• 8.902.194 stemmen

Geregisseerd door: Steve Miner

Met onder meer: William Katt, George Wendt en Richard Moll

Releasedatum: 15 mei 1986

Plot House

"Ding dong, You’re dead."

Roger Cobb, een succesvol auteur van griezelverhalen, wijdt zijn volgende boek aan zijn gruwelijke Vietnam ervaringen. Zijn leven neemt een vreselijke wending wanneer zijn zoon Jimmy, tijdens een bezoek aan het huis van zijn tante, op mysterieuze wijze verdwijnt.

Mescaline

Vermakelijk en makkelijk weg kijkend horror/comedy filmpje! Ik kijk niet vaak horror getinte films maar zo nu en dan is het een fijne afwisseling.
Dit soort foute jaren 80 filmpjes vind ik dan nog wel het leukst, de sfeer en spanning in de eerste helft zijn trouwens helemaal zo slecht nog niet! De 2de helft als de geesten al zichtbaar worden is natuurlijk niet meer serieus te nemen maar dat was hoogstwaarschijnlijk ook helemaal niet de bedoeling met deze film..

Wie weet dat ik deel 2 en heel misschien deel 3 ook nog wel een kansje ga gunnen!

mikey

Deel 2 is leuk, 3 minder leuk (alhoewel ik daarover toen nog best poistief was)-weird

mikey schreef:

Is het 2de deel even veel de moeite waard dan dit eerste, of is het toch minder? Ik las hier en daar dat het sowieso flauwer is?

mikey

Dit deel heeft een strakkere regisseur. Humor misschien iets scherper maar deel 2 was kostelijk qua actie maar ook qua effecten. Tijd geleden gezien maar volgens mij enkele toffe stop motion effecten. Als je dit leuk vind, dan vind je 2 ook leuk.

Mescaline

Haha oké, dat klinkt inderdaad wel als een film die ik vermakelijk ga vinden ja! Heb sowieso het 2de deel al liggen dus die ga ik zeker eens kijken.

mikey

Ikzelf ben dan ook weer benieuwd naar 3. Als herziening. Bij dit deel vind ik ook de shots van het huis heel tof. Die Boodschappenjongen bv! Echt een scary huis!

Mescaline

Deel 3 is wel een stuk serieuzere horror toch dacht ik? Misschien is het dan wel minder leuk?

avatar van Glacius

Glacius

Mescaline schreef:

Mwah deel 3 is ook niet zo serieus. Misschien wel de meest serieuze film van de 3. Deel 2 is pure komedie. Alleen deel 1 vind ik goed.

Mescaline

Deel 2 gisteren nog gekeken, toch wel minder dan het eerste deel vind ik.. Inderdaad meer comedy en nog belachelijker dan dit deel. De spanning die dit deel wel heeft was in het 2de deel ver te zoeken.

Ook jammer dat deel 2 in een ander huis afspeelt, het huis wat hier is gebruikt had veel meer sfeer.

Misschien toch deel 3 maar een kans geven?

Nee laat maar

Nee laat maar

Is deel 3 zo bagger dan?

avatar van PEN15

PEN15

Het mysterie is eindelijk opgelost. Ook ik was in de war dat de housereeks weinig onderlige samenhang vertoonde en het idee gehad dat House I erg dun uitgesmeerd was. Altijd al het gevoel gehad dat je naar een twilight zone-aflevering zat te kijken? Dat kan dan kloppen, want de schrijver Fred Dekker (die met een kinderfilm van Robocop 3 zijn eigen carriere de nek omdraaide) was zo gefascineerd door Twilight Zone the movie, dat hij zijn eigen hororanthology wilde maken.

Het oorspronkelijke verhaal zou slechts 1/3de van de speeltijd duren en gaan over een man die tijdens de Vietnamoorlog zijn maatje in de steek liet en deze zich komt wreken wanneer hij een relatie begint. Ze kregen echter de productie nooit rond, waardoor dit uiteindelijk een apart verhaal is geworden en verhaal nummer twee naar het volgende deel werd opgeschoven. Waarom dat een fantasy/familiefilm werd is ook verklaarbaar als je kijkt naar het tweede verhaaltje in Twilight Zone the Movie dat ook een min of meer fantasy was en geen horror. Uiteindelijk heeft men maar de titel House III op een andere film geslagen om de drieluik verhalen alsnog te voltooien. End of story. Hier nog een link dat ook plaatjes bevat met de lugubere schilderijen in House 1986.

avatar van Rickyman

Rickyman

Na jáááren deze film weer eens gekeken en is het nog steeds erg vermakelijk.

Met ook nog eens best aardig acteerwerk (oa Norman uit Cheers).

Binnenkort de andere delen maar weer opzetten dan.

avatar van baspls

baspls

"*Damn*! Come back from the grave and ran out of ammunition."

Tegenvaller. Het zelfde team als de Friday the 13th-films maakte maakte House, een horror-comedy. Door die geweldige poster had ik zo mijn verwachtingen.

Het verhaal, al is het van Fred Dekker, vond ik erg slecht. Vooral de verwijzingen naar Vietnam waren een beetje dom.

Helaas word de film na een tijdje een beetje flauw en is hij kwalitatief niet bijzonder goed. De special effects waren best wel aardig, al was de vrouwelijke zombie wel heel erg slecht. De nadruk van de film licht op komedie dus de spanning is ver te zoeken en de komedie vond ik ook niet echt grappig.

De muziek van Harry Manfredini (Friday the 13th) was goed, mooie orkestrale muziek en wat synthesizers. Ook de beelden van het huis waren best sfeervol.

Grappig feitje, de film is geproduceerd door Roger Coreman, de bekende b-film regisseur van de jaren '50.

Ik vond de film niet erg vermakelijk maar heel slecht was het ook weer niet.

avatar van RuudC

RuudC

Poltergeist iemand? Ik vond het toch een wat slap aftrekseltje. Het komedie-aspect kwam totaal niet op me over. Zelden een glimlach op mijn gezicht getoverd en als dat al gebeurde, dan was het wanneer de leuke, kitscherige poppen of mensen-in-pakken in beeld kwamen. Het maakt films als deze in elk geval een stuk charmanter dan alle CGI fratsen die tegenwoordig veel gebruikt worden.

House is een doorsnee spookhuisfilmpje, maar de sfeer is erg matig. Je wordt wel erg abrupt het verhaal ingesleurd en de schrikmomenten zijn vrij voorspelbaar. Er gebeurt alleen vrij weinig en dat maakt het tot een inwisselbare eighties flick. De finale is haast vanzelfsprekend het beste deel, maar het totale gebrek aan originaliteit is de belangrijkste reden om deze film niet te hoeven zien. Ik heb mijn anderhalve uurtjes wel eens beter gevuld.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Insidious iemand? Daar moest ik aan denken.

Een horror-comedy die ik als kind destijds wel eens heb gezien maar eigenlijk compleet was weggezakt totdat ik de scène zag van de hond met die hand met roodgelakte nagels in zijn bek. Geinig.

Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van cliché horror geluidseffecten die toch wel werken maar in combinatie met de comedy aspecten werd ik toch regelmatig uit de horrorsfeer gehaald.

Maar ik ben in het algemeen dan ook niet zo'n fan van het combi-genre horror-comedy.

Mooie filmposter btw

avatar van alexspyforever

alexspyforever

• 20982 berichten

baspls schreef:
"*Damn*! Come back from the grave and ran out of ammunition."

Ik vond de film niet erg vermakelijk maar heel slecht was het ook weer niet.

Ik ga me hier grotendeels bij aansluiten. Ik vond het begin nog vrij aardig met de oude tante die zich had verhangen en het drama van de verdwijning van het zoontje. Eens dat het gevaar een gezicht kreeg kon ik het allemaal niet echt ernstig meer nemen. De focus ligt teveel op comedy en dat werkt voor mij in combinatie met horror niet zo vaak. Niet dat het een slecht verhaal was, maar duidelijk te simpel om er een film van te maken van anderhalf uur, als deel van een anthology of aparte aflevering van een horrorserie had het zeker beter tot zijn recht gekomen. Vandaar dat er ook nogal wat bijkomt dat uiteindelijk niet zo belangrijk is voor de voortgang (zoals dat plotje met de knappe buurvrouw en haar zoontje). En uiteindelijk speelt ook de iets te nieuwsgierige buurman geen essentiële rol. Daarnaast is er nogal wat logica die je overboord moet gooien het zoontje verdween zeker minstens een jaar geleden en komt terug op dezelfde manier als hij verdween dus totaal niet verouderd. Moeten we dat geloven dat die ondode legerbuddy voor de jongen zorgde al die tijd? Wat met de nieuwe vriendin die Roger neerknalde en dan hem als zombie ambeteert. Ze was een actrice hoe gaat hij haar verdwijning uitleggen. En wat heeft de buurman eigenlijk echt gezien? Gaat hij Roger niet aan de galg praten?
Als het vervolg uiteindelijk flauwer is dan deze hoef ik me daar alsnog niet aan te wagen.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Te slappe humor voor mij. Wel leuk om wat bekende gezichten uit de jaren 80 terug te zien, Mary Stavin....... mjam. Kon er niet veel mee.

Die studio scenes van Vietnam, om uit je broek te scheuren zo slecht.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Voor Evil Dead 2 was er House. En dit blijft heerlijk!

De film lijkt op veel fronten op Evil Dead 2; een man in één ruimte, die langzaamaan gek lijkt te worden omdat allerlei geestachtige demonen in de aanval gaan. Zelfs het begraven van bewegende, afgehakte ledematen komt hier terug. William Katt speelt een erg leuke hoofdrol en krijgt ondersteuning van een eveneens geweldige George Wendt als zijn buurman. ‘Writing seems like fun’ zegt Wendt tegen zijn hond als Katt als een bezetene uit zijn huis komt rennen in leger-outfit. Geweldig! Het simpele verhaal komt van Fred Dekker, de man achter het fantastische Night of the Creeps, maar naar verluidt is Ethan Wiley verantwoordelijk voor de humor in het script. Steve Miner is een ervaren, maar wat vlakke regisseur, maar levert hier uitstekend werk af. Wiley zelf regisseerde vervolgens het tweede deel, dat uit minder horror en meer humor bestaat.

Want ondanks de humor en vermakelijke knulligheid van House, er zijn zeker momenten die als horror nog goed werken. Heel spannend of eng wordt het niet, maar de scares waar Miner af en toe mee komt werken nog als een trein. Zeker voor een jong publiek zal die dikke, monsterlijke heks behoorlijk angstaanjagend zijn, ook al is het een bespottelijke en vooral hilarische verschijning. En zo zit de film vol met heerlijke vondsten; van het zwevende gereedschap, het vreemde spook in de kast tot de climax met zombie Big Ben. Het is nog net geen ongein van het kaliber Killer Klowns from Outer Space, maar het zit er soms niet heel ver vanaf. Verwacht geen serieuze spookhuisfilm, maar een hele hoop ongein en heerlijke flauwekul met een horrorsausje. Het zal niet iedereen bekoren, maar het smaakte mij wederom fantastisch.

4 sterren.

Chainsaw schreef:

inderdaad geen serieus werk van hem gezien. Ik bewonder hem vooral om zijn vaart, humor en het afleveren van de goods binnen zijn 80s horrorfilms. Je lan beter geen psychologische horror verwachten of verwijzingen naar de maatschappij en dat soort onzin

Is wel prominent figuur binnen de 80’s horror, met name zijn teen slasher stuff. werd soort van blauwdruk.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

mikey schreef:

Hij heeft belangrijke delen van een franchise gemaakt, dat zeker. Maar vind Friday 2 en (vooral) deel 3 nu geen sterke films, evenals Halloween H20. En hoe minder over zijn Day of the Dead remake wordt gezegd, hoe beter. Volgens mij is Minder geen groot regisseur, maar meer van het kaliber 'he gets the job done'. Daar is overigens niets mis mee, verder.

Chainsaw schreef:

persoonlijk vind ik friday 2 en 3 heerlijk. Ook lijken ze vaak nageaapt door de eighties heen. Een samengestelde groep tieners lachend aan het mes (jock, nerd, yup, babe, studiebol en de maniak). Met House en Warlock een fijne staat van dienst. Later werd het minder inderdaad. Maar met regisseurs als Tegue en Lustig iemand die tamelijk bepalend was voor de looks van 80’s horror.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Rare film: het begin zet een toon die helemaal niet aansluit bij de rest van de film. Het is uiteindelijke een redelijj kindvriendelijke horrorcomedy zoals gremlins dat ook is. Ik heb me er redelijk mee vermaakt toen ik me over het idee had heen gezet dathet geen echte horror meer zou worden. Er zitten een aantal leuke scenes in en de monsters zijn grappig vorm gegeven. Benieuwd naar deel 2.

avatar van Bubblez

Bubblez

VanRippestein schreef:

Benieuwd naar deel 2.

Deel 2 is nog erger, da's echt een comedy ?

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Bubblez schreef:

Deel 2 is nog erger, da's echt een comedy ?

Zoiets begreep ik al. Ik ben benieuwd...

Eindelijk gezien.

Voor de 10-jarige Onderhond was dit een legendarische cover. In de videotheek eentje die me altijd aantrok, maar in die tijd stond ik ook al bij de platenzaak naar Thunderdome en Iron Maiden covertjes te gluren. Het resultaat daarvan is bekend, maar deze film heb ik uiteindelijk nooit gezien. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Blijkbaar zit het halve Friday the 13th team hier achter. Miner regisseerde deel 2 & 3, producer Cunningham deel 1, Hodder is Jason uiteraard en Manfredini deed de score voor de overbekende reeks. Da's aardig was bekend 80s talent bij elkaar, al levert dat niet altijd een geweldige film op.

Het eerste deel lijkt een complete ramp te gaan worden. De film is niet vooruit te branden en buiten één of twee korte momenten is er van horror geen sprake. Gelukkig betert dat tijdens het tweede deel, al moet je er wel mee omkunnen dat de film zich niet erg serieus neemt. Spannend of eng is het nergens, de gore is eerder grappig en het gekunstelde maakt duidelijk deel uit van het charmeoffensief.

Voor een keertje wel degelijk, maar geweldig is het niet (met als negatieve uitschieters de Vietnam scenes).

avatar van jipt

jipt

Geestig filmpje! Deed me denken aan Evil Dead. 3,5*

avatar van Rancid

Rancid

Waarom staat er op de voorkant van de hoes van de dvd een heel ander huis afgebeeld? Maar belangrijker nog: waarom staat op de achterkant van de hoes van de dvd het hele plot al samengevat?? Diep treurige voor- en achterkant van de hoes van de dvd op deze manier.

Gelukkig heeft de moderator die de tekst hierboven heeft geschreven het wel begrepen. Dat zijn namelijk enkel de eerste twee zinnen van die domme spoilertekst op de dvd.

Los daarvan: voor mij persoonlijk een flinke tegenvaller, dit filmpje, want ik had me hier erg op verheugd. Had namelijk zelfs de Google-afbeeldingen erbij gezocht en die zagen er veelbelovend uit. Helaas zijn de beloofde topmomenten slechts zeer weinig/kort in beeld.

Het merendeel is toch vooral flauwe, saaie en vooral humorloze meuk. Een eerste helft die een totaal verkeerde toon zet voor de rest van de film. Ik kan hier helaas niet veel mee. Gaan we Braindead maar weer eens opzetten. Hadden ze er daar maar wat meer van gemaakt...

avatar van De_Dorstige

De_Dorstige

Vanavond weer gezien. Sorry dat ik geen uitgebreide recensie toevoeg, maar... Geweldig.

avatar van scorsese

Matige film over een schrijver die komt te wonen in het huis van zijn overleden tante. Een toch wat vreemde en niet echt goed werkende balans hier tussen komedie en horror. Aangezien de film zich zo'n beetje geheel in daglicht afspeelt, komen de monsters minder goed tot zijn recht. Op sommige momenten wel vermakelijk, maar het valt allemaal een beetje in herhaling.

avatar van teigertje

teigertje

Een classic komedie griezel film.

Uit mijn jeugd nog steeds een hele leuke film.

Wel met inmiddels wat oudere special effecten, met griezelige kostuums en cosmetica effecten.

Maar dat maakt het juist,zo leuk voor deze gouden oude film.