• 9.414.497 stemmen

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Gerard Butler, Lena Headey en David Wenham

Releasedatum: 22 maart 2007

Plot 300

"Spartans, prepare for glory!"

In 480 voor Christus geeft de koning van Sparta leiding aan de slag om Thermopylae. Hij gaat hier samen met zijn troepen de strijd aan tegen de opkomende Perzen. Deze confrontatie zal leiden tot 's werelds eerste democratie.

Weetje war raar is?

Die 300 spartanen die zowat 1 miljoen man aankonden hé, wat was de wereldbevolking die tijd? Volgens mij rond de 5 miljoen ofzo? Dus dan zouden ongeveer 3000 spartanen heel de wereldbevolking aankunnen :l

Feit:

300 spartanen + 3900 soldaten van andere stadstaten tegen honderduizenden perzen. Ze hielden het 2 dagen vol. Ze hebben in die twee dagen ongeveer 20.000 perzen vermoorden.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Dat zeg ik tog ook

Nee, je zei dat de Spartanen winnen.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

wo2-Freak schreef:

Samen met jou, want zo reageer je natuurlijk niet

Tja...(gebrek aan empathie?)....als je maar geen nonsense praat.

rokkenjager schreef:

Tja...(gebrek aan empathie?)....als je maar geen nonsense praat.

Dan moet jij vooral zo door gaan, als je denkt dat jij geen nonsense praat.

Ik gaf alleen een voorbeeld, en als je zo reageert.. Ik mis niks in mijn hersenen maar dit...

wo2-Freak schreef:

Volgens mij rond de 5 miljoen ofzo?

x 20

x 20

Ik zat er alleen maar x20 naast

Maar best veel, 100 miljoen man in 476 VC?

Is best veel.

Wel leuk om dat te weten dan

W.M.J.M

In de oudheid was het beschavingsniveau in Europa dan ook veel hoger dan in de Middeleeuwen. Rome telde op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk meer dan 1 miljoen inwoners. Pas in de 20ste eeuw kreeg Rome weer net zoveel inwoners als in de tijd van de Romeinen.

W.M.J.M schreef:

Niet zo gek idee eigenlijk, toen was het hele Romeinse Rijk zoveel inwoners en nu is 1 stad (hoofdstad) zoveel inwoners. Maakt tog wel verschil.

W.M.J.M

Nee, enkel (de stad) Rome telde meer dan 1 miljoen inwoners in het Romeinse Rijk.

avatar van Sasja

Sasja

Ik vond dit een erg mooie film. Mooie special effects, goed verhaal, niet te langdradig, genoeg actie, een echte bioscoop topper.

avatar van Legan

Legan

Mooie 'slow motion' gevechten en natuurlijk zijn de effecten ook goed. En dat was het eigenlijk.

2,5 sterren

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Verhoogd naar een 4,5! Toch eigenlijk wel een super goede en mooie film, vooral als je hem een 2e keer bekijkt na een lange tijd.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Veel geblaat, weinig wol. Geen moment echt indrukwekkend: 2.50
Wat menigeen in deze film ziet is me werkelijk waar een groot raadsel. Waarom de film dan ook zo bizar hoog scoort moet iemand mij toch echt even uitleggen, want ik zie echt niet hoe men hieraan komt. Ik hou zeker wel van "historische" films met dergelijke veldslagen, maar 300 is in deze een uitzondering op die regel. Het verhaal straalt helemaal niets uit en is angstaanjagend "leeg", de veldslagen zijn over het algemeen ongelofelijk onrealistisch, en de verschillende keuzes voor muziek bij die veldslagen zijn bij tijd en wijlen om te tandenknarsen zo slecht. Maar laat ik bij het verhaal beginnen.

Men neemt de kijker in deze film op sleeptouw met de 300 Spartanen, maar waarom je nou juist met de 300 Spartanen moet meevoelen, en niet met de Perzen is me een raadsel. Nergens weet het verhaal echt een band met de Spartanen te creeeren, die in mijn ogen net zo barbaars zijn als de Perzen die ze van hun grondgebied willen afjagen. Ook het subverhaal met de koningin over het sturen van extra troepen is ongelofelijk leeg, en weet het lang niet zoveel emotie te kweken zoals Braveheart dat wel wist te creeren toen de Ieren partij kozen voor Braveheart en zich bij zijn leger aansloten. Misschien is de vergelijking niet helemaal op zijn plaats, maar dat gevoel weet 300 geen seconde te bewerkstelligen. Kort door de bocht gezegt: het zal de kijker worst wezen of de 300 Spartanen nou ondersteuning krijgen de ja of de nee. Verder heb ik de indruk dat men deze film vooral heeft opgebouwd rondom de gevechten, en niet om de reden waar het nu werkelijk om gaat, de vrijheid van de Spartanen.

Het acteren is zowaar best aardig te noemen. Gerard Butler is goed te pruimen als Leonidas, en ook Lena Headey als koningin doet het verrassend sterk. Mindere rollen waren er zeker ook, zo vond ik Wenham als Dilios weinig overtuigend, en was het optreden van Dominic West als Theron bijna om te janken zo slecht. Nergens zat de echte overtuiging in zijn persoontje, en dat lijkt me voor een dergelijke rol toch wel het minste wat aanwezig hoort te zijn. De bijrollen zijn over het algemeen aardig, en noem ik een Rodrigo Santoro als Xerxes die toch wel een erg sterke villain neerzet. De (weinige) dialogen zijn van voldoende niveau, maar ook niet meer dan dat.

Dan kom ik aan op het realisme van de film, want daar laat men de ene na de andere steek vallen. En dan doel ik voornamelijk op de gevechten zelf, want dit lijkt echt helemaal nergens naar. Veel films die over veldslagen gaan hebben hiermee te maken, maar 300 spant toch wel de kroon. De perzen worden afgeschildert als een stel debielen die vrijwillig de speren/zwaarden inlopen, en dat lijkt me toch wel zeer discutabel. Zodra Leonidas met zijn mannen uit de kloof kwam zou hij een stuk zwakker worden, en de Perzen hem hebben overlopen. Daarom betwijfel ik ook ten zeerste of het leger van Leonidas de kloof tijdens de gevechten uit is gekomen. Een volgend discutabel punt is wanneer Leonidas en een van zijn mannen (ben zijn naam kwijt) met zijn tweeen tegenover een stel onsterfelijken komen te staan. Ze worden omcirkelt door tientallen onsterfelijken van de Perzen, terwijl de overgebleven Spartanen staan toe te kijken. Wonderwel weten Leonidas en een van zijn mannen dit te overleven... De onsterfelijken lopen een voor een op Leonidas en zijn mannetje af, wat mij toch wel een paar keer de wenkbrauwen deed fronsen. Wat een ongelofelijke nep, om nog maar te zwijgen van de onthoofding die daarop plaatsvind als een man te paard ineens uit het niets opduikt... Nee, dit is het duidelijk allemaal net niet. De film is voornamelijk opgebouwd rondom deze gevechten, maar hoe de gevechten aan de man worden gebracht is werkelijk een lachertje.

De meeste punten scoort de film op het gebied van special effects. Het ziet er allemaal fantastisch uit, maar tegelijkertijd heb je ook het idee dat je naar een veredelde computeranimatie zit te kijken, en daar hebben steeds meer films mee te maken. Special effects zijn zeker leuk, maar tot op zekere hoogte, en 300 slaat er in door. Maar dat neemt niet weg dat het er allemaal fantastisch mooi uitziet. Het camerawerk is ook erg goed, men maakt gebruik van vele verschillende camerastandpunten, hetgeen de film, en dan vooral de gevechten erg levendig houd. Verder is ook de cinematografie zeer sterk te noemen. Echter heb ik wel wat vraagtekens gezet bij de muziek. Tijdens de veldslagen krijgen we een overdreven, bijna trance-achtige muziek te horen, hetgeen to-taal niet bij het karakter van deze film past, die zich heel wat jaartjes voor christus heeft afgespeeld. Als men het dan bij een soort muziekstijl houd is het nog enigzins te relativeren, maar tot mijn eigen afgrijzen gebruikt men aan het slot van de film ineens wel een karakteristieke melodramatische sound. Hoe men hierop gekomen is moet je mij niet vragen, maar het staat volledig haaks op elkaar.

Voor mij persoonlijk zijn er meer dan genoeg kanttekeningen om tot een heel behoudend cijfer te komen, ik zie hier echt helemaal niets in. Het verhaal stelt bijzonder weinig voor en is vooral erg "leeg", de gevoelens die je bij de Spartanen zou moeten voelen komen geen seconde goed over, en zijn meerdere gevechten om te janken hoe onrealistisch deze in elkaar zitten. Als het verhaal, en daarbij het realisme niet in orde zijn dan weten trouwe volgers (voor zover ik die heb) van mijn recensies meestal wel hoe laat het is. Enkel het acteren en het visuele platform van de film kunnen dan nog redding brengen hetgeen gelukkig voor 300 het geval is, anders had het op een zware onvoldoende uitgelopen. Ik heb er genoeg woorden aan vuil gemaakt, bij een middelmatige balans in de verschillende onderdelen hoort een middelmatig cijfer: 2.50.

Martijnnn

Ik kan sommige punten van je best begrijpen Weertenaar, maar over die gevechten, ja tuurlijk is het nep, dat kan iedereen toch zien. De film geen historisch kostuumdrama, het is een actie film. De muziek past misschien niet bij historische films, maar juist wel weer bij deze film. Geweldig als die Perzische boodschappers die heuvel over komen rennen met die drums op de achtergrond.

avatar van robjanss

robjanss

de 300 van Sparta is een mythe... dus niemand weet of het echt zo is... Hopelijk snappen de gene dat die de "feiten" na gaan trekken dat...

robjanss schreef:

Die veldslag is GEEN mythe. Door zowel Herodotus als Pausanias beschreven.

wo2-Freak

Waarom zou het een mythe zijn als er zelfs op wikipedia een artiekel over staat over de hele veldslag met de aantal doden, de sterkte etc.

Het zou niet slim zijn als ze een artiekel over iets schrijven wat een en al fantasie is!!!!!!

Er zijn rond de 20.000 perzen vermoord misschien meer word er gezegd maar er word gezegd 300 spartanen het kon ook zijn dat het rond de 2000 man lag (Niet alle spartaans). Dus dan kan het wel.

Ook zou het zijn dat de troepsnterkte tussen de 250.000 en 350.000 lag en niet 3,4 miljoen. En dat de 300 spartanen niet alleen strijd leverden maar dat ze in totaal met 7000 man waren.

Dus het kan wel. Ook omdat je ziet dat de Spartanen beter plek hadden en bijna ondoordringbaar alleen via het oude geitenpad konden ze ingesloten worden. En de perzen die op elkaar liggen als een hoopje en wanneer je 1x met je zwaard zwaait dat je al 3 perzen dood. En ook het feit dat de Spartanen elkaar goed konden verdedigen en de perzische slaven leger gewoon bijna tot geen ervaring had. De spartanen leerden al vechten zodra ze konden staan!!!

Dus het zou zeker wel kunnen.

Want je kunt het ook vergelijken met terroristen:

Een terrorist bind b.v. 20 kilo tnt aan zich vast niemand ziet het: Dat is zijn bescherming. De mensen waar tegen hij moet hebben hier geen ''ervaring'' mee en kunnen er op het moment niets tegen doen. De terrorist verschuilt zich onder een grote groep mensen en dat is zijn ondoordringbare plaats waar b.v. de agenten hem niet kunnen zien of oppakken/aanvallen. De terrorist zit in een dichtbevolkt plek, en blaast zich op. 100 mensen gaan dood tegenover 1 iemand.

Het klopt wel en waarom zou het niet kunnen in die oudheid?

avatar van Blur

Blur

Zinloze verheerlijking van geweld. De afgehakte hoofden en digitale bloedspetters maken deze film belachelijk. In de decors zien we alleen graanvelden en rotsen. Het ontbreekt aan architectuur, waardoor de beelden tijdloos en plaatsloos worden. De geluidsband komt niet verder dan ongedefieerd lawaai en metaalrock. Enige pluspunt is de extravagante make-up van de koningen.

Martijnnn

Je maakt er maar een raar verhaal van wo2-freak, en omdat je nu weet dat het echt gebeurd is heb je je stem ook maar meteen verhoogd? ^^

Martijnnn schreef:

Nee, dat wist ik al als je de moeite hebt genomen om mijn andere berichten te bekijken dan zul je dat ook geweten hebben, maar volgens mij heb je die moeite niet genomen.

Ik had de film een tijd geleden gezien, en gisteren bekeek ik hem opnieuw maar dan met de nieuwe dvd en met de nieuwe tv dus dat maakt al verschil geluid en beeld. Ook viel mij meer dingen op en vond ik het dit keer prettiger de film te bekijken dan de vorige keer en het boeide ook meer!!!

Dus 1.5 extra kan wel. En als ik zie wat sommige mensen van reactie geven op deze film vind ik het al hellemaal raar.

En waarom is mijn verhaal raar? Het gebeurd dagelijks!

Martijnnn

Owh ja hoor, ik heb wel gelezen dat jij dacht dat er 1 miljoen mensen leefden in die tijd

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

beetje surrealistische, weinig realistische en te digitale film (veel bloedspetters vliegen digitaal in het rond terwijl de grond kurkdroog en schoon blijft) die zich eigenlijk nergens (of op een toneel) afspeelt. veel hardheid, geweld en hard rock en ?????????? helemaal niks eigenlijk.

Karakters zijn ternauwernood aanwezig. Lijkt wel Sin City met die afgehakte hoofden. slechte kopie van LOTR effecten.

slaapverwekkend .

Martijnnn schreef:

Dan heb je fout gelezen, ik had geschreven 5 miljoen...

wo2-Freak

wat was de wereldbevolking die tijd? Volgens mij rond de 5 miljoen ofzo?

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2018 stemmen

ik denk toch dat er iets meer mensen toen leefden aangezien de perzen toch met een leger van 1 miljoen waren denk ik dat er toch wel wat meer mensen op de wereld waren

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2018 stemmen

robjanss schreef:

het is niet echt een mythe, deze film is historisch gezien niet zo correct maar dat vond ik niet zo erg.

De hoofdverhaallijn is wel echt, het is door verschillende mensen in die tijd beschreven geweest en ik denk niet dat die serieuze mensen ineens dachten: "ij, gaan we even een leuk verhaal verzinnen over 300 spartanen die vochten tegen 1 miljoen perzen, daar zullen ze achter 2500 jaar nog films over gaan maken, lijkt me origineel, vind je ook niet?"

avatar van MiranLovertje

MiranLovertje

Wat een prachtige film dit zeg! Echt geweldig!

JTV-kijker schreef:

weet ik 100 miljoen werd ergens geschreven. Maar ja, ik dacht: bijna 500 jaar voor christus (2500 jaar geleden) zullen er niet zoveel leven. Maar ja, 100 miljoen dus wel veel

JTV-kijker schreef:

Wisten ze toen al dat er over 2500 jaar films waren??