• 9.377.617 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

avatar van Bruens

Bruens

erg goede film, alles mooi uitgewerkt. De niet fysieke gevechten zijn meer dan subliem.

avatar van Film Fan

Film Fan

Toch grappig dat één van de beste westerns ooit gemaakt niet uit Amerika komt.

MoFeDu

Waar heb je die vandaan Pitakaas? Prachtige poster.

avatar van jirachi03

jirachi03

DAt een puber van deze film geniet zal bijna niemand geloven ,maar hier heb je er één.

Ik houd echt niet van dit genre ,maar wat een film is dit zeg ; echt hoe een Western moet zijn.

Denderende muziek en goed acterende kerels zoals Clint en Lee , maar natuurlijk Eli Wallach als Tuco

Zijn acteerprestatie zal bijna niet meer overtroffen worden.

jirachi03 schreef:

Er zijn er hier genoeg die dat doen hoor, mijzelf incluis (als 18 nog puber is)

avatar van jirachi03

jirachi03

MoFeDu schreef:

Er zijn er hier genoeg die dat doen hoor, mijzelf incluis (als 18 nog puber is)

Goedzo

Zijn wij niet eens lui die alleen zwetend voor Twilight zitten of alleen naar Zombieland, Scary Movie kijken

Hier spuit elf!

• 19682 berichten

Vanmiddag na meer dan 40 jaar (!) weer eens op een echt groot bioscoopscherm gezien.

Dan merk je toch weer wat je mist met films als deze op DVD bekijken.

Wát een verschil in beleving.

Ik gun het iedereen die deze film op zijn favorietenlijstje heeft staan om dezelfde ervaring eens op te doen.

Ik had verwacht een versleten kopie te moeten bekijken, maar de film was zo goed als puntgaaf, met mooie kleuren.

Alleen merkte je wel dat het filmgeluid een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt sinds de jaren '60.

Vlak voor begin van de film werd de trailer van True Grit vertoond ( )

Iets passenders hadden ze niet kunnen verzinnen.

Maar het geluid van die trailer, en daarna dat van The Good...etc.. was een wereld van verschil.

De muziek van deze laatste klonk erg schel en soms blikkerig.

Maar dat mocht de pret niet drukken, want op de film zelf zit in feite geen sleet.

Hij is zo goed als hij altijd al was gebleven (voor mij dan toch)

Met dit reusachtig grote beeld komen er wel wel kleine foutjes aan het licht.

Zo kon je o.a. heel goed zien dat zowat alle revolvers, waarmee zogenaamd geschoten werd, leeg waren.

Er zaten geen kogels in de patronenkamers.

Je kon die namelijk in detail heel goed bekijken.

Ook viel me nu op dat Lee van Cleef tegen het eind van de film weliswaar een gevulde patronengordel draagt., maar dat de revolver die hij gebruikt er een van het 'cap and ball' type is.

Daarin passen alleen ronde kogelballetjes, maar geen patronen, haha.

Maar dat is alleen interessant voor de geïnteresseerden in dat wapentuig natuurlijk.

Ook viel mij weer eens op hoe bescheiden de rol van Eastwood in feite is, en hoe groot die van Wallach.

Wat is die laatste toch goed in zijn rol, hij draagt de hele film zowat.

Hij staat bij de begincredits als laatste genoemd, na alle bijrollen zelfs

Ook bedacht ik tijdens het kijken dat dit een wel erg vreemde western is, die eigenlijk de titel van 'zwarte komedie'- western zou moeten dragen.

Bijzonder is en blijft deze film in ieder geval.

Ik heb flink genoten van deze buitenkans.

Buiten mij waren er naar schatting nog een stuk of vijfendertig andere toeschouwers, waaronder maar één vrouw.

Vanavond wellicht méér publiek.

Brix schreef:

Ook viel mij weer eens op hoe bescheiden de rol van Eastwood in feite is.

• 19682 berichten

Hey chevy, ik zei niet 'slecht' hoor, wat hij doet doet hij goed, maar zijn aandeel is gewoon veel kleiner (dat van Van Cleef ook) dan dat van Wallach.

Functioneel is het prima in orde.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

The Ugly is dan ook het coolste personage

Brix schreef:

Functioneel is het prima in orde.

Nee, je lult je hier niet uit.

Threeohthree schreef:

The Ugly is dan ook het coolste personage

Het coolste personages is natuurlijk Clint, The ugly de leukste

MoFeDu

Ik denk dat jij nu net zo boos kijkt mooie achtergrond dat plaatje trouwens.

• 19682 berichten

Ja, als Clint er toen zó uitgezien zou hebben dan had ik wel twee keer nagedacht voordat ik die opmerking had durven te plaatsen.

chevy93

Op musicmeter is dat plaatje bijna een begrip geworden.

Het coolste personages is natuurlijk Clint, The ugly de leukste

Gelukkig iemand die het snapt.

avatar van Ghola

Ghola

Hoewel Once Upon a Time in the West al lange tijd tot m'n favoriete films hoort, heeft het lang geduurd voor ik deze zag. Nu was het eindelijk zover, en nog op een groot scherm ook. Ik had niet verwacht dat deze zo zou verschillen van Once Upon a Time. Die film herinner ik me toch als een meeslepend epos, met een meer universeel verhaal en een mooie, tragische sfeer. Dit is meer een avonturenfilm, met een simpel verhaal en personages die vaak veel van kwajongens weg hebben - het deed me af en toe aan The Great Escape denken. Het is een geweldige prestatie dat de film vrijwel de gehele speelduur onderhoudend blijft, gedreven door drie onvergetelijke personages in een groot aantal fantastische scènes. Erg mooi.

avatar van dionj

dionj

Brix schreef:

Vanavond wellicht méér publiek.

Avondvoorstelling: ongeveer 120 toeschouwers.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

MoFeDu schreef:

Waar heb je die vandaan Pitakaas? Prachtige poster.

Was 15 euro op eBay!

En bedankt!

dionj schreef:

Avondvoorstelling: ongeveer 120 toeschouwers.

Bedankt voor de update!

avatar van thegoodfella

thegoodfella

ja mensen ook ik wil natuurlijk niemand jaloers maken, maar ik was ook een van de gelukkige die van deze western klassieker in de bioscoop te Heerlen heeft kunnen genieten!

Laat ik vooropstellen dat dit voor mij de beste western ooit gemaakt is, de sfeer in de film is uniek en samen met de soundtrack en geluidjes maakt dit toch wel tot een echte klassieker. Een film waar er heelaas niet veel meer van gemaakt worden.

De drie verhalen zijn prachtig in elkaar verweven waar nieuwere films zoals Amores Perros en Crash met jaloers oog naar mogen kijken.

Ook de acteerprestaraties van Eastwood, van Cleef en Wallach passen perfect bij het verhaal. Iets over de top natuurlijk maar zo hoort het ook in een echte cowboyfilm

super verhaal die de volle drie uur blijft boeien, geweldige acteerprestatie, geweldige soundtrack. dik verdiende 4.5 springt zo mijn top 10 binnen

• 19682 berichten

Er blijken meer MM gebruikers in de regio Parkstad te zitten dan ik gedacht had

(tenzij de bezoekers van die voorstellingen er een langere reistijd voor over hebben gehad)

chevy93

Hier zou ik zeker wel een uurtje voor willen reizen, maar naar Heerlen is wel erg ver.

• 19682 berichten

Misschien komen bioscoopeigenaars in jouw omgeving ook nog op het idee om klassiekers als deze op het programma te zetten.

Zou toch moeten kunnen.

chevy93

Ik heb ooit een keertje een mail gestuurd naar het plaatselijke filmtheater. Nooit wat teruggehad.

avatar van mod122

mod122

fantastische film, met een geweldige sfeer, vooral de stare down aan het einde was fantastisch

chevy93 schreef:

Dat zou ook iets met de beschikbaarheid van een goede filmkopie te maken kunnen hebben.

Als ik het goed begrepen heb dan is het niet makkelijk om daar aan te komen.

Onze plaatselijke bioscoopuitbater is het nu eindelijk dus wel gelukt.

En die zou wellicht behulpzaam kunnen zijn (is een aardige man, dus waarom niet?)

Een manier om aandacht voor de vertoning van deze (en andere) klassiekers te vragen zou via een artikeltje in het plaatselijke dagblad kunnen zijn.

Journalisten springen graag in op niet alledaagse onderwerpen.

Maar je moet er iemand voor porren, en dat vergt wel wat inspanning.

Zomaar wat ideetjes.

Misschien zit er iets bruikbaars bij.

avatar van Knisper

Knisper

Er is wel een kopie onlangs in de roulatie geweest, want niet al te lang geleden was een gelimiteerde re-release.

chevy93

Ik denk toch wel dat je net geluk moet hebben dat je een bioscoop/filmtheater/-huis tegenkomt waar dit soort films een keer vertoond worden. Deze kreeg vorig jaar ook al een re-release, maar ook die was nergens in de buurt te zien.