Mission to Mars (2000)
Bekijk via Disney+
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Mission to Mars
"Let There Be Life."
De eerste bemande vlucht naar Mars, onder bevel van Luke Graham (Don Cheadle), landt in het jaar 2020 veilig op de rode planeet. Maar het Marslandschap herbergt een bizar en afschuwelijk geheim. Een mysterieus drama heeft rampzalige gevolgen, waarbij er onder de bemanning slachtoffers vallen. De raadselachtige laatste boodschap van Graham laat de NASA niet los. De Mars Recovery Mission wordt gelanceerd om uit te zoeken wat er is gebeurd en om eventuele overlevenden op te halen.
Jim McConnell
Nicholas Willis
Reene Cote
Debra Graham
Maggie McConnell

Op het oog een leuke science fiction film met een behoorlijke a-cast en een interessant gegeven. Dat wordt aardig uitgewerkt(ondanks de matige special effects) tot aan het laatste half uur, waarin de verzandt in een slappe National Geographic achtige documentaire waarin het hele ontstaan van de aarde even uitgelegd moet worden. Mijn tanden springen bijna uit mijn mond zo zoet wordt het.
Jammer, het begon allemaal zo aardig.

Morricone op Mars.
Ondanks dat Mission to Mars misschien niet De Palma’s beste film is, valt er toch voldoende te genieten. De opgebouwde spanning komt een beetje gezapig aan zijn eind, maar de mooie beelden en het prachtige camerawerk maken een hoop goed. Evenals de soms ongepaste, maar wonderschone score van Ennio Morricone.
Goed.

Beetje laat, maar naar wat ik me herinner minimaal twee malen.
Een keer in het 'gezicht' en een keer op Mars zelf. Mooie soundtrack, dat zeer zeker. Maar op die twee momenten ietwat onbedoeld komisch in mijn optiek.. Als in onnodig overdreven begeleidend/ licht misplaatst o.i.d. Misschien is de score wel te bombastisch voor deze film. En de film niet sterk genoeg om gedragen te mogen worden door deze muzikale ondersteuning. E.e.a. voelde i.i.g. niet continu als een koosjer samenspel van beeld en geluid.
Moest sowieso elke keert als deze muziek begon ook een beetje denken aan 'n andere film. Weet even niet welke, maar dit is absoluut niet Morricone's origineelste score. Dunkt me. Maar goed.. Zelfs een mindere van de meester der soundtracks is beter dan menig soundtrack-vuller. Dat terzijde.

alvinvdv
Morricone op Mars.
Goed.
Beter zou ik het niet kunnen verwoorden!

DwarreI
2001 meets Prometheus, maar wat een draak als resultaat. Een aantal mooie typische La Palma shots en hier en daar overtuigende special effects -vooral wat gewichtloos zweven in de ruimte aangaat- maar dan heb je het ook wel gehad. Snel vergeten.

Goede namen maken niet altijd een goede film, zo blijkt hier maar weer.
Regisseur de Palma is een vakman, die ik hoog heb zitten. Hetzelfde geldt voor acteurs als Robbins en Sinise. Qua acteurs is er niet eens zo heel veel aan te merken op Mission to Mars. De acteurs doen het niet slecht en krijgen ook de tijd om hun personages van enige diepgang te voorzien.
Helaas is het echter vooral de Palma zelf, die op een gegeven moment behoorlijk de mist ingaat. Het begint allemaal aardig en interessant, maar naarmate het verhaal vordert, gaat het steeds verder bergafwaarts. Er zit totaal geen spanning in en het verhaal wordt op den duur steeds ongeloofwaardiger, met alle clichés en als dieptepunt het ongelofelijk zwakke einde.
Cinematografisch is het niet heel bijzonder. De special effects zijn soms ronduit zwak te noemen. Op een paar momenten na boeit het geheel ook totaal niet en de afloop kon me na verloop van tijd ook niet echt meer boeien.
Van alle De Palma’s die ik tot nu toe zag, is dit met stip zijn grootste misser. Mission to Mars is dan ook zeker geen aanrader, dat moge duidelijk zijn.

Ouch?
Hoe moeilijk is het toch om een goeie scifi flick te maken? Op voorhand heb ik eigenlijk altijd wel zin in een scifi film, maar het resultaat is vaak een stuk minder boeiend dan ik hoopte. Mission To Mars voldoet perfect aan die omschrijving.
Ik zie links en rechts mensen spreken over aan A-cast ... Cheadle is op zich nog wel oké, maar Robbins is zeer matig hier en Sinise zouden ze gewoon moeten verbieden om nog in films mee te spelen. Verban zo iemand aub naar één of andere slecht bekeken TV-reeksje ... hetzelfde geldt voor Jerry O'Connell, wat voor acteurs zijn dat?
Verder ook een serieus tempo probleem. Het hele oponthoudt halverwege (domme microasteroids) haalt een hoop tempo uit de film en spannend is het allerminst. Echt going through the motions, maar op een uiterst flauwe en uitgekauwde manier. De lange takes van De Palma werken vaak ook niet goed mee, al is het eigenlijk vooral het clinische camerawerk dat de film de das omdoet, in combinatie met erg matige effecten.
Ook het einde is té melig. Ideeënarmoede tot en met, wat jammer is na 90 minuten wachten. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een iets leuker einde aan deze film te breien. Verder kwam het allemaal nogal overdreven losjes over. Veel kleine storende dingetjes (zoals het eerste internationale team dat opgevoerd wordt als cannon fodder en het rescue team vol Amerikanen waar je het grootste deel van de film mee doorbrengt) en een hoop complete onzin helpen de film ook niet verder.
't Is jammer, want het leek me eigenlijk wel een vermakelijk dingetje, jammer genoeg is dit de zoveelste scifi die op de hoop mislukte onzin kan.

Karl van H.
- 2045 stemmen
2001: A Space Odyssey voor... tja, niemand eigenlijk. De film balanceert op het snijvlak van popcornentertainment (de eerste aanvaring met de aliens, die microasteroïden) en pretentieuze rommel (aliens... en evolutie... of zo...), maar faalt op beide gebieden. Na een aardig begin wordt de film saaier en saaier, om uiteindelijk compleet nietszeggend te eindigen. Probéérde De Palma überhaupt diepzinnig te zijn tegen het einde? Zo ja, dan is dat spectaculair mislukt. Op zich is het nog niet eens zo'n onaardige film om te zien, maar je blijft echt met een ontzettend zure nasmaak achter.

skipy05
Ik vond het niet echt een slechte film. Goed voor een keer te zien.
Soms vond ik het iets te langdradig. Verhaal is goed.
Acteurs doen het goed. Het was allemaal wel mooi gemaakt.

Left4Dead
Een film met behoorlijk slechte momenten die elkaar ook erg vreemd opvolgen.
Goede acteurs (m/v) kunnen weinig maken van het verhaal en script, de regisseur loopt zichzelf te prijzen met nog slechte SFX ook! Op bepaalde momenten is de film vermoeiend traag, spanning en entertainment is alleen te vinden in de muziek.
"Slappe hap" dekt de lading wel.

arno74
Aardige SF. Niet altijd even geweldig, maar toch beviel deze wel redelijk. Het verhaal is op zich interessant, wel bevat het veel clichés en is het af en toe behoorlijk voorspelbaar. Ook op details wordt niet echt gelet en dat levert zo af en toe kleine ongeloofwaardige dingetjes op.
Voor de liefhebbers van ruimtereisfilms valt er denk ik wel genoeg plezier aan te beleven. 2,5 a 3*

Rickyman
Wat een tegenvallende film van De Palma.
Het wordt allemaal fantastisch gefilmd met erg mooie sf-beelden, maar de saaie scènes tussendoor met een hoop sentimenteel gezeur gaat wel vervelen. Beetje in de trant van Interstellar.
De uitstekende acteurs konden daar ook nog weinig aan veranderen.

knusse stoel
Hiermee gaan wij ook in mee "Arno74", ook wij waren niet ontevreden over wat ons werd voorgeschoteld! Aardige en bij tijd en wijle wel spannende SF-film. Een kleine 7 als waardering.

des1
Past in de categorie "Hell, what were they thinking" toen ze de film gingen bedenken. Vooral tegen het eind aan. Verspild talent, acteurs zowel als nota bene de regisseur.

Hendrick99
Een draak van een film. De special effects zijn goed, maar dat is ook vrijwel het enige. Verder is het een sentimentele, patriottische brij van onwaarschijnlijkheden. Met veel pijn en moeite heb ik het einde gehaald. Een afgang voor deze topregisseur...

Tarkus
Niet erg overtuigende film. Had beter gekund. Mis de spanning.
Deze film was een van mijn eerste waarover ik een mening schreef, een heel korte weliswaar, zoals je kan merken.
Maar het veranderd weinig, deze film is naar mijn bescheiden mening te saai en langdradig. Ook de speciale effecten zijn niet bijster goed.
Wel een prima cast met toen al gevestigde namen.
Maar een gemiste kans dus om er een goede SF film van te maken.

Filmkriebel
Nochtans een goede cast met Robbins en Sinise, maar dit SF-drama is erg wisselvallig. Vooral het einde met de alien theorie vond ik erg geforceerd en verpest heel wat. Mission to Mars kent ook gelukkig enkele zeldzame spannende scènes zoals de aankomst op Mars en de mysterieuze zandvortex. Alle scènes op Mars vond ik trouwens erg gaaf ogen. Het start allemaal nog intrigerend maar ik had meer voldoening gehaald indien de film niet met antwoorden was gekomen en er nog iets over was om over te discussiëren. De Palma en SF was geen al te beste combinatie.

dvdcrusher
De film komt zeer traag op gang, enkel het laatste half uur komt de film goed op dreef om daarna te eindigen met een nogal vergezocht einde. Wat me vooral bij zal blijven zijn de mooie beelden en enkele special effects. De storm vond ik wel prima geslaagd. Het verhaal zelf stelt weinig voor en is rommelig in de opbouw. Leuk om eens te zien maar niet echt overtuigend. Had eigenlijk beter verwacht. Het acteerwerk vind ik ook niet bijster goed, vooral Sinise valt tegen met zijn grimassen. 3 sterren niet zozeer voor het verhaal of het acteerwerk, wel voor het camerawerk en special effects.

DoctorMovie
Maar weer eens gezien op Disney Plus
En ik begrijp nog steeds niet waarom de "aliens" niet naar de mooie aarde zijn gevlucht toen hun planeet Mars vernietigd werd door een brok steen, het is een buurplaneet, moeder aarde, maar nee hoor, ze moesten zonodig het verre heelal in oh oh oh

Left4Dead
Ben geen De Palma-fan, maar slecht vind ik hem doorgaans ook weer niet. Maar waar ik deze prent eerder een beloning van 2,5** gaf, ik bij de herziening vandaag er een volle ster aftrek. Want wat is dit een kleffe bende geworden zeg. Hoe Amerikaans wil je het hebben, Michael Bay is er niets bij.
En wat jammer voor de verder geweldige cast. Ik meende te zien dat Sinise en Robbins er met weinig zin in hun rol brachten. Want die twee klassebakken mag ik altijd graag zien, maar hier zie ik geen schim van de gasten in normaalstand terug. Alsof ze zelf niet in de prent geloofden en zich afvroegen waarom ze in godsnaam de klus hadden aangenomen. Verder waren er nog een paar goede namen die mij vies tegenvielen, Nielsen en Cheadle bijvoorbeeld.
Wat een verspilling van kwaliteit, het is waarschijnlijk de naam van de regisseur die er nog zo'n (ik zeg maar te hoge) beoordeling eruit trekt. Durf je de klus aan?, zorg voor een kwijl/kotsbakje in je buurt.

Kondoro
“Like Maggie said: To stand on a new world and look beyond it to the next one.”
Tot mijn verbazing meer van genoten dan ik had verwacht bij deze film. De film stond op papier niet echt zijn mannetje, leuk concept en ook wel een prima plot maar alles wees er na (zo ook de stemmen en menig andere meningen) dat het nogal een slijmerig cliché verhaal had en dat het nergens bijzonder was. Ik heb me redelijk vermaakt en dat wellicht ook wel omdat ik me juist anders had ingesteld. De cast was prima al stak voor mij alleen ‘Robbins’ er boven uit en vond ik de rest nou niet echt boeiend. De hele film sleept zich voort in voorspelbare momenten en inderdaad het zoetsappige verhaal wat er aan hangt is niet heel bijzonder maar, de film keek prima weg en was zo weer voorbij, redelijke zit dus toch nog wel geworden.

RikkieD
Toen ik de comments allemaal las dacht ik van ja het zal wel weer, allerlei gezeur over een film die qua cast, regie en muziek wel goed in elkaar MOET steken. Stelletje mierenn**kers.
Viel dat even tegen, jullie hebben gelijk, wat een samengeraapt drama is dit zeg. Het is bijna een B-film, waarbij er vele B-films zijn die beter zijn dan dit.
Muziek spreekt absoluut niet aan, past gewoon niet bij de scenes sterker nog buitengewoon afleidend en irritant, slappe dialoog, cast is niet uitgebalanceerd terwijl er wel enorme potentie in zou zitten. En daarbij is er zoveel uit allerlei andere films gestolen... kijk ik ben niet tegen het stelen van concepten, zolang je het maar verbeterd, maar het moet niet een of ander bij elkaar geraapte zooi zijn.

joolstein
Geen idee wat ik hier nu weer van moet denken? Het is visueel soms erg mooi en overtuigend en de specials effecten zijn soms ook goed gelukt Er is een prima cast maar de rest van de film pakt nogal wisselvallig uit. Alle clichés passeren de revue, vaak niet eenmaal, maar wel verschillende keren. Oude ideeën worden gerecycled. Een levenloze muziekscore van Ennio Morricone. Helaas soms ook niet-overtuigende CGI. De finale is ongelooflijk melig. Drama in de film komt recht uit een soap. In het eerste uur gaat nog als de film veel wetenschappelijke details toont maar ja... echte ruimtereizen zijn alles behalve echt opwindend. Dus ongeveer halverwege moet er wat gebeuren en hier begint de film zijn oriëntatie te verliezen. Als er eindelijk een 'alien' te zien is, is het te laat. Waarom Brian De Palma instemde om de oorspronkelijke regisseur Gore Verbinski, die de set verliet vanwege meningsverschillen over het budget, te vervangen, is mij een raadsel? Maar ik denk dat deze film zonder twijfel de minste film uit de carrière van de filmmaker was.

Kondoro
Geen idee wat ik hier nu weer van moet denken?
Niet zo heel veel.

Sergio Leone
Flauw.
Brian De Palma, naar mijn bescheiden mening toch geen slechte regisseur, maakt van Mission to Mars een rommeltje. Het eindresultaat strandt tussen mislukt ruimte-avontuur en pretentieuze onzin in. Men lijkt niet echt een kant te kunnen kiezen. Het is in ieder geval een erg melige film. Van de zijplotjes tot het grandioos gefaalde einde.
Het acteerwerk is over de ganse lijn erg matig, de regie van De Palma komt ook niet echt tot leven. Mars mag een dankbare planeet zijn om visueel uit te pakken, maar wordt te klinisch in beeld gebracht. De lange takes, waar ik eigenlijk wel liefhebber van ben, leiden geregeld naar... niets. Echt spannend is het eigenlijk nooit. Te vaak stropt de film. Dat de effecten intussen aan de gedateerde kant zijn, is uiteindelijk bijzaak. Spijtig, want mijn verwachtingen lagen hoger.
1,5

Doodsoorzaak 'Euphoria'-acteur Angus Cloud (25) onthuld

Kamervragen gesteld over KRO-NCRV-programma, Michael Caine (90) met pensioen | MovieMeter Recap

De tien best beoordeelde films naar verhalen van de jarige Stephen King (76)

Sciencefiction-thriller 'I, Robot' met Will Smith is vanavond te zien op televisie

The Abyss
Avontuur / Sciencefiction, 1989