• 9.379.095 stemmen

Met onder meer: Sean Biggerstaff, Emilia Fox en Shaun Evans

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 7 juni 2007

Plot Cashback

"Sometimes love is hiding between the seconds of your life."

Nadat kunststudent Ben Willes (Biggerstaff) pijnlijk gedumpt wordt door zijn vriendin Suzy, ontwikkelt hij een vorm van chronische slapeloosheid. Om de lange nachten door te komen besluit hij nachtwerk in een plaatselijke supermarkt te gaan doen. Daar ontmoet Ben een aantal bijzondere mensen die allemaal hun eigen redenen hebben om 's nachts op te blijven.

Sharon Pintey

Sean Higgins

Barry Brickman

Young Ben Willis

Anna Shapiro

Steve Jenkins

Frozen Beautiful Girl

"overgestileerd" heeft dus alles met "persoonlijk aanvoelen" te maken.

Wat mij betreft bestaat het echt gewoon niet, al weet ik dat dat voor anderen inderdaad wel anders zal zijn. Beste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk Pistol Opera, waar de stijl de gehele film echt overneemt. Wat mij betreft geniaal.

Ik heb vaker een probleem met ondergestileerde films

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

JJ_D schreef:

Bovendien is het taalgebruik allesbehalve poëtisch, en zwelgen de personages in een zielig zelfmedelijden dat de kijker onder de gordel probeert mee te slepen. Wie stevig in zijn stoel zit kan alleen maar lijdzaam toezien hoe meer onwerkelijk de film wordt, met de minuut.

Als Ben iets niet doet is het zwelgen in alleen maar zelfmedelijden. Hij pakt de koe bij de hoorns vast en gaat `s nachts maar gewoon werken omdat hij `s nachts niet kan slapen. Dat is toch duidelijk iets anders dan in je eentje in een hoekje zitten kniezen.

En tja, de tijd stop kunnen zetten is natuurlijk allesbehalve realistisch maar vormt dan ook een fantasievolle noot in de film om Ben zijn liefdesverdriet langzaam te laten verwerken. Wederom gaat hij niet alleen zitten kniezen en onderneemt hij dus actie!

avatar van The One Ring

The One Ring

Knisper schreef:

Dit punt werd op het imdb-forum ook al aangehaald, maar dat in deze film een Zweedse dat doet, betekent niet dat alle Zweden zo zijn.

In principe niet, maar de voice-over doet anders geloven:

"Being Swedish, the walk from the bathroom to her room didn't need to be a modest one."

Alsof het feit dat ze Zweeds is alles verklaard. De film krijgt er verder geen lager punt voor, hoor. Het is meer een observatie die ik in meerdere films zag. Voor Cashback was denk ik de meeste recente film waarin ik het zag Into the Wild.

Een 5-jarig jongetje heeft bovendien nog geen seksuele gevoelens en wat dat betreft lijkt het me ook geen laakbaar gedrag, laat staan dat he schade berokkent.

Nee, dat niet, maar tegenover kinderen wordt altijd extra beschermend gedaan als het gaat om confrontaties met seks, ondanks dat ze het niet begrijpen. Maar dat geld natuurlijk niet voor de Zweden.

Verhaal van Wibro is verder wel duidelijk, maar je zou toch denken dat een regisseur beter weet.

Arkadi.

Jammer. Daar waar de film zo sterk begint eindigt dit in een goedkope romantische komedie.

De film probeert filosofisch over te komen maar is van een niveau die zelfs bij viva lezeressen de tenen doen krommen.

Gelukkig wordt dit stilistisch nog redelijk verbloemd en zitten er een paar mooie vondsten in.

Dan natuurlijk de humor. Sommigen zeggen dat dit nu eenmaal bij het studentenleven hoort maar ik vond het vaak toch beneden niveau. Het had toch ook wat subtieler gekund? De voetbal match en de scene dat ze zich klaar maken voor het feest zijn echt te erg om naar te kijken.

Film neemt zich te serieus en kan dit niet gedurende de 100 minuten volhouden. Ik zou bijna willen zeggen, gooi dit weg en probeer het als regisseur nog een keer want het idee is er en tot op bepaalde hoogte de uitvoering ook, maar dit kan nog veel beter.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Arkadi. schreef:

Studenten zijn meer dan de helft van de tijd gewoon enorm lomp volk. Ik kan mij perfect met deze film identificeren.

Arkadi.

Ik snap dat het studenten volk zich prima kan vinden in dit soort grappen en het kan volgens mij wat dat betreft nog veel erger.

Mijn vraag is of je dat juist zo in een film wil neer zetten. Zeker in een film als deze die zichzelf erg serieus neemt.

Het contrast is daardoor te groot waardoor de 'grappen' te banaal overkomen en de verhoudingen in de film elkaar helemaal verliezen waardoor het een onsamenvattend geheel wordt.

Niet eens een grap maar hoe erg is het om te kijken naar een of andere vieze knul die zichzelf loopt te plezieren en de extase in beeld wordt gebracht in een metafoor dat hij te hard in 1 of andere fles knijpt die dan open spuit. Deden jullie dit ook op de campus als grapje?

avatar van mikey

mikey

Gestilleerd en stijlvol zijn ook weer twee verschillende dingen, om maar eens een ouwe koe uit de sloot te halen..

avatar van Knisper

Knisper

Arkadi. schreef:

Voor mij werkte het juist als een welkome afwisseling van de dromerige en misschien zelfs filosofische wereld van Ben. Als er geen onderbrekingen waren geweest in zijn gedachtenstroom, was het zeker veel te veel van het goede geworden.

Bovendien worden de grappen hier goed gebruikt om het personage Ben af te zetten van het 'niveau' van zijn vrienden/leeftijdsgenoten. Dat werkt erg effectief.

avatar van janhero

janhero

Grappige ,leuke film. Zal niet blijven hangen maar ok voor een natte regenachtige middag/avond 3*

avatar van mikey

mikey

Is het wetenschappenlijk eigenlijk wel mogelijk: wanneer de tijd stilstaat dat je in staat bent om te bewegen? Dat 1 iemand de tijd weet te omzeilen is natuurlijk een fantasietje. Maar wanneer je tegen een sneeuwvlok aanloopt dat eigenlijk bevroren is niet alleen feitelijk maar ook in tijd... heb je dan geen gat in je kop? Kan je uberhaupt wel een stap zetten want je bent omringt door luchtmoleculen? Lijkt me dat ze onverplaatsbaar zijn, beweging kan alleen met element Tijd. Zonder tijd geen beweging. Om nog maar over je kleren te zwijgen.

avatar van DVD-T

DVD-T

Oké dan......Cashback.Een film die mij in eerste instantie helemaal niet trok qua verhaal, en waar ik na het zien van een geweldig shot in de MM contest toch wel benieuwd naar was geworden.En het leuke was dat ik vannacht zelf ook niet kon slapen en dat leek me wel een goed moment om de film er dan maar even in de dvd speler te doen(om 3 uur 's nachts nog ).En de film spookte de hele dag nog door m'n hoofd.

De film heeft mijn verwachtingen(die al niet zo hoog waren) compleet overtroffen.Er wordt meteen al een heerlijke dromerige sfeer neergezet, met een paar zeer leuke camera trucjes.Het verhaal blijft de gehele speelduur toch wel boeien en je bent dan ook echt benieuwd naar hoe het af gaat lopen.Ik heb af en toe echt een paar keer krom gelegen van het lachen met die typische droge Engelse humor, vooral het moment van Brian die net nieuw was en aan gevraagd word of hij kung-fu kent, waarop die jongen waar ik de naam even van kwijt ben zijn hand moest geven en Brian hem heel droog een klap in zijn gezicht geeft .Past helemaal in mijn straatje van humor.Het liefdes verhaaltje eromheen met Suzy kon mij wat minder boeien waar weer tegenoverstond dat het verhaal om Ben en Sharon wel weer heel mooi was gedaan.Wanneer hij de tijd stilzet om haar te tekenen vond ik één van de mooiste scènes die er inzat.Het potje voetbal is een genot om naar te kijken en ook het feest is leuk in beeld gebracht en dat stoppen van de tijd brengt ook een aantal memorabele momenten voort.

Acteerwerk van alle acteurs is goed maar ik vond dat niemand er echt met kop en schouders bovenuitstak.Het was gewoon degelijk.De film bevat wel een hele sterke regie en alles wordt dan ook erg mooi inbeeld gebracht, vooral de vrouwen .Tevens bevat de film ook een erg fijne soundtrack.

Ik moet zeggen nu ik dit allemaal zo typ gewoon weer zin krijg om de film op te zetten.Daarom een hele dikke

4.5*.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Leuke film. Gelukkig Engels, dus geen Amerikaanse censuur. Dacht aanvankelijk, dat ik naar een lang intro aan het kijken was, toen bleek, dat er de hele film door een voice-over is. Alleen de scene, dat iedereen zich klaarmaakt voor het feest vond ik niet in deze film passen.

De hoes, die ik thuis heb liggen vind ik wel mooier dan deze poster.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Humor in deze film is echt briljant , net als de leuke camera trucjes en de vele goede personages. Beetje jammer van het 'goedkope' romantische verhaaltje.. haalt de film toch flink naar beneden imo, 4.0*

avatar van SubbiE

SubbiE

Deze film is me echt wel bevallen. Ik vind het deze dagen moeilijk om nog eens een goeie komische film te zien. De humor in deze film is werkelijk geniaal, en de voice-over erg geslaagd. Je merkt direct dat de Britse humor serieus verschilt met die van de Amerikaanse, in positieve zin dan. Misschien was het de gemoedstoestand waarin ik verkeerde, maar ik heb me best wel vermaakt met deze film (de shots in winkel zijn geweldig). Nooit over the top humor.

Het einde gaat wat de verkeerde kant op, en de love story kan ook beter, maar daar staat of valt de film gelukkig niet mee.

Aanrader

SubbiE schreef:

Nooit over the top humor.

Wat?

Zijn meerdere scenes te benoemen die dit toch echt doen.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Arkadi. schreef:

Anderzijds moet je toch credits geven, voor het camerawerk, en de humor verwerkt in de film. Ik weet zeker dat ook daar menigeen zich in kan herkennen.

Goed uitgewerkt, maar

Ik kan je enigzins volgen, echter snap ik het verhaal. Het ''eind''feest is wel erg afgekapt ja, daar ben ik het totaal mee eens.

Echter OPENstaan is here the keyword. En dan bedoel ik in liefde.

Hopeloos romantisch met name het einde.

In de filosofie achter de film kan ik me geheel vinden.

Met name, omdat ik mezelf erin herken. Ik mag graag tekenen, schilderen, creatief zijn. Ik snap dit als geen ander.

Enigzins toch jammer van de slotscene. Dit had inderdaad beter gemoeten, naast de regiseur, die waarschijnlijk ook een beperkt budget had, kan ik me ook vinden in jou woorden.

Maar dan gaan we weer even terug naar het moraal van het verhaal.

OPEN STAAN

avatar van DiStefanO

DiStefanO

The One Ring schreef:

Als je in Zweden bent geweest, begrijp je hem als geen ander.

Vrouwen in Zweden hebben nu eenmaal, die look, walk, figure, smile en grace.

Ga maar eens naar Zweden, je bent spontaan verliefd

avatar van The One Ring

The One Ring

Dat wil niet zeggen dat ze zich allemaal zomaar overal en in het bijzijn van in principe iedereen uitkleden, zoals in veel films het geval is. Daar gaat het bij mij om.

avatar van Siorgi

Siorgi

Erg aparte maar bijzonder mooie en vooral ook leuke film. Een aanrader.

avatar van timbo_

timbo_

Film die lange tijd voornamelijk op de been bleef vanwege haar stijl maar mij richting einde toch nog wist te raken. Vooral in het begin doet de film zich veel te pretentieus voor. Ben wordt als het ware als een dromerige zelfs bij vlagen filosofische jongen geportreteerd maar de film maakt dit totaal niet waar. Vooral tijdens de puberale intermezzo's gaat de film flink de mist in. De scene's op het voetbalveld en het kung fu personage waren wat dat betreft de absolute dieptepunten. Pas als de film richting einde langzamerhand in een gewone zij het visueel interessante romantische komedie verandert wordt het nog erg leuk. Het was dan ook pas in dit laatste half uur dat de film me wel mee kreeg. Vind het om deze reden ook een moeilijke film om te beoordelen. Aangezien ik toch redelijk positief uit de film kwam en een aantal prachtige scene's het op dit moment winnen van de minpunten geef ik de film het voordeel van de twijfel.

avatar van fhflint

fhflint

De kortfilm vind ik veel beter iig!

avatar van SanderSander88

SanderSander88

De cover gaf me een ander beeld dan toen ik de film werkelijk gezien had. De film had een paar mooie momenten en er zaten een aantal grappige stukken in (de twee idiooten die in de winkel werken) maar was nergens echt heel goed. Dat tijd stil zetten was wel cool en zorgd voor mooie beelden. Mijn vraag, kon die dit nou echt of was dit slechts een manier om zijn gevoel te vertellen? Ik ga voor het tweede.

avatar van komerad

komerad

Geen onaardige film. Vrij originele aanpak maar het kon allemaal iets beter volgens mij. Had eerder het gevoel naar een kunstwerkje dan wel naar een onderhoudende film te kijken.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Luchtig filmpje. Het verhaal doet het hem niet gelijk voor mij. Duidelijk jongeren liefdesdrama, wat makkelijk had kunnen verzanden in een melig filmpje. De passie waarmee het neergezet wordt, zorgt echter voor wat extra's Niet alleen liefde, maar ook de algemene schoonheid van dingen en mensen om je heen. Een moraal die hier nu eens WEL werkt.

Dit komt ook mede door de montage en de camera technieken. Heel apart neergezet en paste perfect in de leefwereld van Ben. Beetje Fincher achtig? Mja, eigenlijk gewoon niet te vergelijken, lekker fris.

De soundtrack is dan wel wat minder vaak. Niet echt 1 sfeer, maar een beetje net wat uitkomt. Wel jammer.

Ja, dit beviel me. 4*

avatar van Spetie

Verfrissende film!

Erg fijne film, die enigszins doet denken aan American Beauty, omdat ook in deze film schoonheid centraal staat, al wordt hier de nadruk meer op de humor gelegd, dan op het drama. De film is lekker luchtig en weet vaak goed de balans te bewaren door veel zaken op een luchtige manier te brengen. De film is visueel op sommige momenten echt een plaatje met erg mooie camerashots, waardoor het af en toe erg aangenaam kijken is. Ook de humor is leuk. Heb een paar keer moeten lachen om sommige komische situaties in deze film.

Het acteerwerk kon er verder wel mee door, dat is niet geweldig, maar verder ook niet slecht of zo. Alleen die lelijkerd van de twee “grapjassen” acteerde vrij matig, maar zijn onnozele kop en grappen van hem maakten dat gelukkig wel weer goed. De muziek is verder vrij rustig en sfeervol en past perfect bij deze film.

Ik was op het laatst wel even bang dat de film op het einde nadat Ben zijn ex hem gezoend had alsnog de mist in zou gaan, maar gelukkig had ik mis, want de eindscène is echt zeer goed en geeft eigenlijk perfect het gevoel van de hele film weer. Echt een fijne film, met een heerlijk ontspannende werking, tenminste op mij had de film dat effect in ieder geval wel.

Een welverdiende 4,0*

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Fijne mix tussen arty farty en lompe cinema die ook bijzonder goed werkt. Toegevend - bij tussenpozen ietwat flauw en te makkelijk. Vooral dat voetbalwedstrijd was verschrikkelijk banaal. Ook had visueel wat meer aandacht besteed mogen worden. Echter tovert de cineast af en toe o zo prachtige beelden. Die surrealistische ''expositie'' van naakte vrouwen gepaard met klassieke muziek. sublieme filmpje waarin vereenzelvigen niet al te onhandelbaar zal zijn. Eentje om vaker te zien.

avatar van nightbreed

nightbreed

Prachtige en unieke film met een evenwichtige balans tussen meligheid en stijlvolle cinema. Dit mooie werkje zal ik niet snel vergeten.

avatar van Aapje81

Aapje81

Voor mijn beoordeling van deze film twijfel ik tussen 3 en 3,5. Uiteindelijk heb ik voor het laatste cijfer gekozen omdat het toch wel een erg stijlvolle film met werkelijk schitterende pianomuziek en een erg goede hoofdrolspeler. Nadeel vond ik het grote contrast met de meligheid. Alle bijrollen vindt ik ronduit vervelend en eigenlijk overbodig. Dit was een meesterwerk geweest als de toon van de film consistenter was geweest.

avatar van ®Tc

®Tc

Cashback heeft iets speciaals. Is het de heerlijke sfeer? Is het het spelen met de tijd? Is het moois dat op het scherm komt? Is het de humor? Of gewoon alles? Ik zou zeggen gewoon alles want deze film heeft alles.

Cashback komt echt over. De relatie tussen de 2 hoofdpersonages, de goede en slechte tijden van Ben, het tikken van de klok, slapeloosheid. Daar ligt de kracht van de film vooral: De sfeer die met de personages meegaat in hun situaties. Die situaties zijn dan ook heerlijk geschetst met de camera onder goede en passende muziek. De slow-motion bij ruzie, het stilstaan van de tijd, de prachtig gefilmde voetbalwedstrijd, de tekeningen, de sneeuwscène op het einde. Vooral die laatste scene was indrukwekkend, je voelt de liefde tussen de hoofdpersonen. Prachtig ! De hoofdpersonages zijn dan ook schitterend vertolkt door Biggerstaff en Fox. Leuk om aanstormend talent te ontdekken.

Veel lof dus en in vele gevallen was de humor zeker te pruimen maar soms was het ook gewoon te flauw, z'n stukken als met de kung-fu guy had ik er uit gelaten. Daarom zal deze film niet de volle pot gaan scoren.

Meer van dit !

avatar van s0njaa