• 9.379.662 stemmen

Geregisseerd door: Danny Boyle

Met onder meer: Cillian Murphy, Chris Evans en Cliff Curtis

Releasedatum: 19 april 2007

Plot Sunshine

"If the sun dies, so do we."

Over vijftig jaar sterft de zon af en daarmee de hele mensheid op Aarde. Onze laatste hoop rust op het ruimteschip Icarus II, dat de opdracht heeft gekregen een explosie in de zon te veroorzaken, wat hem nieuw leven inblaast. De eerste Icarus-missie is misgelopen omdat het schip spoorloos verdween en ook Icarus II verliest contact met de Aarde. Langzamerhand blijkt er meer aan de hand te zijn met hun missie en moet iedereen moeite doen niet krankzinnig te worden.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Mensen hebben vaak geen geduld meer wat betreft films, ze moeten meteen geprikkeld worden. Ik word ook doodziek van die lui die 20 minuten kijken en vervolgens een zware onvoldoende geven. Dat verpest het aanzien van films op MM.

In het begin is Sunshine vrij rustig en later wordt het mooier. (Ik was trouwens al van het begin al geboeid).

avatar van gotti

Niet onaardig. Vooral het camerawerk van Kuchler is bij vlagen schitterend (deed dit eerder ook al in o.a. Code 46 en Ratcatcher) en ook de score van Murphy is erg mooi (met name tijdens het werk aan de zonnepanelen; erg beklemmende werking heeft het daar). Jammer van het enigzins flauwe einde. Ben benieuwd hoe sterk de film zou zijn, als het zich geconcentreerd had op de mensen in het schip zelf.

avatar van Phoenix

Phoenix

Schitterend! Geweldige mix van blockbuster en progressieve cinema. Boyle begint relaxed, kalm en zeker maar hoe dichterbij de zon komt hoe temperamentvoller hij regisseert om uiteindelijk te eindigen in waanzinnig camerawerk en distorted visuals van Pinbacker. Voeg toe het sublieme sound-design en toffe acteurs en je hebt een cocktail die fris begint en loodzwaar afdrinkt. Het plot wordt geslachtofferd maar wie maalt daarom wanneer we zoveel te zien en horen krijgen?

4* alvast.

avatar van BS

BS

Ik vind dit een lastige film om te beoordelen.Daarom snap ik ook wel dat de een hem mooi vind en de ander niet.Het is zo'n soort film.

De film heeft een aparte slag om dingen weer te geven.In het begin is dat nog niet zo te zien, dat is allemaal vrij normaal.Maar naarmate je bij het eind komt wordt het ge-desorienteerder weergegeven ( of zoiets,lastig te beschrijven )

Dat, samen met de gebeurtenissen zijn dingen die je moet kunnen omvatten en tot je kunnen nemen.Daarnaast is er genoeg diepgang te vinden in de slachtoffers en diverse andere beelden.Wederom iets waar je open voor moet staan.

Visueel is het een mooi schouwspel.Door die manier van filmen/editten krijg je een aparte sfeer wat het geheel een mooie twist geeft!

Verhaal-technisch kan er nog wel wat op te merken zijn.Veel uitleg wordt er namerlijk niet gegeven.Je wordt letterlijk in het verhaal gegooit en na wat wennen aan de karakters begint het feest los te barsten.

Gelukkig wordt er wel goed in geacteerd, al vind ik de casting niet altijd even goed.Dat had wat beter gekunnen.

Desalniettemin verdient deze film 3,5*

Vooral de aparte manier van filmen en hoe het is neergezet maakt het een apart en spannend geheel wat visueel goed wordt afgerond !

avatar van Thomasbeguin

Thomasbeguin

het is geen slechte film, maar ook geen goeie, duidelijk typetje 3*!

het is gewoon een beetje te onsamenhangend allemaal, misschien is hij wel gewoon te kort, ik weet het niet! maar meer dan 3* kan ik hem niet geven... ik raad wel aan om te kijken, want het is wel een apparte film!

avatar van danny4826

danny4826

ik vind dit een egr goede film en ik wil em nog wel een keer zien!

een echte aanrader! als je van dit soort films wilt zien moet je ook The Fountain kijken, deze heeft ook prachtig beeld en geluid!

avatar van Noud

Noud

Een film die mij totaal niet deed boeien. Ik hou niet van SF-films. Vond hem traag, onduidelijk en vreemd. Het chaotische en blur effecten vond ik niet zo toepasbaar. Wanneer de kapitein van schip 1 in beeld kwam, was de geloofwaardigheid helemaal gezakt. Grappig dat de helft hem een goede film vond, terwijl de andere helft hem een slechte film vond.

avatar van Pinjataaa!

Pinjataaa!

Langdradige film! Erg saai.

Maar het komt denk ik vooral doordat het niet mijn genre is, geef dus ook geen cijfer

avatar van simonman

simonman

Film van helemaal niets! onsamenhangend, verhaal van helemaal niets. vooral wanneer het om de " vijdfe persoon" gaat, slaat de plank helemaal mis. Film zonde van de tijd, mogelijke boek zal beter zijn geweest. dikke 0

TJA................................

Ik vond t een van de betere sf films van de laatste tijd..ik had best slaap toen ik m erop zette zonder verwachtingen....gaanderweg was ik opeens toch helemaal wakker! Echt mooie beelden ook..goede sound erbij..niks mis met deze film..vind de film ondergewaardeeerd op Movie meter..maar dat ligt vooral aan die malloten die meteen al een 0,5 geven....gewoon geen SF kijken als dit je niet boeit!!

Hou je van SF, moet je deze zeker niet voorbij laten gaan..aanrader dikke 5

grovonion

Sinds wanneer zijn er op aarde vaste stoffen te vinden die ook maar in de buurt van de zon kunnen geraken zonder te vervagen in moleculen? Voor de rest aardige film met wel een heel r/nare wendeing in het laatste vierde. Goed geneog voor 3*, vooral vanwege de schitterende visuals.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Lijkt me toch mogelijk als je weet dat het op de oppervlakte van de zon 'maar' 6000 graden is. Als dat ding naar binnen trekt wordt het wat anders natuurlijk.

grovonion

Ja, misschien is dat nog te doen. Wat ik ook niet begrijp is waarom er op een gegeven ogenblik de buitentemperatuur -267 graden is. Wat was daar de uitleg voor? Ze hebben volgens mij ook nergens de reden gegeven waarom de zon plots het in een tijdspanne van 100 jaar gaat begeven (2057+50 jaar). Nog een raadsel: waarom is dit de laatste kans? Ik kan me indenken dat de reis naar de zon meer dan 50 jaren duurt maar zo werd dat in de film alvast niet bedoeld (ouderdom van de bemanning veranderde niet tov aard-bewoners).

danny4826 schreef:

ik vind dit een egr goede film en ik wil em nog wel een keer zien!

Deze heeft toch maar bitter weinig met de fountain te maken, toch?

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

grovonion schreef:

Ik denk niet dat een reis naar de zon 50 jaar moet duren. Ik las dat de Icarus II er 16 maanden over deed. Dat zou, volgens mijn berekening, neerkomen op een constante snelheid van zo'n 13000 km/uur. Welke energiebron daarvoor gebruikt wordt, is onduidelijk, maar dat kan dan eigenlijk alleen maar kernenergie zijn. Een tank bezine volstaat niet, qua snelheid door aantrekking is alleen Venus in de buurt wat weinig, en om zo'n hoeveelheid zonne-energie op te vangen, zouden ze wel heel veel paneeltjes nodig hebben.

De reden dat de zon uitsterft in de film, daar wordt inderdaad niets over gezegd. Ik las ergens dat het te maken had met een ruimtelichaam dat op de zon neerstortte en daar een verkeerde reactie teweeg bracht. Maar ik weet niet meer of dat een officiële uitleg of zo maar wat praat was.

Een buitentemperatuur van -267 lijkt me wel mogelijk. Ik dacht namelijk dat de zon niet zozeer hitte, maar wel lichtstralen afgeeft. Hier op Aarde wordt dat dan door een broeikaseffect omgezet naar warmte. Op de donkere kant van Mercurius is het dus ook ver onder nul hoor, dus de afstand tot de zon is lang niet de enige factor.

Zo, leuk even de would-be wetenschapper te spelen.

Als iemand wil verbeteren, go ahaed.

avatar van MLO

MLO

Vooral wat betreft sfeer een indringende film. Hoe dichter ze bij de zon komen, hoe beklemmender het wordt. Ook niet-liefhebbers van SF zouden van deze film kunnen genieten - open staan voor het verhaal/gegeven is voldoende.

De film wordt niet gedragen door wervelende actie of verhaal, maar door de interactie/gedragingen van de hoofdrolspelers. Maar inderdaad, ook de combinatie van beelden/muziek maakten het mooi.

avatar van React

React

Duidelijk een ondergewaardeerde film. Film wordt goed opgebouwd, niet gelijk knallen vanaf het begin, maar toch spektakel aan het einde. Special effects zijn goed ingezet, en worden niet overdadig.

avatar van V

V

Het ziet er echt heel mooi uit allemaal, maar het boeide voor geen meter. Ellenlange nietszeggende scènes die spannend moeten zijn (neem de reparatie), maar bij mij niets teweeg brachten. Ook de twist vond ik niet interessant (vooral flauw eigenlijk). De verschijning van die kapitein van dat andere schip was erg irritant (met dat geflits en alles). Maar het zag er wel heel mooi uit. 2*

avatar van Lars Gijsen

Lars Gijsen

damn, niet egt mijn film echt saai, voor mij was het tijdverspillen. spanning was er niet egt vond ik, een 2 omdat het wel mooi eruit zag

avatar van Flavio

Flavio

Vond het aanvankelijk geen slechte film maar ergens halverwege gaat het gruwelijk mis. Het scenario werd steeds onwaarschijnlijker -met als dieptepunt de al veel genoemde Pinbacker, een soort mix tussen Freddy Krueger en de TV-kop uit Aphex Twin's Come to Daddy-video- en aangezien ik een goed scenario belangrijker vind dan mooie plaatjes 2,5 ster.

avatar van Thomas83

Thomas83

Als je het plot leest dan verwacht je een Armageddon-achtige heroïsche actiefilm met veel uit de computer afkomstige special-effects. Van dat laatste is zeker sprake, maar het is toch een heel ander soort film dan Armageddon. Het tempo ligt een stuk lager (aan het begin vooral), en de sfeer in de film is bijzonder te noemen. Hallucinerend. De prachtige geluidseffecten en erg sterke soundtrack dragen daar aan bij. Net als de de decors en special-effects, die vaak prachtig zijn. Het camerawerk en de montage zijn ook goed en belangrijk voor de sfeer.

Wat betreft de buitenkant heeft de film dus veel te bieden, al vond ik vooral aan het begin de CGI-effecten vaak wat onpassend, ze zagen er zo opgeplakt uit. Maar wat betreft inhoud heeft de film ook het nodige te bieden. Vooral op het psychologische vlak, als het gaat om de gedachtes van de karakters en hun onderlinge verhoudingen. Vooral door de goede acteerprestaties komen die goed uit de verf.

Op al de bovengenoemde vlakken is de film eigenlijk gewoon top in mijn ogen. Toch heb ik dubbele gevoelens bij de film. Vaak vond ik hem namelijk ook nogal saai. De film leek wel een uur langer te duren voor mijn gevoel. Dat komt natuurlijk ook doordat de hallucinerende sfeer je een beetje in een roes brengt.

Heel erg vermaakt heeft de film me niet. Toch kon ik wel genieten van het vakmanschap waarmee hij is gemaakt, en de originaliteit, de aparte sfeer, laat ik toch wel zwaar meewegen in mijn eindoordeel. Daarom kom ik uit op 3.5*, dat heb ik voor Sunshine wel over.

avatar van james_cameron

Solide, goedgemaakte sci-fi thriller. Boyle laat zien ook dit genre met gemak te beheersen, al is zijn film niet echt vernieuwend. Elementen van oa 2001:A Space Odyssey, Alien en Event Horizon steken regelmatig de kop op, maar dat mag de pret niet drukken. Visueel is de film een lust voor het oog, en het verhaal is intrigerend en spannend. Goede cast ook.

avatar van sly

sly

een best wel ingewikkelde film en een zwak einde... maar voor de rest was hij goed. 3.5*

avatar van dijkieR

dijkieR

goh!!!, zon soort verhaal hebben we nog nooit eerder gehoord.

avatar van skipy05

skipy05

Zeer goed verhaal. mooi gefilmd met goede effects. film is niet mijn ding maar het verhaal is goed. 3*

avatar van Spiff

Spiff

De film deed mij een beetje denken aan Jarhead: ook daar zorgt een onaardse sfeer voor hallucinante en intrigerende beelden. Net als die prent moet je er ook hier voor open staan, anders wordt het niets. 4*

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Heb me best vermaakt bij deze film. Erg stijlvol in beeld gebracht en het een en ander wordt goed uitgelegd. Mooie muziek ook. Toch bekroop me het gevoel dat ik de 2e helft vooral naar een Event Horizon kloon zat te kijken, omdat die kapitein net zo mismaakt eruit ziet als dr. Weir in Event Horizon, en zich ook tegen de bemanning keert. Hoe is die Pinbacker eigenlijk onopgemerkt van de Icarus I naar de Icarus II gekomen? Ik geef 'm 3 sterren, want ik heb me geen seconde verveeld bij deze film.

avatar van Foetsj_NL

Foetsj_NL

Tot nu toe voor de helft gezien, best door verbaasd. Verschillende confilcten binnen en buiten het schip en veel actie, prachtige film tot nu toe.

avatar van mitchiej

mitchiej

ja idd ik ben niet snel een zeikerd of wat dan ook maar ik vond deze film te lang dradig te weinig actie en veel dingen als met de zon kloppe gwn niet. ik denk als je egt van allerlei verschillende science fiction films houd is deze wel oke. verder was het verassend dat die pinbacker nog leeft maar daar komt ook nietzoveel meer van naar vorenhij snijd alleen iemand en dat is het dan ook alleen. ik denk dat ik nog vriendelijk ben als ik deze film 2,5 sterre geef

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Vanwege de misleidende cover denken veel mensen dat dit een soort van Armageddon-kloon is ofzo.