• 9.379.380 stemmen

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Gerard Butler, Lena Headey en David Wenham

Releasedatum: 22 maart 2007

Plot 300

"Spartans, prepare for glory!"

In 480 voor Christus geeft de koning van Sparta leiding aan de slag om Thermopylae. Hij gaat hier samen met zijn troepen de strijd aan tegen de opkomende Perzen. Deze confrontatie zal leiden tot 's werelds eerste democratie.

blablabla89 schreef:

Nou afgezien van de ongeloofwaardigheid, wat dus blijkbaar de bedoeling was, dan nog is de film niet veel soeps. Ik heb vaker films gezien die anders waren dan ik had verwacht maar die ik desondanks niet minder goed vond. Een film hoeft echt niet te voldoen aan mijn verwachtingen.

Maar ik hoor zoveel mensen lyrisch praten over de special effects. Ik vond het wel meevallen, ze hadden er meer van kunnen maken als dat de kracht van de film had moeten zijn. Het bloed zag er nogal tekenfilm-achtig uit en wat waren verder eigenlijk de special effects? De grafische achtergronden? Die hadden ze wat mij betreft ook achterwege kunnen laten, op enkele scenes na. Een been dat wordt afgehakt en waar het bloed uitspuit en dat allemaal weergegeven in een uberslowmotion is voor sommigen misschien een special effect maar er is weinig voor nodig om dat voor elkaar te krijgen.

Een film hoeft ook niet op alle vlakken goed te scoren als het dat gemis maar op andere vlakken compenseert. Maar deze film is in mijn ogen een optelsom van slechte dingen en heeft maar enkele positieve puntjes die niet opwegen tegen de rest.

Nou, jij hebt je naam niet gestolen, zeg! Ten eerste is het niet de bedoeling om "ongeloofwaardig" te zijn. Het is niet omdat het niet realistisch wil zijn dat het "ongeloofwaardig" is. Realisme heeft niets met geloofwaardigheid te maken. Wanneer is kunst realistisch? Zeg dat mij eens? Film is niet realistisch. Science Fiction of Fantasy zijn zeker niet realistisch. Toneel is ook niet realistisch. Wuiven we het daarom maar weg? Zelfs een documentaire manipuleert de werkelijkheid want het laat alleen maar zien wat de maker ons wilt laten zien.

Ten tweede, waarom de unieke vormgeving die deze film karakteriseert weglaten?! Dat slaat toch allemaal nergens op. Dat is nou net de kracht van deze film! Het geeft 300 een eigen identiteit en dat maakt het allemaal zo aantrekkelijk. De poëzie van film is beeld, beeld en nog eens beeld. Daarom praten mensen zo lyrisch over deze film. Zack Znyder weet hoe hij moet communiceren met beeld. De mise-en scène van 300 en ook Watchmen zijn dan ook ronduit verbluffend. Het probleem is dat het publiek langzamerhand de taal van beeld vergeet.

avatar van blablabla89

blablabla89

Eerst even reageren op dat eerste deel. Mijn woordkeus was misschien een beetje verkeerd gekozen. Ik bedoelde gewoon het niet-realisme van de film.

Ik ben me heel erg bewust van de taal van beeld. Mooie, goede beelden zijn bepalend voor films en zeggen meer dan wat dan ook. Maar het moet wel goed ingezet worden en zo spectaculair vond ik het echt niet. Het zag er gewoon te nep en eentonig uit. Het is allemaal opgenomen voor een blauw scherm. In combinatie met een eentonig verhaal vind ik dat geen spectaculaire film opleveren. Ik miste juist dat sfeertje wat in historische films wel vaak aanwezig is. Het was te 'flat' naar mijn idee. Om maar even jouw voorbeeld van kunst te gebruiken, kunst is niet per definitie goed omdat het anders is...

MC:T

blablabla89: jij hebt blijkbaar met verkeerde verwachtingen naar deze film gekeken.

Het is een Frank Miller film die perfect in het rijtje past.

Als je hem ziet omdat je een historische film gaat zien, dan zal je teleurstelling inderdaad groot zijn.

En dat het er "nep" uit ziet: dat is de bedoeling.

Spelen met beeld is de kunst, maar aangezien iedereen een ander beeld heeft van kunst, kan ik begrijpen dat je het niet appreciert.

Als je de Graphic Novel leest, begrijp je al heel wat meer van de technieken. Sommige dingen lijken daarom "over the top", maar dat hoort nu eenmaal zo.

Spijtig dat je dit staaltje filmkunst niet kan waarderen...

avatar van Tyoom

Tyoom

Heerlijke film met hoge amusement waarde!

Heb deze nou al zonder te overdrijven 7/8 keer gezien. Iedere keer na het bekijken van deze hack&slash topper krijg ik altijd zo'n gevoel dat ik toch maar weer eens de sportschool in mag duiken....(zwaar bewerkte videobeelden maar toch)

Moet je gezien hebben! 4,5

avatar van m3lli3

m3lli3

dit is 1 van de beste films wat ik tot nu toe heb gezien.

gerard butler heeft heel goed zijn ro gespeeld, ik zou een vervolg van deze film wel willen zien, maar jah dan moet het verhaal een beetje aangepast worden .

m3lli3 schreef:

dit is 1 van de beste films wat ik tot nu toe heb gezien.

ze kunnen de slag bij salamis en de slag bij Plataeae nog verfilmen...

AC1

Er komt dan ook een vervolg op 300! Hij zou in 2011 moeten uitkomen en is gebaseerd op een nieuwe graphic novel van Frank Miller.

AC1 schreef:

dan kijk ik daar zeker naar uit! er komt blijkbaar ook een vervolg op Sin City (ook een GN van Frank Miller) uit.

Minotaures

Het gaat zeker verder met de van David Wenham en zijn Griekse troepen tegen de overige Perzen?

Anders mis ik iets...

Minotaures schreef:

Anders mis ik iets...

Met de charge van*

avatar van Don MN

Don MN

En die film heet 40.000? Of wordt het een prequel, dat zou wel een mooi idee zijn.

Don MN schreef:

En die film heet 40.000?

Inderdaad. Het lijkt me niets om de gebeurtenis van 300 te filmen.

Of wordt het een prequel, dat zou wel een mooi idee zijn

Hoe Spartanen hun leven leiden voordat Xerxes kwam? Nou dat lijkt me ook niets.

Ik vind dat ze het hierbij moeten houden, tenzij ze de gehele slagveld op film willen zetten, want het echte slag was niet alleen de 300 Spartanen zelf, maar ook een vloot van schepen die een andere kant van Sparta verdedigden... Persoonlijk lijkt mij dat ook niets... Het wordt afwachten dus.

avatar van kastr0

kastr0

Ik ga deze film morgen voor de 10de keer ongeveer kijken (zonder te overdrijven). Het is en het blijft gewoon een hele brute film.

Het verhaal zelf, ach... who cares in dit geval? De actie is gewoon echt super! Groot scherm, geluid hard en gaan met die banaan!

avatar van Driello

Driello

Toch de eerste eh.....knokfilm waarbij ik echt van verveling in slaap ben gevallen. (en ik was vooraf niet moe).

Om een vergelijking te trekken: ook in bijvoorbeeld Kill Bill 1 wordt er flink op los gehakt op een manier die je als on-realistisch kunt betitelen, maar wat er in 300 gebeurt......Als je je van het afhakken van lichaamsdelen gaat vervelen, dan is er naar mijn mening iets mis (met de film!). Ik heb het dan ook niet gepresenteerd de film af te kijken en geef geen cijfer.

avatar van andijvie

andijvie

Ik geef een 5.0. Zo zie je maar, smaken kunnen verschillen.

Driello schreef:

Als dat zo was, dan zou iedereen dat toch vinden.

avatar van pethunia

pethunia

Waaááát?? Driello, wat maak je me nou? Dit is één van de betere 'knokfilms' in een strippige beeldtaal! Alleen al om deze reactie ben ik geneigd mijn stem naar 4.0 te verhogen! En dat doe ik alleen bij films die ik écht goed vind!

Dan ben ik benieuwd wat je van respectievelijk films als Troy en Gladiator vindt!

avatar van Driello

Driello

Ik zou zeggen: check it out......... Troy en Gladiator kon ik waarderen en beide boeiden me, 300 niet. Zo anoniem........boeide me niet. Zelfs de beelden waren naar mijn mening niet fraai om naar te kijken. Mar gelukkig dat anderen een andere mening hebben. Anders zou niemand wellicht op 300 stemmen........ Wellicht over een jaartje nog eens terug kijken, als ik een grote jongen ben geworden.

Driello schreef:

Goed idee, want meningen zijn niet statisch. Mensen groeien, smaken veranderen.

avatar van SandLover

SandLover

Na een minuut of 5 trokken we het al niet meer en hebben we een andere film opgezet. Ik zal geen score geven, maar wat een bagger is dit.

avatar van scruffy77

scruffy77

Dat smaken verschillen dat blijkt maar weer uit de top 10 van sommige hier, die dit een slechte film vinden.

Shrek een kinder animatie film in een top 10

een hele rits films van uit de jaren 60 en 70

blijkbaar staat de tijd stil bij sommige mensen en vinden ze dat

een zeer adorabele keuze hebben gemaakt.

Ik heb 300 niet in mijn top 10 maar hij zou er zomaar bij kunnen.

Ongeloofelijk dat deze film niet in de top 250 staat!

Wat een prachtfilm!

avatar van Don MN

Don MN

Hij staat wel in de top100 van dit decennium (gekozen door MoMe-users), misschien is dat een troost.

avatar van LinkVink

LinkVink

Net voor het nieuw jaar nogmaals herkeken en ik moet zeggen dat de film een stuk minder is geworden.

De actie is natuurlijk subliem, maar ik voelde heel weinig interactie met de karakters (buiten Leonidas). Zeer oppervlakkig, geen opbouwende karakter eigenschappen en alles is gericht op de slow-mo actie. Daar moet de film zijn kracht uit halen!

Verder richt je de tweede kijk vooral op de actie en begint de dramatische spel buiten het gevecht op zeer irritant te worden. De diplomatie kon veel beter worden gebracht als ze bijvoorbeeld 10 minuten van het gevecht er van af hebben gehaald en dat gebruikte om de achterliggende gedachte beter onder de kijker te brengen!

Het is visueel wel echt een parel. De grauwe gevechten en natuurlijk (voor de vrouwen) mooie lichamen en (voor de mannen) een perfectie beeld voor je lichaam .

Ik ben van een 4* naar een 3* verhuisd!

avatar van Genius

Genius

Goede film, wel wennen aan de gloed die in deze film zit.

Maar dat is totaal niet storend verder, mooi gemaakt.

Had het einde niet verwacht, dat maakte de film nog mooier in het totaal. 3 sterren van mij.

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Ach gewoon lekkere adrenalinekick, vooral het 'This ... Is ... Sparta!' Ook het hele uiterlijk vind ik mooi overkomen in deze film.

LinkVink schreef:

Ik ben eigenlijk heel blij dat er geen zogenaamde diepgang à la Gladiator (handje over strohalmen) of Braveheart (Freeeeeedoooommmm!!!) is ingestopt. 'Diepgang' heeft in dit soort films al gauw iets kitscherigs. Het is een goedkope manier om het publiek te manipuleren. 300 gaat gewoon over een wrede 'battle' en dat krijg je dan ook. De kracht zit inderdaad in de vormgeving, beweging, choreografie en de voortreffelijke wijze waarop dit alles is vastgelegd.

Genius schreef:

Had het einde niet verwacht (...)

Nogtans puur geschiedenis...

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Geweldige actiefilm en ook nog eens goed volgens de geschiedenis. Vind dat stukje waar Leonidas schreewde:'This is Sparta!' een heel vet/mooi stukje

avatar van Camiel77

Camiel77

Prima film al lagen mijn verwachtingen hoger. Op de een of andere manier had ik er meer van verwacht. Toch 3 sterren