Langer Licht (2006)
Releasedatum: 20 april 2006
Bekijk via Netflix
Bekijk via NLZIET
Plot Langer Licht
De boksschoolhouder Lucien (Raymond Thiry) leeft voor het trainen van zijn jonge leerlingen. Na een tragisch ongeluk is hij mentaal niet meer in staat om voor zijn vijtienjarige zoon Mitchel (Dai Carter) te zorgen. Hij laat de jongen alleen achter en trekt zich terug. Voor hij zijn leven weer kan oppakken, moet hij eerst zijn eigen verdriet onder ogen zien.
Speelfilmdebuut van David Lammers, geproduceerd door Motel Films in co-productie met de VPRO.
David Lammers (1972) studeerde in 2001 af aan de NFTVA met de film DE LAATSTE DAG VAN ALFRED MAASSEN waarmee hij een Gouden Kalf won voor Beste Korte Film. Tevens werd deze film geselecteerd voor The Student Competition op het Film Festival van Cannes. Hierna regisseerde hij nog een aantal korte films, waaronder SNACKEN en VEERE (winnaar Tiger Cub Award, Rotterdam Film Festival 2005).
LANGER LICHT wordt gemaakt binnen het kader van De Oversteek, een samenwerkingsproject de tussen de VPRO en het Nederlands Fonds voor de Film. Dit project is een vervolg op de eerdere series Route 2000 en No More Heroes, en biedt jonge filmmakers een kans hun talent te ontwikkelen. Andere films binnen dit project zijn: Guernsey (Nanouk Leopold), Diep (Simone van Dusseldorp), en Het Zwijgen (Adri Schrover en André van der Hout).
De première is gepland tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2006. Langer Licht zal worden uitgebracht door 1More Film.
Koekebakker
De première is gepland tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2006.
Zelfs geselecteerd voor de Tiger Award competitie.
Webby
Interessante film met mooie beelden, maar het verhaal komt eigenlijk nooit ergens... jammer. Maar het is toch wel een beetje mijn stijl, dus 3,5 *en
Vond het ook niet bijster interessant. De film lijkt te veel te willen. Een rustige, stille film a la Geurnsey (waarvan ik trouwens dacht dat deze twee erg op elkaar zouden lijken), maar daar heeft de film veel te veel dialoog voor, maar een échte, goeie dialoog film is het ook weer niet. Nogal knullig vond ik ze, grotendeels hadden ze beter hun mond kunnen houden en de beelden kunnen laten spreken (wat Lammers ook wel poogde te doen volgens mij, maar het werkte niet zoals het zou moeten werken; Geurnsey is dus een voorbeeld voor hoe dit wél moet...).
hinie
waarom vond je hem niet zo bijzonder wouter?
Querelle
ik vond het een ontroerende film, met sfeervol camera werk en veel oog voor sociale details.
Mooi verwezenlijkt contrast tussen een hittegolf die letterlijk van het scherm af druipt en de ijzige ontwikkelingen in de relatie van de hoofdpersonen.
Erg overtuigend geacteerd trouwens.
narva77 (crew films)
Hé leuk, met Rian Gerritsen, Helga uit "Van Speijk".
Querelle
Mwoa. Die geloofde ik niet overal en altijd.
echt niet? ik was echt ontroerd door zijn spel. Hij maakte het personage en de keuzes die hij maakt heel geloofwaardig. Het type bokschoolsensei vond ik uit het leven gegrepen. Een hele indringend scene (van de vele) is als hij het riagg binnen loopt en letterlijk tegen zijn zgn. mannelijkheid aanloopt. Was ook heel grappig trouwens.
Langer Licht laatste film voor jonge acteur
Dai Carter stopt met acteren. Langer Licht, die vanaf 20 april in de bioscoop draait, is de laatste film waarin de 16-jarige acteur te zien is. Hij verruilt de filmwereld voor een carrière bij de Koninklijke Landmacht.
Carter is na rollen in onder meer De Passievrucht en Gebroken Rood toe aan een nieuwe uitdaging. De acteur had als kind al de wens om in een film te spelen. 'Dat is gelukt,' aldus de nuchtere Amsterdammer. Een baan als militair was zijn andere jeugddroom. 'Vanaf dat ik klein was wilde ik al bij de landmacht.' Hij zit momenteel in het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht en wil in september in dienst.
Bron: ANP
dr walgvogel
Ik zag de trailer ik Kriteron doen ik naar Tideland ging kijken. Zag er heel erg goed uit voor een nederlandse film. Mooi geschoten en heel erg goed belicht. Zou nog best wel eens een hele goede nederlandse film kunnen zijn.
Stephan
...Zag er heel erg goed uit voor een nederlandse film. Mooi geschoten en heel erg goed belicht.
Please mensen.... Nederlandse films zijn wereldberoemd om hun camerawerk en licht. Dat de scripts niet altijd dat niveau halen is ook niet uitzonderlijk. Kijk een willekeurige film uit andere landen die je alleen via Amazon kunt bestellen en je snapt wat ik bedoel.
cornelis
Toch snap ik dat Langer Licht opvalt, want mooi gedraaid (en op 35).
Las net op cimema.nl dat Thiry één van die twee drukke mannetjes van Villa Achterwerk is. Grappig...
FisherKing
Opmerkelijke positieve recensie van NRC.
eRCee
- 1978 stemmen
Opmerkelijke positieve recensie van NRC.
Idem in de Volkskrant. Lovende woorden en vier sterren van Jan Pieter Ekker.
as
Lammers laat zien dat je voor een goede film helemaal niet veel geld nodig hebt, maar wel een goed script.
Het verhaal zou niet misstaan in een Nederlandse soap maar Lammers pakt dit gegeven heel anders aan. Hij laat het drama niet bombastisch worden. Het hele thema gaat eigenlijk over het onvermogen te communiceren en Lammers weet dat heel erg mooi, met gevoel voor ritme en dramatiek te ontvouwen. Mooi camerawerk en sfeervolle muziek maken het geheel af.
Langer licht is een onopgesmukte, rauwe film. Lammers heeft het multi-culturele (hoezeer ik dat woord ook verafschuw) Amsterdam-Noord meesterlijk in beeld gebracht. 4*en
Redlop
Goede beschrijving van As hierboven. Ik snap de lauwe reacties hier niet zo trouwens. Raymond Thiry boezemt angst en ontzag in, slechts een kwestie van tijd tot de bom barst. Moet diep nadenken of ik ooit een vergelijkbaar sterk spel in een NL film gezien heb. Alleen al daarvoor moet je deze film zien.
Ook 4*
Evil Empire
Op basis van de berichten verwachtte ik een film van een groot talent. Maar ik werd diep teleurgesteld. Langer Licht? Gebakken lucht is een betere titel.
Hannibal
Wat mij betreft is David Lammers wel een groot talent, want Langer Licht is weer eens een goede Nederlandse film die een diepe indruk op mij achterlaat.
De sfeer die de film uitstraalt is heerlijk, met het 'dorpse' van Amsterdam-Noord zeer goed weergegeven.
Deze film is een emotioneel drama, met een vleugje humor, en hij komt in de tweede helft pas echt goed op gang, hoewel het eerste gedeelte niet slechter of saaier was.
Raymond Thiry als Lucien is steengoed, wat een goed acteur is dat!
Halverwege de film gebeuren er dingen die niet meteen verklaarbaar zijn, en ik kon op een gegeven moment zelfs weinig begrip meer voelen voor enkele daden van vader Lucien en zijn zoon Mitchel.
Hoe verder de film vordert, hoe meer er duidelijk wordt wat er allemaal in het leven van de twee is gebeurd, en bouw je ook steeds meer begrip op.
Uiteindelijk verlaat je de film met niets dan respect.
Ik vond deze film een bijna Simon evenaring... bijna.
4.5* (met verbazing over het te lage gemiddelde hier)
Matthis
Hij draait hier in Utrecht op het Filmfestival. Volgnde week dinsdagochtend ga ik er met en voor mijn studie naar toe en David Lammers zit er dan ook bij!
Ben wel benieuwd.

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max