Sunshine (2007)
Geregisseerd door: Danny Boyle
Met onder meer: Cillian Murphy, Chris Evans en Cliff Curtis
Releasedatum: 19 april 2007
Plot Sunshine
"If the sun dies, so do we."
Over vijftig jaar sterft de zon af en daarmee de hele mensheid op Aarde. Onze laatste hoop rust op het ruimteschip Icarus II, dat de opdracht heeft gekregen een explosie in de zon te veroorzaken, wat hem nieuw leven inblaast. De eerste Icarus-missie is misgelopen omdat het schip spoorloos verdween en ook Icarus II verliest contact met de Aarde. Langzamerhand blijkt er meer aan de hand te zijn met hun missie en moet iedereen moeite doen niet krankzinnig te worden.
Capa
Trey
Pinbacker
Capa's Sister
Annaa
Ik denk niet dat een reis naar de zon 50 jaar moet duren. Ik las dat de Icarus II er 16 maanden over deed. Dat zou, volgens mijn berekening, neerkomen op een constante snelheid van zo'n 13000 km/uur. Welke energiebron daarvoor gebruikt wordt, is onduidelijk, maar dat kan dan eigenlijk alleen maar kernenergie zijn. Een tank bezine volstaat niet, qua snelheid door aantrekking is alleen Venus in de buurt wat weinig, en om zo'n hoeveelheid zonne-energie op te vangen, zouden ze wel heel veel paneeltjes nodig hebben.
De reden dat de zon uitsterft in de film, daar wordt inderdaad niets over gezegd. Ik las ergens dat het te maken had met een ruimtelichaam dat op de zon neerstortte en daar een verkeerde reactie teweeg bracht. Maar ik weet niet meer of dat een officiële uitleg of zo maar wat praat was.
Een buitentemperatuur van -267 lijkt me wel mogelijk. Ik dacht namelijk dat de zon niet zozeer hitte, maar wel lichtstralen afgeeft. Hier op Aarde wordt dat dan door een broeikaseffect omgezet naar warmte. Op de donkere kant van Mercurius is het dus ook ver onder nul hoor, dus de afstand tot de zon is lang niet de enige factor.
Zo, leuk even de would-be wetenschapper te spelen.
Als iemand wil verbeteren, go ahaed.
Agony
- 1985 berichten
Vreemde film die me in het begin nog wel boeide, maar naar mate hij vorderde erg vervelend begon te worden. Mooie plaatjes en wat leuke sci-fi effects maken nog geen goede film. Zeker niet met deze acteerprestaties. 1,5 ster.
alnaat
Film kwam langzaam op gang, vage bedoening het eerste kwartier. Daarna wel boeiender! Een niet allerdaags verhaal. Is aan het eind wel een beetje afgeraffeld naar mijn idee, had eigenlijk een half uurtje langer moeten duren, zodat het verhaal van begin tot eind goed in elkaar zit. Acteurs zijn onbekenden en hebben het aardig gedaan (maar ook niet meer dan dat). Ik geef toch een 3,5 (2 voor de mooie beelden, 1,5 voor het verhaal)..
Seifer
Nogal een onrealistisch verhaal, misschien dat ik ooit de moeite neem om de film te gaan bekijken.
tukkerstein
Eerste driekwartier een prima film, mooie special effects, goed acteerwerk, en natuurlijk prachtige beelden van de ruimte, de zon, het ruimteschip en de aardekamer. Echter, na een tijdje begint het allemaal wat saaier te worden, en op het einde wordt het allemaal veel te vaag.
En dat iemand enkel een paar vrieswonden (klinkt raar) na ca. 20 seconden in -270 C te hebben doorgebracht lijkt mij onwaarschijnljik.
Toch 3,5*
valerio2003
ik vond de film best wel tegenvallen,en op sommige momenten heel erg vaag en wazig,mensen die de film hebben gezien weten vast wel wat ik bedoel vooral op het einde 2,5*
dragje
Sciencefiction of anders gezegd sciencefiction thriller voor adolescenten.
Dat blijkt wel o.a. uit de zeer jeugdige acteurs en actrices met evenredig acteer prestaties en dialogen, helaas.
De film bevat lachwekkend genoeg geen enkel verrassend element die zelfs voor de kritisch ingestelde adolescent enig vernieuwing in petto heeft.
Neem als voorbeeld de onderbouwing en de sfeerbeelden; een eettafel met een sfeer direct gestolen (poging) uit de film Alien met voor de rest een knipoog om een "luchtige"sfeer te creëren die vanzelfsprekend snel ruimte maakt voor theatrale scènes met bombastisch theatrale muziek die men standaard uit het pakket Soundtrack Pro kan destilleren (onder de thema's die worden aangeboden).
Het is ronduit diep triest dat, als sciencefiction liefhebber telkens opnieuw geconfronteerd te worden met dit soort van uitermate voorspelbare clichés. De special effect s zijn van het kaliber 1 in de duizend en het verhaal slikt men hooguit na twee kilo popcorn en met een evenredig gewicht aan Westmaller's.(bij wijze van spreken)
Helaas behoor ik niet tot die categorie lieden.
Wachten op een goede sciencefiction zonder clichés. Het schijnt volgens mijn collega;s om de decennia voor te komen, de enige remedie tegen deze kitsch.
Murphy is 31, Yeoh is er 45 en Sanada is er 47.
dragje
Paar uitzonderingen na gelaten hoewel ik 31 niet als oud beschouw. Ben jij 16 dan ofzo? Ik ben 35 en bijna 36 om het informeel te houden maar ik voel me nou niet bepaald een ouwe lul om het grof te stellen
Ik heb wel in mijn leven veel, hel veel mag ik wel stellen, sciencefiction boeken gelezen, en man oh man, het lijkt wel alsof de regisseur in kwestie nooit één gelezen heeft.
Begrijpelijk omdat dit niet eens het uitgangspunt betreft, niet bij deze film. Jonge casting, general speaking, mooie vrouwelijke acteurs (geen lelijke te bespeuren) en een hoop visuele effecten, zo vaak waargenomen helaas.
Bijna walgelijk om telkens opnieuw met dit soort van slappe producties geconfronteerd te worden.Leert men dan daadwerkelijk niets van gerenommeerde SF schrijvers?
31 noem ik in ieder geval niet "zeer jeugdig".
Ikzelf ben 26, geen adolescent, vind de film geweldig en vind de special effects van het kaliber 1 in de 1.
Lijkt mij meer een film voor genrefans die houden van crossbreading tussen verschillen genres.
dragje
1 bezoek aan IBC in Amsterdam en je begrijpt dat je statement achterhaald is, niet lullig bedoeld maar wel een gegeven.
Mjah, google suggereert inflammatory breast cancer.
Daarbij weet ik ook niet wat er nu achterhaald is. Het feit dat ik 26 ben, geen adolescent meer ben, de film geweldig vind of de special effects erg mooi vind.
Ik vermoed dat laatste, vraag mij dan wel af waar ik gelijkaardige kan zien. Ik hou mij altijd aangeraden.
argus
Ik heb wel in mijn leven veel, heel veel mag ik wel stellen, sciencefiction boeken gelezen, en man oh man, het lijkt wel alsof de regisseur in kwestie nooit één gelezen heeft.
Hoe meer boeken je leest, des te meer je overtuigd bent van je eigen gelijk en des te sneller je inlevingsvermogen ook afneemt.
Ik heb deze film namelijk ervaren als eentje meer zeer goede acteerprestaties van jonge begeesterende acteurs. Hierdoor neemt mijn inlevingsvermogen bij deze film ook toe. Dat is wel eens wat anders dan al die acteurs die op de automatische piloot acteren. (ik ben trouwens ouder dan jou). Ik vond de special effects gewoon zeer goed gedaan. Kwestie van smaak ook.
...mooie vrouwelijke acteurs (geen lelijke te bespeuren)...
Dat is mij niet echt opgevallen dat ze erg mooi waren maar ze speelden hun rol wel met verve. Dát viel mij wel op.
Smaken blijven verschillen hoe weinig of hoe veel de één of de ander nu boeken leest. Ga dan naar boekmeter als je graag boeken leest. Of minder boeken gaan lezen... Maar om bij deze film te blijven, ik heb hier gewoon van genoten toen ik in de bioscoop zat. Niets mis mee. 4*
Wat een nonsens.
Mijn inlevingsvermogen staat hier niet ter discussie noch geld die als maatstaf voor wie er gelijk zou hebben. Het betreft geen wedstrijd.
Mee eens.
Inderdaad, niets mis mee.
Ik zal iets genuanceerder stemmen. Gezien het gegeven dat de special effects, ook al waren deze niet vernieuwend of mijns inziens bijzonder, op zichzelf niet onvoldoende waren.
Dat gezegd hebbende verhoog ik mijn stem van 0.5 naar 1.5*
Wat rest is het snel vergeten van een mislukte bioscoopavond.
MuchTheSame
Echt onbekende acteurs zijn het niet hoor , Cliff Curtis heeft al een aantal bekende films op zijn naam staan (zoals de meest recente films zijn "Fracture" , "Live Free Or Die Hard", "Traffic" enzovoort.
Cillian Murphy heeft de films 28 DAYS LATER, COLD MOUNTAIN, BATMAN BEGINS, RED EYE op zijn naam staan , waar uit dus ook blijkt
dat hij een ontzettend goede acteur is om een schurk te spelen. Tenminste ik vond hem briljant in Batman Begins en in Red Eye iets minder maar nog steeds een goede rol van hem.
En Michelle Yeoh is erg bekend van de aziatische producties.
Inderdaad , deze film was niet erg spectaculair .. Ik vond het toch al geen film voor in de Bios, ik vond hem wel erg goed . Hij gaat bij mij in het boekje staan als een peperdure Arthouse product.
Al met al een goed verhaal , perfecte acteurs en verpakt in een theatraal jasje.
Ik vond hem daar ook beter in geslaagd dan the Fountain. (ook geen slechte film overigens)
Een * 4.
Rocco1984
@ dragje, wat stel je je wijsneuzerig op zeg. Ik heb de film nog niet gezien, maar na het lezen van jou comentaren ga ik hem zeker zien.
eddiefannez
kan ik je zekers aanraden, ik vond dat het verhaal echt super was namelijk....effecten dik in orde, okee kon af en toe wat minder zweverig maar het is zeker een film die je gezien moet hebben! (als je dit genre interresant vind dan)
hij is mij zeker niet tegengevallen, goed verhaal, goede effects en ook best redelijk geacteerd, ik vond het in ieder geval nergens ongeloofwaardig worden.
3 sterren***
Rocco1984
Topfilmpje hoor, goed van begin tot eind. Helaas niet zo lekker dromerig als Space Odessy of Solaris.
Hoe dan ook, een aanrader. Zelfs als je niet van science fiction houdt.
3.5
john constantine
DIt was echt een vette Science Fiction film!! Echt spannend tot het laatste moment, goed geacteerd btw! De special effects waren echt fantastich alleen op het einde ging het allemaal een beetje snel, wat er nou precies gebeurde. Maar verder echt een vette film, spannend tot aan het eind. Veel dingen kunnen natuurlijk niet maar dat heeft mijn pret bij deze film niet bedorven! Zeker weten een goeie van Danny Boyle de man achter Trainspotting. Ik geef hem een dikke 5.0*! Ik ben geen Science Ficiotn fan maar deze vond ik echt vet!!!!
Apster
Boyle weet met zijn originele visie toch weer een andere draai te geven aan een genre. Dat deed hij al eens met 28 Days Later en zo nu ook met Sunshine. Visueel ziet het er fantastisch uit, dromerige sfeer en een goede score. Jammer van het horror plotje aan het eind, het had de film absoluut niet nodig. De psychologische spanning tussen de crew was al interessant genoeg vond ik.
synesthesia
Laat ik maar beginnen met mijn kritiek: het verhaal op zich is niks nieuws.
Maar wat een harde film hebben ze ervan gemaakt. En zeker niet alleen voor al je zintuigen. Meer dan geweldig gefilmd, special effects zorgen voor een fotoalbum vol aan prachtige plaatjes, sterk geluid en goede muziek... Ik ben erg onder de indruk. Vooral tegen het einde werd het haast surrealistisch. Ben erg blij dat eens een film met een groot budget die richting op gaat, hoewel je toch zeker wel wat geklaag zult krijgen dat mensen het niet begrijpen. Begrijp dan dit: Je hoeft niet alles te begrijpen.
Het acteren was niet slecht -- Ik ging er toch wel in op. Het is dat het verhaal niet veel voorsteld, maar zelfs dat ging nog omdat het emotioneel gewoon keihard was.
Zelfs als je je zou storen aan het cliché verhaal (waar ik in kan komen, hoewel ik er zelf geen last van heb), vind ik het toch wel gek als je hier niets moois in kunt zien, tenzij je je ogen dicht hebt gehouden. Maar ach, sommige mensen zitten zó vastgeroest dat ze alleen maar kritisch kunnen zijn en nergens meer iets goeds in zien.
DragQueen
Prima science-fiction film, met een goed uitgewerkt, en niet alledaags verhaal. de vormgeving van het geheel is zeer apart. de special effects zijn van een hoog niveau, en best verbluffend te noemen. de cast doet het daarnaast ook niet slecht. hun acteerwerk is zeer degelijk. het geheel is op een geweldige wijze gefilmd, en ondersteund door sfeervolle achtergrond muziek. ik ben helemaal in de film opgegaan, en moet zeggen dat het een van de betere sci-fi prenten is van de laatste tijd. prima kijkvoer. 4 verdiende sterren.
Alban
Die snelheid is zelfs naar huidige maatstaf langzaam; de Space Shuttle heeft in een normale baan om de Aarde al een snelheid van zo'n 28.000 km/u.
bedenk wel dat je, eenmaal op snelheid, nauwelijks energie verbruikt (want je remt niet af in de ruimte -> geen wrijving), dus dit is zeer goed mogelijk.
De temperatuur op Mercurius is 400 Celsius in de zon, en -200 in de schaduw.
Olivia
Ik wilde deze film al heel lang zien, dus vorige week meegenomen van de videotheek. Ik had er al een paar goede reviews over gelezen, dus ik verwachtte er wel wat van.
Moet zeggen dat de effecten, de plaatjes, de sfeer erg indrukwekkend waren. Het deed wat mij betreft qua ruimteschip (binnen en buiten) en het uiterlijk van de acteurs aardig realistisch aan(geen Vulcans of droids en zo). De meeste sf juist ontzettend ongeloofwaardig en moet zich wel in een heel andere tijd en omgeving afspelen wil je er in mee kunnen gaan. Qua uiterlijkheden zat het dus wel snor. Geen onzin zoals warpdrive of zo.
Qua verhaal...ik weet het niet. Ik heb 't gevoel dat deze film een hele hoop dingen heeft geleend uit andere films en boeken. Het acteerwerk was heel degelijk ja, maar ik vond de film nu en dan erg langdradig. Hier en daar een beklemmend gevoel, of rillingen die je over je rug liepen. Aan het einde prachtig gefilmd, en wel goed dat er geen Hollywood-einde is, maar toch...Ik bleef niet echt met een jippie-gevoel achter. Te uitgesmeerd. Te vaag. Te langdradig.
Toch een 3,5* omdat ik het toch wel een interessante film vond met ontzettend mooie beelden, geluid en effecten.
Erwinner
HIER WORDT JE TOCH STIL VAN ?
Ik heb hem gewoon thuis op dvd gekeken en ik was helemaal overdondert!
Dit is het beste wat me na Blair Witch Prject is overkomen.
Het is totaal geen vergelijkings materiaal, maar ik heb het meer over het gevoel wat je kunt hebben aan het einde van de film.
De impact, visulele hoogstandjes, soundtrack, timing, spanning,
Alles is voor mij onovertroffen.
Ik lees reacties over waarheidsgetrouw e.d.
Leve de S.F. !!
Je moet dit met korrels zout bekijken en niet als heelal deskundige.
En dan nog met Underworld klanken in de zon, Danny Boyle en een paar puike acteurs, alles op eenzame hoogte.
Enige minpunt: er mocht graag nog een 3 kwartier bij!!
Maar ja, we moeten ook onze fantasy inbrengen, dat is waarschijnlijk de bedoeling van deze regisseur.
Deze ga ik zeker 1 keer per jaar bekijken. (wat ik overigens zelden doe i.v.m. tijdgebrek)
Of deze film teveel heeft geleend bij ander films,dat kan best een beetje waar zijn, maar daar heb ik geen moment tijden de film aan gedacht.
Nee, ik zat meer in een duistere trip, gezogen in de spanning en de rest die ik daarnet allemaal opnoemde.
Als er mensen zijn die deze film niet kunnen waarderen, oh wat zonde!
Maar vinden die mensen dan misschien Armageddon of Deep impact leuk?
Deze film is gewoon uniek en nergens mee te vergelijken.
De toon is gezet!
Pastichio Rocker
"Deze film is gewoon uniek en nergens mee te vergelijken."
Event Horizon nooit gezien zeker?
Erwinner
Jazeker dat ik die gezien heb, vond ik ook zeer indrukwekkend.
Als ik die 2 ga vergelijken krijgt Sunshine van mij 1 punt meer.
Er ontbrak iets bij Event horizon, ik weet alleen niet meer wat.
Ik ga die toch ook nog is herzien.
Want Event Horizon is toch niet zo goed blijven hangen in mijn hoofd.
Sunshine is gewoon visueel en geluidstechnisch als een bom
bij mij ingeslagen en tevens in de zon.

Event Horizon
Wat al bijna een remake was van: http://www.moviemeter.nl/film/17838
Erwinner
Hmm, zou dat een goede film moeten zijn?
Weinig reacties in ieder geval.

Ex Machina

Frequency
Sciencefiction / Thriller, 2000

Children of Men
Actie / Thriller, 2006
saving the worldbomsunspace marinespace suitsunlightsolar energy ruimtereisspace missionearthexpiration introspectivegrand2050ssuspensefulambiguousaudaciousawestruckbaffledforebodingfrightened