- Home
Geregisseerd door: Glen Morgan
Met onder meer: Michelle Trachtenberg, Mary Elizabeth Winstead en Katie Cassidy
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Black Christmas
"Let the slay ride begin."
Kerstmis nadert. Een studentenhuis voor meisjes is haast uitgestorven. De achtergebleven bewoners vieren het begin van de kerstvakantie. Vervolgens verdwijnt een van de meisjes van de studentenvereniging. Deze gebeurtenis zet een angstaanjagende en bloederige reeks van brute moorden in het bijna verlaten studentenhuis in gang. De dreiging is overal en niemand is veilig?
Kelli Presley
Heather Fitzgerald
Dana Mathis
Agnes - 16 & 22 Years
Macmanus
Kerstfilm kijken als het mooi weer is, raaaaar.
Hoewel het sneeuwt en je wat kerstmuziek hoort is het verder ook niet meer dan een matige slasher.
Er zijn paar dingen in een slasher die het zwaarst meetellen.
(In willekeurige volgorde)
1: Coole moorden.
2: Coole moordenaar.
3: Coole sfeer.
Onlangs las ik bij Hills Have Eyes II of Aja de enige goede regisseur op aarde is? Dat wil ik niet zeggen maar hij is wel de enige die op al deze 3 punten elke keer een dikke voldoende weet te scoren. (oké nog maar 2 films op zijn naam ) En dat doen inderdaad weinig regisseurs op deze aarde hem na. En ook deze man niet. Eigenlijk is het allemaal onvoldoende. De moordenaar is een gele hulk echt vreselijk niet eng. Ik poep die gast zo onder man!
De moorden zijn te doen, die ene ijspegel die naar beneden kwam was leuk, maar niks bijzonders verder. En er is maar weinig sfeer te bekennen helaas...
Weinig dus. Zou mij wel benieuwen of het origineel veel beter is. Waag het toch te betwijfelen dus weet niet of ik daar nog aan ga beginnen.
Net aan 2 sterren, vooral voor die met de haren erbij geslepen douche scène.
Origineel nog niet gezien.
Vond dit nog wel meevallen. Zit niet bepaald veel gore in maar toch worden de moorden met enige oomph gebracht. Is toch al wat. Spannend is het niet, had ik ook niet verwacht.
Aankleding is best sfeervol en maakt de film. De combinatie van uitzinnig kerstlichtjesgebruik en het duistere huis met vele gangetjes werkt. Bij momenten ook wel leuke cameraposities, maakt het nog nét ietsje sfeervoller.
Verder weer een matige slashers zoals de meeste slashers dat zijn. Een genre dat eigenlijk niet veel te bieden heeft behalve spanning, wat vaak ver te zoeken is als gehaaid horrorliefhebber. Gelukkig redt de sfeer hier nog wat, voor het verhaal en het acteerwerk moet je het in ieder geval niet doen. Daarnaast ook nog een wat vreemde comedy vibe in deze film. Zit er niet erg sterk in, maar sommige moorden en scenes zijn lomp genoeg om de film niet helemaal serieus te hoeven nemen.
Valt te prefereren boven Silent Night, Deadly Night, origineel ben ik op zich nog wel benieuwd naar, al verwacht ik daar verder ook niks van.
Tonypulp
Niet zo heel tof, kan het verder niet met het origineel vergelijken en weet dus ook niet of het een nodige/onnodige goede/slechte remake is. Opzichzelf is deze film iig niet al te best en dat is jammer.
Want het had best leuk kunnen worden, als het wat originelere was geweest, vooral de gore, dan had het nog best vermakelijk kunnen zijn.
Helaas faalt deze hier behoorlijk op, de pogingen tot schockeren zijn best wel slap en afwisseling is er zoiezo niet echt, zo voorspelbaar dat het irritant word om naar te kijken omdat je toch de film al kunt dromen voordat je hem ook maar gezien hebt.
Tuurlijk verwachte ik niks groots van een remake maar dit heeft mij gewoon op elk vlak niet echt weten te boeien en kan dus niet meer dan 2* geven.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Had bij kerst geen zin om het op te zetten, maar nu toch maar eens gekeken.
Middelmatige horror die het bekende horror-riedeltje volgt en zich mede door de mooie dames nog tot een redelijk kijkbaarheidsgehalte ontpopt.
Origineel maar eens bekijken dan..
Wel jammer dat omdat James Wong meegeholpen heeft aan de productie ze er meteen 'from the creators of Final Destination' bij moeten zetten..
maxo922
Eigenlijk wat ik verwachtte.... en zelfs nog iets meer.
Best vermakelijk filmpje, al moet het erg lang op gang komen. De eerste moorden zijn al binnen een paar minuten voorbij, zonder echt in de gaten te hebben wie er vermoord werd. Na een half uur mysterieuze telefoontjes en een beetje gekloot van de tutjes, begint het wel lekker op gang te komen.
Het verhaal en de orgine van de killer duurt lang voordat het vertelt is en heeft ook niet veel om het lijf. Maar ik moet toegeven, dat kon mij geen kerstbal schelen. De moordenaar zag er goed uit, beter dan zo'n simpel masker en de moorden waren lekker hard.
Het is wel grappig om te kijken hoe de tutjes altijd van die domme reacties hebben op simpele horror trucs. Je weet wat er gaat gebeuren.... maar het is O zo leuk. Vooral het laatste halfuur is erg vermakelijk met de redelijke ren, val en bloed scenes.
Vind deze film toch wel 3 sterretjes waard. Heb me lekker vermaakt.
* 3,0
Toch wel een lage score en net wat anders dan het origineel.
De moorden waren goed en de spanning was ook redelijk aanwezig.
Elineloves
'' I'd like to bury the hatchet with my sister. Right in her head. ''
Met de kerstdagen voor de deur, is het weer tijd voor een lekker thema filmpje vol met vrouwelijk schoon.
Katie Cassidy, Michelle Trachtenberg, Mary Elizabeth Winstead, Lacey Chabert en Crystal Lowe... Phoe, waar is dat studentenhuis gevestigd? Ik wil me direct inschrijven. Liefst wel zonder psychopatische moordenaar.
Er is veel negativiteit rondom deze film. Volkomen terecht? Nee, tippen aan het origineel kan deze versie niet, die sfeer blijft onovertroffen, maar ze hebben er wel een eigentijdse remake van weten te maken. Nagelbijtend spannend? Neh. Uitzonderlijk veel gore? Neh. Uitstekend acteerwerk? Haha, nehhhh. En toch is het zo slecht nog niet. Er hangt best een lekker sfeertje, de beelden zijn mooi en de dames zelfs nog mooier. Nadeel is alleen dat de studenten zo leeg zijn als een luchtbel. Geen inhoud, geen diepgang en empathie opwekken doen ze ook niet. Gelukkig hebben ze wel nog een dosis zwartgallige humor. Hoewel de speelduur vrij kort is, wordt er ook genoeg tijd genomen om de achtergrond en de kindertijd van Billy in beeld te brengen. Toch wel een prettige bijkomstigheid.
Dit is een vermakelijke slasher, vol met cliché's en al dan niet lachwekkende kills. Ik vond 'm lekker. Al had ik wel een gebroken hart toen Lacey Chabert aan dr einde kwam. Wat een schattig poppetje.

Niet dat ik het origineel een echte topper vindt, maar die is toch stukken beter dan deze prul die mij op geen enkel vlak heeft geraakt.
Ook deze remake lijdt weer aan het uitlegsyndroom. Waar het origineel erg sfeervol en bovenal ook mysterieus is heb je in de 2006 versie geen enkele vorm van fantasie nodig. Alles wordt uitgelegd door middel van flashbacks en de ontsnapping van Billy is ook iets totaal onnodigs. Pure tijdvullig om de film nog enigzins interessant te houden. Daarnaast is de film veel minder mysterieus, de laatste twintig minuten zijn behoorlijk saai en het is jammer dat de moordenaars constant met hun kop in beeld worden gebracht. Snapt de regisseur het dan echt totaal niet?
De personages in het studentenhuis zijn alles behalve boeiend, iets wat in het origineel ook wel iets sterker was uitgevoerd. De bodycount ligt ook veel hoger(helpt weinig als de meisjes niet boeiend zijn) en door middel van wat ranzige trucjes probeert de film nog enigzins leuk te worden. Dit werkt echter totaal niet.
Tsjah dan blijft er weinig over. Ik zou mensen dan toch het origineel aanraden en deze versie zoveel mogelijk proberen te vermijden.
Mambanda
Slechte horrorfilm, Black Christmas is naar mijn mening een 13-in-een-dozijn slachtfilm. Het origineel heb ik nog niet gezien, maar kan alleen maar beter zijn dan deze saaie, gevoelloze film. De acteurs, het plot, het camerawerk, vrijwel alles aan deze film is matig. De flashbacks zijn slecht gevonden, personages zonder inhoud. Eigenlijk wil ik er niet eens diep op in gaan, dat is deze film niet waard.
Nitrouz
Dacht bij aanschaf dat het hier ging om de versie uit de jaren '70, maar na even goed lezen en het zien van de acteurs en regisseurs bleek het om deze versie te gaan. Een beetje stom van mezelf, maargoed.
Heb het origineel dus niet gezien, en deze remake wel. Kan het dus niet vergelijken, maargoed. Deze film was op zich niet heel slecht, al is me niet heel veel meer bijgebleven, terwijl ik hem 2 dagen geleden nog zag...
Wat ik me herinner was; een aantal aardige schrikmomenten (waarvan het moment in het ziekenhuis veruit het beste was. Het kerstsfeertje zat in deze horror ook erg aardig.
Wat ik wel jammer vond was, dat ik een lekkere simpele slasher verwachtte, even lekker verstand-op-nul en afgehakte hoofden zien. Ik zag er dan wel één, maar dit wist mijn 'honger' niet te stillen. De kills waren stuk voor stuk niet écht geslaagd (en dat hele oog uittrekken gedoe was echt een dooddoener voor de kills).
Maargoed, het keek wel lekker weg.
Shinobi
"And fucking Santa Claus? This fat voyeur that watches you all year long to make sure you live up to his standards of decency before breaking into your house."
Mijn plan was eigenlijk om het origineel te zien, maar in plaats daarvan heb ik per ongeluk deze remake opgezet. Omdat ik geen zin had om weer op te staan, heb ik de rit maar uitgezeten.
Het uitgangspunt van wat studentes die geterroriseerd worden in hun eigen studentenhuis klinkt op zich best aardig, maar de uitwerking is werkelijk belabberd te noemen. Wat gekke telefoontjes hier en wat studentes die daar verdwijnen zou flink wat paniek moeten creëren, vooral als blijkt dat de moordenaar in hun huis is. Ergens is het blijkbaar toch misgegaan.
De studentes worden geportretteerd door niet de minste namen, zoals een: Lacey Chabert, Mary Elizabeth Winstead en Michelle Trachtenberg. Je zou zeggen dat dit nog voor enige charme zou zorgen, echter zijn hun personages volledig inwisselbaar. Hierdoor heb je als kijker niets met ze, waardoor het je weinig kan schelen wie het gebeuren overleeft. Als knipoog naar het origineel is Andrea Martin van de partij, maar zij voegt ook niets toe.
Het narratief zelf is all over the place; al die flashbacks waar de oorsprong van de killer getoond wordt, is totaal overbodig. Je moet echt wachten op de kills, welke nog redelijk zijn. Hoewel de creativiteit hier wel ver te zoeken is, omdat de kills merendeel hetzelfde patroon volgen. Een opsteker is dan weer wel dat de kerstsfeer er prima in zit.
Al met al een beroerde remake. Hopelijk is het origineel beter.
Kleine 1,5 sterren.
Shadowed
Lekker.
Afgaande op de kritieken had ik er weinig van verwacht, en toegegeven, het origineel blijft een betere film. Black Christmas wordt echter veel vergeleken met het origineel en ik denk dat de mensen daar gewoon mee op moeten houden want deze film is een lekkere doordenderende slasher.
Het origineel kickte vooral op de sfeer en ijzingwekkende spanning die erg goed lukte. Deze film doet daar niet eens een pogingen voor en mikt vooral op shoqueren en bloedvergieten. Daarin is het ook erg geslaagd want de harde toon van de film wist me keer op keer weer te verassen. Dit is wat ik vaak zoek in andere slashers.
Visueel ziet de film er goed uit, ik weet niet waarom de film hierom wordt bekritiseerd. De kerstlichtjes en felle kleurtjes die over het scherm zweven zien er fris uit en de film ziet er gewoon stijlvol uit. Prima camerawerk, lekker wintersfeertje en een unieke binnensfeer dankzij erg goede belichting. Montage is ook solide en de kills worden er een stuk harder door.
Acteerwerk is ook prima. De cast is opvallend goed, er lopen regelmatig bekende gezichten rond. Er loopt er zelfs eentje rond die in het origineel ook speelde, Martin in dit geval. De killers zelf zijn wat saaier maar de achtergrond vond ik ook wel prima bedacht. Als opvuller van de film gewoon te doen. Als ze in de slotfase ook echt in beeld komen daalt het niveau want het zijn gewoon niet echt imposante verschijningen.
De moorden zijn opvallend bruut en hard. Zo worden ze ook in beeld gebracht en regelmatig ook creatief. Veel hak- en snijwerk maar toch ook weleens een aantal brute en originele manieren van iemand omleggen. Ze worden verder ook stijlvol genoeg in beeld gebracht.
In de finale gaat het allemaal een beetje mis, maar de film kijkt erg lekker weg en kent genoeg bloedvergieten gecombineerd met stijlvolle regie om het als geheel niet in te laten zakken. Graag een tip aan de kijker die ook het origineel heeft gezien: probeer die maar te vergeten als je naar deze film kijkt, want dan kijkt de film veel beter weg.
Kondoro
“Why Santa? Fuck Santa! FUCK SANTA!”
Vrij trieste remake van een vrij leuke kersthorror film moest in 2006 uitgebracht worden. Ik heb hem op kerstavond opgezet omdat ik stiekem toch wel wat benieuwd was maar hij is me helaas wat tegen gevallen. Ik was best fan van de klassieker horrorfilm uit de jaren zeventig en ik ben er zeker niet vies van om het kerstfeest ook eens een keer anders te zien dan al dat kleffe gedoe, nee nu is er eindelijk ook wat spanning. Toch begon deze film best leuk, en zat de sfeer van o.a. het kerstfeest er erg goed in. Toch zien we veel elementen terug uit klassieke slasher films, zoals de inrichting waar ‘Billy’ in opgesloten zit ook wat meer elementen vallen terug met betrekking tot het huis. Niet onwijs vernieuwend, het was wel geinig.
De film oogt heel erg verzorgt, de uitstraling van het kerstfeest is duidelijk en goed aanwezig en daar ging ik best lekker op. Ook een leuk huis met leuke bewoners moest toch zorgen voor een wat fijnere sfeer binnen de film. Al gauw keren we ons toch tot meer clichés wanneer bijvoorbeeld ’Kyle’ door de kamer naar binnen kroop en ze er achter kwamen dat die meid gefilmd was door hem met zo’n saaie bekscene daar had ik weinig mee. Ook de moorden waren niet altijd even bijzonder, en ik vind het altijd erg jammer als een film beelden achter houdt van de daadwerkelijke daad maar dat je dan vooraf en achteraf ziet, de films is dus vrij soft. Ja die paar oogballen die ‘Billy’ op eet vond ik niet heel bijzonder.
De cast vond ik niet heel erg bijzonder en het acteerwerk was nog minder. Over het algemeen had de film vrij veel leuke potentie om een degelijke slasher te worden maar ik vond het maar een slappe zit met erg saaie momenten en totaal geen spanning. Het verhaal was niet verkeerd maar wederom niks bijzonders, het was toch wel een tegenvaller.
ibendb
Man, deze is een moeilijke om te beoordelen.
Aan de ene kant is de film nogal kut. De personages zijn inwisselbaar, acteerwerk niet best en de film ziet er niet goed uit. De jumpscares zijn slecht en worden amateuristisch in beeld gebracht. Het verhaal wordt onoverzichtelijk gebracht met flashbacks hier en daar. Nergens kon het verhaal op zich me boeien.
Aan de andere kant is de gore echt goed. Het begint zwakjes maar halverwege wordt het verrassend bloederig en gewelddadig. Bij de derde akte was mijn aandacht volop naar de film gegaan. Wat een goede suspense en zelfs een twistje die m'n mond deed openvallen.
Dat Black Christmas overwegend negatieve kritiek kreeg verbaast me niks. Er werd mij verteld de film te kijken met het idee dat het eigenlijk een zwarte comedy is en dit werkte. Het zorgde ervoor dat de absurde scènes en vreemde hersenspinsels grappig en interessanter overkwamen.
Toch een 2,5* want ik ben tussen twee vuren beland.
blurp194
Black Christmas (1974), Black Christmas (2006) en Black Christmas (2019)
De 1974 heeft een soort cultstatus, maar waarom wordt me dus echt absoluut niet duidelijk. De film is nergens eng, er zit zo ongeveer niks in qua jumpscares, en de sfeer is ook maar heel af en toe wat eng. Dan het volstrekt achterhaalde gedoe met het tracen van de telefoonlijn (nee, zo werkte dat toen ook echt niet). En nog dat het einde enorm voorspelbaar is, en dan alsnog ongerijmd in twijfel getrokken wordt. Tsja, er zal altijd wel iemand bezorgd zijn over monsters onder haar bed, in die orde grootte is het. Qua vermeende woke content loopt deze versie overigens voor die tijd redelijk in de pas met de 2019; het baas in eigen buik was toen tenslotte een nog vrij nieuwe verworvenheid - te absurd voor woorden dat er nu, vijftig jaar later, nog steeds mensen zijn die dat niet willen of kunnen accepteren. En de film? verreweg het engste, het meest angstaanjagende er aan is het oorverdovende geknaag van de tand des tijds. Volstrekt achterhaald, ik vond het een saaie zeurfilm zonder aansprekend beeld, zonder verhaal, zonder spanning en met nul punten voor de soundtrack.
De 2006 kleurt dan een heel stuk meer tussen de lijntjes van wat we tegenwoordig van dit genre verwachten - elke paar minuten een jumpscare, af en toe enge, onsmakelijke gore of geestige beelden, listig gebruik van het concept dat wat je niet ziet enger is dan wat bruut in beeld komt - maar in tegenstelling tot 1974 wordt er veel duidelijker geïmpliceerd wat er dan precies niet te zien is. Maar ook irritant gedoe met flashbacks en een irritante en veel te aanwezige soundtrack. In plaats van Margot Kidder deze keer MEW en Michelle Trachtenberg als beoogde final girls, maar nog steeds geen behoorlijk plot. Alweer, er zal vast iemand zijn die het allemaal heel eng vindt, maar ook hier blijft dat wat onbegrijpelijk.
2019 dan. Eindelijk eens een beetje een normale slasher met alle verplichte cliches die er bij dat genre horen. Net als de vorige niet zozeer een remake als een re-imagining, een nieuw concept waarbij wat elementen uit de vorige versies terugkomen. Al is dat wellicht niet meer dan een plastic zakje en een zolder of een verwijzing naar de kat. Je kan je afvragen of in beide gevallen niet beter gewoon een losstaande film gemaakt had kunnen worden, maar gelukkig niet, want vandaar dit vergelijk. Voor dit deel valt dan vooral op dat er als eerste een behoorlijk motief en verhaal in de film zit, al heeft dat wellicht als grootste verdienste dat het de antiwokebrigade eens een stevige trap tegen de schenen geeft. En daarnaast wint Imogen Poots het met gemak van haar voorgangsters, zijn de production values op een heel ander niveau, klopt de soundtrack bijna en zijn de beelden veel frisser, beter getimed en beter geedit - en het feeërieke einde van Elwes vond ik ook best fraai gevonden. Jammer aan de andere kant dat de ontknoping zo uitleggerig is - wie opgelet had wist allang wat er nog even drie keer voor je herkauwd wordt. Er is schijnbaar ook nog een extended cut van 111 minuten, wellicht dat die op dat vlak beter is. Van de drie films in ieder geval de enige waarvan ik het gevoel krijg dat het een heel goede film had kunnen zijn.
In de korte samenvatting:
1974: een krappe 2*
2006: 2.5*
2019: 3*

Kaibutsu
Drama, 2023

Black Christmas
Horror, 1974

Dark Night of the Scarecrow
Thriller / Horror, 1981

Wilderness
Horror, 2006

Candyman
Horror, 1992

P2
Horror / Thriller, 2007
vakantiedifficult childhoodvrouwelijke vriendschapchildhood traumapsychopaatremakewraakseriemoordenaarslashermurdererincesteye gougingescaped mental patientvoyeurismechristmas horrorkerstmisx-mas christmas evesorority girlsholiday horror