• 9.378.047 stemmen

Genre: Drama / Historisch

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Frankrijk

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Eric Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush

Gesproken taal: Arabisch, Duits, Grieks, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans en Russisch

Releasedatum: 26 januari 2006

Plot Munich

"The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next."

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, werd de Israëlische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen. Dit resulteerde in de dood van elf Israëlische deelnemers. Een Mossad-agent krijgt de opdracht een team samen te stellen om de verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te vermoorden.

avatar van daanos;

daanos;

goed verhaal, veel actie...

zaten aardig wat spannende scenes in, maar het is niet mijn film...

3* heb me toch goed vermaakt.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Het begin vond ik erg sterk.Maar daarna zakte de film erg af .En sommige dingen snap ik nu nog niet.En die film mag van mij ook wat korter! want het werd echt langdradig. Voor het begin en voor het eind toch 2,5 sterren

avatar van tukkerstein

tukkerstein

movie*freak schreef:

...eindelijk eens serieuse kant van spielberg...

Schindler's List ...

avatar van Wabby

Wabby

Munich

ik heb het voorrecht gehad eerst de film Sword of Gideon (1986) ye hebben gezien. In munich blijft het allemaal wat achter wat betreft de diepgang van het verhaal. In SoG is er veel meer aandacht voor de opleiding en wordt er meer een kijkje gegeven in de Mossad. De ensenering is in ieder geval, zeker door de acteurs authentieker.

Munich werd voor mij erg langdradig en zeker omat ik het verhaal vanuit SoG al kende kon het mij niet echt fascineren.

Verder vond ik de flashbacks ook vreemd: dit waren namelijk geen beelden die op tv geweest waren en ik kon ze niet echt plaatsen.

In SoG leerde ik de personages beter kennen: nu bleef het erg beperkt tot Avner.

Een ander opvallend verschil is dat In SoG de relatie met Avner en zijn vader een meer prominente rol speelt. ZIjn vader heeft als Mossad agent het stevig voor de kiezen gehad en blijft vertwijfeld achter.

In Munich is er geen aandacht voor de rol van zijn vader, maar gaat het meer om de relatie tussen Avner en zijn moeder.

Al met al teleurstellend, maar vooral doordat ik en betere versie al had gezien.

avatar van Lean

Lean

Ik heb deze film nou een keer of drie gezien en ik moet zeggen dat ik 'em ondanks z'n lengte zeer boeiend blijf vinden

De lengte heeft wat mij betreft twee kanten. Als de film korter was geweest, was het meer een actiefilm geweest dan nu. (lijkt me niet echt de bedoeling) Met deze lengte is de film kwa actie goed verdeeld maar voor het "even kijken van een filmpje" net weer te lang..

Maar goed, zeker een aanrader wat verfilming wat mij betreft. 3.5*

avatar van HorrorFilms4Life

HorrorFilms4Life

Ik vind het trieste film. Niet omdat het zo 'n slechte film is, maar omdat het zoals het er in de film aan toe gaat het er nu nog steeds op de wereld aan toe gaat. Oorlogen die nergens toe leiden en ga zo maar door. Indrukwekkend en zeker niet slecht geacteerd. Ondanks de lengte constant boeiend om naar te kijken. Veel pluspunten maar ook weer geen meesterwerk naar mijn mening.

avatar van Zwart kijker

Zwart kijker

Zeer goede film .

Moet je Absoluut zien .

Spannend tot aan het einde.

4.5

avatar van JJ_D

JJ_D

Zullen we dan maar eens beginnen met de schrale, goeie punten van deze "politieke thriller" op te noemen? Ten eerste zijn de flashbacks richting 'München 1972' uiterst aangrijpend, mede dankzij de perfect ondersteunende score. Ten tweede kent Spielberg duidelijk zijn métier - zoals iedereen weet - en last hij op de juiste momenten geluidloze momenten in, die via de goeie montage ook nog eens uitstekend tot hun recht komen. Ook verder in de film toont Spielberg zijn talent, door (weliswaar) conventionele cameravoering die de spanningsboog ondersteunt.

En verder? Tjah, voor de rest is 'Munich' gewoon een slechte film: beschamende dialogen, tenenkrullende accenten, naïeve personages, zwakke humor en een niet erg geslaagde psychologische uitwerking (van de nevenfiguren). Spielberg loopt letterlijk in alle valstrikken van Hollywood, met de gevolgen van dien: de boodschap die 'Munich' had moeten verkondigen ("Noch voor joden, nog voor Palestijnen bestaat een rechtvaardiging voor het geweld") wordt te vaak genegeerd om dan even later weer terloops opgediept te worden.

Stilaan begin ik de verklaring te zien voor de ontgoochelingen waarmee Spielberg me steevast opzadelt: hij past de norm niet toe, hij ís de norm. Vertrekkende vanuit zijn eigen gevoel komt de man uit bij iets wat je tegenwoordig in haast elke film ziet, wat enkel zijn vroegste films innoverend maakt op filmisch vlak.

En wat moeten we nog concluderen uit deze trieste Hollywoodfilm? Dat je Oliver Stone moet heten om toegankelijke, diepgaande politiek getinte films te maken, of er anders beter niet aan begint...

avatar van FisherKing

FisherKing

JJ_D schreef:

Oliver Stone ? Ik ben afgehaakt na de verschrikkelijke U-Turn.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Van Stone's politieke films kan ik alleen Salvador en Platoon echt waarderen. Eigenlijk vind ik maar 1 film van hem echt goed. En dat is U-turn

avatar van JJ_D

JJ_D

En 'JFK' of 'Nixon', beste mensen?

avatar van Hop

Hop

Schitterende film, eindelijk brengt Spielberg weer eens een goede film uit (A.I. en Schindler's List konden me niet egt boeien)

Zeer goed acteerwerk van Eric Bana (en ook de rest van de cast)

4****

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Saai!!!

Voor zo'n lange film had ik wel een wat meer gedurfde stellingname verwacht, maar het blijft nu bij een relatief tamme weergave van de situatie in het midden-oosten.

Je moet wel in ogenschouw nemen dat zelfs de minste kritiek op Israël in Amerika - een land waar joden aardig wat vingers in de pap hebben - ' not done' is, maar dat maakt de vreselijk lange zit niet goed.

Beter had ik het niet kunnen zeggen! Hulde.

2.5 sterren

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Olaf K. schreef:

Ik vind ze alledrie geweldig

avatar van Razorcut

Razorcut

Vind dit echt wel een onderschatte film van Spielberg, en samen met Jaws en Saving Private Ryan zijn beste. Men kan de film namelijk op verschillende niveaus bekijken: gewoon als een zéér degelijke en spannende thriller; als een politieke schets van een tijdsbeeld of als een moreel vraagstuk. De beelden en sfeer zijn echt zeer geslaagd, er zijn zéér spannende momenten, en wat mij nog het meest van al bekoorde, was dat dit misschien wel de enige film van Spielberg is waarin elk greintje suikerzoet melodrama vermeden wordt. (Eén van de redenen waarom ik Schindler's List een zwaar óverschatte film vind) Bovendien vind ik het thema goed uitgewerkt en wordt geen partij gekozen (terwijl Spielberg toch Joods is). De beide kanten worden zo belicht en helpen een klein beetje om de immer moeilijke Midden-Oosten situatie te begrijpen. Top! 4.5*

avatar van Didi_1975

Didi_1975

Ik heb de film vorige week zaterdag op dvd voor het eerst gezien. Mijn eerste indruk is dat ik het een goede film vond. Om er echt een goede mening over te kunnen geven zou ik hem nog een keer moeten zien, want ik vond hem in het begin best ingewikkeld met de verschillende personages. Film zit goed in elkaar en ik vind dat het acteerwerk ook recht doet aan de film.

Het commentaar wat ik hier van meerdere mensen lees, is dat de moraal niet goed uit de verf komt. Hier ben ik het ook mee eens, maar misschien als ik de film nog een keer zie, dat dit dan ook duidelijker naar voren komt.

Ik had wel gedurende de hele film het beeld van de aanslag op mijn netvlies en de wetenschap dat dit op waarheid is gebaseerd, leverde me ook wel kippevel op.

Voorlopig krijgt hij van mij een goede waardering, 4*.

avatar van basketballerke

basketballerke

Weer een goede film van Spielberg, die veel te bieden heeft. Het is een spannende thriller, een aangrijpende drama, enz. Camerawerk is uitstekend, muziek is goed, er wordt goed geacteerd, eigenlijk is er dus niet zoveel met deze film mis. Hij duurt alleen wat te lang, en naast de scènes die de gijzeling in beeld brengen, weet hij me niet naar de strot te grijpen, had hij dat wel gedaan had hij waarschijnlijk meer gekregen dan 4*

avatar van Sutherland

Sutherland

Niet veel bijzonders, te lang, langdradig, heeft me niet weten te raken. Dat zijn de eerste dingen die in me opkomen als ik aan deze film denk. Al met al voegt deze film voor mij vrij weinig toe.

avatar van murtcelP

murtcelP

Erg overgewaardeerde film.

Okay, het camerawerk is goed, de sfeer is goed, erg veel oog voor detail gedurende de hele film, het ziet er allemaal prima uit. Op de muziek en het geluid is ook niks aan te merken.

Maar er is gewoon een te groot gebrek aan ontwikkeling in het verhaal. Het kabbelt maat voort met de ene executie naar de andere. De hoofdpersoon komt totaal niet tot leven. De moeilijkheden dat deze missie met zich meebracht komt naar mijn mening veel te weinig aan bod, alleen op het einde wordt dat nog ff eraan geplakt.

Verder wordt er op een belachelijke manier gepraat in deze film. Een hoop rare zinnen allemaal die waarschijnlijk interessant over moeten komen ofzo.

Verder is de werkwijze van de Mossad nou niet bepaald de meest logische, maar daar kan Spielberg misschien ook niks aan doen, als ie historisch correct is gebleven. spoiler]Vooral dat verkleden als vrouwen voor maar 2 minuten om een stukje te lopen is gewoon lachwekkend, het leek ff of ik naar de Naked Gun ofzo aan het kijken was.

De film duurt ook veel te lang. Er had gewoon minimaal een half uur af gemoeten.

De film krijgt voor mij op het rand een voldoende, vanwege het sterke begin en de gehele aankleding en een paar erg goede momenten. ***

avatar van Bpro Elwin

Bpro Elwin

murtcelP schreef:

In talloze documentaires over de kidnapping in München zijn er vele voorbeelden en anekdotes die in de film getoond worden. Zo ook anekdotes van bekende politiek figuren.

Ehud Barak, de tiende premier van Israël, vertelt bijvoorbeeld openhartig over zijn deelname aan de aanvallen in Libanon.

Oftewel, de verkleedpartij-scene/aanval.

Deze is dus echt gebeurd. De mannen hadden zich als vrouwen verkleed als afleidingsmanouvre.

feiten zijn soms nog bizarder dan fictie

Münich vind ik zelf een zeer goede film. Een flinke zit inderdaad, maar hyperrealistisch gemaakt. Waar vakmanschap. Kaminski's camerawerk is wederom meeslepend en spectaculair.

Een gedurfde film, donker, hard en gelaagd. Een die aantoont dat Spielberg zwaardere films ook aankan.

Na Schindler's List, The Color Purple en Saving Private Ryan en mijn favoriete serieuze Spielberg.

avatar van Deftones_JP

Deftones_JP

Hmm ik vond juist dat de zinloosheid van oorlog en geweld uitstekend in beeld werd gebracht. Na de gebeurtenissen in munich heb je 'zin' in actie en wil je de koppen van de palenstijnen zien rollen maar naarmate de aanslagen en de slachtoffers vorderden krijg je steeds meer het idee dat het allemaal zinloos is. Dat is ook de reden waarom de film zo lang duur denk ik. Om te laten zien dat je er niet zo maar uit stapt. Ik vond alleen het begin wat onrealistisch omdat de mossad bekend staat als swerelds beste geheime diensten maar voor deze belangrijke missie sturen ze een paar nitwits op pad.

avatar van maerk

maerk

Ik vind dit echt een enorm goede film. erg goed geacteerd en een zeer goed verhaal. Spielberg heeft hiermee echt een meesterwerkje afgeleverd. 5 dikverdiende sterren.

avatar van russell

russell

De film vond ik realistisch neergezet met een vleugje van iets weg hebben van een documentaire achtige sfeer.

De film vond ik redelijk en trok mijn aandacht van begin tot het eind, het had ook wel iets lugubers i.v.m de werkelijkheid.

3,5

avatar van makoo

makoo

Gisteren gezien en behoorlijk indruk gemaakt! De film pakt je bij de strot, wat een waanzin, beide zeiden moorden maar aan en dat voor een in hun ogen "goede zaak". Film klopte van begin tot einde. Aanrader!

avatar van bugno

bugno

Veel besproken film,die op mij echter totaal geen indruk maakte,komt omdat men weer een loopje heeft genomen met de waarheid.Heeft Spielberg dit hoopje ellende inmekaar gedraaid?

avatar van artnekeuh

artnekeuh

vond de film zeer goed, wel een beetje langdradig op het einde...

maar een zeer sterk verhal dat me wist te boeien en zeer mooi in beeld gebracht dus

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Ik vond het wel een mooie film alleen ze hadden de hoofdrolspeler iets meer moeten uitpakken. Maar al bij al 4 sterren waardige film.

avatar van lelici

lelici

Wat een langdradige, verwarrende film. Hij springt van de hak op de tak, en je hebt er moeite mee de personages uit elkaar te houden.

2* meer vindt ik hem zeker niet waard.

avatar van Herrer

Herrer

Prima film. Wel wat afstandelijk. Heb niks met de hoofdrolspelers. Wel is het vakmanschap van Spielberg duidelijk zichtbaar. ***1/2

avatar van RichardVeld

RichardVeld

Filmtechnisch vond ik hem erg goed. Het verhaal boeide mij in ieder geval ook genoeg. Ik ben er gek genoeg nog niet helemaal uit hoe ik deze film moet beoordelen..Misschien was het verhaal soms te onsamenhangend..Tot nu toe een 3, ik zal hem binnenkort nog is kijken voor een definitief oordeel..