Alternatieve titel: The Celebration
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Plot Festen
"Every family has a secret."
De vader van de familie, Helge Klingenfeldt, (Moritzen) wordt 60 jaar en er wordt een groot feest gehouden. Er zijn nog wat spanningen binnen de familie vanwege de zelfmoord van één van Helge's dochters enkele weken terug. Dit wordt natuurlijk voor de gasten zoveel mogelijk verborgen, totdat zoon Christian (Thomsen) na het diner een speech geeft, waarbij de waarheid over de geliefde Helge naar boven komt.
Christian
- Snelblind
- Slaget på tasken
- Drengen der gik baglæns
- De Største helte
Een link op IMDB over zijn werk:
Ligt dat in de handel?
Olivier Smolders
Ja; ik neem aan van wel. Er is een labeltje uit Italie: RARO. RARO is en label wat zeldzaam filmarchief uitbrengt zoals: Andy Warhol, Derek Jarman's experimental films en dingen zoals Medea van Pasolini die nooit op andere labels zijn uitgegeven. Verwacht in ieder geval niet dat het goedkoop is. Informeer anders effe bij;
- Cine qua Non
- Boudisque
of andere leuke winkeltjes.
Adrenal
Op de poster staat de naam van Vinterberg. Dat strookt toch niet met de Dogme95 regels? Of geldt dat alleen voor de aftiteling?
cornelis
Geen enkele van die films houdt zich aan de regels van dat manifest.
Flipman
. Toch heb je een punt; als 't niet mag op de aftiteling, waarom dan wel op de poster?
Dat is sowieso al enorme bullshit aan dat hele dogme-geneuzel. Het is zogenaamd bedoeld om alles 'zuiver' te houden en wars van neptoestanden, maar qua distributie van de films zijn er geen regels, dus kan het nog zo misleidend, commercieel of wat dan ook aangepakt worden.
Net als met het communisme, lijkt het op papier een perfect systeem. In de werkelijkheid blijken er echter nogal wat haken en ogen aan te zitten...
Adrenal
In de boeken van Orwell wordt ook geweldig beschreven hoe de communisten hun regeltjes voortdurend veranderen.
All animals are equal, but some animals are more equal than others.
Lijkt een beetje op: De naam van de regisseur mag niet vermeld worden, BEHALVE op de poster.
the new guy
Werkelijk briljante film. Ongelooflijk verhaal over een ongelooflijke familie. Zeer indrukwekkend einde, emotioneel en ook helemaal gepast.
Ook op een interessante manier gefilmd, de angles en schokkerigheid op het juiste moment.
het mooiste vind ik zonder twijfel de "walk of shame" die de vader aan het eind maakt. Hij laat een beduidend gelukkigere familie achter waar hij nooit deel van uit zal maken.
Aardige film, maar zeker ook niet meer dan dat. Het script is best origineel, de uitwerking op zich ook wel, alleen weet de film op dramagebied me niet echt te raken. De film begint rustig om uiteindelijk vrij heftig te eindigen. Het drukke camerawerk is het begin even wennen, maar blijkt later in de film wel zijn nut te hebben. De film bevat wel een paar hoogtepunten, waarbij vooral de speeches eruit springen, die erg goed in elkaar zitten en waar duidelijk een goede voorbereiding aan vooraf is gegaan. Het acteerwerk is ook wel oké en op zich kijkt de film best lekker weg. Verder heeft de film nog enkele bedoelde of niet-bedoelde grappige scènes. Zo is de openingsscène met de vrouw en kinderen die uit de auto worden gezet best grappig en zat ik zelfs een beetje te lachen bij het overdreven zingen van een racistisch lied , terwijl dat waarschijnlijk niet als (zwarte) humor bedoeld is. Aardig dubbelzinnige zin van me trouwens. Ik zie er verder echter geen topper in, omdat het dramatische gedeelte van de film, mij niet of nauwelijks kon beroeren.
djelle
Kan ik helemaal inkomen, was bij mij ook zo. Festen werkt meer als een losgeslagen hel van een familiefeest met bijhorende zwartgallige humor (dat inderdaad niet altijd zo bedoeld is), dan als drama.
centurion81
- 2068 berichten
- 1996 stemmen
Vanavond gehuurd..altijd als ik niets fatsoenlijks tussen de dagfilms kan vinden ga ik voor iets wat ik altijd nog wilde zien en dit maal dus Festen! Absoluut geen spijt van gehad, vond de film fenomenaal al vind ik, na de verklaring der kuisheid gelezen te hebben van de Dogma 95 regisseurs, wel dat ze wat overdrijven. Dit doet echter niets af aan deze geniale film die van begin tot eind beklijft. Hulde voor het script, de uitvoering en de manier van filmen.
Warren Stantin
Meesterwerk in alle opzichten. Aangrijpend tot op het bot, al kan ik me voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd is van dergelijk psychologisch drama.
Statiegeld
Tja..
Ik weet niet echt wat ik hier mee aan moet. Allereerst vond ik de stijl echt verschrikkelijk. Ik moest me echt door het eerste half uur heen murwen. Daarna kwam het verhaal natuurlijk aardig op gang. Maarja, ik heb niet echt een voldaan gevoel na het kijken van deze film maar ik denk dat ie nog wel even blijft hangen.
Knisper
OlafK
Festen kent een geweldig script, maar de manier van filmen beviel me totaal niet. Vooral in het begin werkte het continue geslinger met de camera enorm op mn zenuwen. Ik vond Festen absoluut een heel aardige, misschien zelfs wel heel goede, film. Doordat ik op filmtechnisch gebied echter me toch wel enigszins geërgerd heb, blijft niet de volledige magie van de film hangen.
De karakters worden namelijk prima neergezet en de film kent genadeloos harde, zij het subtiel gebracht, humor. Festen staat bol van de zwartgallige humor en daarbij behorende dialogen. De speeches waren werkelijk waar subliem geschreven.
Kortom: filmtechnisch niet mijn ding (men maakt in mijn ogen te weinig gebruik van de mogelijkheden die 'film' te bieden heeft), qua script een absolute topper!
Drs. DAJA
Zeer aangrijpende film die in mijn ogen op uitzonderlijke wijze de kracht aantoont van goed schrijf- en acteerwerk. Daarbij tevens een fascinerend experiment met de huis- en tuincamera waarin we kunnen merken dat deze een enorme rauwheid bevat en (zelfs met professionele montage en audio) drama geloofwaardiger kán maken. Sowieso had er met een dusdanig scenario weinig mis kunnen gaan; het is namelijk een briljant spelletje met de waarheid.
JohnnyRehab
Hm nee deze film was niet zo bijzonder als ik had verwacht. Ik dacht dat het heftiger zou zijn. Absurde familie, wat ik wel erg vermakelijk vond. Ik vond het niet realistisch genoeg, dingen klopten niet helemaal. Misschien moet ik m nog een keer kijken, wie weet verandert mn mening dan.
Prudh
Het Dogmeprincipe is wat suf en staat kwalitatief gezien garant voor een rommeltje. Toch is Festen als totaalproject zonder meer geslaagd, zoals vaker aangeven door het sterke script. Lekker Cluedo: Sexual Assault spelen in een groot landhuis. Het wapen en de dader zijn bekend, nu de waarheid erachter nog.
Sterk acteerwerk door eigenlijk alle betrokkenen. Verder kent Festen een aantal geestige scènes, meestal met de minst succesvolle zoon als aanstichter. Dat oorbelletje maakt zijn personage compleet, zonder echt te stereotyperen (of toch wel?). Ook een aantal vlijmscherpe scènes: natuurlijk die waarin Helge in het middelpunt van negatieve aandacht wordt gezet.
Een lelijke, maar indrukwekkende prent.
missl
Heel aangrijpend. Het eerste half uur is moeilijk om doorheen te komen, daarna komt het verhaal op gang en houd het je vast tot het einde. Opbouwende spanning.
Het is allemaal wel heel lelijk gefilmd.
GinolaEHV
Als alle Dogma 95-films als deze zijn, dan is dit de eerste en laatste die ik binnen dit genre zal zien.
Festen is een erg matige dramafilm, die mij op geen enkel moment echt heeft weten te boeien. Zowel filmisch als inhoudelijk is de film zeer matig.
Camerawerk is (vooral in het begin van de film) zeer irritant. Leuk hoor, die Dogma-regels (camera altijd in de hand houden), maar het draagt zeker niet bij aan de kwaliteit van de film.
Inhoudelijk stelt de film vrij weinig voor. Leuk bedacht (zoon onthult op het verjaardagsfeest van z'n vader dat hij vader hem en zijn zusje meermaals seksueel heeft misbruikt), dat zeker... maar de uitwerking is zo ontzettend eentonig en saai.
Steeds gaan ze dineren, steeds wordt er een nieuw detail aan het verkrachtingsverhaal toegevoegd... en dat blijft zich herhalen: fantasieloos.
Het enige boeiende aan de film waren de controntaties; alles daar omheen kon me niet of nauwelijks interesseren.
2*.
Kspaceyfan
Uitstekende film. Aparte manier van filmen maar die discussie is al gevoerd hier. Daar hou je van of niet. Blijft mij van begin tot eind boeien omdat je gewoon wilt weten wat nou het werkelijke verhaal is van deze film. Aanrader zou ik zeggen
erik1677
wou deze film altijd al een keer zien , en er me gisteravond toch maar aan gewaagdt.
En vondt hem echt geweldig, lang geleden dat ik zo n wrange film heb gezien.
Zwartgallig tot op het bot en het onderwerp incest is natuurlijk ok iets wat je niet in de koude kleren gaat zitten.
heb hierna maar meteen wat vrolijks opgezet, maar echt een superfilm
stefan dias
... wrange film ...
Dit is HET woord voor deze film.
Reservoir Dogs
Every family has a secret.
Festen, een film waarvan ik al veel van gehoord heb en nu eindelijk eens gezien heb.
Ik denk dat niemand kan ontkennen dat dit een ‘aparte’ film is. Wat me in het begin erg opviel was het amateuristische camerawerk maar na verloop van tijd let je daar niet meer op omdat je zo in het verhaal meegezogen wordt. Het verhaal van de film is dan ook origineel te noemen.
the big lebowski
Niks amateuristisch camerawerk. Rekeninghoudend met de Dogma's is het camerawerk juist fantastisch!
Reservoir Dogs
Soms vroeg ik me wel af wanneer ze die camera eindelijk nou eens konden stilhouden, ik vond het camerawerk nogal druk met vele close-ups.
Respekked
Afgezien van een paar aardige shots is Festen echt heeul lelijk. Maakt me verder niks uit dat het met de Dogme regels te maken heeft, ziet er gewoon niet uit. Daarentegen was ik wel constant geboeid door het verhaal en de bizarre personages. Ook een behoorlijk indrukwekkend einde.
®Tc
Mijn eerste ervaring met Dogma 95 en ik vind maar niets aan die stijl.
Ik kan het best begrijpen dat men zo een beetje een realistisch beeld wil scheppen maar dan moet het ook wel mooi zijn. Ik zal het zo maar zeggen: Ik vond de manier van filmen en monteren irritant. Het voegt geen sfeer toe, het voegt geen bepaald beeld toe. Het brokkelt enkel af.
Het verhaal zelf krijgt pas een boost nadat die speech gehouden werd (overigens wel geweldige scènes). Maar dan zijn we al z'n 40 minuten weg. 40 minuten aanloop, 40 minuten waarin weinig te zien is. Daarna is de zoektocht naar de waarheid leuk om te volgen.
Had graag dezelfde film gezien maar in een volledig ander jasje want het script na de speech en het acteerwerk was zeer goed, laat daar geen twijfel over bestaan.

Op Videoland kijk je sinds kort naar de Deense topfilm 'Festen' van Thomas Vinterberg

Deense topfilm 'Festen' van Thomas Vinterberg vanavond op televisie

Jagten