarom dan maar een 3,5?

Een 3.5 is voor mij al een hoog cijfer om weg te geven, als je het een 4 geeft vergelijk je het al snel met een film zoals The Shawshank Redemption et cetera.

stephan73 schreef:

Wat was dit waanzinnig goed.

Ik zou Spirited Away eens bekijken. Of Ghost in the Shell als je wat serieuzers zoekt.

Pastichio Rocker schreef:

Spirited Away is een meesterwerk.

avatar van Grindhouse

Grindhouse

De 2-disc editie is op dit moment maar 8 euro bij bol.com! Meteen maar besteld.

avatar van stephan73

stephan73

Pastichio Rocker schreef:

Spirited Away ooit eens gezien en zit daar erg over te twijfelen of ik die wel wil kopen. Ghost in the Shell staat al een tijdje tussen mijn DVDs, en ga ik zeker binnenkort bekijken!

avatar van Prudh

Prudh

Gewoon doen, stukken beter dan Paprika!

Erg teleurstellend. De film kent grofweg hetzelfde thema als The Cell en valt hier zelfs in nog meer oeverloos geouwehoer over droomtechnieken en dergelijke blabla. Slaapverwekkend.

Maar waar er in The Cell nog wel wat leuks viel te zien, was dat hier wel erg karig. Met uitzondering van die optocht en enkele korte losse scenes (einde) viel er erg weinig tofs te zien en moeten we het doen met zeer oninteressante en vervelende personages die erg onduidelijke verhoudingen naar elkaar toe hebben, met als dieptepunt die dikke.

Voeg dan nog de werkelijk meest vreselijke muziek toe (was dat als camp bedoeld of zo?) en 85 minuten worden een erg lange zit.

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Erg vreemde film, ik snapte hem op zich wel en sommige stukken waren best mooi, maar het geheel deed vrij bij elkaar gesprokkeld aan. Ook de foute technomuziek bij de scènes met Paprika was erg irritant, ze hadden wel wat betere muziek erbij kunnen zoeken. Ik heb de dvd in bezit dus ik zal hem nog een keer kijken, maar voor nu

3,5 sterren.

avatar van Flavio

Flavio

Prachtige anime, schatplichtig aan existenz, butterfly ball en Miyazaki met leuke vage muziek en lekker apocalyptisch eind. Maar scenario had toch wel beter gekund, omdat het er zo mooi uitzag 4 *

avatar van HaanHoen

HaanHoen

Ontzettend sterk concept met een te bombastische uitwerking.

Zoals hier al vaker aangekaart, wil Kon veel, heel veel met zijn fantasie. Een overvloed aan deze fantasie heeft echter een averechts effect op de beleving. Het begint allemaal heel leuk en heerlijk bizar, maar door een overmatige dosis wanneer er iedere keer weer een spectaculaire scene wordt voorgeschoteld, treed er al snel gewenning op, waardoor de film op een gegeven moment zijn magie en effect verliest. Bij iedere volgende poging om verbazing op te wekken bij de kijker, wordt er dan ook flink gefaald. Dat is dan ook het grootste minpunt aan de film.

Het verhaal zelf was daarentegen erg sterk en bracht een hoop perspectief met zich mee. Animaties waren ook erg mooi en verzorgd, met natuurlijk ontzettend veel oog voor het kleurgebruik.

De muziek is heel duidelijk een drijvende kracht achter de film. Heerlijk bizar en energiek (en dit effect weet gelukkig wel de gehele speelduur aan te houden). Zo'n optocht bijvoorbeeld, krijgt hierdoor zeker de eerste paar keer een ontzettend leuke impact.

Bepaalde personages waren erg leeg en saai. Nou vind ik inleving in personages lang niet altijd van groots belang, maar naar mijn idee is dat wel iets wat de film wil bereiken, en dus ook op dat punt faalt.

Hier had meer in gezeten. Een ontzettend sterk concept, geweldige animaties en muziek, maar een overspoeling met fantasie. 3,5*

avatar van Freud

Freud

Sympathieke film, leuk uitgewerkt en bij momenten best freaky . Geen echte topper wegens de redenen die hierboven al zijn opgesomd: animatie is nogal basic, personages boeien niet echt, de fantasie gaat alle richtingen uit (maar zoals dat ook in de fysica is: als een deeltje overal naartoe wilt, blijft het gewoon ter plaatse hangen ). Ondanks dat wel erg leuk en soms best vervreemdend (vooral naar het tweede deel toe), die vervreemding had ik graag wat meer gezien. Dan had hij nog iets méér op GitS 2 geleken, en dat is nu eenmaal een meesterwerk . Maar dit blijft wel een erg aangename film, spannend en origineel!

avatar van INSTITUT777

INSTITUT777

als dit net zoiets als Perfect Blue is, zal ie mij zeker wel bevallen, de 2-dvd moet ik nog ontvangen

avatar van HaanHoen

HaanHoen

INSTITUT777 schreef:

Je hebt hem nog niet gezien en gaat al 5 sterren geven?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Stem verwijderd! Natuurlijk alleen stemmen als je de film gezien hebt.

avatar van Respekked

Respekked

Van een tergend langzame Hitchcock naar dit snelle filmpje is een behoorlijke omschakeling. Duurde dan ook eigenlijk de hele film en toen zat ik er nog steeds niet echt in. Bij vlagen pakte het me wel, maar het verhaal was af en toe onnavolgbaar en ook was de relatie tussen de personages verwarrend. Gelukkig zaten er leuke grapjes in en was de animatie vaak mooi (met name de 'werelden', het contrast tussen de wereld en de mens vond ik minder).

Hoewel ik niet alles helemaal heb meegekregen is het uitgangspunt prima uitgewerkt met mooi kleurgebruik en een aantal fantasierijke gebeurtenissen; dit doorspekt met een aantal geslaagde lolligheden kom ik toch op een voldoende uit.