• 9.373.656 stemmen

The Stepford Wives (1975)

Mystery / Thriller | 115 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Bryan Forbes

Met onder meer: Katharine Ross, Paula Prentiss en Peter Masterson

Plot The Stepford Wives

"Something strange is happening in the town of Stepford."

Bobbie en Joanna zijn onlangs in Stepford komen wonen en verwonderen zich over de vrouwen in het dorpje: slaafs doen zij het huishouden, poetsen en wassen ze alsof het een zegening betreft. De vriendinnen gaan op onderzoek uit en komen tot een gruwelijke ontdekking... Naar de gelijknamige roman van Ira Levin (Rosemary's Baby).

Joanna Eberhart

Bobbie Markowe

Carol Van Sant

Patricia Cornell

Walter Eberhart

Charmaine Wimpiris

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Ik heb het boek van Ira Levin ook gelezen en op school hebben we de film ook gezien. Ik hou op zich niet zo van lezen, maar dit boek was best goed volgens mij. De film was aan de saaie kant, maar kent ook prima muziek en wat leuke scenes.

3 sterren.

avatar van starbright boy

Ira Levin maakt boeken met een vaak fascinerend plotidee. Een grote schrijver was het zeker niet en een productieve trouwens ook niet, maar zijn ideeën zijn wel heel geschikt om te verfilmen. Dat gebeurde dan ook met de meeste van zijn boeken. A Kiss Before Dying, Rosemary's Baby, Sliver, The Boys From Brazil een aantal toneelstukken en deze, The Stepford Wives, zijn allemaal verfilmd. Deze en A Kiss.. zelfs twee keer en een remake van The Boys From Brazil wordt ook voorbereid.

Rosemary's Baby is natuurlijk de bekendste Levin-verfilming. En die is stukken beter dan deze (en duidelijk beter dan het boek trouwens). Dit is vergeleken daarbij nogal een niemendalletje geworden. Een leuk, vermakelijk niemendalletje, maar er had zoveel meer in gezeten. Als de makers wat meer lef hadden gehad (en de film iets excentrieker en eigenzinniger hadden gemaakt, als de acteurs wat beter waren geweest en als de regie niet zo kleurloos Tv-film-achtig was geweest. Meer scenes zoals de twee tofste uit de film: de scene waarin Joanna Bobby neersteekt en de eindscene hadden de film goed gedaan. Een film die best een remake kon gebruiken en inmiddels ook gehad heeft, maar de trailer daarvan stemt me ook niet hoopvol.

Desalnietemin, aardig vermaak. Met een leuke seventies-sfeer (de film gaat dan ook vooral over de angst je identiteit te verliezen, heel erg een filmthema uit de jaren '70). Maar bijblijven zal het me niet.

(DePalma zou dit trouwens eigenlijk gaan maken in 1975, dat had de film in elk geval meer identiteit gegeven).

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik heb deze film eerder gezien, maar ook na een tweede (of derde ?) kijkbeurt, weet ik nog steeds niet goed wat ik ermee aanmoet. Ik vind het een weinig opvallend, tamelijk saai verhaal dat vanaf de eerste ontmoeting met de nieuwe buurvrouw de clou eigenlijk al verraadt. De film wordt opgeleukt met een hele stoet strak gekapte, modieus geklede vrouwen. Daar is weinig mis mee, maar het is niet genoeg om een kleine twee uur te boeien. De leuke rol van de guitige Paula Prentiss is in mijn ogen eigenlijk het enige dat vermeldenswaard is.

avatar van Shadowed

Shadowed

Degelijke film.

Ging al voor een langere tijd langs mijn visuele gezicht heen, maar kreeg hem nooit daadwerkelijk te zien. Recentelijk kwam daar verandering in en het resultaat bleek beter te zijn dan ik had verwacht. Wist daarnaast ook niet wat ik ervan moest verwachten. Ik ging er compleet blanco in. Het enige dat ik wist was dat er ook een remake bestond.

In ieder geval vond ik het leuk om Ross weer eens te zien na The Graduate. Die vond ik in ieder geval een heerlijke film, en als je Ross niet in een andere film verwacht is dat alleen maar leuker. Ze doet het dan ook best redelijk, al leunt ze hier wat meer op haar looks dan haar acteerkracht. Ondanks enkele pogingen voelt het niet aan alsof we haar personage beter leren kennen, we zien haar enkel achterdochtiger worden lijkt het.

Visueel apart en half. Weinig stilering waardoor een deel van de sfeer verloren gaat, maar niettemin is het concept interessant genoeg om de kijker aan het raden te houden. De soms slome regie zorgt er wel voor dat de aandacht een aantal keer richting de klok gaat, zeker gedurende de eerste helft. Wanneer het op de tweede helft aankomt wint de film weer wat kracht.

De uitkomst kon ik niet voorspellen en ik kan het best waarderen. Zit er als wending ook precies tussenin. Niet te moeilijk, maar ook niet te simpel of herhaald. Het is een originele twist en dat is voor mij voldoende. Opbouw is ook best aardig te noemen. Spannend is het verre van maar mysterieus wel. Eenmaal de vreemde elementen erbij komen kijken is de film waarschijnlijk op z'n best.

Het is een aardige film voor een keertje, maar ik weet wel zeker dat de impact tijdens een herziening vele malen minder is. Denk daarom ook dat deze film beter is als enkele kijkbeurt, want dan blijft de indruk blijvender. Het is een aardige mysterieuze film die van zijn tweede helft kan profiteren. Eerste helft is net wat te sloom en ondanks de lange focus op personages is het meer dat ze ontsporen dan verdiept worden helaas.

avatar van james_cameron

Onbehaaglijke, nog steeds effectieve thriller over een dorp in de buurt van New York waar de vrouwen wel heel gedwee en gewillig zijn. De plot komt langzaam op gang en er valt niet veel te griezelen, maar de langzaam escalerende sfeer van paranoia is knap getroffen en cast en vormgeving zijn prima. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Ira Levin.