• 9.375.568 stemmen

Met onder meer: Richard Gere, Edward Norton en Laura Linney

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 23 mei 1996

Plot Primal Fear

"Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real."

Een arrogante advocaat neemt de zaak aan van een jongen die door de politie opgepakt werd terwijl hij wegrende van een moord op een bisschop. De zaak wordt complex als duidelijk wordt dat er, naast de jongen, misschien nog een derde persoon aanwezig was ten tijde van de moord.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Eén van de betere rechtbankthrillers deze Primal Fear.

Norton debuteert hier verbluffend goed en de rest van de cast mocht er ook zijn. Films met Richard Gere zijn niet bepaald m'n ding, maar het belangrijkste is dat hij hier toch niet irritant overkwam.

Dé ontknoping was echter een kleine verrassing, maar het maakt de film zeker wel af. Dat het om een gespleten persoonlijkheid/schizofrenie ging had ik al vrij snel door. Ik had enkel niet zo ver nagedacht dat dit opgezet spel (komedie) zou kunnen zijn (en dat was het dus ook).
Onvoorspelbaar past hier beter dan verrassend.

Al bij al dus een geslaagde film goed voor ruime 3 en een halve ster.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Enige film waarin ik dat zeikhoofd van Norton kan velen, bovendien acteert hij prima itt al die overschatte rollen waar mensen hem nu onterecht om bewieroken. Zelfs Gere is nog te hebben in deze film.

avatar van hellbouncer

hellbouncer

Vooral de acteerprestatie van Norton maakt deze film goed, ik kan haast niet geloven dat dit zijn eerste film is. Bijna niemand heeft zo'n foutloze carriere als hij (misschien John Cazale?)

avatar van mrmedieum

mrmedieum

Ik begrijp niet waarom Edward Norton niet in de rijtje thuishoort van 1 van de beste acteurs: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Tom Cruise, Jamie Foxx enz. enz.

Die man zo ongelofelijk goed acteren!

5* voor o.a. de uitstekende acteerprestaties van Edward Norton en Richard Gere!

avatar van Uma Oldman

Uma Oldman

Ik verheug me erop om Norton's geweldige acteerprestaties te zien vanavond!!!

avatar van theresia

theresia

Als je een goede film wilt zien, moet je zeker deze kijken. Het verveelt geen enkel moment, en laat je zeker verassen. 4*

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Verzoek om spoiler: Eerste ca. 10 minuten heb ik gemist, tót het moment dat politie de vermoorde bisschop vindt. Wat ging daaraan vooraf?

avatar van Martoi

Martoi

Leuke vrijdagavond film was het. Omdat ik hier al had gekeken en ik dus wist dat het een onvoorspelbaar einde zou worden, vermoedde ik al dat de schizofrenie fake was. Heb ik trouwens eerder gezien in een film.

Maar al met al een vermakelijke film.

avatar van Benninf

Benninf

RolfWolf schreef:

Richard Gere die Laura Linney probeert te playen

avatar van Martoi

Martoi

Ik kan die Edward Norton waarderen. Geweldig hoe hij op geloofwaardige manier twee totaal verschillende tiepes neerzet.

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Martoi schreef:

Idem, maar toch bleef Primal Fear van begin tot eind boeien, en zat er een lekker vaartje in. Edward Norton acteert meer dan geweldig, in deze -voor de rest- vrij standaard film, vandaar 3.5*.

avatar van Smartass

Smartass

Ik vond het een erg goede film, al vond ik het eind niet erg verrassend op de één of andere manier. Ik zat wel de hele tijd met die rechter in m'n hoofd, ik herkende haar van een andere film/serie, maar ik weet nog steeds niet waarvan. Weet iemand het hier?

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Benninf schreef:

Richard Gere die Laura Linney probeert te playen

Ah, dank je. Dat vond ik trouwens wel het leukste onderdeel van de film, het spel tussen die twee.

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

RolfWolf schreef:

Nog een minpunt, de 'subontwikkelingen' waren het meest oninteressante van de film.

avatar van SilverGun

SilverGun

Smartass schreef:

Desperate Housewives onder andere.

avatar van LesterE

LesterE

Richard Gere en Edward Norton waren geweldig,Laura Linney was ook erg goed, top film met een verassend einde, een dikke 4

avatar van predator

predator

• 1951 stemmen

Vooral erg goed acteerwerk van Gere, Norton en Linney. Het verhaal is wat magertjes.

avatar van Guyke

Guyke

Ik had geen al te grote verwachtingen bij deze film. De afschuwelijke titel alleen al nodigt nauwelijks uit tot kijken. En dan is het natuurlijk een aangename verrassing om toch een prachtfilm te mogen zien.

Primal Fear is een rechtbankdrama met alle gebruikelijke clichés: een spraakmakend proces, een onschuldig ogende veroordeelde, een gladde advocaat, een openbare aanklager die een relatie heeft met de advocaat van de verdediging … Je denkt dat je het dan wel hebt gehad.

Maar de film gaat verder. De plot is geweldig en weet de spanning tot het einde hoog te houden, met als extra een verrassend slot.

Tot spijt van wie het benijd is het Richard Gere die de film draagt. Hij is geknipt als de gladde, goed geklede, perfect gekapte, gedistingeerde advocaat. Ik vind dat hij hier een van zijn beste rollen neerzet. Norton speelt een leuke en erg overtuigende bijrol maar moet (ondanks zijn latere 25th hours en American History X) toch zijn meerdere erkennen in Richard Gere.

Een van de beste rechtbankfilms ooit, na uiteraard het onovertroffen Witness for the prosecution.

avatar van gentenaar

gentenaar

Ik vind dit echt een topper, schitterende film

Zeer goede prestaties van Gere en vooral Norton. De film houdt je aandachtig, het plot is schitterend. Vind deze film ondergewardeerd, mag gerust bij toplijsten.

avatar van Kel_Club

Kel_Club

Deze film is spannend van het begin tot het einde. Zeker het einde is zeer verrassend. De scenes in de rechtbank vond ik zelf langdradig worden, maar zeer goed geacteerd van Norton en Gere.

avatar van mrmedieum

mrmedieum

Uitstekende film!

Uiteindelijk mijn top-10 binnengedrongen.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Speelt een beetje als een uitgerekte Law and Order aflevering, maar is ondanks de voorspelbaarheid erg vermakelijk. Gere en Norton zijn uitstekend op dreef. 3,5*

avatar van Jeewee

Jeewee

de shots met edward norton zijn het beste. de dialogen tussen Martin Vail en z'n ex zijn te langdradig en hadden niet gehoeven. ik vond het een geweldig verhaal, maar niet goed uitgewerkt. ik vond de details matig maar als uiteindelijk blijkt 'that, there never was an Aaron' maakt dat de hele film weer helemaal goed

avatar van Jeewee

Jeewee

Guyke schreef:

dit vind ik onzin. Edward kan de verschillen tussen Roy en Aaron zó goed vertolken, door z'n hele houding en z'n hele acteerwerk, dat geen enkele acteur daaraan kan tippen in die film. zeker niet Richard Gere. de scénes met Richard waren bijna allemaal langdradig en overbodig. en het acteerwerk in die scénes is zeer matig.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Hoe kan Edward Norton hier nou geen Oscar voor krijgen? wie heeft 'm dat jaar dan wel gehaald (best actor in supporting role) want beter kan niet: deze hele film hangt van Norton af, want die dialogen van die Richard Gere zijn saai (& slecht uitgevoerd.) Maar Ed Norton zorgt toch echt voor vier dikke sterren (vooral door zijn laatste dialoog)

en ik ben het met Jeewee eens: ik snap niet wat iemand in Richard Gere ziet!

avatar van arkadi

arkadi

Volgens mij was dat Cuba Gooding Jr die dat jaar won.

Alleen al door: Show me the money!!!, was hij beter dan Norton.

avatar van movo2

movo2

wat een goeie film zeg edwardnorton is echt een meester in deze film. wat een gast wat een idool

avatar van RedEye_18

RedEye_18

mrmedieum schreef:

Wat....? Wie zegt dat hij er niet in thuishoort?

avatar van Respekked

Respekked

RedEye_18 schreef:

Wat....? Wie zegt dat hij er niet in thuishoort?

Die mogen zijn schoenveters nog niet eens strikken.

avatar van nightbreed

nightbreed

Edward Norton is weer eens briljant in deze mooie film met een verrassende ontknoping.

Cijfer: 4