• 9.378.049 stemmen

A Guide to Recognizing Your Saints (2006)

Misdaad / Drama | 98 minuten

Releasedatum: 25 oktober 2007

• CineMember Bekijk via CineMember
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot A Guide to Recognizing Your Saints

"Sometimes the only way to move forward is to go back."

Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keert Dito (Robert Downey jr.), inmiddels een succesvol schrijver in L.A., terug naar Queens, een arbeiderswijk in New York waar hij opgroeide, om nog eenmaal zijn ernstig zieke vader te zien. Daar wordt hij geconfronteerd met de mensen die hij achterliet.

avatar van Van Nunen

Van Nunen

Echt een geweldige verrassing!

Hij had alleen een uur langer moeten duren, en dat was zeker mogelijk geweest. Het verhaal ging gewoon veel te snel. Dit had makkelijk allemaal een stuk uitgerekt kunnen worden. Dan had ie zeker de volle 5* gekregen.

Btw. Weinig mensen die deze film tot nu toe hebben gezien. En ook een veel te laag gemiddelde...

avatar van Erwinner

Erwinner

25 mrt te huur.

25 april te koop

Onder voorbehoud

avatar van neo

neo

bisse schreef:

Ik ben het trouwens volledig met Ralfsjam eens dat de afsluiting met Eric Roberts echt geweldig was. Jammer dat weinig mensen erkennen dat deze man zeer goede rollen neerzet iedere keer als ie in een fatsoendelijke productie meedoet.

Je bedoelt beseffen?

avatar van LucretiaBorg

LucretiaBorg

Edit: na diepgaandere benadering , betreffende Eric Roberts in joy ride, is gebleken dat hij alleen auditie heeft gedaan voor die film .. De uiteindelijke rol is gegaan naar Ted Levine..

Mijn fout door de extra's op de dvd van joy ride

Eric Roberts kan alleen nog maar bijrollen spelen en soms moet hij zelfs die afslaan ivm een ziekte, waardoor hij geen mobiliteit heeft in zijn arm(en) of zoiets, dat deel herinner ik me niet zo goed, maar de ziekte is wél zo erg dat het zijn acteercarriere als hoofdrolspeler heeft gekost, net als bij Michael J. Fox. Maar als cameo zie ik hem nog graag af en toe voorbij komen. Chazz was idd goed, maar oscarmateriaal? Een beetje overdreven, maar dat is mijn mening. Vond de film vooral aardig door de spelers en ik draai nog steeds muziek uit de jaren 70, dus waarom kan dat in een film dan niet, mij stoorde het niet zo,

Ik geef hem een dikke 3,5*

avatar van james_cameron

Levendig, sfeervol drama over het opgroeien in de armere wijken van New York. Niet erg origineel en de film is zeker niet vrij van cliché's, maar de cast is sterk en er zijn genoeg rauwe emoties om het geheel levensecht te houden. Vooral de rol van Chazz Palminteri (als de vader) viel in positieve zin op. Robert Downey Jr. speelde op zich goed, maar ik kon hem moeilijk rijmen met de jongere versie gespeeld door Shia LaBeouf. Dan was LaBeouf beter, vind ik. Origineel gebruik van montage, die wel wat druk en sporadisch verwarrend is.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Zeker een van de betere films die een mooi beeld schetst van het Queens van de jaren '80. Ondanks de armoede lijk je er zelf zelfs nog eventjes in te willen leven. Veel bekende gezichten en mooi acteerspel. Het verhaal was dik in orde en het camerawerk was verfrissend. Niets op aan te merken, eerlijk gezegd.

avatar van christophel

christophel

een film die niet verveelt, goed gespeeld ***3

avatar van dekrd

dekrd

deze film was een aangename verassing.

ff een keer wat anders dan een doorsnee film

avatar van Makz

Makz

Vage film, zeker in het begin. Soms een beetje lastig om te begrijpen, maar uiteindelijk kreeg ik de smaak goed te pakken.

Zeker de moeite waard om te kijken.

*4,5

avatar van Waku

Waku

Hele mooie sfeervolle en uitermate boeiend drama.

Er wordt in deze film uitstekend geacteerd en dat is meteen de kracht van deze “ A Guide to Recognizing your Saints”..

De belevenissen van Dito in zijn jeugdjaren boeien van begin tot eind.

Zijn relatie met de vrienden uit de buurt, de meisjes, een traumatische gebeurtenis en de moeizame band met zijn vader.

Enige minpunt van de film is het einde.

De ontwikkelingen van de personages laat wat vragen open en een hoop verhaallijnen blijven onbeantwoord.

De film was eigenlijk nog niet klaar of afgerond.

Maar dat is dan ook weer een compliment voor de makers van dit drama.

“ A Guide to….” Smaakte simpelweg naar meer..

avatar van MuchTheSame

MuchTheSame

Waku schreef:

Hele mooie sfeervolle en uitermate boeiend drama.

De belevenissen van Dito in zijn jeugdjaren boeien van begin tot eind.

Enige minpunt van de film is het einde.

De film was eigenlijk nog niet klaar of afgerond.

Maar dat is dan ook weer een compliment voor de makers van dit drama.

“ A Guide to….” Smaakte simpelweg naar meer..

Ja, maar in het leven blijven altijd een hoop vragen onbeantwoord

Waarschijnlijk is dit ook om dat dit het levens verhaal van de maker Dito Montiel is

avatar van Erwinner

Erwinner

Lekker rauw straatleven met geweldige acteurs. Indrukwekkende scenes, teveel om op te noemen, toch noem ik er 1:

C. Palminteri zwaar uit zijn dak tegen zijn zoon. Man, wat kan die vent schreeuwen terwijl hij bijna in de hemel is.

Jammer alleen van de overgangen op een gegeven moment. Je raakt niet de draad kwijt, maar toch loopt het ineens niet lekker.

Een tijdssprong met compleet andere acteurs, oef wat stom!

Ik vergeef de fouten bij het schrijven van dit bericht.

Meer van dit soort films!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro schreef:

en het [...] na de aftiteling (blijven zitten dus!!!)

Erwinner schreef:

Ohja, blijven zitten na de aftiteling!

Heb ik gedaan. Moet men zeker doen inderdaad. =zo een halve ster bonus!

avatar van illMattie

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1993 stemmen

Wat een heerlijke film. Was echt ontroerd door de dialogen en het voortschrijdend inzicht van de hoofdpersoon. Knap acteerwerk, een mooie setting, een goede soundtrack. Ik vind het een juweeltje.

avatar van JustLittleMe

JustLittleMe

Ik weet niet echt wat ik van deze film moet vinden. Als je hem de eerste keer bekijkt heb je zoiets van "ok, is dit het?" maar als je hem vaker kijkt zal je de film steeds leuker gaan vinden. Ze hadden de film wel in een iets ander stijltje mogen filmen vind ik zelf maar zo is het ook wel goed. Goed acteer werk van de acteurs.

avatar van Ridderkerker

Ridderkerker

Goede film over het leven in een arme wijk in Queens zeker ook goed gespeeld van Shia LeBeouf , raar dat deze zo laag staat.

4.0

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ik vind de film maar zo-zo... Ondanks de vast goede bedoelingen van de makers en het bij vlagen goede acteerwerk is het voor een dramafilm veel te fragmentarisch en te rommelig.

Vooral het eerste halfuur is zeer matig, hoop drukke en chaotische dialogen, veel stoere mannen/vrouwen praat, eigenlijk gewoon veel geblaat weinig wol. De film hervat zich hierna wel weer redelijk, al komt dat alleen maar omdat Robert Downey Jr een pak beter acteert dan LeBeouf. Die laatste doet het leuk in zo'n Indiana Jones, nonsens, actie gebeuren maar in deze toch wat zwaardere rol komt het er allemaal net niet lekker uit, hij mist gewoon een heel pak geloofwaardigheid en "street credibility".
Helaas blijft de film zijn fragmentarisch karakter houden en erger regelmatig wordt er gebruik gemaakt van rommelige en onduidelijke montagefoefjes. Het doet de film geen goed...

De meeste confrontaties van Dito met zijn oude buurtgenoten blijft in een eerste aanzet hangen en weet eigenlijk nergens echt de diepte in te gaan en kwalijker mij zelfs als kijker niet echt een gevoel van betrokkenheid te geven. Dieptepunt vond ik de confrontatie met zijn oude maatje Antonio in de gevangenis waar werkelijk helemaal niets boeiends uitgehaald wordt. Ook het neerschieten van zijn andere maatje, Mike, gebeurt erg tussen neus en lippen door en weet daarom totaal geen echte impact te maken. De film had ook makkelijk een ruim half uur langer moeten duren, nu voelt het geheel nogal gehaast aan.

Nou ja, echt heel slecht is het niet maar ik heb het gevoel dat in dit (ook al niet zo originele) verhaal gewoon meer had gezeten.

2.5* voor Robert Downey Jr en Chazz Palmintiri.

O, ja wat ik echt vreemd vind is dat deze film (tenminste de jeugd van Dito) speelt in 1986 maar dat het eerder lijkt op 1980

avatar van hulkio

hulkio

Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keert Dito (Robert Downey jr.) terug naar Queens om zijn ernstig zieke vader op te zoeken. Daar wordt hij geconfronteerd met de mensen die hij achterliet. De dvd hoes trekt de vergelijking met een vroege Scorsese en dat is eigenlijk nog niet eens zo ver gezocht. Natuurlijk nog niet het niveau van de meester, maar wel een prima film over het leven in Queens in de jaren '80.

avatar van V

V

Erwinner schreef:

Ohja, blijven zitten na de aftiteling!

Niet gedaan, dvd terug naar Videoland, dus nu nieuwsgierig. Wat gebeurt er dan nog? Alvast bedankt.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Deze van het weekend lekker op de bank gekeken naar deze film. Vond het een aardig filmpje, hoewel er toch wel het één en ander aan schort. Maar voor een debuutfilm is het alleraardigst.

De film is bestaat voornamelijk uit flashbacks, met daar tussendoor wat scenes van Downey Jr. die met zichzelf en anderen in het reine probeert te komen na enkele dramatische gebeurtenissen die er voor hebben gezorgd dat hij uit zijn buurt is gevlucht.

Downey Jr. is natuurlijk een geweldig acteur, die hier jammer genoeg maar weinig te doen krijgt. Sowieso focust de film zich meer op het verleden dan het heden. Het heden geeft je een ietwat afgeraffeld gevoel, waar veel meer uit gehaald had kunnen worden. Ook de andere acteurs/actrices zoals Rosario Dawson en Dianne Wiest krijgen veel te weinig screentijd.

Speciale vermelding voor Chazz Palminteri: hij is werkelijk fenomenaal als praatzieke pa van Dito. De confrontatie tegen het einde van de film tussen hem en de volwassen Dito is werkelijk geweldig geacteerd. De tranen schoten in mijn ogen. De film is het alleen al waard om eens te bekijken vanwege de rol van Palminteri. Magnifiek.

Ik vond de 'brat pack' over het algemeen goed acteren. de leider van de groep die mishandeld wordt door zijn agressieve vader deed het prima als getroebleerde jongen die de nare gewoontes van zijn pa overnam, en de rest deed ook leuk mee. Ook de dames deden het goed, met als uitschieter Dito's vriendinnetje. Alleen LaBeouf overtuigt niet. Wellicht goed op zijn plek in films zoals Transformers en Indiana Jones, maar hier wordt pijnlijk duidelijk dat hij niet geschikt is om een dramatische scene overtuigend te kunnen vertolken.

De film zelf overtuigt ook niet altijd, en dat komt voornamelijk omdat deze te fragmentarisch is opgebouwd. Ook wordt er te weinig tijd genomen om dingen goed uit te leggen, waardoor je op het einde met enkele vragen blijft zitten. De relatie met die cokesnuivende homo bijvoorbeeld, of het schietincident waarbij Dito's vriend komt te overlijden geven een onuitgewerkt en afgeraffeld gevoel. Als de regisseur er een half uurtje bij had gedaan dan had hij al deze zijplotjes goed kunnen uitwerken en volwassen acteurs en actrices zoals Downey Jr. en Dawson wat meer ruimte kunnen geven.

Nu blijft het gewoon een aardige film over het harde leven van een paar kids die vastgeroest lijken in hun stad, maar die toch nog genoeg blijft boeien vanwege de fenomenale acteerprestatie van Palminteri en de broeierige sfeer. 3*

avatar van whimp

whimp

niet echt onder de indruk, film boeide me niet zo, meer een wannabe movie. 2,5*

avatar van AGoos

AGoos

nondekanarie... natuurlijk zijn er al veel van dit soort films gemaakt..maar toch was deze enorm overtuigend...en alle eer gaat naar de cast...stuk voor stuk indrukwekkende, geloofwaardige vertolkingen.... en verrek na het kijken van de film keek ik op het hoesje van de DVD...en ta da.. wat blijkt.,..de mensen van het sundance hebben ook verstand...waar deze film de prijs voor "best ensemble performance" in de wacht sleepte..

avatar van Jokerman

Jokerman

Bijzonder indrukwekkende speelfilm die te weinig aandacht krijgt/gekregen heeft. Het dynamische team van jonge acteurs samen met Downey Jr. geven deze film nog meer vorm! Weinig actie, maar een mooi verhaal over de gebeurtenissen en relaties uit de levens van een groep jonge vrienden. Een film die van constante invloed op je emotie is. Aanrader voor alle speelfilm liefhebbers!

avatar van mabo

mabo

Geweldige film! Actie, sentiment, spanning, alles zit erin.

avatar van RRT

RRT

De film heeft een fragmentarische opbouw, waar je even aan moet wennen. Al naar gelang de film speelde vond ik m ook steeds meer gaan boeien, en vond er af en toe ook best wel een beklemmende sfeer in zitten. Toch zeker een aanrader.

avatar van schram101

schram101

Tja, weet eigenlijk niet wat ik van deze film moet vinden. Het loopt allemaal wat stroef lijkt het. De film komt amper op gang en er zit ook totaal geen verhaal in. Film stond bij de 'actie' bij MovieMax, vandaar gehuurd, alleen miste ik dit in de film. Was totaal niet mijn genre.

Verder zijn een hoop details zoals al eerder genoemd hierboven niet goed uitgewerkt.

Pluspunt in de film is het sterke acteerwerk.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

LOL, actiefilm.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Rommelig verteld filmpje waarvan ik uiteindelijk de motivering achter de verschillende hoofdpersonen ook niet echt snap. Verder wel een aardig buurtportret.