• 9.373.605 stemmen

Final Fantasy: The Spirits Within (2001)

Animatie / Sciencefiction | 98 minuten

Genre: Animatie / Sciencefiction

Oorsprong: Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Hironobu Sakaguchi en Motonori Sakakibara

Met onder meer: Ming-Na Wen, Alec Baldwin en Steve Buscemi

Releasedatum: 16 augustus 2001

Plot Final Fantasy: The Spirits Within

"Unleash a new reality"

Het is 2065: er staat een grote aanval op geest-achtige aliens op het punt om te beginnen. Dr. Aki Ross probeert de geheimen van de aliens op tijd te ontdekken, om zo zowel de planeet als haar geïnfecteerde lichaam te redden. Terwijl Aki en haar mentor Dr. Sid op zoek zijn naar een vreedzame oplossing, wil de generaal Hein maar één ding: de aliens in één grote aanval voorgoed vernietigen. Gebaseerd op de reeks Final Fantasy computerspellen.

Dr. Aki Ross (stemrol)

Cap. Gray Edwards (stemrol)

Sgt. Ryan Whitaker (stemrol)

Off. Neil Fleming (stemrol)

Off. Jane Proudfoot (stemrol)

Dr. Cid (stemrol)

General Hein (stemrol)

Council Member (stemrol)

Council Member (stemrol)

Major Elliot (stemrol)

avatar van Phoenix

Phoenix

Wat een verbluffend mooie film. Dan bedoel ik niet mooi in de zin van 'goed' maar gewoon mooi. Je mond valt open van verbazing als je de geweldige animatie ziet van werkelijk elk detail. Het verhaal stelt natuurlijk niet veel voor (ookal moet ik zeggen dat ze het naar mijn mening zeker slechter uitgewerkt had kunnen worden) maar dit is niet belangrijk als je bijna 2 uur aan je monitor gekluisterd ziet om niks van dit fantastisch te missen. Ik vind het vreselijk jammer dat ik deze niet in de bioscoop heb gezien. Laat de Animatrix Episode die door de makers van deze film is gemaakt maar komen! 4*!

avatar van otherfool

otherfool

Bij het zien van Avatar moest ik ineens weer aan deze film denken, die me destijds wel van mijn stoel blies dmv de prachtige animaties. Werkelijk schitterend gemaakt en het verhaal boeide me, een klein kunstwerkje.

4*.

avatar van james_cameron

Doet inmiddels al enigzins gedateerd aan, vooral qua bewegingen van de personages, hier nogal houterig. De stemmencast is ook niet bijzonder, al is James Woods als de slechterik best vermakelijk. Het script is verder wazig en niet bijster interessant. Gelukkig is de animatie nog steeds van hoog niveau en is er genoeg visueel spektakel om de boel onderhoudend te houden. Een lust voor het oog, in ieder geval.

avatar van Black Math

Black Math

Bij Shrek schreef ik

Tenslotte ook hier de kritiek dat de mensen zo uit een computerspel hadden kunnen komen qua ontwerp, en dat ook hier de animatie verre van vloeiend was. Ben benieuwd vanaf welke computergeanimeerde film die dingen er echt significant beter uit gaan zien.

Omdat deze Final Fantasy film uit hetzelfde jaar komt, leek het me interessant om ook deze maar eens te kijken voor de vergelijking. Nou, die wedstrijd hebben de Japanners ruimschoots gewonnen, want het ziet er fantastisch realistisch uit. De ontwerpen van de mensen, de bewegingen die ontzettend vloeiend eruit zagen. Vooral die Aki Ross is goed vormgegeven, en dan heb ik het niet alleen over haar haren, die overigens elk moment leken te moeten wapperen (alsof de makers elk moment wilden aangrijpen om ons te laten zien hoe goed ze dat wel niet kunnen).

Gek genoeg werd ik er sterker dan bij niet-realistische animatie ervan doordrongen dat het nep was door kleine onvolmaaktheden. Net alsof realistische animatie is als het zoeken naar het Pad in het boeddhisme: hoe dichter je erbij denkt te zijn, hoe verder je ervan af raakt. Desondanks grote gedeelten van de film alleen maar bewondering gehad voor het realisme.

Daar houdt het verder bij op, want als film zelf schiet Final Fantasy zwaar tekort. Het mag vaak realistisch ogen, dat wil niet betekenen dat het er ook mooi uitziet. Slechts enkele momenten vond ik het er schitterend uitzien, dat was voornamelijk tijdens de dromen, maar ook bij Gaia zag het er wel mooi uit. De muziek was helemaal verschrikkelijk, bombastische troep die behoorlijk overheersend was in hoe je je moet voelen bij bepaalde dramatische scènes. Tenslotte was de voice-acting behoorlijk slecht, en dat terwijl dat mindere voice-acting me zelden irriteert. Vooral die voice-actress van Aki Ross klinkt alsof het maar een ontzettend saaie klus was, zo ongeïnspireerd kwam het over.

Bij het verhaal moest ik een beetje aan Avatar denken. Ook daar zo'n new age plotje, al irriteerde het daar een stuk meer dan bij Final Fantasy. Ik moet zeggen dat ik nooit enig Final Fantasy spel heb gespeeld, dus ik zou niet weten wat qua verhaal de relatie is met het spel. Schijnt behoorlijk los ervan te staan, voorzover ik heb begrepen.

Uiteindelijk is deze film een interessant experiment, maar niet meer dan dat. Vanwege het realisme 2*.

avatar van Lennert

Lennert

En deze film kostte 137 miljoen dollar om te maken? Ik weet nog dat ik vroeger vaak dacht als ik achter mijn playstation zat hoe gaaf het zou zijn als men een film zou maken in de graphics van verscheidene cutscenes, maar net als bij de Resident Evil: Degeneration viel het me toch vrij snel op dat films echt beter werken met normale acteurs. En waarom zou je met zo'n budget niet gewoon normale acteurs inzetten? Ik kan tientallen sciencefiction films met de fractie van dit budget noemen die er veel beter uit zien dan dit product.

Niet dat het allemaal rampzalig is, maar het probleem blijft dat er in de gezichten niet genoeg details weergegeven worden om de uitdrukkingen realistisch te laten lijken. De personages lijken doods, terwijl de dialogen (die overigens best goed zijn) veel intenser zijn dan ze nu geuit worden. De voice actors waren wat mij betreft wel goed gekozen, helemaal Steve Buscemi had een leuke rol en deed duidelijk zijn best.

Het verhaal is weer een beetje esotherische zweverij, wat me toch niet echt boeit. De phantoms stellen als aliens ook zwaar teleur en zijn weinig gedetailleerd en uitgewerkt qua ontwerp. Verder blijft het toch ook wel jammer dat de actie zo teleurstelt, want afgezien van wat mooie vuureffecten gebeurt er niet veel meer dan wat soldaatjes die heen en weer rennen en doodgaan als zo'n phantom hen aanraakt.

Alles bij elkaar interessant voor een keer, maar zo'n budget blijft ongerechtvaardigd voor me. Ik had dit veel liever als live-action film gezien.

avatar van The One Ring

The One Ring

Wouter schreef:

Over 10 jaar kent niemand deze film nog.

Dat lijkt min of meer uitgekomen te zijn.

Ik zag deze niet in 2001, maar herinner me het promotiemateriaal nog goed. Was ik toen door geïntrigeerd. Deze afbeelding vooral trok me op een bepaalde manier aan. Kennelijk echter niet genoeg om hem te gaan zien, want het heeft 14 jaar geduurd en ik was inderdaad het bestaan van dit hele project vergeten totdat ik hem ineens op Netflix zag staan.

Tja, niet gek dat deze niet is blijven hangen in het publieke geheugen, want hij is erg suf op het verhaaltechnische gebied. Erg cliché, bloedserieus en ook ietwat vaag en vergezocht. De personage zijn ook de grootste stereotypen die je tegenkomt. Ik heb de Final Fantasy games nooit gespeeld, dus ik kan niet ingaan op in hoeverre dit daar eer aan doet (niet veel zover ik begrijp), maar mij deed het niets.

Echter, dit was toentertijd ook vooral een technische prestatie in plaats van een goed verteld verhaal. Het moet gezegd worden dat in ieder geval op het gebied van gezichten en bij de menselijke personages in het algemeen de techniek hier zijn tijd toch wel vooruit was. Dit ziet er veel gedetailleerd uit dan veel andere computeranimatieprojecten van niet alleen die tijd, maar van misschien nog wel 10 jaar later. Wel doen de lichaamsbewegingen zelf wat houterig aan en buiten de mensen om is het minder indrukwekkend. De omgevingen zijn kaal, ongeïnspireerd en bijna allemaal dezelfde lelijke grijze kleur. De fantoomwezens zijn grafisch gezien zelfs erg veroudert. Juist bij zo'n technisch project als dit verwacht je dat ze voluit gaan om schitterende omgevingen te creëren om de kijker te overweldigen, maar die aandacht is alleen echt in de gezichten gaan zitten.

Het is een soort sleutelfilm in de ontwikkeling van computeranimatie die alsnog vergeten is geraakt. Terecht misschien, maar vanuit historisch perspectief wel eens leuk om gezien te hebben. De fascinatie die ik hier veertien jaar geleden voor had is echter niet bepaald overeind gebleven.

avatar van Decec

Decec

Een goede animatie/actie/avontuur/fantasie/SF film...

Prima verhaal...

Leuk gemaakte animatie SF...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/

muziek (Dolby Digital)...

avatar van FlorisV

FlorisV

Tijdje geleden voor mij. Het blijft voor mij een gaat-wel-film.

Net als de eerste kijkbeurt kon ik er niet helemaal in komen. Het verhaal over alien geesten lijkt te weinig aan me besteed. Visueel grijpt het me niet omdat die fantoom monsters geen smoelwerk hebben.

Toch doet de film wel een aantal dingen goed. Niet teveel karakters en ze hebben genoeg persoonlijkheid en expressie. Dat laatste is zeker voor die tijd toch echt goed gedaan. Verder hebben ze erg goede (en bekende) stemacteurs gebruikt.

De Final Fantasy-titel is behoorlijk geschoenlepeld. Het had net zo goed iets totaal anders kunnen heten. Puur commercieel ingegeven. Ach ja anders had ik het misschien ook minder opgemerkt.

Grafisch is het niet overdonderend (meer). Deze kwaliteit graphics was al te zien op de PS3 (Heavy Rain). Maar dat doet niet af aan de enorme effort die toen gedaan is. Destijds natuurlijk met de nodige hype, die al lang gedateerd is (acteurs die voor hun baantje vreesden).