Genre: Mystery / Drama
8,5 (1.569.853)
Releasedatum: 8 februari 2007
Bekijk via Prime Video
Plot The Prestige
"Are You Watching Closely?"
Robert Angier en Alfred Borden zijn al van jongs af aan, toen ze nog lerende goochelaars waren, elkaars rivalen geweest. Nu, rond 1900, zijn ze beiden volleerde illusionisten en is hun rivaliteit tot immense proporties gegroeid. Zelfs zo groot dat alles en iedereen in de buurt van de aartsrivalen gevaar loopt.
Robert Angier
Tesla
Alley
Judge
Werwolf
Precies! Er wordt weer eens teveel gezocht naar een 'nog briljantere' verklaring. Gebeurde bij Memento ook al, terwijl die film ook niet bijster ingewikkeld in elkaar zat. Los daarvan vind ik allebei de films prima hoor..
Knisper
Maar je ziet nota bene dat hij wél werkt! In een flashback, maar dan nog! Vervolgens zie je een dode kopie in een waterbak, een dode kopie in het lijkenhuis en nog eentje die door Bale's karakter wordt neergeschoten! En dan heb ik het nog niet eens over verdubbelde hoeden en katten...
Dan kun je wel zeggen dat je het niet wilt geloven, maar er is gewoon geen andere verklaring! Laat staan dat het duidelijk is dat de machine niet werkt! Kom op zeg, het lijkt mij juist overduidelijk dat hij wél werkt. Dat is juist wat de film wil vertellen

Je moet luisteren naar wat er gezocht wordt op het einde, bij het dode lijk van Angier in de watertank. Dat is namelijk een kort en onduidelijk shot, waaronder gezegd wordt dat mensen voor de gek willen worden gehouden. Lijkt me duidelijk dat dat een mindfuck is. Die andere twee lijken komen voort uit verhalen die of door Angier of door Bale worden verteld en zijn daardoor dus subjectief (van die dagboeken kloppen toch geen snars blijkt wel in de film). Die hoeden en katten neerleggen is voor Tesla geen moeite, aangezien dat wel de manier was om Angier te overtuigen en hij zo heel, heel veel geld heeft kunnen verdienen. Ik zou best op zoek gaan naar vijftig identieke hoeden, als ik daarmee een paar ton kon opstrijken.
Blijft het overigens raar vinden dat mensen zo verontwaardigd zijn als je beweert dat de machine niet werkt. Misschien dat mensen zich toch niet graag beetgenomen voelen.
otherfool
Men wil niet bedot worden omdat hij zich zo wanhopig vastklampt aan 'de waarheid' en onbewust wéét dat magie niet bestaat. Maar de film zegt: geloof de magie, want hij is er. "Of course you're not really looking, 'cause you don't really want to know the truth. You want to be ... fooled." M.a.w: Je wil niet geloven dat de magie er is, en daarom sluit je je af.
Fascinerend hoe een zin verschillend uitgelegd kan worden. Volgens mij is het: je wilt je juist wel laten mee- en vervoeren, je handen stukslaan, en niet stilstaan bij wat er werkelijk gebeurd. De logische verklaring die er voor alles is (voor de goocheltruc, en voor mij dus ook de film) schakel je even uit omdat je bedot, betoverd wilt worden. Dus accepteer je dat er opeens een duif is, je accepteert de machine. Maar als je beter kijkt is die er *niet*, het kan niet, magie bestaat niet, terwijl je wel wilt dat het bestaat. We draaien dus de betekenis van de laatste woorden 180 graden om...
Al met al heb ik prompt zin de film nog eens te bekijken...
serpico
Al met al heb ik prompt zin de film nog eens te bekijken...
.Opzich kun je ook wel gelijk hebben, het probleem is dat er gewoon geen andere goede verklaring te vinden is. Nog iets dat mijn theorie onderstreept: bij de extra's zijn shots te zien van de kamer waarin de eindscène zich afspeelt. En wat blijkt, hij staat helemaal vol met watertanken met duplica's van Angier erin...
Olivia
Gisteravond gezien. Spannender dan de concurrent, en net even wat interessanter qua verhaal.
Ik heb nu niet veel tijd om een echt verhaaltje (mijn mening
) er bij te zetten, maar alvast 4 sterren, o.a voor Christian Bale (een van mijn favoriete acteurs).
IcU
Geweldige film! Tijdens het kijken van de ontknoping snapte ik het niet helemaal. Dit kwam omdat ik het realisme er probeerde uit te halen. Achteraf, na mezelf te hebben toegegeven aan het plot, vond ik het surrealistiesche einde toch wel briljant. 4½* Geweldige acteer prestaties en regie.
Olivia
Okay, nog even mijn stukje over deze film
Vond het een erg leuke en spannende film. Even wat verwarrend door de verschillende flashbacks vanuit verschillende personages.
De ontknoping vond ik erg interessant, een paar hele interessante gebeurtenissen om over te puzzelen. Dat zal ook wel de bedoeling zijn van de film. Je ziet ook mensen hier speculeren over de waarheid (wat is er nu echt gebeurd, wat is de boodschap, wat moeten we geloven en wat niet), en ik denk dat dat precies is waar de film heen wilde. Ik hou daar in ieder geval wel van.
Op zich, er zaten wel wat dingetjes in die voorspelbaar waren.
Dat Borden een tweelingbroer had, had ik absoluut niet verwacht, al had ik wel de hele tijd het gevoel dat er meer stak achter die Fallon. Wbt Angier: Dat 't 'm zat in het klonen, dat had ik al vrij snel door, net zoals de meesten. Alleen dacht ik dat hij zijn kloon vermoordde. Maar als je goed kijkt, dan kom je erachter dat Angier juist graag in de spotlights wilde staan, en dus als allereerste zichzelf heeft laten vermoorden. Dat de mysterieuze Caldlow eigenlijk Angier(of hem als kloon was) vond ik vrij snel te raden.
Of verwoord ik dat nou niet helemaal goed? Ik vond die dingen aan de ene kant voorspelbaar, maar toch stak ook daar weer meer achter. En dat vind ik dan weer leuk aan deze film, aan het eind stond ik er toch weer versteld van.
Het acteerwerk was dik in orde, maar ik moest wel even wennen aan Bale met een ander accent. In een aantal films speelde hij een heel strak en beheerst(of erg verknipt) personage (bijv. in Equilibrium of American Psycho). Maar ik vond dit ook wel weer goed bij hem passen.
Hugh Jackman kende ik vooral als Wolverine, dus het was wel eens verfrissend om hem te zien als beschaafde, glad geschoren showman in een victoriaans pakje.
veron35
Soms een beetje voorspelbaar, maar ik vind deze twist en turns nog beter dan bij The Game. Ik had echt niet verwacht dat de een een broer had. Ook vond ik het goed dat er niet echt een goede of een slechte in deze film zat. Opnieuw een meesterwerk uit het top jaar 2006.
Een dikke 4,5*.
Snipvogel
Heel orgineel als je het mij vraagt! 1 van de beste films die ik ooit heb gezien. De film laat je nadenken, je snapt dingen niet, maar je denkt er over na en alles klopt gewoon!
Ik vond het niet voorspelbaar! Een beetje verwarrend, oke dat begrijp ik als je dat vindt!
Maar gewoon geweldig, mag je niet missen!
5 sterren!
Mad Man Mundt
Die Nolan ongetwijfeld express niet zo expliciet in zijn eind versie heeft gelaten, zodat meerdere interpretaties mogelijk bleven.
De kracht van de film.
Vandaag nog eens herzien en wat blijft 'ie vet, het feit dat stukken van de film louter uit elkaars (gemanipuleerde) dagboeken zich afspelen, is briljant en maakt veel verschillende theorieën mogelijk, de hele film zit vol met mooie, zorgvuldig vanaf het begin opgebouwde, aanwijzingen om ze voeden.
Zelf zou ik toch ook nog steeds magie kiezen, alweer; als het echt een illusie was en de machine niet werkt, zou Angiers als 'ie sterft, Borden nog steeds vertellen dat de machine wel werkt? Toegeven dat het een illusie was zou hem een nog grotere illusionist als borden maken en zou zoetere wraak zijn.
Ergens zelfs nog theorieën van iemand gelezen dat Angiers nog leeft en een kloon, Borden z'n laatste leugen verkoopt. D'oh
Te gek zo'n film!Stem verhoogd van 4,5* naar 5* Nolan rules!
De kracht van de film.
Ik bedoel maar, waarom zou Nolan die set wel laten bouwen als hij niet zou passen in het verhaal?
Olivia
Ja als je goed kijkt wanneer Borden aankomt in deze ruimte dan zie je aan de zijkanten al dingen staan, die je op dat moment nog niet kan thuisbrengen, en dan zie je vervolgens iets later dat het watertanks zijn. Ik ging dus al vrij snel uit van meerdere klonen die allemaal al gedood zijn door eerdere klonen...zeg maar
silhoupin
Een magisch meesterwerk van Nolan. Misschien wat traag in opbouw in het begin maar naar het einde toe zeer zenuwslopend tot de laatste seconde. Nolan houdt van plotwendingen en hij brengt ze hier ook weer wonderbaarlijk sterk in beeld.
4 sterren.
tiiim
Zo, wat een discussie hier. Ik ga daar verder niet op in, ik wil enkel zeggen dat ik het een voortreffelijke film vind, heel mooi gefilmd, mooi verhaal, en overweldigende acteerprestaties hoor.
Petje af,
mwjrommens
Wat een geweldige film. Heb hem al een tijdje geleden in Antwerpen gezien. Alle films waren vol en zijn "maar" hier naartoe gegaan. Ik had er verder geen gedachte bij.
Maar wat een goeie film, zat echt geboeid van begin tot einde.
Hier is goed over nagedacht en wat een geweldig einde. Kan wel begrijpen dat er misschien mensen zijn die het einde niet helemaal kunnen volgen!
TOP!!
animalkrullie
Een sterke film met een sterke cast.
Een film met heel veel wendingen, waar je je aandacht wel bij moet houden.
Je word nog wel eens op een verkeerd been gezet.
Mister_Movie
Ik vind het ook een goede film.
In het begin, of laat ons maar zeggen de hele eerste helft van de film, moest ik me steeds maar afvragen wie wie is. De goochelaars lijken uiterlijk nogal op elkaar en ik dacht aanvankelijk ook de de man met de grijze baard een van de twee goochelaars was. Moeilijk te volgen allemaal, maar 't kan aan mij liggen.
Toch verveelt de film nooit. Je krijgt heel wat goochelkunstjes te zien en de rode draad, de concurrentie tussen de twee, beklijft wel.
Het einde was zeer mooi. Het is zo'n een einde dat je onmogelijk kan voorzien en dat je wel met een tevreden gevoel achterlaat.
Het feit dat het goochelen op een bepaald moment aan de magie grenst, vind ik zelf een pluspunt. Het verhoogt de spanning.
de4edag
Onwaarschijnlijk goede film!
De magie spat van het scherm en het plot is briljant.
De beste film die ik in jaren gezien heb, kijken dus!
Chattingforum
Deze film heb ik net gekeken, een erg goede film, en leuk vanwege het feit dat het over goochelaars ging. Ik denk in het begin van, waar hebben ze het nou over, wanneer gebeurt er nou. Maar des te langer je kijk des te meer je het goed gaat volgen. Echt goochelen word al door meesters gedaan, deze film is door echte meesters in het vak gemaakt.
Timecop
Film waarbij je goed je aandacht moet (en wil) houden. De spanning bouwt zich perfect op naar het einde. De ontknoping is erg goed gedaan. Een 3,5.
FL88
Eindelijk gezien, maar helaas een zware tegenvaller.
Het begin was sterk en trok me gelijk in de film. Het acteerwerk van met name Caine en Bale (als was hij niet zo goed als eerder genoemde) waren hiervoor verantwoordelijk. Jackman had een aantal mindere momenten gedurende de film, maar wist overall wel te overtuigen. Al met al een bijzonder goeie cast (ik vergeet Scarlett Johansson nog) dus.
Helaas zorgden de vele twists ervoor dat ik op een zeker punt in de film geen binding meer voelde met het verhaal of één van de personages. De twists komen te gezocht op mij over en waren grotendeels nog voorspelbaar ook.
Jammer, want er had mijns inziens meer ingezeten na het sterke begin. Een gemiste kans.
Max en Joep
nou, dat was dus ook gewoon zo, niet waar?
waxs
Het verhaal liep een beetje vervelend, qua tijdlijn, vond dat zelf niet altijd even handig gedaan. Des al niet te min erg vermakelijk 3,5*
Filmfreaker
The Prestige is een spannende en zeer meesterwerk van een thriller. Je zit vol spanning af te wachten wat er gaat gebeuren. Je gaat je in de personen verdiepen. Ook merk je op een gegeven moment dat de tijdlijn niet chronologisch is. Zeer mysterieus. Op het einde wordt in één ruk alles duidelijk. En je staat verbijsterd wat er allemaal achter gezeten heeft.
5 sterren. Een meesterwerk van een film. Dat doen zelfs oscarwinnende regisseurs niet na.
hellblazer93
Dit is echt een van de betere films uit 2006. Het verhaal is prachtig uitgewerkt, totaal onvoorspelbaar en een mooi einde. De film komt goed op gang en de spanning loopt erg goed op. Het is wel ietwat gecomplimeerd, maar als je het einde ziet is alles wel duidelijk. De acteurs zitten allemaal erg goed in hun rol, maar Hugh Jackman vond ik er niet goed in passen. Toch is dit een zeer goede film en ik geef hier wel vier sterren voor.
tn2543
Op IMDB staat deze film op nummer 88 van de top 250 met 94,569 stemmen. Zegt genoeg lijkt me...
g4uth13r
Ik heb de film nu een 4tal keer bekeken en ik uiteindelijk na de 4de keer heb ik beseft dat deze film niet anders dan 5 sterren verdient.
De tijdlijn loopt idd niet geheel chronologisch, maar het leuke aan de zaak is dat als je de film kort na elkaar bekijkt je begint te letten op details en zo kan je uiteindelijk zien dat van in het begin van de film er al hints en tips zijn naar de ontknoping zijn, maar dat kan je onmogelijk beseffen de eerste keer je de film bekijkt. Trouwens let er ook op hoe de vrouw van Borden steeds herhaalt: "Today you love me" of "Today you love me not" wat duidelijk verwijst naar het feit dat er een tweelingbroer in het spel is
Uiteindelijk waar het in deze film om gaat is de totale opoffering die de bijde rivalen over hebben om te streven naar succes en te streven naar het beter worden dan de andere. Dit kan je duidelijk afleiden aan de hand van verschillende zaken:
- De voorstelling van de Chinese goochelaar
- de ene broer Borden die zijn 2 vingers afknipt om nog steeds als 2 druppels op de andere te lijken
- Het feit dat Angier iedere avond zelfmoord pleegt, niet wetende of hij de man in de glazen tank of de man is die voor het publiek verschijnt.
Ik vind het dan ook zwaaaar kut dat jullie allemaal andere dingen zoeken achter dat hele kloonproces, eigenlijk is dat enkel in de film gebracht ter illustratie van de rivaliteit (de één een tweelingbroer, de ander een kloon)
Daar heb je gelijk in!
X__Liesjj
Geweldige film, ik heb een zwak voor Hugh Jackman en Christian Bale acteerde naar mijn mening ontzettend goed. De film vond ik niet langdradig, misschien komt het ook omdat ik niet van films houdt waar ze alles tegelijk in elkaar proppen en alles verkorten.
Dikke 5 *

Mysteryfilm 'The Prestige' van Christopher Nolan wordt morgenavond uitgezonden op televisie

De tien best beoordeelde films van de jarige Hugh Jackman (55)

De vijf beste films van de vandaag jarige Christian Bale (48)

Vijf goede films die met je brein spelen

The Shawshank Redemption

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

The Usual Suspects
Thriller, 1995
londen, engelandzelfmoordcompetitiegeheimobsessiemagiedagboeksterven en doodtwistclass societyillusiontrickshostilityclasspartnerrivaliteitsteampunkcrueltyhangingjail cell19e eeuwnikola tesla goochelaartesla coilbittersweet secretdirectmind-blowing antagonisticembarrassedpretentious