Genre: Drama / Komedie
Geregisseerd door: Miguel Arteta
Met onder meer: Jennifer Aniston, Jake Gyllenhaal en John C. Reilly
Releasedatum: 27 februari 2003
Plot The Good Girl
"It's her last best chance... is she going to take it?"
Justine is een 30-jarige vrouw die vast zit in een saai leventje: ze woont in een klein dorp in het zuiden van Amerika, werkt al jaren in een grote winkel, heeft een weinig spannend huwelijk en kan maar geen kinderen krijgen. Dit verandert wanneer ze een geheime relatie krijgt met een jonge collega. Wanneer de beste vriend van haar echtgenoot dit ontdekt beginnen de problemen, en wordt Justine gedwongen een keuze te maken.
Justine Last
Bubba
Mr. Worther
Mrs. Worther
lindastuurman
Net gezien en ik moet zeggen dat ik van te voren totaal niet wist waar deze film over zou gaan. Ik wist dat het een film van Fox Searchlight was en daarom heb ik hem gezien.
Deze film was echt heel leuk en tegelijkertijd dramatisch. Ik moest even aan Jennifer Aniston wennen, maar ze deed een hele goede job in deze film.
Echt een aanrader dus!
Mik
Goede film, Jake Gyllenhaal speelt echt weer een Donnie Darko Dude hier. Zat na 45 minuten zelfs te denken aan 4 sterren, maar op het laatst heb ik mijn oordeel toch maar op de 3,5 gehouden.
Ps. met het taaltje had ik echt totaal geen probleem.
tovenaar
Totaal niet wat ik er van verwachtte. Het genre "komedie" mag dan ook best aangevuld worden met "drama".
Dramatische gebeurtenissen die op 1 of andere manier toch weer een beetje humoristisch uit de hoek komen. Leuk gedaan.
Het is wel frustrerend om Jennifer Aniston bezig te zien, ze had zich er ZO makkelijk van af kunnen maken, maar steeds praatte zichzelf weer verder in de penarie, het was soms tot aan het tenenkrommende (
) toe!
Jordy
Mooi en komisch filmpje met leuke rollen voor Aniston en Gyllenhaal en en veel sterke bijrollen...
3,5 *
MoM
Een oppervlakkige en oninteressante film met pretenties. Jake Gyllenhaal maakt een grote fout door nogmaals Donny Darko te spelen, maar dan één zonder inhoud. Jennifer Aniston liep als een zak aardappelen de film door. Wat een uitdrukkingsloos gezicht! Had de tijd beter kunnen gebruiken door nogmaals 'The Catcher in the Rye' te lezen (een boek dat ik overigens een ieder van harte kan aanraden).
Rascal
Een oppervlakkige en oninteressante film met pretenties
Dan heb je misschien de film nie goed begrepen vind ik. Wat vind je er oppervlakkig aan en wat pretendeert de film dan? Het is een kleine film nie bedoelt voor het grote scherm. De personages worden juist uitgebeeld als echte mensen.
MoM
Echte mensen? Soi. Als je echte mensen wilt zien kun je beter op straat gaan lopen of een documentaire kijken. Deze 'echte' mensen hadden helemaal niets te melden. Ik had geen idee met wie ik me in die film moest/kon identificeren. Van zulke mensen hoef en wil ik helemaal niets weten. En dat terwijl de persoon Holden uit 'The Catcher in the Rye' juist uitermate sterke meningen had en sympathie opwekt. Het boek 'The Catcher in the Rye' is een boek dat je leven op de kop kan zetten. Deze film lukt dat in de verste verte niet. 'The Catcher' is een protest tegen onverschilligheid, terwijl deze film de onverschilligheid zelve is.
Enne... kleine film?! Met deze acteurs?!
Jordy
ik wil Aniston, Gyllenhaal, Reilly en Nelson nou niet echt kaskrakers noemen...
MoM
Kaskrakers? Nee. Maar Gyllenhaal, Reilly en Nelson vertoeven toch in een bepaald genre van het circuit. Noem het de culturele (of Filmhuis-) films. Tenminste, daar ken ik voorgenoemde acteurs van. Dat - gecombinbeert met de verwijzing naar 'The Catcher in The Rye' van Salinger - geeft de suggestie dat de film bedoelt is voor juist dat publiek. Voor filmhuisbegrippen is het helemaal niet zo'n 'kleine' film.
MoM
Kaskrakers? Nee. Maar Gyllenhaal, Reilly en Nelson vertoeven toch in een bepaald genre van het circuit. Noem het de culturele (of Filmhuis-) films. Tenminste, daar ken ik voorgenoemde acteurs van. Dat - gecombineert met de verwijzing naar 'The Catcher in The Rye' van Salinger - geeft de suggestie dat de film bedoelt is voor juist dat publiek. Voor filmhuisbegrippen is het helemaal niet zo'n 'kleine' film.
lindastuurman
Een kleine film hoeft niet perse onbekende acteurs te hebben. Sorry dat ik weer One Hour Photo erbij moet pakken, maar dat is ook een hele kleine film. Peperkt aantal cameras, de auto die maar een aantal uur beschikbaar was, de filmlocaties zijn ECHT, dus geen dure studios die gehuurd moesten worden (op Sy´s appartement na). Dat soort dingen maken de film klein, vind ik, niet de acteurs. Anders had One Hour Photo een kaskraker moeten zijn.
Bij The Good Girl was hetzelfde als bij One Hour photo "aan de hand" (Beide van Fox Searchlight). Beide films zijn via ongeveer dezelfde werkwijze gemaakt. Tip: anders zou ik de Fox Searchlight pagina erop naslaan.
btw, sommige acteurs werken for scale, waardoor kleine films met een beperkt budget gemaakt kunnen worden. Aniston, Gyllenhaal (en Williams) hebben dat gedaan om ook eens in een wat artistiekere film terecht te komen en zichzelf van een andere kant te laten zien.
MoM
Ach, kleine film, 'grote' film... daar wil ik echt geen issue van maken hoor. Ik vond zowel het verhaal als het acteerwerk erg mager en denk niet dat budget of meer camera's daar iets aan zouden kunnen veranderen.
Vergeten te noemen...
De distributie van zo´n film is natuurlijk ook anders. Tot frustrerend aan toe. The Good Girl kwam limited uit en in Nederland helemaal niet. One Hour Photo was wat distributie helemaal een ramp.
The good Girl komt vrij snel uit op DVD, ergens in January dacht ik.
Rascal
MoM, je hebt zowel het verhaal als de diepgang nie goed begrepen. Er werd wel degelijk goed geacteerd. Ennuh... de film pretendeert helemaal nix. Soi.
MoM
Niet goed begrepen? Het verhaal van een getrouwde vrouw die verliefd wordt op een onoriginbeel zwartgallig schrijfertje die dweept met Salingers 'Catcher in the Rye', een affaire met em begint, betrapt wordt, zich laat naaien door de beste vriend van haar man om het geheim te bewaren, de depri knul vervolgens de dood injaagt om zichzelf te redden, zwanger blijkt, en eind-goed-al-goed de baby ter wereld brengt en bij haar man blijft.... Dat kind heeft een moeder om TROTS op te zijn zeg! Really a 'good girl'... Heet dan vervolgens ook nog 'Komedie'. En dat alles door Aniston geacteerd met een gezicht waar geen enkele uitdrukking van af te lezen valt.
Je moet gewoon wel een hele grote fan zijn van Aniston of Jake Gyllenhaal om hier nog iets positiefs van te maken.
Rascal
Nogmaals je hebt het niet begrepen, want er zit juist wel humor in. Jammer dat je ook dat nie begrijpt.
Uhm Jennifer vind ik vooral leuk als Rachel ja, en die donnie darko guy ken ik nog niet goed, maar ik ben van niemand fan.
Jordy
De humor is inderdaad nogal subtiel. Die titel is ook cynisch bedoeld lijkt me...
En sja ik "vergaf" het personage van Aniston op het eind wel wat ze gedaan had, vond het duidelijk dat ze er van geleerd had, dat ze zelf inzag dat dat niet goed was enzo... als je dat niet hebt is het begrijpelijk dat je je ergert.
MoM
Hm. Zo had ik em nog niet geinterpreteerd. Als je de hele film als 'subtiele humor' zou zien, kan er bij mij ook wel een klein glimlachje af
Of ze ervan geleerd had? Mij een raadsel. Blijft een feit dat de uitdrukking op het gezicht van Aniston gedurende de hele film onveranderd leeg blijft.
Vind de film nog steeds geen aanrader. Als je humor wilt zijn er legio betere films; voor diepgang idem dito.
Rascal
Tsss slijm slijm. Je zit wel met een heel verhaal hierzo maar je hebt nog steeds nie gezegd wat je nah oppervlakkig en pretentieus aan deze film vindt. Of je de film nou nie leuk vind of wat dan ook interesseert me nie. Bah.
MoM
Niks slijm slijm. Dat heet 'openstaan voor een ander argument'.
Wat ik oppervlakkig vind? Het acteerwerk, en dan met name van Aniston. Het verhaal. Wat wil de filmer ons vertellen?
En pretentieus? Een film die lijkt te jagen op festivalprijsjes en filmhuispubliek en daarvoor de naam van een karakter uit een beroemd boek mijns inziens misbruikt.
Vertel jij liever wat je zo 'integer' aan deze film vindt. Daar ben ik nu wel eens benieuwd naar.
Rascal
Jennifer speelt een dertiger die in een sleur leeft in een woonplaats waar ze nie snel uit zal komen. De jongen is een zwaar depressive jongen. Ze ontmoeten elkaar. Er gebeurt ineens heel wat. Van kwaad tot erger. De personages, dus ook de bijrollen, vind ik integer in beeld gebracht omdat mensen ook zo kunnen zijn/reageren. De uitdrukking van Jennifer is zo omdat ze hartstikke ongelukkig is. Het is volgens mij nie eens de bedoeling geweest dat deze film filmprijzen moest winnen, want het is een vrij onopvallend filmpje wat nie veel mensen zal trekken. De kracht van de film vind ik juist ook in het cynisme zitten. Juist als je dat inziet accepteer je de film wat beter denk ik. Misschien is dat mijn humor maar goed dat hoef jij dan nie te vinden. Openstaan voor een ander argument ipv slijmen.... Ok mijn fout had ik nie zo moeten zeggen.
MoM
Ben geen kijker van 'Friends' maar kreeg hier de indruk dat Aniston niet veel anders KAN kijken.
DAT betwijfel ik nu nou juist! Een film met iemand als Aniston is per definitie niet onopvallend. Alle bladen etc. willen weten wat zo'n bekende, bakken $$$ verdienende dame doet.
... en geef ik aan dat Jordy hiermee een punt maakt, beschuldig jij me gelijk van slijmerlarij.
Nee. Ik heb andere humor
Aanvaard! Kunnen we weer vriendjes zijn!
Slijm slijm
Rascal
(Sorry MoM maar ik ben het nog nie met je eens). En dat van slijmen had ik al teruggenomen. Anyhoe wel een fijne dag nog gewenst. En nee dat is geen cynisme maar integriteit van mijzelf.
emmade_thouars
Ik vind het echt een hele goede superfilm
En ik vind juist dan Jennifer Aniston heel goed acteert! Dit is een van haar betere rollen, haar eerste serieuse... Als hij op DVD uit komt ga ik heb zeker kopen
En ik ga hem ook nog even in de bios bewonderen... meerdere malen ben ik bang
Padd0
Ik had meer van deze film verwacht. Het verhaal is op zich wel aardig daar hadden ze alle kanten mij op kunnen gaan. De rol van aniston is ook niet slecht (leuk voor de verandering haar eens serieus te zien acteren) maar toch mist er iets. Het wordt allemaal op de automatische piloot gedaan. De film vliegt eigenlijk voorbij zonder dat je ook maar medelijden krijgt voor één van de rollen. Het einde was helemaal jammer. Toch geen slechte film maar gewoon één van de vele 3* (en dan ook maar net.)
Hobbes
wat een geweldige film.
de sfeer is schitterend en het verhaal prachtig. Het verhaal toont gelijkenissen met orange county (ontsnappen uit de sleur) maar is op een veel serieusere manier aangepakt, de grappen die er in zaten sloten perfect aan. ook de symboliek met de wind vond ik schitterend.
Aniston heeft me compleet verrast. Zo natuurlijk, zo ingetogen spelen. Die moet echt maken dat ze uit friends stapt want qua acteerprestaties windt ze de rest om haar vinger. Gyllenhaal vond ik minder overtuigend doordat z'n accent niet echt door kwam. Nou weet ik niet omdat het een slecht accent was (ik ben de laatste tijd niet in texas geweest dus ik weet niet zeker of het een beetje klopte
) maar het stoorde mij een beetje.
4,5* voor dit juweeltje van een film.
oh ja, de muziek was echt schitterend. vooral die stukken met die akoestische gitaar klonken prachtig.
lindastuurman
Ben het helemaal met je eens Hobbes! Muziek vond ik ook erg goed. 1 nummer wat ik heel erg goed vond, is: "The Cello Song" van Nick Drake.
narva77 (crew films)
Goed komisch drama (meer drama dan komedie) die me qua stijl (cynisme en subtiele humor) een beetje doet denken aan films als 'You can count on me' en 'Ghost World'.
De acteerprestaties van Jennifer Aniston vond ik juist uitstekend, idd ingetogen maar wel 'echt'.
Het karakter van Jake Gyllenhaal deed me soms denken aan het karakter dat hij speelt in 'Donnie Darko', als gefrustreerde einzelgänger.
Goede bijrollen van o.a. John C. Reilly, Tim Blake Nelson en Zooey Deschanel (uit 'Almost Famous').
En idd twee mooie nummers van wijlen Nick Drake, vooral dat nummer wat meerdere malen terugkomt (weet niet hoe het heet).
Tot slot nog een leuke quote van Bubba (Tim Blake Nelson):
If I were a woman, I'd be a slut. A lesbian slut.
empirekees
Volgens mij komt deze film erg hoog te staan, ik heb een tijdje geleden gezien en geen reactie gegeven, maar ik geef em ook 4,5*
Ghost World vond ik ook erg goed.
Misschien eens "you can count on me" proberen te krijgen.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

The Visitor