• 9.382.119 stemmen

Kurtlar Vadisi - Irak (2006)

Actie / Oorlog | 122 minuten

Gesproken taal: Arabisch, Engels en Turks

Releasedatum: 9 februari 2006

Plot Kurtlar Vadisi - Irak

"War Without Rules"

Op 14 juni 2003 komen Amerikaanse troepen aan op het niet-officiële, min of meer geheime hoofdkwartier van de Turkse speciale eenheid in Noord-Irak. De Turkse eenheid gaat ervan uit dat dit bezoek van de geallieerden een routinematige karakter heeft. Echter, door de veranderde omstandigheden heeft Amerika besloten zich op te werpen als de enige machthebber in de omgeving en het laatste woord te hebben. Die dag worden elf Turkse soldaten weggevoerd met een zak over het hoofd. Luitenant Süleyman Aslan is een van die soldaten. Hij kan zich niet neerleggen bij de schending van zijn eer door een dergelijke overgave en pleegt zelfmoord. Hij laat een brief achter, gericht aan Polat Alemdar, een Turkse geheime agent met een elite-opleiding. Deze kan niet onverschillig blijven voor het laatste verzoek van zijn vriend en gaat met een team naar de plaats van gebeuren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Polat Alemdar

Memati Baş

Abdülhey Çoban

Erhan Ufuk

Sam William Marshall

Abdurrahman Halis Karuki

Kurdish Leader (Jihad Abdou)

avatar van A.S.E.

A.S.E.

Delta Force, Executive Decision, True Lies, Rules of Engagement, Navy Seals...

Toch wel heel toevallig dat het plots zo contreversiëel is als de Amerikanen eens de (stereotype) slechten zijn in een film.

ik vind dat dit een goeie film is een 5 waard

en over dat anti amerikaanse vind ik normaal ik had laatst Out Of Reach van steven seagal gezien en daar staat ook een heleboel ANTI TURKS in zoals smokkelen van mensen en al deze film ( Kurtlar Vadisi ) heb ik gezien in de bios en heb er veel van genoten veel beter dan de serie

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Nog 60 stemmen voor de Top250 (??)

Als het zo doorgaat wordt het de 1e Turkse film (op MM) in de Top250!

avatar van Zelva

Zelva

9 februari 2008 op zijn vroegst, áls het ding dan nog zo hoog staat.

Diesel schreef:

Geen goede vergelijkingen Ersial.

Dat kan veel beter, of niet

avatar van Ersial

Ersial

Geef jij een goeie voorbeeld dan Diesel en Anatolia.....

Ik wacht af...

Anatolia

Mij lijkt het nogal onvermijdelijk "Midnight Express" te noemen.

Ik heb het bewust voor me willen houden, maar omdat je het zo lief vraagt

avatar van kahraman

kahraman

Zelva schreef:

Ik vind het aantal tienen daar eigenlijk veel schrikbarender. Die mensen zijn vast allemaal onbevooroordeeld.

Het aantal stemmen uit de Verenigde Staten is maar een achtste van het aantal stemmen dat niet uit de Verenigde Staten komt. Dat zal zo'n énorme invloed hebben. Van de 305 1'en komen er trouwens maar 90 uit de Verenigde Staten.

Maar kun je mij de link geven van de IMDb-functie waarmee je kunt zien of mensen gestemd hebben zonder de film gekeken te hebben? Lijkt me erg interessant.

die tienen zijn tenminste van mensen die de film gezien hebben..

nou..

film is niet uit in VS

mensen uit VS die de film een cijfer geven kunnen hem niet gezien hebben.

tenzij ze allemaal de laatste week in Turkije waren. de kans hierop is zo klein.

dan klopt mijn beredantie weeer niet

daarnaast leert de ervaring dat veel vs imdb gebruikers Turkse films enen geven zonder ze te zien..

een film van kemal sunal kwam eens in de top 250 lijst.

nou daar bleef ie niet lang..

massaal enen uit de vs door mensen die de film niet gezien hebben, want hij is nooit in de VS uitgegeven/vertoond..

Emirdagli

ik vind de film van deli yurek ook wel mooi (boemerang Cehenemi ) Deli Yurek: The Boemerang Hell

daar speelt Oktay Kaynarca ( Cakir ) ook in en die gast van de MIT jammer datt deze niet op MM is, ook een vette film in afghanistan dacht ik.

Emirdagli

en nederlanders accepteer het gewoon deze film is gewoon goed

avatar van K_Republic

K_Republic

Emirdagli schreef:

mooi (boemerang Cehenemi ) Deli Yurek: The Boemerang jammer datt deze niet op MM is,

Bumerang Cehennemi

dankje die zocht ik

The Soldier

boemerang Cehenemi? De Turkse film industrie gaat het echt niet maken met zulke films.

Maak nou eens een keer Westerse acties, niet van die goedkope turkse actie waar 1 iemand het hele leger kapot maakt.

volgens mij moeten jullie meer hollywood films kijken dan Deli yurek

Emirdagli

deliyurek was een van de beste turkse actie films die uitkwam kurtlar vadisi nog steeds

Emirdagli schreef:

Misschien voor jullie omdat jullie misschien nog nooit actie gezien hebben kijk nou wat voor films hollywood maakt.

En waar is Turkije mee bezig Wannabee Rambo films

Vindt dat Turkije best achter loopt toch ?

The Soldier

Wow alle mensen op aarde

Ssst Turken kijk hoe ze hier stemmen lan

avatar van De Knip

De Knip

Wacht eens.... Midnight Express. Wie gaat me overtuigen van vele onwaarheden in die film?

Maar weet je? Turken en andere moslims zijn ZO snel op hun tenen getrapt. Het is echt niet normaal. Eerst dat gedoe met die Denen. Nu gaan ze allemaal massaal voor deze film pleiten. En er meteen bijna een religieuze film van maken.

Okay, een film uit eigen land scoort hier in Nederland ook meestal wel hoger, maar een beetje kritisch mag ook wel.

Midnight Express vond ik onhollywoods en ik denk bijna zeker dat het in de Turkse gevangenissen ECHT geen pretje is. Vergeet ook niet dat de film al een paar decennia geleden is.

Als je wilt vergelijken dan is Midnight Express wel een juiste. Films als Critical Decision zijn puur vermaak en hebben al helemaal niet de intentie geloofwaardig over te komen.

Midnight Express heeft die intentie wel. Net als deze film.

avatar van Diesel

Diesel

En waar is Turkije mee bezig Wannabee Rambo films

Vindt dat Turkije best achter loopt toch ?

Waarom zwijg jij gewoon niet voor altijd?

Je kraamt onzin uit, ik ga d'r niet eens op in.

Diesel schreef:

Waarom zwijg jij gewoon niet voor altijd?

Je kraamt onzin uit, ik ga d'r niet eens op in.

Diesel Diesel Diesel jij ben toch ook niet zo'n meelopertje die turkse films alleen maar goed keurt

avatar van Mug

Mug

Dan ga ik wel een stapje verder. Alle (westerse) recensies die ik heb gelezen zijn het eens dat Kurtlar Vadisi - Irak een Turks equivalent is van een standaard Hollywood B-actie-thriller-film. Karikaturale boeven en heldhaftige 'good guys'.

De film weet daadwerkelijk goed in te spelen op de Turkse emoties (door verschillende waargebeurde incidenten te gebruiken, die languit in de Turkse media zijn besproken, die in een nieuw fictief jasje worden gestoken), maar niet puur op een patriottische manier. De regisseur weet (blijkbaar, volgens de recensies) toch een aantal kritische noten omtrent Turkije en de islam in zijn film te verwerken.

Vraag aan hen die de film nu gezien hebben in Nederland. Is het zo dat de oorspronkelijke talen in de Nederlandse release gedubd zijn naar alleen het Turks?

Emirdagli

toen ik deze film zag, was het duits ondertiteldt. ik had er geen probleem mee (Y)

volgens mij moeten jullie meer hollywood films kijken dan Deli yurek

Dude, Hollywood is ook niet al te orginieel. Sinds het succes van the matrix, heeft bijna elke actiefilm, wel iets van de matrix verwerkt in hun films. En the matrix is weer een slap aftreksel (op het gebied van actie) van films uit Hong Kong.

De Knip schreef:

Kijk en dat is een beetje de reden waarom ik het voor me wilde houden Oude discussie: reeds gevoerd bij de film zelf.

Midnight Express heeft die intentie wel. Net als deze film.

Precies, maar er is toch een miniscuul maar niet te onderschatten verschil dat lichtelijk in het voordeel van Kurtlar Vadisi werkt: er wordt ruimte geboden aan humane uitlatingen vanuit Amerikaanse kant (de soldaat die wordt neergeschoten wegens kritiek).

Maar goed, ik wil verder geen oude koeien uit de sloot halen.

Mug schreef:

Helaas en de ondertiteling is bedroevend: zo slecht ben ik ze nog niet tegengekomen.

Voorbeeld:
"Dit zijn mensen, geen beesten."
Ondertiteling: Dit zijn beesten, geen mensen.

avatar van Diesel

Diesel

The Soldier schreef:

Nee, jij wel? Jij meent dat Turken geen goede films kunnen maken. Go watch some movies kid. Kurtlar Vadisi is niet de maatstaf voor Turkse films. Kurtlar Vadisi is over the top actie rijk aan politieke theoriën, meer niet. Turkije loopt wellicht achter op Amerika op gebied van budget maar dat Turken doorgaans minder goede films maken dan Hollywood, betwist ik.

YuLaw16

Maar Japanners maken daarentegen betere films dan Turken ;)

Diesel schreef:

Dan heb jij nog nooit een actie film gezien Go watch some movies kid. Kijk beter naar hollywood films dan zie je wel wat actie is paar explosies in een film noem je geen actie

Syriana is ook actie rijk aan politieke theoriën heb ik liever die film tenminste professionele acteurs

YuLaw16

@ the soldier, het is echt een kwestie van smaak. En ik denk niet dat diesel zozeer doelt op de turkse actie film. Actiefilm staat vaak equivalent aan oppervlakkig

avatar van Zelva

Zelva

kahraman schreef:

die tienen zijn tenminste van mensen die de film gezien hebben..

Natuurlijk. En hoe kun je dat zien dan?

nou..

film is niet uit in VS

mensen uit VS die de film een cijfer geven kunnen hem niet gezien hebben.

dan klopt mijn beredantie weeer niet

Internet?

een film van kemal sunal kwam eens in de top 250 lijst.

nou daar bleef ie niet lang..

Ja natuurlijk, en waarom staat er dan op 123 een Turkse film, waar nauwelijks enen door gebruikers uit de Verenigde Staten aan zijn gegeven?

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

Je weet hoe de wij (Turken) zijn..

We verassen je altijd met zulke films..

5*****

avatar van kahraman

kahraman

Mug schreef:

jammergenoeg is de versie die we hier in nederland zien exact hetzelfde als de versie in Turkije in de bios..

dus er zijn slechts enkele korte gedeeltes in het Engels /Kurdisch/Arabisch.

Ik denk dat als eenmaal de dvd uit is wel een verzie zal zijn met de engelse audio. Ze waren van plan de film uit te brengen met Turkse, Engelse, Kurdische en Arabische audio, maar dat is tot op het moment bij goede bedoelingen gebleven.

De makers hadden de aandacht die de film zou krijgen onderschat denk ik..

de kranten gingen erover dat er meerdere rollen met film nog naar duitsland zouden worden gescheept.

controverse -> meer geld inn het laatje van panafilm.

en in frankrijk is de film nog steeds niet uit schijnbaar