Container (2006)
Met onder meer: Mariha Åberg, Peter Lorentzon en Jena Malone
Gesproken taal: Engels en Zweeds
Bekijk via CineMember
Plot Container
Een vrouw in een mannenlichaam, een man in een vrouwenlichaam, Jezus in de buik van Maria. Het water breekt, het stroomt en je kunt je er niet voor afsluiten. Het hart is er vol van. Brad Pitt, Paris Hilton, David Beckham en Saddam Hussein staan centraal in relatie tot de oorlog in Irak, homoseksualiteit en homofobie.
't Is gewoon een niet-narratieve film. Een hoop beelden zonder al te veel logische opvolging met daarover de gedachtengang van het hoofdpersonge (monoloog). Niet zozeer een film met een begin en een einde, wel een zekere emotionele climax, versterkd door de vormgeving (beeld en geluid).
't Is helemaal niks voor jou
. Er zijn trouwens maar een handjevol mensen die ik deze film zou aanraden.
sydney
Bedankt voor de review. Ik weet nu genoeg over deze film en ik weet dat ik al bij voorbaat pas. Ik denk dat je hem mij niet zal aanraden...
Inderdaad niet nee. De helft van dat handjevol heeft ook al positief gereageerd op m'n review, dus
Voor de mensen die Hole in my Heart gezien hebben, die film is nog redelijk normaal en coherent in vergelijking met deze. Het 70 minuten lang ontbreken van (een coherente) narratief lijkt mij voor de meesten het grootste struikelblok.
Ik snap niet waar dat elitaire gedoe nou voor nodig is.
Ik ben benieuwd naar de film en kijk wel wat het met me doet.
The One Ring
't Is helemaal niks voor jou
. Er zijn trouwens maar een handjevol mensen die ik deze film zou aanraden.
Ik was ook helemaal niet van plan hem te gaan kijken; ik was vooral nieuwsgierig wat hier de bedoeling van was. Klinkt vooral als een film vol pretentieus gewauwel, maar misschien heb ik het mis.
otherfool
Ik ben benieuwd naar de film en kijk wel wat het met me doet.
Zo denk ik er ook over. Ik ga zeker kijken want Moodysson doet altijd wel iets met me (al is het niet altijd positief).
Ik snap niet waar dat elitaire gedoe nou voor nodig is.
Welk elitair gedoe ? Je kan moeilijk ontkennen dat deze film een erg beperkt publiek zal aanspreken (je eerdere niet-enthousiaste reactie spreekt boekdelen). Ik zie niet in waarom dat niet gemeldt mag worden.
Ik vel verder nergens een oordeel over de mensen die het niet aanspreekt, dus vind ik de opmerking niet op z'n plaats zijn. Iedereen die deze film wil zien moet hem maar een keertje kijken, maar er is niks mis met de mensen even duidelijk te maken waar ze voor gaan zitten lijkt me.
Klinkt vooral als een film vol pretentieus gewauwel
Volgens mij is het niet Moodysson's bedoeling even een lesje op te drammen, meer een gevoel te beschrijven, dus valt het wel mee denk ik met die pretenties. Dat hij het op een erg onorthodoxe manier doet wil niet meteen zeggen dat het pretentieus is.
Ja, is ook wel zo, maar als een film zo extreem anders dan anders is, dan zijn de reacties moeilijk te voorspellen. Zie bijvoorbeeld ook Eraserhead.
Trailers zijn vaak erg verneukeratief. Geven zelden een goed beeld van de film, je wordt gauw op het verkeerde been gezet.
Vast en zeker. Maar in het geval van Container denk ik dat je kan zeggen dat de film niet veel meer is dan 35x de trailer. De clips die hierboven staan komen ook gewoon integraal uit de film, zonder extra editing of wat dan ook. Dat is wat je krijgt, 70 minuten lang, zonder adempauze. Malone zwijgt letterlijk geen minuut.
Je hebt een punt dat de reacties op 'extreem andere' films moeilijk te voorspellen zijn, maar zelfs een Eraserhead of Tetsuo hadden nog een verhaallijn die best een hoop houvast boodt. Container is een film waar de 5de minuut evengoed de 65e minuut had kunnen zijn. MM als dwarsdoosnede nemend van de gemiddelde filmliefhebber (en ik zit hier toch al een tijdje) denk ik dat erg veel mensen het moeilijk gaan hebben met het ontbreken van enige ontwikkeling in de film.
Maar we zullen zien, ik ben benieuwd naar de reacties. Prove me wrong
cornelis
Dank.
Nou, ik was vooral geinteresseerd in die trailer omdat jij eraan refereerde.
Chr.s
Érg cool filmpje, maar om dit nou 72 minuten te laten duren? Jammer. Uitgeput raak je er zeker van, maar om dit nou als positief punt aan te halen? Ik heb het nooit begrepen
Anyway; visueel uitzonderlijk goed, ook erg constant. De monotone voice-over werkt erg sfeerverhogend. Het ene moment luister je meer naar wat zei te zeggen heeft, het andere moment hebben de beelden de volle aandacht. Uniek is het zeker.
Had dit persoonlijk liever 30 minuten zien duren ofzo. Denk ook dat Onderhond gelijk heeft met zijn punt dat de film niet echt gaat aanslaan hier.
Denk dat het gemiddelde bij 20 stemmen de 3 sterren niet gaat halen. Ik zelf geef er een 3,5 voor.
Hoewel ik de reactie wel begrijp, vind ik het toch redelijk essentieel. Als een filmpje van 30 minuten had het zeker makkelijker te verteren geweest, maar was het ook een film geweest die je veel sneller zou vergeten.
Container is geen optimistisch filmpje, ik vind het dus wel positief als zo'n films drukken. Ook pas het laatste kwartier vond ik de neerslachtigheid (met de muziek) echt indruk maken. Je komt uit de film met een "pfoe" gevoel, en dat hoort ook zo te zijn.
Vergelijk het met een Irréversible. Zou makkelijk filmpje geweest zijn als ze die verkrachtingsscene minder direct en minder lang in beeld zouden gebracht hebben, ook veel minder naar, ook veel minder effectief. Soms moet je even over het lijntje om een mokerslag te verkopen. Het gevaar is dan dat je mensen een beetje murw slaat. Persoonlijk heb ik daar niet al te vaak last van.
Chr.s
Het boeiende aan film vond ik vooral de vorm, de voice-over in combinatie met de prachtige beelden. Ook vond ik het zeker intressant wat de hoofdpersoon vertelde, maar niet dat ik er zelf een rot gevoel bij kreeg. Vond het vaak zelfs een soort van grappig
. Op een zelfde manier keek ik bijvoorbeeld ook naar Gummo. Als je er op zo'n manier naar kijkt is 70 minuten, in deze vorm, denk ik snel te lang.
AHWA
Goeie voice-over van Jena Malone, maar 70 minuten was op de een of andere manier net iets te veel. 60 minuten had voldoende geweest. Mooi om te zien hoe sommige stukken uit de voice-over meteen uitgebeeld worden en dat sommige stukken later pas terugkomen.
Maar verder is dit toch niet helemaal mijn ding. De beelden deden me een beetje denken aan Tetsuo en Eraserhead, voor mij een vergelijkbaar soort films, maar dat kan misschien zijn omdat die ook geheel in zwart wit waren en er geregeld rare beelden voorbij kwamen.
De voice-over trekt de film op naar 3*
Freud
Lukas Moodysson is zo'n beetje de opvallendste filmografie bij elkaar aan het filmen die ik ken, toch zeker onder de Europese regisseurs. Nu maar hopen dat de paar zaaltjes die A Hole in my Heart nog aandurfden ook deze even willen vertonen
Toegankelijk beginnen en steeds experimenteler worden, dat alleen is al opvallend.
Clipjes intrigeren me wel, ik heb alleen geen flauw idee of ik het 70 minuten trek.
Absoluut. Meestal gaat het net de andere kant uit met regisseurs. Eerste films zijn origineel en experimenteel, dan zie je ze steeds meer richting keurslijf evolueren. Iemand die nog een regisseur kent die zo'n opvallend contrastrijke evolutie doormaakte ?
Wat natuurlijk niet wegneemt dat de fans van de eerdere Moodysson's daar niet noodzakelijk blij mee (hoeven) zijn
Gus van Sant komt in me op, al gaat die meer op en neer.
sydney
Moodysson gaat alleen maar neer... is mijn gevoel.
The Eye
Deze film werkte voor geen meter bij mij. Zo'n jankerig gothic-zeikstemmetje over de hele film heen, die volgens mij het een en ander wilde duidelijkmaken ofzo. Wat experimenteel gepruts met een handycam. Voor 10€ een film maken. Tsja, moet het wel ergens blijven boeien en dat deed het dus niet. Op een gegeven moment m'n gitaar erbij gepakt en wat muziek gemaakt, werkte wel goed, lekkere riff geschreven. Verder, tsja die beelden zie je ook wel in andere films, weinig bijzonder eigenlijk, net als de rest van de film. Een hoop geblaat, maar weinig wol.
Tsja en over experimentele film: Of ik vind experimentele cinema niks (uitzonderingen daargelaten), of Moodysson kan er gewoon niks van. Ik heb nog wat experimenteel spul liggen, eens kijken wat het wordt.
Mark H.
Dan zal het daarna nog vast een poos duren voor deze hier te vinden is.
Koekebakker
Dat zal het iffr niet uitmaken, lijkt me. Wel of-ie op een Nederlands festival gedraaid heeft.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Final Cut - Hölgyeim És Uraim
Romantiek, 2012