Langer Licht (2006)
Releasedatum: 20 april 2006
Bekijk via Netflix
Bekijk via NLZIET
Plot Langer Licht
De boksschoolhouder Lucien (Raymond Thiry) leeft voor het trainen van zijn jonge leerlingen. Na een tragisch ongeluk is hij mentaal niet meer in staat om voor zijn vijtienjarige zoon Mitchel (Dai Carter) te zorgen. Hij laat de jongen alleen achter en trekt zich terug. Voor hij zijn leven weer kan oppakken, moet hij eerst zijn eigen verdriet onder ogen zien.
Brother
Knap waardeloos en niet boeiend.
Camerawerk ZEER slecht op een paar HELE mooie shots na. Kansloos 1.5*
Matthis
Ik deel dezelfde mening als Hannibal (Eveneens zo verbaasd over het lage gemiddelde!!). Vanochtend de film gekeken, met David Lammers er dus bij (zie berichtje van 26 sept) en ik zit heel de dag met de film in mijn hoofd.
Hele goede acteerprestaties van (vrij) onbekende mensen. Wel denk ik af en toe dat Amsterdam-Noord te idyllisch wordt weergegeven, maar David vertelde zelf dat het een zomerse film moest zijn en dat er Godzijdank veel mooi weer was tijdens de opnames. Dus daar is gelijk een nuance in gebracht.
Fantastisch mooie Nederlandse film, die veel commerciele producties op ruim alle fronten overstijgt.
Deze film is het waard: 5*
AmazingPP
Deze film kon me niet echt bekoren. Ik zat steeds maar te wachten tot er wat gebeurde. Daarbij blijft het verhaal te vaag naar mijn mening. En op een gegeven moment weet je het allemaal wel.... En dat het einde: teleurstellend. Dai Carter vond ik wel goed acteren, maar zijn vader vond ik zwaar over acteren. Dan komen ook nog alle personage's die er rondom heen dwarrelen niet echt goed tot hun recht. Kortom: wanproduct en idd kansloos. 2,5 *.
Hoezo 'inderdaad kansloos'?
Dit is een stijl van filmen die we in Nederland niet zo gewoon zijn. Ik denk dat je dan kan wachten tot je een ons weegt 'tot er iets gebeurt'.
Op dramatisch vlak gebeurt er wel degelijk heel veel.
Dit is een stijl van filmen die we in Nederland niet zo gewoon zijn.
Leg eens uit.
Simpel gezegd; een echte filmhuis (/arthouse) film traditie heeft Nederland niet.
Diep, Guernsey en Langer Licht zijn eigenzinnige films waar ik zeer blij om ben dat die nu in Nederland worden gemaakt. Vooral de geheel eigen vormgeving, het niet zozeer plotgedreven verhaal en de spaarzame dialogen vallen op. Dat zie je doorgaans meer in de Aziatische cinema.
Natuurlijk zijn er enkele eerdere voorbeelden te noemen.
Vind ik reuze meevallen.
Evil Empire
Toch nog een keer gezien op dvd. Lammers staat bekend als een groot regietalent en daar wil ik wel in meegaan, al vond ik lang niet alles briljant gedaan. Maar het zwakke punt zit toch in het scenario. Dat is veel te gewoontjes. Misschien kan Lammers zich na deze flop beter richten op het verfilmen van scripts die hij niet zelf heeft geschreven.
as
Maar het zwakke punt zit toch in het scenario. Dat is veel te gewoontjes.
wytskuh
deze film kon mij niet echt boeien
er zaten goeie acteurs in maar het hele verhaal werd gewoon erg langdradig en ik kon mijn aandacht er niet bij houden
2 voor de goeie acteurs
Angel1984
Goeie film.... zag ook nog een stukje in de film van de school waar ik in amsterdam noord op heb gezeten... leuk om dat dan weer eens terug te zien in een film. Er zaten soms wat langdradigere stukken in, maar niet storend. Verhaallijn die hier staat beschreven vind ik net even te veel gericht op alleen de vader terwijl de hele film eigenlijk draait om de jongen die te weinig aandacht en steun door zijn vadere krijgt en toch zijn eigen dromen en wensen wil verwezelijken.
Querelle
Ik vond dat het verhaal juist meer over de vader ging, omdat zijn drama groter is. De omslag die hij moet maken kost hem meer moeite omdat hij zo lang aan zijn eigen hoge eisen heeft moeten voldoen. De zoon gaat echter direct de confrontatie met zijn vader aan en heeft daarna een hele leuke tijd.
KarelVe
Huis tuin en keuken filosofie in VPRO kitsch drama. Kneuterige Nederlandse filmerij die proberen filmmaker te spelen. Veel pretenties en geen enkele echte spannings laag.
Mug
Indrukwekkend psychologisch filmpje van vaderlandse bodem gesteund door 'dreigende' muziek, mooi belichte scenes, en een uitstekende Thiry. De volwassenen spelen hun rollen naturel. Zelfs Monique Sluyter, die in mijn tienerjaren voor wat nattigheid (om het netjes uit te drukken) zorgde met het woord 'würflen'. 'Helaas' moest ze toch zonodig even strippen in de film.
De twee jonge hoofdrolspelers Dai Carter (onverstaanbaar) en Melody Klaver (ik heb netjes de tekst van buiten geleerd, hihihi) bakken er helaas niet veel van. Gelukkig hebben ze niet heel veel tekst en zijn het gelukkig hun mooie ogen die het werk doen. Ze worden ook nog eens flink weggespeeld door de jonge bijrol-acteurs.
Het einde liep een minuutje te lang door. Het beeld had wel op zwart gemogen na de koffie-melkpoeder-scene. Helaas komt oom (?) Rinie nog een motor voor de boot afleveren en vertelt Melody Klaver dat haar moeder gesteriliseerd is. Een klein smetje op een anders prima film met de juiste sfeerschetsen en geraakte snaren. Twijfel van de voordeel, 4 sterretjes.
Melody Klaver (ik heb netjes de tekst van buiten geleerd, hihihi)
DIEP al gezien? Nog een aanrader van vaderlandse bodem!
Daar acteert ze geweldig.
Mug
DIEP al gezien? Nog een aanrader van vaderlandse bodem!
Ja hoor, en daar maakte Klaver juist een verpletterende indruk. In Langer Licht vond ik haar brave ABN-accentje (gezin van 7 kinderen in Noord-Amsterdam!) niet passen in de rest van de cast die een mengeling van accenten liet horen, van plat Amsterdams naar multi-cultureel verTurkst, verMarokkaants en verSurinaamst Nederlands. Klaver is duidelijk gecast naar mijn mening door haar doorbraak in Diep en - laten we eerlijk zijn - haar prachtige uiterlijk.
offermans
Een mooie film en een prachtig verhaal. Toch enigzins onbevredigend. Cadans in film niet top. Te éénzijdige benadering.....alleen vader? Zoon flat-karakter. Mooie stijloefening. Vooruit een 3.
Veelbelovend, want ik heb het gevoel dat Lammers nog wel een mooiere film kan gaan maken. Maar deze film beviel me ook al. Geen film die wordt voortgestuwd door plot of dialogen, maar meer door de sfeer, de sociale tekening en de karakters. En dat lukt best aardig. Carter vond ik hier aanzienlijk beter dan in De Passievrucht, omdat zijn bijna onderacteren veel beter bij deze film past. Thiry was goed.
Beter nog vond ik het camerawerk, met veel close-ups en de belichting. Het zijn die twee dingen die deze film bovengemiddeld maken.
Mochizuki Rokuro
robertus65
Weinig indrukwekkend drama, allemaal erg simpel. Kan mijn aandacht nauwelijks vasthouden.
mayhemblik
Mooi filmpje, niet meer dan dat.
Overtuigend geacteerd behalve door die chinese man van de afhaal chinees, scene met fiets door die tunnel vond ik magistraal.
Arko800
Redlijke film. Heb me alleen wel gestoord aan die Carter. Goed dat hij stopt met acteren. Misschien moet hij eens in de spiegel kijken om te zien dat hij blank is. Vond hem een aardig donker accent proberen na te bootsen. Niet te trekken bijna. Onverstaanbaat las ik hier eerder. Daar sluit ik me ook bij aan.
Thiry vond ik wel goed spelen.
Gisteren na drie jaar herzien. Tuurlijk vallen er dingen aan te merken op de film. De ietwat geforceerde kadrering, enkele kromme dialogen en niet geheel vlekkeloos spel, maar blij vlagen is de film grandioos. Geweldige eindscène. Onuitgesprokenheid ten top. Fantastisch.
Simon Smith (crew films)
De film vind ik vooral erg sfeervol. Er wat heeft de vader toch een prachtige film-kop! Viel me ook op in Oorlogswinter.
maarten541
Wilde deze film vandaag gaan kijken, en zag toen dat ik hem al had gezien! Ik vond het alles meevallen. Best een aardige film. Sommige shots zijn prachtig. Het is geen kwalitatief hoogstandje, maar een *3,5 heb ik er toch zeker voorover. Vooral door de twee hoofdkarakters, ik vind dat ze het beiden steengoed doen.
niethie
Dit kwam voor mij als een zeer aangename verassing. De enigste voorinformatie die ik had was dat de film over een boksschoolhouder ging die de weg was kwijtgeraakt, maar na de verdeelde reactie's hier te hebben gelezen had ik iets heel standaard verwacht. Verkeerd gedacht dus! Allereerst een behoorlijk sterke rol van Thiry, die je een beetje door de het trage begin heen draagt. Ook het camerawerk was bij momenten erg bijzonder te noemen, vooral de nachtelijke shots waren prachtig. Ergens halverwege neemt de film een zwijgend karakter aan, iets wat er voor zorgde dat ik steeds meer sympathie voor het hoofdpersonage en zijn situatie kon opbrengen.
3,5 sterren
Robi
Film over de problemen tussen vader en zoon. Of eigenlijk vooral de problemen van vader. Het is op zich een mooi thema, maar de film komt niet echt van de grond, en je gaat je er als kijker niet echt in mee voelen. Alleen tegen het einde komen er een paar mooie scenes, maar dat is te weinig en te laat.
Paradise Boy
Aardig drama over de moeizame relatie tussen vader en zoon. Raymond Thiry zet bovendien een bijzonder goede rol neer. Carter en Klaver konden mij overigens weer niet echt bekoren, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Het goed uitgewerkte enigszins simpele doch doeltreffende verhaal kon mij weer wel bekoren. De eindscene was bovendien erg leuk.
rodneyVL
Deze moet ik gaan zien. Die Thiry is - ondanks dat zn carriere wat later op gang komt - een heuse belofte. Wat een superacteur, kijk ademloos naar zn acteerwerk.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen