Genre: Drama / Romantiek
Geregisseerd door: Tom Tykwer
Met onder meer: Franka Potente, Benno Fürmann en Joachim Król
Gesproken taal: Duits
Plot Der Krieger und die Kaiserin
"Somewhere Out There You Can Find Love"
De labiele verpleegster Sissi maakt deel uit van het verpleegteam van een kleine psychiatrische instelling. Door een wel zeer ongelukkig toeval ontmoet ze de vluchtende Bodo die haar leven redt. Na een periode van revalidatie is de wereld van Sissi veranderd. Ze gelooft dat Bodo verantwoordelijk is voor die verandering en besluit hem op te zoeken.
Simone 'Sissi' Schmidt
Meike
Sissis Mutter
Otto
Sigrun
Kon mijn niet boeien ik geef dan een cijfer wat ik denk dat ik moet doen, en ga dan niet met de menigte mee.
Nee dat klopt zo heeft iedereen wel een voorkeur voor bepaalde films.
Zo vind ik het weer raar dat bijna niemand October sky en lost weekend heeft gezien>
Hoho October Sky heb ik ook gezien
Maar idd jammer dat sommige films vrij onbekend blijken hier, terwijl October Sky b.v. in de IMDB top 250 heeft gestaan.
narva77 (crew films)
Kan het zijn dat Kappeuter onlangs deze film heeft opgewaardeerd?
Klopt! Film wordt hoe vaker je 'm ziet steeds beter.
gimli f
Dit is zeker een hele mooie film!
Na Lola Rennt was dit het tweede, wat ik van Tykwer zag. Lola Rennt is goed, maar dit bevalt mij gewoon nog een stuk beter.
Goed acteerspel, zeer goed camerawerk, erg mooie muziek (vooral waar het op het eind die bevreemdende pianoklanken betreft!!!), interessante hoofd- en bijfiguren en een aangrijpend, mooi verhaal met een juist einde doen mij deze film dan toch een 4,5 geven, hoewel ik de film voor een echt juist oordeel nog eens moet bekijken.
Dit soort verhalen kunnen mij dus het meest bekoren: de aangrijpende liefdesverhalen zonder sentimenteel gedoe, en met een vleugje psychologie er doorheen gewoven.
Na het Japanse Unagi (ben ik trouwens de enige die wel enige raakvlakken zie tussen beide films, of is Gimli nu te lyrisch geworden...?) is dit een tweede hele mooie film van ongeveer dezelfde mooie snit, die ik in een maand tijd zie. Wat een mooie maand dus!
Op elk vlak zeer geslaagd dus.
FisherKing
Ik zie ze ook wel; hoewel de motieven niet helemaal kloppen. Allebei goede films.
gimli f
Hm, even kijken.
Beide zijn het:
-moderne sprookjes;
-verpakt in een erg mooi liefdesverhaal, waarin:
*de jongen/ man in eerste instantie niet toegeeft en toehapt;
*de jongen/ man een "geschiedenis" heeft, of "iets te verbergen", en:
*het meisje/ de vrouw als een soort heelmiddel dient;
-en het verhaal natuurlijk zo afloopt, dat allen de spoken uit hun verleden kunnen vergeten cq achterlaten.
Dit kun je wel of niet "gelijkend" noemen, wat je wilt. Maakt mij niet zo veel uit. Ik ken zelf nog niet zoveel films, dus het kan liggen dat ik te snel vergelijk...
Hoe dan ook: de beste reden blijft: het zijn beide erg goede films...
hugohei
Heel mooie film met een magisch-realistische sfeer, prachtig gedaan.
Ik had 'm toch graag iets simpeler en helderder gewild, als ik het voor het zeggen had gehad.
Maar : heel erg mooi !
Er zitten een heleboel mooie details in de film, die pas bij een tweede kijkbeurt opvallen. Ik ben van 4 sterren uiteindelijk op 5 sterren uitgekomen.
Die scene onder die vrachtwagen was briljant he ?!
hugohei
Ja, topscène ! Verrassend en origineel en ontroerend en van een grote helderheid...
Geweldig.
narva77 (crew films)

Een shot, aan het begin van de film bleef me vooral bij; als Bodo over de reling hangt op de brug over de autobahn, zie je hem eerst ondersteboven hangen, en daarna gaat de camera helemaal draaien; schitterend!
Is dit geen prachtig camerawerk ofzo?
Yak
Dat is het zeker. Maar de dingen die ik me helder voor de geest staan na het zien van een film zijn toch niet dit soort prachtig geschoten scenes. In het geval van 'Der Krieger und die Kaiserin' bijvoorbeeld de ontroerende scene waarin Sissie langsgaat bij Bodo om haar dank te betuigen, in de stromende regen, en ze door de gevoelloze Bodo in een plas water wordt gegooid. Dat zijn de dingen die ik me herinner.
narva77 (crew films)
Nogmaals, net als bij Amelie, dat jij er niet specifiek op let, betekent niet dat er geen geweldig camerawerk aan te pas komt
Die scene die jij schetst is inderdaad erg ontroerend ja, blijft me ook bij!
Padd0
Hele mooie film.
Zo als verwacht zat de film weer vol met mooie camera-bewegingen. Het doet allemaal wat sprookjes-achtige aan.
Ik vond ook heel mooi dat midden in de film denkt te weten hoe alles zit. Precies op dat moment geeft Tykwer aan alle dingen een kleine draai waardoor het net weer anders is.
De mooiste scene uit de film vond ik Wanneer hij "zichzelf" daar achter laat bij die kruising.
4*.
Wat is dit een ongelofelijke mooie film zeg! Ik heb de volle 130 minuten adembenemend zitten kijken naar dit toch wel kleine meesterwerkje.
Het fantastische acteerwerk van vooral Potente (Fürmann was ook erg goed trouwens), het prachtige gebruik van de camera: de scène aan het begin vond ik echt wonderschoon waar je op het eind die brief in de brievenbus ziet dwarrelen en die scène waar je Bodo eerst op de kop ziet, waarna de camera dan helemaal draait. Prachtig! en het schitterende verhaal (prachtig einde trouwens waar Bodo uit de wc komt en het van zich af heeft gezet dat z'n vrouw dood is en nu Sissi kan liefhebben. maken van deze film een prachtige meesterwerkje.
Voorlopig 4,5*, maar na re-vieuwing misschien wel de volle score!
narva77 (crew films)
het prachtige gebruik van de camera: en die scène waar je Bodo eerst op de kop ziet, waarna de camera dan helemaal draait. Prachtig!
He, dat was mijn tekst!
titan
Net als Lola rennt speelt toeval in deze film een grote rol. In Lola rennt is dat onderwerp toch wel een beetje een running gag, maar in deze film vind ik het beter uitgewerkt. Het einde is mooi gedaan en geeft wat lucht na de eerdere minder vrolijke gebeurtenissen. De manier waarop Bodo "van de plee" komt is leuk gevonden. 4*
Er ging in de bioskoop in de rij voor me overigens iemand van haar stokje op het moment dat Bodo bij Sissi een snee in haar nek aanbracht en er een rietje in deed
En het feit dat deze duitse film mijn laatste is voor mijn vakantie naar Duitsland morgen is natuurlijk puur toeval
Vrijdag gekocht bij de mediamarkt in A'dam. Hij blijft echt schitterend en ik geef dan ook de volle score. 5* dus.
yosemite44
ik had hoge verwachtingen van deze film na het zien van het onderwerp (het bekende toeval of lot vraagstuk) en de stemmen van een aantal MM users.
hmm, nou ten eerste, het camerawerk en de cinematografie waren fabelachtig goed. het glas spa, de openingsscenes, de isoleercel, sissi in het gras, de monrail, de overgang van sterrenhemel naar douche, de duik in het water. echt heel knap.
maar dan het verhaal. ik geloof dat ik nu veel stemmers voor het hoofd ga stoten, maar ik vond het ronduit belachelijk! het verhaal over het tanken; de patienten die nauwelijks belicht worden, dan opeens een grote rol krijgen, dan compleet losgelaten worden; het lachwekkende eind, etc.
helemaal mee eens met deze imdb users: "This is one the worst movies I've seen in a long time: Poor acting, ridiculous script, lot's of cliched and pseudo-philosophic moments. It's one saving grace is the photography and some of the camera work."
en
"It is probably one of the biggest pretentious pieces of filmmaking I have ever seen. Yes, the guy knows what to do with the camera, but that's about it."
misschien snap ik de film niet helemaal, dus kom maar met die reacties, ik sta er open voor.
gelukkig zie ik wel dat de top1000 stemmers op imdb deze film ook gemiddeld maar een 6.3 geven en 15% daarvan een 2. en bovendien de reacties in de pers enorm wisselend waren. ik ben niet alleen
2* (en dat met moeite)
yosemite44
onevenwichtig; het thema van de film spreekt me erg aan, alleen wordt het niet goed uitgewerkt; er zaten te veel subplots in de film en die leidden mij teveel af van het hoofdthema; onlogische elementen; enkele scene's te geforceerd en te gekunsteld; ik vond de eindscene in de auto gruwelijk slecht; de symboliek werd er in die scene te hard ingestompt en dat had tot gevolg dat die scene elke emotionele lading miste.
ja dit probeerde ik ook te zeggen. alleen kom ik daarmee dus niet uit op 3.5*
sydney
Vandaag gekocht in Malmö! Ik ben benieuwd
tovenaar
Wat een ge-wel-dige shots maakt de heer Tykwer. Onlangs nog Heaven gezien en die ziet er ook al zo prachtig uit. Helaas zijn er natuurlijk een aantal puntjes van kritiek, en wat dat betreft ben ik het helemaal met Ramon en Yak eens. Teveel zijdelingse verhaaltjes en subplotjes die afleiden van het geheel. En eh... dan stop je een Kaiserin in je film en dan noem je haar Sissi... waar kennen we dat van
Nog een keer zien tovenaar! Mijn waardering ging er uiteindelijk een punt mee omhoog, toen ik de film herzag.

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad