• 9.374.429 stemmen

Met onder meer: Brad Davis, Bo Hopkins en Randy Quaid

Gesproken taal: Engels, Maltees, Frans en Turks

Releasedatum: 31 augustus 1978

Plot Midnight Express

"Walk into the incredible true experience of Billy Hayes, and bring all the courage you can!"

Waargebeurd verhaal over een man die in Turkije wordt opgepakt wegens het proberen te smokkelen van drugs. Hij krijgt vier jaar en in de gevangenis blijkt snel dat de Turken het niet zo nauw nemen met de wetten. Als dan ook nog blijkt dat ze straf verlengen naar levenslang, is er maar één ding dat ervoor kan zorgen dat hij dit overleeft.

Jazeker, maar ik vind dit echt buiten proportie.

Misschien, maar ik zou er niet te licht over denken hoe het is om je volk zo zwart gemaakt te zien worden. Vooral aangezien er boven in het plot 'waargebeurd verhaal' staat.

Misschien is het dan een idee om waargebeurd te wijzigen in 'op ware feiten gebaseerd...'. Een nuanceverschil.

kos schreef:

...Bij zo'n onderwerp is het natuurlijk niet vreemd dat mensen vallen over het verdraaien van feiten...

kappeuter schreef:

Goh,, nogal veel mensen denken dat dit een documentaire is.

Wat is dat voor onzin dat je het waarheidsgehalte slechts mag meten in een documentaire?

Redlop: .

(erg geforceerde smiley)

Welke feiten?

Nou, het is namelijk niet zo gebeurd zoals in de film wordt verteld... lijkt me niet geheel irrelevant.

Anatolia

Kos, die discussie is al gevoerd. En vooral Redlop zou dat moeten weten.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

ach, het is een Amerikaanse film over een Amerikaan in het buitenland, dan nemen de Amerikanen het niet zo nauw met de werkelijkheid.

En wat ik eigenlijk niet begrijp waarom we medelijden moeten hebben met iemand die drugs smokkelt. Daar zijn de amerikanen toch fel op tegen?

En ik zou er niet zo fel tegenin gaan. De mensen die denken dat het er zo echt aan toegaat, die overtuig je hier echt niet.

Redlop

Wellicht is de narratieve vertelling niet authentiek, maar daar is het een speelfilm voor. Om te zeggen dat de kern van het verhaal, namelijk de mensonterende omstandigheden in een Turkse gevangenis, een verdraaiing van de feiten is, gaat nogal ver.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

ach volgens de laatste dingen die ik in de pers gelezen heb is het ook geen pretje om in de USA in de bak te zitten.

Mishandeling, verkrachtingen en wat al niet meer schijnen ook daar gewoon te zijn.

Niet dat ik wil zeggen dat de omstandigheden in Turkse gevangenissen een lolletje zijn, maar zolang het geen docu is, hou ik een slag om de arm en geloof ik dat er sprake is van enige dichterlijke vrijheid.

Redlop

Wat zitten deze lui dan eigenlijk een potje moeilijk te doen zeg!

Redlop schreef:

Wat zitten deze lui dan eigenlijk een potje moeilijk te doen zeg!

Ik heb zo'n gevoel dat ik me aangesproken zou moeten voelen.

Zo ja: wat heb jij een bord voor je hoofd zeg.

Jordy: mij er niet van beschuldigen dat ik weer offtopic bezig ben. Ik ben niet degene die niet leest wat er al tig maal is geschreven.

ThaMovieVoter

Aan de ene kant kan je ook denken, verdienen moordenaars, zware criminelen (bijv. terroristen) en aanranders en verkrachters het dan om 'menselijk' behandeld te moeten worden?

Dat zou voor hun juist een stimulering zijn om hun ziekelijke leven te hervatten.

Billy Hayes had gewoon 'pech' , en niets anders dan dat, hij was de verkeerde persoon op de verkeerde plek die eigenwijs was om wat drugs te smokkelen.
Dat is gewoon een stomme fout geweest en daar mag hij best voor gestraft worden, aleen niet zo ernstig overdreven als in de film wordt uitgebeeld.

btw. ik ben benieuwd of Billy ook in het echt Rifki's tong had afgebeten, en of hij echt op die manier is ontsnapt zoals je in het einde van de film ziet ( de cipier die hem wou verkrachten vermoord en pak aangetroken???

avatar van Zeross

Zeross

vast wel. Hoe zou die anders zijn ontsnapt ? Als die anders was ontsnapt zouden ze dat wel zo hebben laten zien

avatar van Benninf

Benninf

Eigenlijk zou deze film in de top 250 moeten staan, maar omdat sommigen zich persoonlijk gekrenkt voelen zit dat er helaas niet in

avatar van retromania

retromania

Dit is wel een waar gebeurt verhaal he !!!

avatar van Jordy

Jordy

retromania schreef:

Dit is wel een waar gebeurt verhaal he !!!

Bedankt voor deze nuttige bijdrage...

Anatolia

Ach, in mijn begintijd op deze site was ik ook zo enthousiast

idd, ik ook

avatar van starbright boy

De discussie over het waarheidsgehalte van deze film laat ik wijselijk buiten beschouwing. Ik hou het op de vraag of ik de film goed vond. En hij viel mij tegen.

De film heeft nogal te lijden onder een nogal dik aangezet scenario, waarin met te grote halen door het leven van Hayes in de gevangenis wordt gegaan. Voor nuance is nauwelijks ruimte. Voor verassingen ook niet. Er worden hier en daar wat lijntjes uitgegooid (een homorelatie bijvoorbeeld) waar verder niets mee gebeurd. De film laat wat dat betreft nogal wat liggen en maakt zich er makkelijk vanaf en weet mij niet of nauwelijks te raken. Te veel exploitatie, te weinig emotie. Tel daar de qua filmmuziek altijd irritant gedateerd klinkende Moroder bij op.

Aan de positieve kant: Brad Davis was goed en zeker het begin van de film (de scenes op het vliegveld) beloofden veel. Verder was de film zo om. Een hele krappe voldoende.

ThaMovieVoter

Ik vind de muziek van moroder juist wel wat hebben, vooral op het eind erg mooi.

Maar niet meer geschikt voor deze tijd, behalve vangelis dan.

avatar van mikey

mikey

Extreme film over een turkse gevangenis. Vandaag de dag nog durven enkele mensen niet naar turkije na het zien van deze kul. Toen deze film uitkwam was turkije in rep en roer. terecht hoor want onze turkse medemens wordt hier afgeschilderd als hypocriet, laag en sadistisch! dat maakt de film juist heel bijzonder, let vooral op de speech van de hoofdpersoon in de rechtbank. Voor de fijngevoeligen en kids onder ons; deze film bevat extreem naar en grof geweld en (soort van-legitiem) racisme. 2

avatar van Diesel

Diesel

Can't agree more mikey.

avatar van Benninf

Benninf

Helaas staat door een aantal mensen met enorme grote tenen deze film niet in de top 250 , terwijl hij dat zeker verdiend! Prachtige film!

4.5 ster

Redlop

Can't agree more Benninf.

avatar van Hagenees

Hagenees

Mega film

en niet zeuren...

alsof heel Duitsland in rep en roer was na Schindler's List of welke andere film over WO 2.....

Generaliseren.... pfffff.... leef mee met de persoon in de film en ga niet lopen kibbelen over politieke futiliteiten

avatar van mikey

mikey

politieke futiliteiten? en dat voor een hagenees.

trouwens vind je de jodenvervolging net zoiets als het opsluiten een drugssmokkelaar? deze film heeft onterecht paranoia veroorzaakt over turkije. tuurlijk mag je een film maken over een turkse gevangenis maar doe dat dan een beetje genuanceerd. ook al is dat wat minder heftuch.

In een interview met de Turkse krant Milliyet zegt Oliver Stone:

" 'Midnight Express' was een goede film, maar vanwege de scènes betreffende Turkije begrepen mensen hem verkeerd. In alle gevangenissen overal ter wereld komen zulke situaties voor.

Maar wellicht zou ik de film anders gemaakt hebben, als ik de dingen op een andere manier had bezien. "

Beetje vaag.

avatar van chiquita

chiquita

bron : telegraaf.nl

De Amerikaanse filmregisseur en scenarist Oliver Stone wil de promotie van zijn nieuwste film Alexander in Turkije, aangrijpen om een poging tot verzoening te doen met dat land. Het Turkse volk is nog altijd boos op Stone vanwege diens film Midnight Express uit 1978, die het imago van Turkije in het buitenland ernstig schaadde.

Midnight Express vertelt het verhaal over de jonge Amerikaan Billy Hayes, die in 1970 werd betrapt toen hij probeerde hasj te smokkelen vanuit Turkije. De film schetst een gruwelijk beeld van de leefomstandigheden in Turkse gevangenissen, met schokkende beelden van marteling en verkrachting.

Hoewel marteling een wijdverbreide gewoonte was in het Turkse gevangeniswezen, heeft Stone moeten erkennen dat hij zich wel erg veel artistieke vrijheid heeft veroorloofd bij de verwerking van Hayes' verhaal tot het uiteindelijke scenario. Ook kreeg regisseur Alan Parker stevige kritiek omdat de Turkse karakters in de film op uiterst negatieve wijze werden neergezet.

Midnight Express werd direct zijn uitkomen verboden in Turkije. De Turken zien de film nog altijd als het symbool van anti-Turkse propaganda in het westen. Pas in de jaren negentig was hij te zien op de Turkse televisie.

Stone heeft dinsdag in Istanbul een ontbijt met de Turkse minister voor Cultuur en Toerisme Erkan Mumcu. Die wilde niet op de zaak ingaan, maar het bedrijf dat Stone's nieuwste rolprent in Turkije distribueert, heeft laten weten dat Stone op een vredesmissie is.

Anatolia

Ik had hier eigenlijk een lap tekst geschreven, maar om geen ouwe koeien uit de sloot te halen heb ik er maar van afgezien.

Wel zou ik voor het mooie contrast dat het zal opleveren, die ene andere woorden van Oliver hier willen vermelden:

For a nation of pigs, it sures seems funny that you don't eat them! Jesus Christ forgave the bastards, but I can't! I hate! I hate you! I hate your nation! And I hate your people! And I fuck your sons and daughters because they're pigs! You're all pigs!

Miljoenen kijkers leefden hier met een fantastisch acterende Brad Davis mee, beste Oliver. Voor die miljoenen kijkers komen je recente uitlatingen nogal te laat.

Voor je geloofwaardigheid is het daarom het beste dat jij maar gewoon afstand houdt van varkens.

P.S. Ik weet dat je dit leest.