• 9.369.500 stemmen

Met onder meer: Jamel Debbouze, Samy Naceri en Roschdy Zem

Gesproken taal: Arabisch en Frans

Releasedatum: 18 januari 2007

Plot Indigènes

"The true story of World War II's forgotten heroes."

In 1943 vecht Frankrijk tegen de bezetting van de Elzas door de nazi's. Abdelkader, Saïd, Messaoud en Yassin zijn soldaten afkomstig uit Algerije. Men noemt hen "Indigènes". Vanwege hun reputatie als moedige mannen, worden ze gerekruteerd en naar de voorste linies gestuurd. Ze zullen vechten voor de vrijheid van Frankrijk.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Saïd Otmari

Messaoud Souni

Sergent Roger Martinez

Caporal Leroux

Capitaine Durieux

Margueritte village Vosges

avatar van ewalk

ewalk

Deze film is ook geen oorlogsfilm om te laten zien hoe erg de oorlog zelf was, zoals Spielberg dat wel heeft laten zien met zijn expliciete beelden in SPR. Spielberg had bewondering voor de GI's die Europa gingen bevrijden en maakte al vanaf jongsaf aan filmpjes over de stoere (blanke) Amerikaanse soldaten die tegen de slechterikken vochten. Hij raakte niet alleen geinspireerd doordat zijn vader in Birma vocht, maar ook omdat hij veel naar oorlogsfilms met John Wayne keek. Hij wilde deze heldenrol van GI Joe een nieuw leven inblazen, maar dan wel zodanig dat een ieder kon zien hoe smerig de strijd echt was en wat deze Amerikanen wel niet hebben opgeofferd ver van huis. Dit leverde hem veel lof op onder de veteranen omdat men op deze manier hun verhaal niet meer hoefde te vertellen. Het werd als het ware voor ze verteld.

Bouchareb wil met dit verhaal niet laten zien hoe smerig de oorlog was voor soldaten maar wil meer laten zien hoe smerig het racisme, koloniaal denken, het superioriteitsgevoel, het minderwaardigheidsgevoel, aanwezig was tijdens de strijd van soldaten die dachten voor een zaak te vechten die hen ook aan ging. Uiteindelijk blijken ze op een zodanige wijze misleid dat dit 60 jaar na dato nog doorwerkt in de Westerse Maatschappij. Deze film had tevens gemaakt kunnen worden door een Nederlander, Brit of Amerikaan. (maak van de Berbers: Indonesiers, Molukkers, Surinamers, Antillianen of Indiers, West-Indiers, Diverse Aziatische volkeren, Afro Americans, Native Americans etc.).
Uiteindelijk gaat het ook om de wijze waarop onderdrukking plaatsvindt. De sergeant werd door de andere offcieren niet voor vol aangezien,( hij was immers in maghreb(noord afrika) geboren), eigenlijk was hij hierdoor onzeker en dit reageerde hij op de klerk af en de soldaat die officier wilde worden, verder pesterijen (eten, post etc.) Zo ging het ook in het Amerikaanse leger toen men zwarten liet meevechten.

De film roept de sfeer heel goed op en de filmmaker laat zijn positie goed zien: Mensen vergeten snel, helemaal als de interesse voor de geschiedenis zeer selectief is. Dit zou ook op kunnen gaan in ons kikkerlandje!

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Mooie oorlogsfilm over de Algerijnen en Marokkanen die vechten voor de vrijheid van hun koloniale bezetter. * 4

avatar van davy jones

davy jones

Ik moet die film deze week zien voor de week van de franse film bij ons in België.Kan er iemand mij zeggen of het een goeie film is of dat hij tegensteekt en den trailer kan ik ook nergens vinden.

avatar van Gerritj

Gerritj

Alweer zo'n fantastische film die het grote publiek niet zal bereiken.

Wat worden de verschillende karakters geweldig weergegeven. Ook de onverschilligheid van de Fransen jegens de Afrikanen werd zonder overdrijven goed naar voren gebracht.

En dan de soundtrack met als climax de muziek bij aftiteling.

Subliem.

Jammer genoeg is hier in Europa weinig belangstelling voor de Arabische muziek en ook vooral die van India heel laag.

Ook bij deze film heb ik weer met verbazing naar de aftiteling gekeken. Niet zozeer naar de namen maar vooral naar het aantal.

Wat een medewerkers. Voor en achter de camera.

Dan realiseer je pas wat een regisseur en zijn assistenten moeten doen om de film te maken zoals hij hier gepresenteerd wordt.

4.0

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

ewalk schreef:

Deze film had tevens gemaakt kunnen worden door een Nederlander

Die film zou ik graag willen zien, inderdaad. Maar ben bang dat er geen filmmaker is die daar voorlopig z'n handen aan gaat vuil maken en dat we het de komende jaren nog gewoon moeten doen met halfbakken oorlogsfilmpjes als Zwartboek en consorten.

Het onderstreept nog eens dat deze filmmaker wel de ballen had om een bijzonder pijnlijk onderwerp uit de franse geschiedenis aan te pakken. Ik hou wel van dat soort films, die een interessant historisch perspectief bieden, die buiten de gebaande paden gaan.

Hoewel Indigènes zich afspeelt in oorlogstijd is de thematiek hier toch anders dan in veel oorlogsfilms. Eigenlijk gaat deze film veel meer over hoe de westerse landen hun koloniën altijd als melkkoe hebben beschouwt; Of het nu was voor grondstoffen of kanonnenvoer. En hoe de inwoners uit die verre landen altijd als tweederangs burger zijn behandeld. Het maakt niet uit wat je doet, al ben je nog zo'n goede soldaat die zijn leven geeft voor een vreemd vaderland, altijd speelt dat stempel van afkomst een bepalende rol.

Vind ook niet dat de regisseur hier met de boodschap over ongelijkheid en het brengen van een eerherstel voor de soldaten afkomstig uit de koloniën over de schreef gaat. Nergens wordt de film echt vervelend belerend of drammerig.

Is er naast deze prangende boodschap verder ook nog wat te genieten? Zekers! Indigènes is een prima en mooi geschoten film. De hoofdrolspelers spelen hun rollen met genoeg overtuiging om de stereotypische kenmerken te ontstijgen. Er zijn bovendien genoeg spannende en sterke actiescènes om bij de les te blijven en het geheel niet te laten verzanden in een droog drama. Bovendien is de muziek erg mooi en passend (Khalled als ik me niet vergis maakte ook al samen met Eddie Veddder de prachtige soundtrack voor Death Man Walking).

Op alle fronten meer dan prima film dit; 4*

En toch inderdaad jammer dat zo'n mooie film, waar zo veel moeite voor is gedaan maar een zo relatief klein publiek weet te bereiken.

avatar van schaper

schaper

Prachtige film, heb erg genoten van het spel van de hoofdrolspelers. Het verhaal is zeer boeiend en laat een goed beeld zien hoe het eraan toe ging in die tijd. Kwam erg geloofwaardig over mede door het goede spel.

Z'n 4.5 ster dik waard.

avatar van james_cameron

De film heeft het hart op de juiste plaats en zit vol goede bedoelingen, maar helaas komt het er niet altijd even goed uit. Het script is sporadisch wat saai en prekerig en de personages missen diepgang. De oorlogsscenes zijn gelukkig dik in orde; vooral de climax is spectaculair en spannend.

avatar van Lars

Lars

Heeft iemand deze DVD hier in nederland al kunnen vinden? of word import met Frans gesproken met engelse subtitels.

avatar van james_cameron

Wordt hier in nederland helaas niet uitgebracht. In België wel, maar daar heeft de film geen ondertiteling. De beste keus is dus de engelse import-versie, met engelse ondertiteling. Die dvd bevat overigens ook een prachtige making of van een uur.

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

dit is een goede film.

de start was een beetje matig, maar de film wist me gaandeweg wel te pakken.

nu moet ik wel zeggen dat ik een fan ben van het oorlogs genre, ik vermoed dat de "neutrale" kijker dit niet zo'n topper zal vinden.

de film bevat alle facetten vd verschrikkingen, en "mooie" kanten van een oorlog.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Goede oorlogsfilm........aankijken meer dan waard........3,5

avatar van scumfrog

scumfrog

Mooie film met veel inhoud. Een aanrader.

avatar van cales77

cales77

Mooie film.....en genoeg stof tot nadenkenken denk ik, vooral als je frans staatsburger bent...

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Uitstekende film. Het gaat over een groep van vooral Algerijnse soldaten die in het Franse leger in Europa tegen het Duitse leger vechten aan in de laatste jaren van W.O. II. Indigènes is niet alleen een oorlogsfilm, maar gaat ook over de toentertijd achtergestelde positie van de Noord-Afrikanen/moslims in het Franse leger.

Indigènes bevat indrukwekkende beelden en er wordt zeer goed geacteerd. Je moet er in het begin wel even inkomen.

Ook vermeldenswaard is de prachtige muziek van de geniale componist Armand Amar.

avatar van ewalk

ewalk

cales77 schreef:

idd, maar ook als je afkomstig bent uit één van de landen die ooit mensen uit hun kolonieen uitzonden naar oorlogen om daar te sterven voor de idealen van de regering van de kolonisator.

avatar van cales77

cales77

uiteraard

avatar van guylopez93

guylopez93

in 1 woord: PRACHTIG

avatar van Quaest

Quaest

Goeie oorlog film! Maar jammer dat het beetje langdradig.. maar het muziek is prachtig..

avatar van fieko

fieko

guylopez93 schreef:

in 1 woord: PRACHTIG

kan ik niets meer aan toe voegen

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ik zie dat ik dit met een magere 3* heb beoordeeld. Geen idee waarom eigenlijk, maar het meeste ben ik wel vergeten van deze film. Volgens mij waren de actiescenes heel behoorlijk, maar de rest eromheen niet heel boeiend en voornamelijk geforceerd overkomend...

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Amen.

Ik voel me aangesproken. Wil verder niet te ver op mijn afkomst ingaan, maar ik ben hier niet voor niks in Nederland.

Geschiedenis...

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Jij snapt het man!!

avatar van desert

desert

Goede film met een boodschap.

avatar van Kierkegaerd

Kierkegaerd

Indrukwekkende film. Iedereen die hier uitkraamt dat hij langdradig is of te weinig actie kent, stel ik voor Terminator te huren; dit soort films vereist namelijk enig gevoel voor geschiedenis. En je kijkt hem niet voor het geweld.

avatar van b00ts

b00ts

Erg goede film. Wist niet eens dat zij voor de Fransen gevochten hadden in WW2. Indrukwekkend einde van de film. Goede acteurs en dito verhaal. Vier sterren van mij.

avatar van Humphrey

Humphrey

Zeer goede film die eindelijk eens de rol van de Noord-Afrikanen naar voor brengt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een film met een duidelijke boodschap, die bovendien realistisch weergegeven is. Zeker 4*.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Pareltje onder het genre oorlogsfilm, best wel origineel, zeker en vast door het concept die totaal verschillend is van wat we al gezien hebben qua heldenfilms in de oorlog maar ook qua oorlogsdramas. Hierbij bekijken we oorlog vanuit een totaal andere invalshoek. Even niet proberen reconstrueren wat de oorlog was, dat doet het wel maar dat was niet de hoofdeigenschap. De hoofdeigenschap is wel de conflicten tussen de Fransen en andere Afrikanen in het Franse leger, wat heel wat rascistische elementen oplevert. Ik begrijp dan ook hoe de Afrikanen zich voelden.

Samy Naceri lijkt me in de eerste plaats wat miscast, gelukkig komt hij niet al te veel aan bod. Een verassing was het gezicht van Mélanie Laurent in het franse dorpje die toen der tijd (2006) nog niet zo bekend was en haar echte bekendheid pas recent gekregen heeft door Inglourious Basterds, altans zover ik weet. De rest van de cast, ook hoofdrolspelers, tillen het niveau van acteerwerk mooi boven de middelmaat.

Wat ik prachtig vind is de Arabische muziek. Arabische muziek is al altijd één van mijn lievelingsmuziek geweest, altans als het in films gebruikt wordt. Zeker als het dan nog eens perfect past bij de gebeurtenissen, zoals in Indigènes het geval is.

Zeer goed!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Canvas is een held !

avatar van Kr!kke

Kr!kke

JDSsmetje schreef:

Canvas is een held !

Ben benieuwd, ga hem opnemen en 1 van de dagen eens zien...

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Kr!kke schreef:

Ben benieuwd, ga hem opnemen en 1 van de dagen eens zien...

Idem hier Canvas