• 9.369.485 stemmen

Geregisseerd door: Steven Soderbergh

Met onder meer: Jeremy Irons, Theresa Russell en Ian Holm

Releasedatum: 22 april 1993

Plot Kafka

"To solve a mystery he will enter a nightmare."

Kafka is een verzekeringsagent die betrokken raakt bij een undergroundgroep doordat die een medewerker van Kafka heeft vermoord. De groep pleegt bomaanslagen overal in de stad om zo te proberen een geheime organisatie te vernietigen. Kafka infiltreert in de levensgevaarlijke groep en gaat een confrontatie aan.

Soderbergh stelt mij hier wat teleur. Had geen idee wat te verwachten van de film, maar uiteindelijk bleek hij te licht uit te vallen.

De zwart-wit fotografie is matig op z'n best. Een sterk middel wanneer het goed gebruikt wordt, maar Soderbergh doet er erg weinig mee. Moet zelfs gezegd dat ik de stukken in kleur gewoon beter vond. Ook de score is te typisch, te gewoon, en irriteert zelfs soms. Soderbergh probeert te veel een sfeertje te recreeëren, en zodoende komt het allemaal ook redelijk gemaakt over.

Het verhaaltje was best aardig om volgen, tot ongeveer halverwege. Daar komt de film op een keerpunt, waar ofwel blijft dat de revolutionairen totale onzin uitkramen, of werkelijk een punt hebben. Persoonlijke zou ik veel liever de uitwerking gezien hebben waar de revolutionairen geschifte gekken bleken te zijn. Paranoide zotten die in alles complotten zien. Jammer genoeg werd voor de makkelijke oplossing gekozen en krijgen we weer een hoop zogenaamde 'maatschappijkritiek' op de mouw gespeld.

Film doet me hier en daar wat denken aan Brazil (hoewel die film wat origineler uitgewerkt is). Kafka is zeker niet slecht, en bevat ook enkele erg goede scenes (zoals de achtervolging op Kafka's werk), maar over het algemeen is de film iets te flauw, te gemakkelijk, en mist het geheel durf. 2.5* voor deze, geef mij maar Schizopolis.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1980 stemmen

danuz schreef:

Kafka heeft - naast de literaire referenties - heel veel weg van Brasil, Naked Lunch (mede door die geweldige muziek) en nog een film waar ik even niet op kom.

The Trial (1962) van Orson Welles misschien?

Ik vond deze film heel goed, vooral Jeremy Irons past echt helemaal in de rol van Kafka. Het is wel een beetje wennen aan de zwart-wit beelden, maar uiteindelijk past het wel bij de mysterieuze en duistere sfeerzetting.