• 9.373.666 stemmen

Met onder meer: Viggo Mortensen, Unax Ugalde en Elena Anaya

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 10 mei 2007

Plot Alatriste

Deze film vertelt het verhaal van voormalig soldaat, huurling en kapitein Diego Alatriste die een grote rol speelde tijdens de Spaanse imperiale oorlog in de 16e eeuw. Het machtige Spaanse rijk beleeft zijn nadagen. We volgen de jarenlange strijd van Alatriste tegen de Nederlanders, de Fransen, de complotten van de Katholieke Kerk en de corruptie aan het Spaanse hof. Van guerrillaoorlog in Vlaanderen en verraad in Spanje, via de val van Breda naar de slagvelden van Frankrijk.

Diego Alatriste

Fray Emilio Bocanegra

avatar van movieking

movieking

anthony68 schreef:

Het begint met een aanslag. Ze gebruiken in de middel eeuwen al wapens. Die maar eek keer vuurden.

Leuk die oude kannonen te zien. Spaans is een mooie taal gelukkig was er engelse ondertitel.

En in die tunnel hoorde bij breda nederlandse stemmen.

Het gevecht op die boot is ook gaaf jamer dat het zo donker is. Ik vraag me af hoe herkennen ze de vijand ze dragen allemaal hetzelfde.

Het is leuk om te zien hoe ze vroeger leefden. Nu leven ze ergens in de wereld ook nog zo. Anders konden ze deze film niet maken.

In veel van die middeleeuwse films begint de liefde op jonge leeftijd. Bij de illusionist waren ze ook jong begonnen.

Die boot met slaven is ook leuk te zien hoe ze vroeger geen moter hadden. Zwaar werk

mooi einde ***

Nu nog eens maar dan in het Nederlands graag!!!

avatar van jeronimus72

jeronimus72

er word een woordje nl gerept en iedereen is enthousiast

avatar van smettipie

smettipie

behoorlijk onderhoudende film.

het feit dat het spaans gesproken is stoort zelfs niet!!!

het bekijken waard!! een 3

avatar van Timecop

Timecop

Goed geacteerd, mooi opgezet, historisch correct, maar....het is geen seconde spannend! Slaapverwekkende film. Dat er een paar woordjes NL wordt gepraat is wel het minste wat je kan doen bij een film die zich voor een deel afspeelt in vlaanderen. Deze film kon mij dus niet boeien, een 2,5.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

james_cameron schreef:

Dodelijk saai, statisch en theatraal epos. De film mist spektakel, interessante personages en een meeslepend verhaal. Mooi camerawerk, maar de montage is zo belachelijk dat de film nergens als een geheel aanvoelt. Door de vele tijdsprongen en de inwisselbare akteurs kun je bovendien met niemand meeleven. De boeketreeks-achtige dialogen maken de film tenslotte in stijl af.

Precies....boeketreeks.

Ik kon em maar niet thuisbrengen.

avatar van ags50

ags50

silverfaustx schreef:

film speelt af in oud nederland

Pardon? Slechts een heel klein deel speelt zich af in de Nederlanden (zoals indertijd dit gebied werd genoemd), eerst in Vlaanderen (de Zuidelijke Nederlanden, eigendom van de koning van Spanje), later ook nog even in Brabant (Breda, de stad die herhaaldelijk over en weer werd ingenomen; er was sprake van Spaans- en Staats-Brabant, dat laatste deel "bestuurd" door de opstandige Noordelijke gewesten). Het grootste deel van de film speelt in Spanje zelf.

Prachtig beeldmateriaal, goede registratie van de (weinige) gevechten, authentiek lijkende kostuums, banieren (vlaggen) en wapens maar mager verhaal. Waarschijnlijk alleen interessant voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis (waartoe ik ook behoor).

avatar van bert_vl

bert_vl

Prachtige beelden en costuums.

Verhaal erg rommelig en onoverzichtelijk.

avatar van HentheMan

HentheMan

Mooie film met een goede verhaallijn dit genre kan mij zeker bekoren!

avatar van gerrit019

gerrit019

Ook mij kan dit genre bekoren en als het dan nog over de 80-jarige oorlog gaat en Breda aan bod komt dan ............

Toch enigszins bekend met de feiten van deze periode had ik wel wat moeite om de verhaallijn te kunnen volgen. De "bruggetjes" die worden gebruikt om van scene naar scene te gaan alsmede de verschillende partijen die acteren waren voor mij niet altijd geheel duidelijk.

Dus op emotie een 4* en als ik er objectief naar zou moeten kijken een 2*

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Pluspunten:

-Prachtige kostuums;

-Mooie shots van de architectuur;

-Goed acteerwerk.

Minpunten:

-Slechte verhaallijn (erg onoverzichtelijk, langdradig)

-Slechte dialogen;

Jammer van het verhaal, want ik vind dat van deze periode (80-jarige oorlog) goede films kunnen worden gemaakt.

avatar van notsub

notsub

Jammer dat het verhaal zo vaag is, want er zit best potentieel in de verschillende uitgangspunten. De plaatjes zijn mooi en de tijdsgeest wordt goed weergegeven. Verder kan ik me ook wel inleven in de hoofdpersoon (die op een jonge versie van mijn buurman lijkt), maar er ontbreekt een kop en staart. De fim was ook plotseling afgelopen in mijn beleveing en dat is meestal geen goed teken. Wat resteert is een goede balans tussen actie en drama, maar een onduidelijk verhaal.

avatar van koiboy

koiboy

Tjong wat een dom gemaakte film zeg. Hij begon zo mooi. En dan begint hij ineens van de hak op de tak te springen en word het heel er verwarrend om naar de film te kijken. Hoe vaak wel wel niet om de beurt met zn allen hebben gezegt: "wie is dat nu weer?", "snap jij het nog?", "waar slaat dit nu weer op!" enz...

Ik zou de film zeg maar niet aanraden als je met zn allen een leuke film wil zien. Alleen als je mischien in je eentje thuis zit en eens goed het verhaal wil uitpluizen kan het mischien leuk zijn.

avatar van oxford

oxford

saaie oorlogsfilm.

Dat breda aan de orde komt wil nog niet zeggen dat ie goed is.

Het lijkt wel of de hele film gefluisterd wordt.

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Einde is beter dan het begin. Film kent wel goede momenten zoals de slotscene en de scene van Alatriste met zijn geliefde in de kliniek. Helaas zijn de meeste dialogen nogal saai. De zwaardvechtscenes komen wel wat realistischer over dan in de meeste andere films.

De informatie op de dvd-hoes faalt in alle opzichten want daarop krijg je de indruk van een epos dat zich voor een belangrijk deel ook in Vlaanderen/Nederlanden afspeelt. Dat is echter niet zo. Maar een klein deel speelt zich in Vlaanderen en Brede af. En een epos is de film allerminst.

De filmmuziek vind ik trouwens wel erg mooi. De score ga ik zeker aanschaffen.

avatar van Chromeo

Chromeo

Wat een gemiste kans! De film begint goed, heeft alles in zich om een mooi verhaal te worden, maar wordt al vlug rommelig en zeer onoverzichtelijk. Ook Viggo Mortensen goed helaas mee ten onder.

Jammer!

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Een in meer dan één opzicht duistere film over de smerige praktijken van de Spaanse adel en de (eeuwigdurende) waanzin en wreedheid van de oorlog, en de mensheid in het algemeen.

Schitterend in beeld gebracht en onderlijnd met uitstekende muziek.

Realistische, bloederige vechtscenes.

Dat Vigo Mortensen met het zwaard (in dit geval ook de degen) weet om te gaan is bekend, maar ook de overige acteurs weren zich op dat gebied uitstekend(of is het in-stekend?)

De film mag dan op sommige momenten wat traag overkomen, maar werd voor mij nooit vervelend.

Ik had geen moeite met het volgen van de hier en daar wat fragmentarische verhaallijn, die ik overigens nooit kwijtraakte.

Het verhaal laat in al zijn gruwelijkheid toch ook plaats voor een aantal ontroerende momenten.

Er wordt goed geacteerd door iedereen,en een pluimpje voor Vigo Mortensen, die zijn rol volledig in perfect Spaans speelde is hier op zijn plaats.

Vier sterren

avatar van Flipman

Flipman

Kijk, als er een film is die goed geacteerd wordt, mooie beelden bevat en meer verhaal dan actie bevat, dan is dat natuurlijk heel mooi.

Maar dan mag dat verhaal ook wel boeiend verteld worden! Dat miste ik hier heel erg. Brix had nooit 'moeite met het volgen van de hier en daar wat fragmentarische verhaallijn', zoals hij/zij dat zo moi omschrijft. Ik had dat wel. Het verhaal raakte me kwijt en boeide daarom niet meer. Ik zat meer op de timer te kijken: 'Wanneer is ie nou einelijk afgelopen?!'

Een twee. Ik had er meer van verwacht, hoewel ik ook het gemiddelde hier op de site heb gezien. Toen daalden mijn verwachtingen wel.

avatar van Tarkus

Tarkus

Het bekijken van deze film was eerder een karwei dan een aangenaam tijdverdrijf.

Ooit stond deze film op mijn velanglijst, alleen al door de naam Viggo Mortensen, maar ik heb de film geschrapt omdat ik sowieso niet van Spaanse produkties houd, en een geluk ook, het zou anders maar geldverspillig zijn geweest.

Deze prent is oersaai en slaapverwekkend, meerdere keren heb ik op punt gestaan om hem af te zetten, maar wou toch zien hoe het eindigde. Maar veel wijzer ben ik er niet uit geworden, ik vraag me nog steeds af waarover deze film nu eigenlijk gaat en waarom hij überhaupt gemaakt is.

Het halve sterretje ?? Wel toch nog voor Viggo Mortensen die z'n best doet om van dit gedrocht nog iets te maken, tevergeefs....

Lad

Meeh, vieze mannen die Vlamingen!

Vraag het de Fransen en Duitsers maar!

En dan krijg je die eerste scene te zien...

Lad

Tss, het verhaal valt nog goed mee, ook de acteerprestaties.

Maar sorry he, die vechtscenes, pff, 4 man die even een heel legertje Vlamingen of Nederlanders aankan, kom op he.

Verder wat steken zetten richting Vlaanderen, maar dat hoort bij de film...

avatar van el padrino

el padrino

deze film laat een mooi beeld zien over de spaanse 80 jarige oorlog.

een dikke 5

Tarkus schreef:

Oersaai? slaapverwekkend? zou je jezelf toch even moeten laten nakijken ik had nooit zoveel verwacht het is een echte aanrader!

hartstikke leuke,spannende film en om er zelf achter te komen voor andere mensen dan moet je hem gewoon even kijken dat is het zeker wel waard 4,5*

el padrino schreef:

deze film laat een mooi beeld zien over de spaanse 80 jarige oorlog.

De Spanjaarden kregen tegen de Vlamingen vaak rake klappen te verduren en dan zie je hier één Spanjaard een heel legertje Vlamingen aankunnen.

avatar van gondwana

gondwana

gemiste kans hier,^

prachtige barokke composities en decors, redelijke acteurs en dan veel te langdradige intriges en personages waar je amper iets voor voelt

avatar van Johan24

Johan24

Ik vond vooral het verhaal erg onduidelijk. De film heb ik uiteraard afgekeken maar ik zou het plot niet waterdicht kunnen uitleggen.

Spannend vind ik de film toch echt niet, daarvoor had ik als kijker te weinig compassie met de hoofdrolspelers.

Een goede film, ongeacht het genre moet boeien, dat deed Alatriste in ieder geval niet...

avatar van Piraat

Piraat

Ik had van deze film toch wel een stuk meer verwacht. De inhoud vanachter op de hoes is een stuk spannender dan de film zelf.

Positief in de film zijn de kostuums. Werkelijk prachtig! Ook aan de acteurs valt niks negatief te zeggen.

Het verhaal zelf is gewoon niet in orde en totaal niet realistisch, en dan heb ik het vooral over de veldslagen (al komen er maar 2 echt voor). Zeker het begin van de film is gewoon lachwekkend en totaal ongeloofwaardig (spoiler: 8 Spanjaarden ofzo die eventjes geslaagd een heel kamp Vlamingen aanvallen en zelf 4 soldaten verliezen maar de Vlamingen een stuk of 20).

Voor de rest kon het verhaal me niet echt boeien. Een soort van romantisch oorlogsdrama ten tijde van de 16e eeuw dat niet echt aanslaat. Ik geef toe, ik heb zelfs enkele keren zitten door te spoelen, want de film duurt best lang.

Besluit: Ik geef Alatriste 2 sterren, voor de cast en de kostuums. De rest stelde niet zoveel voor.

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

Langs de ene kant best intrigerend, langs de andere kant maar rommelig. Ik zal hem een tweede keer moeten bekijken om een correct oordeel te vellen.

avatar van van duijn

van duijn

Wat een poepfilm!

avatar van Blarown

Blarown

oxford schreef:

Het lijkt wel of de hele film gefluisterd wordt.

dat viel mij ook op ja

maar voor de rest prima film, alleen je moet hem wel echt stopzetten als je bijvoorbeeld drinken gaat halen, want je moet wel met je kop bij het verhaal blijven...

het was wel leuker geweest als je meer gevechten zag, (zoals die op het laatst tegen de Fransen dacht ik?) heb ook wel genoten hoe ze die Belg of Nederlander in die grot koudmaken xD beetje overdreven bloederig, maarja voor de rest prima film heb me ook niet gestoort aan de Spaanse (soms Franse) taal.

maar er zag gewoon niet genoeg actie in...

avatar van Sisko

Sisko

Vond 'm tegenvallen. Verhaal bleef vaag, dialogen leken wel toneel. Wel leuk dat er echt Nederlands werd gesproken en geen raar Duits. Werd helaas nergens spannend. Jammer.