• 9.381.099 stemmen

Met onder meer: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen en Paprika Steen

Gesproken taal: Deens, Duits en Engels

Releasedatum: 4 februari 1999

Plot Festen

"Every family has a secret."

De vader van de familie, Helge Klingenfeldt, (Moritzen) wordt 60 jaar en er wordt een groot feest gehouden. Er zijn nog wat spanningen binnen de familie vanwege de zelfmoord van één van Helge's dochters enkele weken terug. Dit wordt natuurlijk voor de gasten zoveel mogelijk verborgen, totdat zoon Christian (Thomsen) na het diner een speech geeft, waarbij de waarheid over de geliefde Helge naar boven komt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van ruud_fr

ruud_fr

Jisraw schreef:

Hoe heet trouwens het blonde serveerstertje?

Trine Dyrholm

avatar van lesamurai

lesamurai

Festen met de Dogma 95 regels maken het een unieke belevenis voor de kijker.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Het was wel even wennen in het begin. Ongelovelijk, dat camerawerk. Vooral in het begin heb ik dat als erg slecht ervaren, maar na een tijdje went het en draagt het misschien ook wel wat bij aan deze sterke film. Poeh, het was wel even schrikken zeg toen de waarheid boven kwam. Alle drie keren dat Christian een speech hield was het even slikken. Is het nou wel waar of niet? Dat is toch wel een vraag die je in het begin bezighoudt.

Volgens mij wordt er geen of erg weinig muziek gebruikt in de film, maar ik heb het dan ook niet gemist. De personages zijn allemaal super en alle acteerprestaties zijn van hoog niveau wat mij betreft. Het script is supersterk en de film bevat erg veel memorabele scenes. Ook is de film bij vlagen erg hilarisch. Over het algemeen is deze film een dikke voldoende waard!

avatar van J. Courbois

J. Courbois

Dogme 95 films mogen volgens de GOUDEN regels geen muziek of soundtracks gebruiken... Goede aangrijpende film. Die speeches grijpen je echt naar de strot! En je zit maar 1 ding te denken, is het waar of niet? Nu Lars von Trier met The Idiots bekijken, dogma 95 deel twee, zeg maar...

avatar van WillemKloos

WillemKloos

meest overschatte film.

- simpele dialogen

- standaart uitwerking makkelijk onderwerp

goed acteerwerk maar inspiratieloos, een film die je wilt missen.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

WillemKloos schreef:

een film die je wilt missen.

Die jíj wilt missen.

- slechte muziekkeuze

Heb je de film wel gezien?

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Waarschijnlijk met de Mp3-speler op zijn kop.

avatar van J. Courbois

J. Courbois

Beste WillemKloos,

Slechte muziekkeuze? Dan heb jij het zeker over dat stukje, dat het muziekensemble muziek moet spelen voor de gasten van moeder, omdat zoonlief in de scene ervoor zijn vader / haar man beschuldigd van kindermisbruik? Ja, dat is niet echt een denderend stukje muziek. Maar welke muziek heb je dan nog meer gehoord? Na mijn weten mogen Dogme 95 films geen soundtracks of ander ondergezet muziekstuke gebruikt worden, behalve echt gespeelde muziek in de scene zelf...

Voor de rest mag jij het een overschatte film vinden, ieder zijn of haar mening. Alleen vraag ik me af of je wel door hebt wat een dogme 95 film inhoudt, dus aan welke regels deze gebonden zijn? Als men dat niet weet van te voren, kan de film een heel andere uitwerking op iemand hebben...

avatar van WillemKloos

WillemKloos

Klopt, ik heb ( nog ) weinig tot geen weet van dogme 95, uberhaupt de verschillende lagen in de filmwereld of dit forum. Laat ik dan zeggen dat ik het jammer vind dat er die regels zijn, ook in een genre dus. Je hebt gelijk betreft dat stuk en wat je zegt, ieder zijn ding. Met dialogen bedoel ik verder ook intonatie, wat ik zelf erg belangrijk vind voor de geloofwardigheid. Het hoeft niet echt te zijn maar eerlijk.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Aardige film. Zeer goed acteerwerk, aardig verhaal met een aantal zeer goede scènes die mijn score voor de film flink omhoog halen. Het camerawerk is niet bijzonder storend, alhoewel ik het niet nodig vond dat de kwaliteit van het beeld zo matig is. Ik vond het verhaal echter te simpel om echt goed te zijn.

avatar van decsss

decsss

Film komt traag opgang, en net nadat hij zijn eerste speech heeft gehouden. Denk je nu komt de film opgang, valt hij weer als een baksteen. Rollen zijn totaal ongeloofwaardig, en het verhaal is niet boeiend. Goedkoop verhaaltje.

avatar van Robi

Robi

Hoi decsss

Goedkoop verhaaltje misschien, maar wel erg knap en boeiend opgebouwd.

Ach, ieder zijn smaak niet waar....

avatar van decsss

decsss

Robi schreef:

Hoi decsss

Goedkoop verhaaltje misschien, maar wel erg knap en boeiend opgebouwd.

Ach, ieder zijn smaak niet waar....

gelijk heb je ieder zijn smaak.....er zit iig wel een film in je top10 die ik ook super vind, namelijk je nr 10

meest overschatte film.

- simpele dialogen

- standaart uitwerking makkelijk onderwerp

goed acteerwerk maar inspiratieloos, een film die je wilt missen.

Maak er standaard van en ik ga bijna akkoord..De muziekkeuze vond ik namelijk wel in orde. Ik vond het camerawerk erg beroerd, alleen Christian acteert nog wel aardig tot sterk, maar een weinig boeiende film met inderdaad een standaard uitwerking van een makkelijk onderwerp. 2.0*

avatar van soom

soom

De regels van Dogma zijn imo het meest belachelijke waar ik ooit over heb gelezen. Maar het levert wel een paar mooie films op, dat wel. Toch zie ik het nut niet in van dat hele Dogma gedoe. Maar dat ligt aan mij, vast.

Mijn ervaring met Deense mensen is dat ze altijd heel vriendelijk zijn. Dat ik dit hier niet heb gezien, vind ik eigenlijk een beetje een minpunt aan deze film. Maar daar drijft de film ook op. Maar de kilheid die ik hieruit haal, tast mijn ervaring met Deense mensen nogal aan. Enfin, Festen is natuurlijk een prachtige film, met een zeer beladen onderwerp, die mij wel wist te pakken.

Goldenskull schreef:

De muziekkeuze vond ik namelijk wel in orde.

Knisper schreef:

Knisper

Er zit toch helemaal geen muziek in Festen?

Knisper schreef:

Er zit toch helemaal geen muziek in Festen?

Soundtrack

Volgens mij alleen instrumentaal, maar dat weet ik niet meer zeker. Kan het ook niet controleren, want heb um niet op dvd liggen hier. Vond het geen minpunt, daarom die reactie.

avatar van Hando

Hando

Er zit wel muziek in maar geen filmmuziek.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Ik heb zonet deze film gezien; Hij was nog maar tien jaar uit, nou ja, er zijn altijd wel films die je ooit had willen zien en waarvan het nooit gekomen was...

Omdat ik hem nu goedkoop op dvd vond, heb ik hem maar meegenomen en ik heb er zeker geen spijt van;

Je wordt er absoluut niet vrolijk van als je ontdekt hoe de familierelaties in elkaar zitten en zijn misgroeid;

De gewild slordige camerastandpunten storen me absoluut niet, het benadrukt enkel de decadentie en de wrangheid die deze familie kenmerkt;

Ik heb genoten van deze film, al is "genieten" een verkeerd woord, gezien het gegeven van dit verhaal;

Ik heb me lekker geërgerd aan de meeste personages zou gepaster zijn;

Puike film, maar toch geen klassieker als ik eerlijk mag zijn;

Hij is me wel ***1/2 waard.

avatar van gauke

gauke

Wat doodzonde dat zo'n indringend familiedrama over incest, seksisme en racisme met zo'n vervelend bewegende draagbare camera moest worden opgenomen. Doet de film tekort, anders had deze minimaal een 4,5 gekregen.

avatar van MovieEter

MovieEter

Die Dogma-stijl bevalt me niet zo. Ik waardeer de wijze waarop dit soort films met minimale middelen gemaakt worden, maar word ook behoorlijk nerveus van het camera gebruik. Festen zag ik bij vrienden, dus kwam ik er eigenlijk niet onderuit en in dit geval vond ik dat helemaal niet erg : ) Mijn reactie op de film in een paar woorden: eenvoudig, treffend, hilarisch en realistisch.

avatar van Driello

Driello

Fraaie film. Heb deze in het Centre culturel francais in Bamako gekeken. Dat betekent: in de originele taal, maar in het frans ondertitelt.

Dat leverde nu en dan wat problemen op, maar gelukkig was het verhaal niet te ingewikkeld.

Aanvankelijk een wat stuurloze film (er gebeuren wat dingen die je als kijker niet geheel meekrijgt, zoals het gevonden briefje) die ineens richting krijgt met de eerste speech.

Nu nog op DVD zien te verkrijgen, maar dan in Nederlands ondertitelt.

avatar van deTuinman

deTuinman

MovieEter schreef:

Dogma

avatar van Zinema

Uitstekend en bijzonder drama dat ook een aantal zeer komische momenten kent. De dialogen en acteerprestaties zijn van hoog niveau, evenals het verhaal. Een klein meesterwerkje.

avatar van Olivier Smolders

Olivier Smolders

Erg mooi; dit is niet zo mijn stijl qua filmen; ik houdt wel van onafgewerkt / rauw; maar dit is iets te. Overigens is dit een kwestie van smaak; daartegenover is de film prachtig geacteerd. Alleen is dit niks in vergeleken met het oude werk van Vinterberg. Het oude werk is veel precieser gefilmd en dit geeft meerwaarde oftewel zijn stijl was vroeger compleet het tegenovergestelde.

avatar van Wouter

Welk oude werk doel je op?

avatar van Olivier Smolders

Olivier Smolders

Wouter schreef:

Welk oude werk doel je op?

Zijn oude werk zoals:

- Snelblind

- Slaget på tasken

- Drengen der gik baglæns

- De Største helte

etc.

Een link op IMDB over zijn werk: