menu

Dumb & Dumber (1994)

Alternatieve titel: Dumb and Dumber

mijn stem
3,34 (3343)
3343 stemmen

Verenigde Staten
Komedie / Avontuur
107 minuten / 113 minuten (unrated version)

geregisseerd door Bobby Farrelly en Peter Farrelly
met Jim Carrey, Jeff Daniels en Lauren Holly

Harry (Daniels) en Lloyd (Carrey) zijn twee ongelooflijk domme sukkels, die ontzettend veel moeite hebben om een baan vast te houden. Als Lloyd tijdens zijn korte carrière als limo-chauffeur Mary Swanson naar het vliegveld brengt, ziet hij dat ze haar koffertje vergeet en besluit deze naar haar toe te gaan brengen. Zonder dat hij het weet had Mary het koffertje bewust voor een stel ontvoerders achtergelaten en deze gaan achter Lloyd aan in de veronderstelling dat hij een slinkse crimineel is, die het geld voor hun neus heeft weggekaapt. Onbewust van de ontvoerders die achter hen aanzitten en ze willen vermoorden, gaan Harry en Lloyd op reis naar Aspen om Mary te zoeken.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=j18RMmxT78c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van PEN15
3,5
1994 was een uiterst succesvol jaar voor James Carrey die ook al excelleerde in Ace Ventura en the Mask; drie grote films binnen één kalenderjaar, hoe doe je dat in hemelsnaam?

Wat ik me daarnaast ook afvraag wie eigenlijk dom was en wie dommer?

Ik meen te herinneren dat ik eerder een andere versie had bekeken. Als Lloyd dat knipseltje ziet van die maanlanding bijvoorbeeld, ik zou zweren dat hij nog gekke bekken ging trekken met moon? moon-moon etc, maar de laatste keer dat ik keek liep hij linea recta de deur uit. Klopt dit?

avatar van alexspyforever
Deze valt nog mee in vergelijking met de andere Jim Carey films. Het gekke is dat de grappigste scènes van Jeff Daniels moeten komen.

3,0
Blijft een leuke film om een avondje naar te kijken. Met enkele erg leuke momenten. De achtervolging door de boeven is echter wel een beetje standaard, dat maakt het in mijn ogen geen topper. Dat had wel iets orgineler gemogen. De twee hoofdrolspelers blijven erg leuk.

Met alle respect jongens en meisjes maar ik moet er totaal niet om lachen.
Is niet mijn humor,
Bedankt

avatar van MadMekx
3,5
Ontzettend grappig, gewoon hele flauwe super domme humor. Kan ik wel eens waarderen.
Na hem dus jaren geleden gezien te hebben heb ik hem ook eens voorgeschoteld aan mij dochters van 8. Nou die moesten ook hard lachen en verbaasden zich steeds hoe dom die 2 mannen waren. Leuk gewoon. Laat het vervolg maar komen Dumb and Dumber too (al is dat toch altijd minder). Dumb and Dumber To - Official Trailer Premiere - YouTube

avatar van Richard_Voorhees
3,5
Een klassieker uit mijn kinderjaren en hij blijft na al die jaren nog steeds wel wat hebben. De humor is héél flauw, maar vooral de soms erg stomme dialogen zorgen ervoor dat deze humor toch slaagt.
Daarnaast vind ik Carey hier in één van zijn betere rollen. Naar mijn mening varieerden zijn films altijd wat in kwaliteit, maar dit is zeker één van zijn betere.
Tijd om het vervolg te gaan kijken!

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Herziening gedaan met het oog op deel 2. Dumb and Dumber blijft een heerlijke 90’s komedie-klassieker, vol idiote momenten, bizarre personages, hele platte en flauwe humor (maar wel grotendeels leuk) en onzinnige dialogen. Carrey en Daniels zijn erg op dreef samen en bepaalde momenten zoals de ‘’dead bird’’ dialoog zijn echt eeuwig grappig. Ik twijfel tussen 3,5* en 4*, maar deze mag eigenlijk wel gewoon de hoogste score van de twee behouden. 4* stonden en blijven staan.

avatar van Kondoro0614
3,5
Dumb & Dumber

Wat is deze film mij anders bevallen dan ik zelf had gedacht. Ik heb zelfs goed in een deuk gelegen terwijl ik helemaal geen Carrey fan ben. Ik vond de film mij erg verrassen, aangezien ik hem dus leuker vond dan verwacht . De rijdende honden auto vond ik wel wat hebben en dan ook nog eens die humor die er overheen gegooid werd .. Lol.. Ik werd wel gewaarschuwd dat je van de flauwe en droge humor moet houden, nou goed daar ben ik wel thuis in. Dus de film was prima te doen voor mij.

Zoals ik al zei vond ik dit 1 van de eerste films dat ik Jim Carrey ook wel leuk vind acteren. The Grinch vind ik een erg leuke film van hem, maar de rest allemaal niet zo. Jeff Daniels vond ik ook goed acteren, en ik vond het duo gewoon geniaal! Lauren Holly deed het ook goed en de rest ging ook wel lekker tekeer !

Het verhaal is leuk, al moet je het allemaal gewoon totaal niet serieus nemen. Het concept was ook wel lachen. Al om al prima vermaakt en zeker het kijken waard!

3.5*

avatar van Edie
4,0
Kondoro0614 schreef:
Dumb & Dumber
Het verhaal is leuk, al moet je het allemaal gewoon totaal niet serieus nemen. Het concept was ook wel lachen. Al om al prima vermaakt en zeker het kijken waard!


Bekijk (indien niet gezien) zeker ook eens Kingpin! Persoonlijk vind ik beide films wel wat weg hebben van elkaar, ook van dezelfde regisseurs. Een beetje ondergewaardeerde film vind ik, met een erg leuke rol van Bill Murray

avatar van Kondoro0614
3,5
Edie schreef:
(quote)


Bekijk (indien niet gezien) zeker ook eens Kingpin! Persoonlijk vind ik beide films wel wat weg hebben van elkaar, ook van dezelfde regisseurs. Een beetje ondergewaardeerde film vind ik, met een erg leuke rol van Bill Murray


Staat in mijn kijk-lijst. Bedankt!

avatar van Miszmi
3,0
Prima film en leuke humor! Mijn zoon van 7 vermaakte zich prima tot 1:20, daarna werd het hem te laat. Hij riep nog wel een keer: "ieuw seks!" dus laten we deel 2 voorlopig nog maar even overslaan voor hem . Zelf heb ik me ook prima vermaakt met deze film. Het verhaal zit prima in elkaar en wordt eigenlijk geen enkel moment vervelend of langdradig.

avatar van RolandH
5,0
Een film die zijn eigen weg gaat, dan weer hilarisch, dan weer lekker flauw, of Carrey nou wel goed is of niet dit is een zeer vermakelijke film. Tevens die tussentijdse opmerkingen over John Denver maken alles nog even wat leuker. Geen diepgaande humor maar lekker simpel, en zowel kinderen als volwassenen kunnen hier dubbel om liggen, zoals de scene waar Daniels tong vastgevroren zit.

avatar van JanLo
4,5
Eva schreef:
Titel slaat waarschijnlijk op de fans...
Dit klinkt ook niet erg slim!!

5,0
Gewoon hilarisch. Lachen, gieren en brullen met Jim Carrey

avatar van Vdk_Movie
3,5
Jim Carrey: de meest leuke debiel die er bestaat in de filmindustrie. Prachtige vent. Prachtige film. En ook een geweldige rol van Jeff Daniels!

Het vervolg was ook wel aardig, maar dit deel is grandioos!

4.0

Eindelijk uit de kast gepakt omdat we absoluut geen zin hadden in Zomergasten. En zo werd het toch nog een leuke avond! Heerlijk gelachen.

avatar van max cady
4,0
Nu aan het kijken op tv en eerder al veel vaker gezien op videoband, dvd, bluray etc maar voor het eerst vielen me een aantal scenes op mbt mannenliefde die ik nog nog had gezien. Ik kon het me niet herinneren. Zijn er idd meerdere versies?

avatar van Iron Maiden
3,5
max cady schreef:
Nu aan het kijken op tv en eerder al veel vaker gezien op videoband, dvd, bluray etc maar voor het eerst vielen me een aantal scenes op mbt mannenliefde die ik nog nog had gezien. Ik kon het me niet herinneren. Zijn er idd meerdere versies?


Staat me iets van bij dat de extended versie zich langer afspeelt in de jacuzzi.

avatar van max cady
4,0
Ja die scène alsook de scène "op een bepaald tijdstip" in een toilet met sea-bass volgens mij Iron Maiden

2,5
Dumb & dumber heeft mij eigenlijk nooit echt kunnen bekoren. De rol van Lloyd is natuurlijk geknipt voor Carrey, maar ook Daniels doet zeker niet onder voor Carrey.
Met een setting als deze kun je alle kanten op met je grappen en dat wordt in deze film ook gedaan. Er komen veel origenele grappen aan bod, welke kunnen zorgen voor hilariteit. Toch blijft de film te vaak binnen de lijntjes, waardoor ik het gevoel heb dat er veel meer uit de film gehaald kon worden en dat vind ik zonde.

2,5*

5,0
Beste lachfilm ooit.

avatar van bjerik76
3,0
na jaren voor het eerst gezien, en moet zeggen dat hij wel grappig was.
Alleen het eind vond ik wel een beetje simpel en afgeraffeld, maar misschien is dat juist het typische van de jaren 90.

avatar van Shadowed
3,0
Typisch Farrelly.

Maar dan ook typisch een film waar acteurs zoals Carrey echt perfect in passen. Al zijn de types soms wat vervelend, Carrey en Daniels weten wel een bepaald charme met zich mee te dragen. De grappen zijn wel wat flauw, maar dat kan je wel verwachtten.

Geen briljant acteerwerk, maar wel leuke stunts af en toe. Vooral dat busje is best leuk vormgegeven, en er zitten wel een paar komische scenes in die weten te vermaken. Vrij flauw verhaal overigens, en soms behoorlijk misplaatste grappen. De dode parkiet vond ik bijvoorbeeld helemaal niet grappig.

Toch wel een van de betere Farrelly broeder producties, met een paar geslaagde momenten. Duurt wat te lang, maar Daniels en Carrey dragen de film wel een beetje. Ach ja, het is sowieso wel moeilijk om me echt te laten lachen bij komedies.

avatar van Chainsaw
4,0
Blijft een erg aangename komedie, met name met een erg leuk roadtrip-gedeelte. Van de drie films van Carrey uit 1994 is hij hier nog het meest ingetogen en moet de spotlight delen met Jeff Daniels. Dat bleek een sterke combi, ook al was de studio geen voorstander van Daniels, die toch veelal bekend was van de meer serieuzere bijrollen. Maar Daniels is een uitstekende match voor Carrey en kan hem op het gebied van ‘debiel doen’ uitstekend aan. Sterker nog, Daniels doet geregeld een stuk gekker dan Carrey. En dat is goed, het is juist fijn dat Dumb and Dumber geen Carrey-one-man-show is geworden.

De film bevat een eenvoudig plot met een paar aardige bijrollen, maar geen van die zaken doet er echt toe, alle aandacht gaat naar het duo Lloyd en Harry - wiens namen een ode zijn aan komiek Harold Lloyd. Het script van dit regiedebuut van de gebroeders Farrelly bevat - uiteraard - de nodige onderbroekenlol en de scheten vliegen je om de oren. Het spreekt voor zich dat je niet vies moet zijn van de nodige poep- en pieshumor. Ook gekke bekken en slapstick zijn van de partij, maar Dumb and Dumber heeft gelukkig meer te bieden. Het gekibbel en de onderonsjes tussen Harry en Lloyd zijn erg geestig; het worstelpartijtje (‘your hands are freezing’), Mary Samsonite, het blinde jochie, het sneeuwballengevecht, Sea Bass; de film zit te vol met vermakelijke sequenties, dat die paar iets te makkelijke of te platte grappen eigenlijk verwaarloosbaar zijn. Dumb and Dumber staat na al die jaren nog steeds als een huis.

4 sterren.

1,0
TMP
Vreselijk. Heel erg simpele en flauwe humor. Poep- en piesgrappen worden niet geschuwd. Niet mijn ding.

avatar van FillumGek
4,0
In mijn basisschooljaren was Jim Carrey één van mijn favoriete acteurs. Ondanks dat ik niet alle details in een film kon volgen waren de gekke bekken van Carrey vaak al voldoende om te me op de grond van het lachen te krijgen. Dumb & Dumber was uiteraard één van de films die kapot werd gespeeld, bizar eigenlijk dat drie van Carrey's bekendste en beste films uit hetzelfde jaar komen. Het is dan denk ik ook vijftien jaar geleden dat ik deze heb gezien.

Na de herziening moet ik zeggen dat de film nog steeds boven de gemiddelde komedie uitsteekt. Jim Carrey is allang geen favoriet meer, sterker nog, ik kan me af en toe best ergeren aan zijn trekjes en overacting waardoor een hoop humor de plank al misslaat. Gelukkig is Jeff Daniels een geslaagde side-kick die zich ook als een idioot gedraagt, maar die voldoende tegengas geeft waardoor niet alles om Carrey draait. Daarnaast zijn de bijrollen ook prima, en vond ik Lauren Holly vroeger stiekem erg leuk. Ze schijnt best veel voor film en tv te hebben gedaan maar kan me niets voor de geest halen.

Het is ook de eerste keer dat ik het verhaal volledig meekrijg, en dat is op zich niet eens slecht. Vind het vooral een leuke zet dat tot het einde van de film geheim blijft dat de donkere meid een undercover-agent is. Maar de film moet het vooral hebben van een groot aantal rake scenes. Scenes met de wc-pot, skilift, alcoholcontrole, Sea Bass en de kokhalsscene zijn bij het grote publiek wel bekend. Wat me ook opvalt is dat de film barst van de leuke muziek die menig scene nog een stuk aangenamer maakt.

4,0
Fantastische film echt legendarisch vooral de reis naar aspen is te grappig. Het vervolg is verschrikkelijk echt te slecht voor woorden

avatar van Fisico
3,0
Eigenlijk wel een klassieker in het genre. Het is al een hele poos geleden dat ik hem nog zag, maar hij blijft puur vermakelijk. Bridges en Carrey zijn erg goed op elkaar ingespeeld en spelen een geloofwaardige rol als twee sukkels met het hart op de juiste plaats. Fijn ook dat niet de één of de andere de bovenhand haalt op de andere. Beide acteurs doen het gewoon prima.

De meeste grappen en situaties zijn geslaagd. Ze zijn dit lang niet allemaal - op het flauwe toe - maar dat stoort zeker niet. Bij momenten ook hilarisch en spitsvondig. De Samsonite bijvoorbeeld vond ik bijvoorbeeld top. En hun busje blijft legendarisch!

Simpele, maar effectieve film waarvoor hij bedoeld is: je te vermaken en je goed te amuseren zonder veel poespas.

4,5
Symbiose en balans, dat zijn de twee woorden waar ik aan moet denken na het voor de 35ste keer kijken van deze film. Tegenwoordig ben ik volwassen, vroeger als 15 jarige rotgelachen bij deze film. En nog steeds weet deze film me te raken, het is wat mij betreft een pioniers film, maar dat besef ik me eigenlijk pas na zoveel jaren. Roadmovie, draak steken met de realiteit of zelfs beperkingingen, leuke soundtrack, hoofdpersonages die enorm goed in balans zijn ten opzichte van het verhaal. Unieke film, het is een simpele comedy, maar ook een verhaal van twee vrienden die geen flauw benul hebben wat om elkaar heen gebeurt, maar daar het mooiste uit proberen te halen. En uiteindelijk begint een volgende dag en boeit het allemaal geen reet. Geniaal en uniek.

avatar van Rodger
3,5
Het blijft een van de leukste komedies...
Humor Waar ik wel van hou..
3.5 ***

Gast
geplaatst: vandaag om 03:45 uur

geplaatst: vandaag om 03:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.