Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 1 maart 2007
Bekijk via Videoland
Plot Das Leben der Anderen
"Before the Fall of the Berlin Wall, East Germany's Secret Police Listened to Your Secrets."
In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.
Christa-Maria Sieland
Karl Wallner
Udo
Gregor Hessenstein
Humphrey
Prima film. Zo zie je maar dat de Duitse regisseurs ook iets in hun mars hebben. Een 4.
Don MN
Volgens mij zaterdag om 22.40 op Nederland 2, hoorde zoiets in de keuken toen reclame opstond. Dat zou echt goed nieuws zijn. Heb deze door een voetbalwedstrijd pas geleden gemist toen hij op Canvas werd uitgezonden. Zeer hoge verwachtingen.
moviemafketel
- 19752 berichten
Die zullen worden waargemaakt. Er hangt een constante spanning onder en boven deze film. Als je nagaat kwamen deze praktijken nog niet zo heel lang geleden voor. Heeft een grote indruk op mij achtergelaten destijds. Kijk ze!
domuslucis
Een monumentale getuigenis van een zeer bewogen tijdperk. Ongelooflijk goed vertolkt met een indrukwekkend einde.
Don MN
Inderdaad, gisteren was nog groot feest in Berlijn vanwege het vallen van de muur 20 jaar geleden.
Net de trailer nog even bekeken. Normaal gesproken krijg ik morgen de MikroGids, dan weet ik ten minste zeker of ik zaterdag kan kijken. Anders ga ik 'm vrijdag wel kopen ofzo.
Klopt! Deze film komt a.s. zaterdag idd weer op TV; Ned 2 om 22.40 uur.
Dat komt goed uit, want vorige week heb ik op Canvas de eerste 15 a 20 minuten gemist!
Klopt! Deze film komt a.s. zaterdag idd weer op TV; Ned 2 om 22.40 uur.
Naar mijn smaak behoort te openingsscene tot één van de besten ooit, dus die moet je zeker gaan zien
Die heb ik dus gemist!
Je wilt zeker niet alvast verklappen wat er in het begin gebeurt?
Nah, laat maar doen, ik wil zaterdag zelf kijken!
Whizbabe
Mooie film, soms ietwat saai maar bouwt mooi toe naar het einde toe..wat mij wel een fout leek:Toen ze die microfoons geplaatst hebben, zijn ze dwars door het behang heen gegaan? of opnieuw behangen? toen hij de draden lostrok op het einde van film, waren deze achter het behang!
Tijdens het plaatsen van de bugs kun je zien dat ze het met een soort naald onder het behang door duwen. Dus er is niet overheen behangen, ze hebben het nooit stuk gemaakt.
Die heb ik dus gemist!
Je wilt zeker niet alvast verklappen wat er in het begin gebeurt?
Nah, laat maar doen, ik wil zaterdag zelf kijken!
Bij sommige scenes gaar het er niet eens zozeer om wat er gebeurt, maar om de manier waarop het verteld wordt. Dat bewijst bijvoorbeeld de openingsscene van Once upon a time in the west wel.
Dit is wat mij betreft ook zo'n scene.
Ben benieuwd wat je er van vindt als je hem hebt gezien.
Ik ga zeker kijken!
Ik ben zéér benieuwd, want de film vond ik geweldig mooi alleen jammer dat ik de eerste 15/20 minuten heb gemist!
oemoemenoe
vind em niet goed genoeg om te boeien.
saai , kleurloos gespeeld in Derrick-style.
verhaal is best goed .
voorspelbaar einde met een drama als inleiding.
de vrouw gooit zich voor een truck.
niet mijn film.
narva77 (crew films)
Derrick-style? Niet alles uit Duitsland is in Derrek-style hoor!
Bovendien bevat je recensie een spoiler, en het is ook nog eens niet waar!
Dogie Hogan
Don MN
Kan 'm vanavond wegens afspraken toch niet zien, daarom gisteren gekocht en vanmorgen gekeken. Meesterlijke uitvoering van een diepgaand verhaal, ontzettend sterke hoofdrollen. Dat wordt een plaats binnen mijn top10.
Lupussy Galore
Een geweldig geacteerde aangrijpende film die me al twee keer moeiteloos boeide en diep ontroerde.
"Die Sonate vom Guten Menschen"
für HGW XX/7
"Das ist für mich"
Als je geboren ben na de val van de Berlijnse Muur zal het anders zijn.
Voor hen met een waar inlevingsvermogen een aanrader, zie deze film!
Ook als je weet wat het is om tegen gehouden te worden in wat je bent en had kunnen zijn doch niet echt "overleefd" heb wat het is om onder een onredelijk, smerig regime te moeten leven, wees voorzichtig met kijken......ik was bijna verstikt in emoties de eerste keer.....
(Eh......nee, ik heb nooit in de gevangenis gezeten, ben ook geen psychiatrisch patiënt, noch e.o.a. soort misdadiger. Maar ons land heeft ooit een smerig, vuil regime gekend, waar niemand meer iets van snapt of zelfs gelooft als ik er over vertel en daarom ook nooit meer iets over zeg......mijn mond is voor het laatst en altijd gesnoerd.......ik zal altijd nr. 304 blijven.......)
Loki87
ga ik zeker kijken lijkt me een echte topper.
kort0235
Werkelijk een zeer goede film! Vanaf minuut 1 tot aan het einde geboeid en geinteresseerd gekeken naar dit prachtige drama.
Van te voren had ik dat niet gedacht, maar ben volledig overrompeld door dit prachtige verhaal en zijn zeer goede acteurs.
Deze film krijgt van mij de hoogst mogelijke waardering, nl. een 5.0*.
Met een schuin oog vergeleken met Good Bye Lenin, maar het zijn toch twee totaal verschillende films. Good Bye Lenin had nog iets luchtigs met overigens ook prachtige muziek. Deze film was beklemmend, angstig, en vol ongeloof wat het fanatieke socialisme mensen kan aandoen, kortom een allesoverheersend drama, maar zooo mooi en ingetogen. Ik ben er helemaal kapot van. In tijden niet meer zo'n goede film gezien.
Quaternion
Een vraagje, zijn er ook dit soort films die zich afspelen in de Sovjet Unie toen Stalin aan de macht was.
domkey
Waarom stem je dan?
Omdat ik hem gezien heb! Lijkt me normaal toch?
Thomas83
Een indrukwekkende film over een heel boeiend onderwerp. Het knappe aan Das Leben der Anderen is vooral dat het script en acteurs zo goed zijn. De film opent sterk maar neemt hierna wel zijn tijd om de boel op te bouwen, en is dan zelfs wat aan de langdradige kant voor een nog redelijk lange periode. Maar dat betaalt zich allemaal uit op het einde, als allerlei dingetjes knap samen komen. Het einde vond ik erg heftig, zo geraakt door een film word ik zelden. De kracht aan het script is ook dat heel goed het leven in die tijd en die omgeving wordt uitgebeeld, met oog voor de grote lijnen maar tegelijk ook de gevolgen op het persoonlijke vlak. De rol van bad guys en good guys wordt ook nog aardig gerelativeerd. Er zit wel 1 echt duidelijke bad guy in de film, maar ook bij hem zou je er waarschijnlijk achter komen dat hij uiteindelijk niet zo erg is als hij lijkt, en ook iemand is die gewoon probeert te overleven, maar op zijn (foute) manier.
De film is audiovisueel goed verzorgd, maar wat dat betreft wordt het nog vrij sober gehouden. Het zwaartepunt ligt eigenlijk bij het script en de cast, en ook laatstgenoemde is erg goed. Er is niet eens echt sprake van 1 duidelijke hoofdpersoon, wel 2 of misschien wel meer, en die zijn allemaal perfect gecast en spelen zeer overtuigend. Vooral Ulrich Mühe heeft echt een glansrol, daar is praktisch iedereen het wel over eens. Het is ongetwijfeld al veel opgemerkt, maar zijn hele uitstraling en voorkomen alleen al zijn perfect voor de rol van een of andere punctuele stasi-officier. Dat speelt hij heel sterk, maar hij is ook nog eens echt goed als er de twijfel komt en hij meer zijn kwetsbare en gevoelige kant laat zien. Die scènes als hij thuiskomt van zijn werk in zijn sober en kil ingerichte appartementje en in zijn eentje wat TV loopt te kijken zijn echt pijnlijk om naar te kijken. De kilheid spat soms ook van de film af. Ik merkte hierboven al op dat alles sober is gehouden, maar dat is ook absoluut een stijlkeuze, waardoor de film zeg maar dat hele Oost-Duitse stasi-gevoel uitstraalt. Grauwe gebouwen, kaal ingerichte kamers, van dat kille TL-licht, echt vrolijk wordt je er niet van. Af en toe de juiste treurige (maar wel wat conventioneel klinkende) muziek of juist een wat langere stilte doen de rest.
Af en toe zit er nog wel wat humor in de film, maar dat zijn niet meer dan korte fragmentjes om het tempo er wat meer in de houden. Er zitten bijvoorbeeld nog redelijk veel dialogen in de film, die overigens niet bepaald slecht zijn geschreven. De acteurs krijgen alle ruimte om uit te blinken. Dit is echt zo'n acteursfilm eigenlijk, al zou je de film dan weer wat tekort doen om het alleen daar op te gooien. Sfeer en een ijzersterk script spelen een minstens zo'n belangrijke rol.
Het einde greep me echt bij de strot. Ik had de zelfmoord van Christa-Maria Sieland echt niet zien aankomen, pas toen ze de richting van de weg opliep. Werd ook wel op een heftige manier gebracht moet ik zeggen.
Na de zelfmoord worden de laatste eindjes nog mooi aan elkaar geknoopt, met wat flashforwards, Georg Dreyman die er achter komt dat hij toch werd afgeluisterd en vervolgens op onderzoek uitgaat, en vervolgens het toch weer beginnen met schrijven en zijn boek opdragen aan de stasi-officier die hem uiteindelijk gered heeft. Dat was wel een beetje een zoet momentje en vrij voorspelbaar, en de truc met de rode inkt was wat goedkoop, maar het werkte wel goed.
Al met al stapte ik door de stortvloed aan positieve verhalen met veel verwachtingen de film in, en ik ben niet eens teleurgesteld. Misschien is de lof net iets teveel van het goede doordat de film niet van begin tot eind weet te boeien, soms wat te langdradig is en misschien wel te lang qua speelduur, maar nog altijd is het een film die me erg wist te raken en die gewoon heel sterk is uitgewerkt. Vele hypes van de laatste jaren wat betreft veelgeprezen films vond ik duidelijk wat al teveel van het goede, bij Das Leben der Anderen heb ik dat niet eens zo. Geen 4.5 of 4.0 van mij, in elk geval niet op dit moment, maar toch zeker wel een dikke 4.0.
wavanbuuren
Ik zou hier toch twee van willen maken. Zowel Luitenant Grubitz (aangeven van de werkman om de mop, briljante scene trouwens! ) en minister Hempf (dwingt CMS tot sex) zijn allebei met hun eigen gewin en status bezig. Dat ze daarbij "Das leben der anderen" verwoesten laat ze koud.
Voor de rest kan ik me goed vinden in je review. Al moet ik zeggen dat ik van de langdradige momenten die je noemt absoluut geen last heb gehad. Vandaar dat mijn beoordeling dan ook **** 1/2 is.
Klopt! Deze film komt a.s. zaterdag idd weer op TV; Ned 2 om 22.40 uur.
Dit is wat mij betreft ook zo'n scene.
Ben benieuwd wat je er van vindt als je hem hebt gezien.
Gisteravond dus alsnog de eerste 15 a 20 minuten gezien!!!
Al waren het volgens mij eerder 20 minuten maarja, ik heb het begin gezien. Ik heb vorige week woensdag op CANVAS de film gezien vanaf het moment dat Dreyman voor het eerst op bezoek gaat bij Albert Jerska en tegen hem zegt "Het ziet er goed uit!".
Dus heb ik die - inderdaad - hele geniale openingsscene gemist op de Hogeschool van de STASI, en die ondervraging van een verdachte door Wiesler!
Trouwens, ik heb ooit in een documentaire gezien dat het écht zo ging in de DDR; dat verdachten of politiek gevangenen met hun handpalmen onder hun benen/dijen moesten gaan zitten. Het gevolg is dat je op een gegeven moment je benen en/of handen helemaal niet meer voelt!!
Als de bewakers ze dan een heel zacht tikje gaven, vielen ze op de grond! Dus je begrijpt wel dat dit een vreselijke ondervragings-methode was!
Óók heb ik dus die scene gemist waarin ze de afluisterapparatuur plaatsen in Dreyman's appartement. Die scene zit vlak vóór de scene waarin Dreyman op bezoek gaat bij Jerska.
Al met al had ik het begin dus niet willen missen, en nu snap ik bepaalde dingen uit de film ook beter (zoals met de buurvrouw van Dreyman die door Wiesler onder druk wordt gezet).
Nu is voor mij de cirkel rond, en ga ik mij beraden op een stem voor deze prachtige filmervaring! Ik denk dat ik op 4,5* of 5* uitkom!
wavanbuuren
Mooi zo narva! Gelukkig heb ik niet teveel gezegd
hdehoon
Wat een schitterende film is dat zeg, ik ben helemaal onder de indruk. Een van de beste films die ik de afgelopen jaren heb gezien. In het begin moest je even aan het trage tempo wennen maar naar mate de film vorderde, werd hij alsmaar beter, spannender en mooier. Het gaf ook goed de hele geschiedenis van de DDR weer op een manier die het persoonlijke drama ontsteeg, maar tegelijkertijd was het zo indringend omdat het via een persoonlijk drama werd getoond. Daarom: 5 sterren.

Drie spionagefilms met een steengoede beoordeling

Vijf goed beoordeelde waargebeurde films op Videoland

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002